Hvad er hunde-influenza? (hint: Ikke Kennelhoste)

Hunde-influenza er en smitsom luftvejssygdom hos hunde, som skyldes en type A virus, der særligt er kendt for at smitte hunde. Disse former for virus kaldes for “hunde-influenzavirus”. Der er aldrig (endnu) blevet rapporteret smittetilfælde hos mennesker med hunde-influenza.

Der findes to forskellige former for influenza A hunde-influenzavirus:

  • H3N8
  • H3N2

Hunde-influenza A (H3N2) virus er anderledes end sæsonbestemt influenza, som spreder årligt blandt mennesker.

Symptomer på hunde-influenza

Der er visse symptomer som alle hundeejere bør være opmærksomme på. Tilfælde af hunde-influenza varierer fra milde til alvorlige, og til forskel fra menneske-influenza, er hunde-influenza ikke sæsonbestemt.

Hold øje med følgende symptomer året rundt:

Symptomerne på hunde-influenza minder om symptomerne på Kennelhoste. Kennelhoste er også en sygdom du burde snakke med din dyrlæge om så snart du lægger mærke til symptomer.

De fleste tilfælde af hunde-influenza er milde, men alvorlige tilfælde kan forekomme hos nogle hunde. I disse tilfælde kan hunden opleve vejrtrækningsbesvær, høj feber og den kan udvikle lungebetændelse.

Heldigvis er dødsraten blandt alvorlige tilfælde af hunde-influenza relativt lav, med under 10 procent af hunde som dør af hunde-influenza. Dertil kommer, at vi kun sjældent ser sygdommen herhjemme.

Kan hunde-influenza virus smitte mennesker?

Generelt set opfattes hunde-influenzavirus til at være af lav risiko i forhold til at kunne smitte mennesker. Til dato er der ingen tegn på spredning af hunde-influenzavirus fra hund til menneske. Der har ikke været et eneste tilfælde af infektion hos mennesker med en hunde-influenzavirus, hver i USA eller på verdensplan.

I 2016 brugte CDC (i USA) deres “Influenza Risk Assessment Tool” til at evaluere den potentielle pandemiske risiko for hunde-influenza H3N2 virus, og fandt risikoen til at være lav.

Hunde-influenza viser sig dog at forandre sig konstant. Derfor er det muligt at en hunde-influenzavirus kan ændre sig så den kan smitte mennesker, og dermed let spredes mellem mennesker.

Menneskelige infektioner med nye (nye, ikke-menneskelige influenza A-virus), som den menneskelige befolkning har ringe immunitet imod, er bekymrende når de opstår, på grund af den risiko som en pandemi medfører.

Af denne grund har verdenssundhedsorganisationen WHO globale overvågelses-systemer, som har ført til opdagelsen af menneskelige infektioner af nye influenza A virus, der stammer fra dyr (såsom avian og svine influenza A virus). Dog er der til dato ingen menneskelige infektioner som stammer fra hunde-influenza A virus.

Hvor kommer hunde-influenzavirus fra, og hvor længe har den eksisteret?

Hunde-influenza H3N8 virus opstod som en virus blandt heste, som efterfølgende spredte sig hos hunde. H3N8 equine influenza (hesteinfluenza) virus er kendt for at have eksisteret blandt heste i mere end 40 år. I 2014 blev flere tilfælde af en ukendt luftvejssygdom blandt hunde (i første omgang hos greyhounds) rapporteret i Amerika.

En undersøgelse viste, at denne luftvejssygdom skyldtes hesteinfluenza A H3N8. Forskere mener, at denne virus sprang fra art til art (fra heste til hunde) og har tilpasset sig til at forårsage sygdom hos hunde. Dette gælder især dem, der er anbragt i kenneler og krisecentre.

Dette betragtes nu som en hundespecifik, eller hunde H3N8 virus. I september 2005 blev denne virus identificeret af eksperter som et “nyligt fremkommet patogen hos hunde befolkningen”. Sygdommen er nu blevet opdaget hos hunde over det meste af verden.

Hunde-influenza H3N2 virus har sin oprindelse hos fugle, som efterfølgende spredte sig hos hunde. Overførslen af H3N2 hunde-influenzavirus til katte fra smittede hunde er også påvist. Hunde-influenza A H3N2 virus blev først opdaget blandt hunde i Sydkorea i 2007. Den er også blevet opdaget blandt hunde i Kina, Thailand og Canada.

H3N2 hunde-influenza virus blev først opdaget i Amerika i april 2015, og er nu til at finde blandt hunde i mere end 30 stater. Til dato er H3N2 hundevirussen rapporteret som værende genetisk identisk til hunde H3N2 virussen som man førhen så i Asien. 

Er hunde-influenza blandt importerede hunde til USA udenlands fra et problem?

Begge arter af hunde-influenzavirus (H3N8 og H3N2), opfattes nu som endemisk blandt hunde. Derudover er der på nuværende tidspunkt ingen beviser på at hunde-influenza påvirker mennesker, eller at den har et pandemisk potentiale. Hvis der var beviser for, at hunde-influenza var smitsomt blandt mennesker, vil SST begynde på at begrænse spredning af sygdommen.

Fødevarestyrelsens regulering påkræver at hunde er raske for at komme ind i landet. Derfor kan hunde også nægtes adgang eller vurderes yderligere, hvis de ser ud til at være syge med en anden form for overførbar sygdom såsom hunde-influenza. Vi kræver en dyrlægeundersøgelse på ejerens regning for hunde, som de vurderer til at være syge.

Hvor alvorligt er hunde-influenza?

Næsten alle hunde er modtagelige over for hunde-influenza, og virusinfektioner har tendens til at sprede sig blandt hunde i kenneler og hundeinternater.

Det menes at hunde-influenza hovedsageligt spreder sig gennem luftvejsdråber som produceres under hoste og nyse. Når disse dråber fra en inficeret hund kommer i kontakt med andre hunde spredes smitten. Derfor burde hundeejere, hvis hunde hoster, nyser eller viser andre tegn på luftvejssygdomme, ikke lade deres hund komme i nærkontakt med andre kæledyr.

Tøj, udstyr, overflader og hænder skal rengøres og desinficeres efter kontakt med hunde som viser tegn på luftvejssygdom.

Kan hunde testes for hunde-influenza?

Der er mulighed for at teste din hund for H3N8 og H3N2 infektion hos din lokale dyrlæge. Din dyrlæge vil vurdere hvorvidt det er nødvendigt at foretage denne undersøgelse.

Behandling af hunde-influenza

Hunde-influenza kræver opmærksomhed fra en dyrlæge. I visse områder skal dyrlægen rapportere tilfældet af hunde-influenza for at hjælpe med at overvåge spredningen af sygdommen.

Der er ikke nogen kur mod hunde-influenza. Selve behandlingen er støttende behandling, og din dyrlæge vil rådgive dig omkring hvordan du på bedst mulig måde kan passe på din hund under sygdomsforløbet. Nogle hunde vil have behov for støttende pleje, såsom væsker såvel som ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler, for at hjælpe dem videre i deres restitution.

Din dyrlæge vil informere dig om de nødvendige karantæne procedurer for at stoppe spredningen af hunde-influenza, afhængig af hvilken slags virus din hund er inficeret med. Din dyrlæge vil også informere dig om de nødvendige desinfektionsmidler der skal bruges i dit hjem for at hjælpe med at slippe af med virussen.  

Ring til din dyrlæge og forklar hvilke symptomer på luftvejssygdom din hund lider af. Både kennelhoste og hunde-influenza er meget smitsomme, og din dyrlæge vil måske bede dig om at vente udendørs med din hund indtil din aftalte tid.

Dette er for at minimere risikoen for smitte til andre patienter i venteværelset.

Er der en vaccine mod hunde-influenza?

Vacciner mod både H3N8 og H3N2 hunde-influenza er tilgængelige – dog ikke i danmark. Din egen dyrlæge kan informere dig yderligere omkring vacciner.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld