Kæledyr kan smittes med Covid-19, men er det alvorligt?

(Opdateret 27 jan. 2022)

Opdatering:

Den oprindelige covid-virus (SARS-CoV-2) kom fra et dyr, og det komme den næste pandemi sandsynligvis også.

Selvom mange nok ikke orker at tænke mere på pandemien, er det blivet tydeligt hvor hurtigt en uforberedt verden kan bringes i knæ.

Corona-virus mister langsomt sin relevans for kæledyr i Danmark, men jeg følger udviklingen, og opdatere igen, hvis det bliver relevant.

Den oprindelige artikel:

Det bliver hele tiden sværere og sværere at tro på, at vi mennesker kan smittes med COVID-19 fra vores kæledyr. Jeg er til nu kun kunne finde et enkelte tilfælde, hvor der har været mistanke om, at kæledyr smitter til mennesker. Vi ved nu at vi kan smitte vores kæledyr, men noget tyder samtidig meget på, at de ikke deltager i smittekæderne med ny corona (SARS-CoV-2).

More...

Lige nu anbefaler jeg (for en sikkerheds skyld), at vi bør se på vores kæledyr på samme måde som eksempelvis håndtaget på en indkøbsvogn eller frugt og grønt. Der kan måske sidde smitte, så vask hænder lige så grundigt, som du ville i andre situationer.

Har du særlig interesse og tålmodighed til det, kan du læse de officelle guidelines for Covid-19 og kæledyr her... og her...

Hunde og kattes
egen coronavirus

Denne artikel handler om menneskets SARS CoV-2

(Ny Coronavirus).

Ønsker du mere information om vores kæledyrs egene coronavirus, kan du finde det her...

Kan kæledyr smittes med COVID-19?

Kæledyr kan smittes med ny coronavirus (SARS-CoV-2), og der sker formentlig noget hyppigere end vi tidligere troede. For det meste bliver dyrene bliver ikke rigtig syge af den her virus. Særligt kan vi dog med katte se, at nogle udvikler milde tegn på influenza-lignende sygdom og kun meget få bliver alvorligt syge.

Der er altså fortsat ingen grund til at være alvorligt bekymret for COVID-19 hos vores kæledyr.

Virussen kan smitte fra mennesker til dyr og fra dyr til dyr, men vi har endnu ikke nogen beviser for, at virussen kan smitte fra dyr til mennesker.

Fra et nyere canadisk studie, der blev udgivet midt september 2020 ved vi, at omkring 50 % af (canadiske) ejerkatte, er blevet smittet fra deres ejer. Hund hunde er det ca 20 % - altså noget mindre.

Smitte med corona-virus fra menneske til dyr er altså mere almindelige ned vi første troede.

Indtil nu har der kun været et enkelte tilfælde hos hund i Danmark, men der skal nok komme flere. 

Der er mange ting, der endnu er uvisse omkring COVID-19 hos kæledyr, men vi bliver hele tiden klogere efterhånden som der bliver lavet flere studier og vi får virussen i hænder lidt oftere.


Symptomer på Covid-19 hos hunde og katte

De fleste hunde og katte vil slet ikke vise symptomer selvom de er blevet smittet. Bliver de alligevel syge, vil symptomerne være:

 • Feber
 • Hoste
 • Stakåndethed eller besværet vejrtrækning
 • Træthed
 • Nysen
 • Flåd fra næsen / snot
 • Løbende øjne
 • Opkast
 • Diarre


Skal jeg være bekymret for COVID-19 hos mit kæledyr?

I de cases man indtil videre har set hos hunde og katte, har symptomerne været meget milde og dyrene har kun været syge kortvarigt. Derfor synes jeg ikke, at der er nogen grund til at være alvorligt bekymret for, om dit kæledyr har den nye coronavirus.

Det kan dog blive en udfordring, hvis vores kæledyr begynder at smitte andre dyr, som så kan bringe virus hjem. På den måde vil der kunne opstå nogle omfattende smittekæder, som vil kunne blive et potentielt problem for folkesundheden. Teoretisk set er det muligt, men man anser på nuværende tidspunkt kæledyr for at udgøre en meget lille smitterisiko for mennesker.


COVID-19 hos hunde og katte - det ved vi indtil videre

Kæledyr kan smittes med ny coronavirus, men de udviser kun meget milde symptomer og er kun syge i kort tid. Katte viser oftere symptomer end hunde tyder det på, og enkelte katte kan vise tegn på influenza-lignende sygdom

Virussen kan smitte fra mennesker til dyr, men vi har endnu ikke nogen beviser for, at virussen kan smitte fra dyr til mennesker. Man kan altså ikke sige med sikkerhed, at kæledyr kan overføre smitte til os mennesker, selvom det i teorien er muligt.

COVID-19 er ikke så grundigt undersøgt hos hunde som det er hos katte. Men noget tyder på, at hunde ikke har så god evne til at give virus videre som katte har.

Det har noget at gøre med de mekanismer, der får viruspartiklen ind i vores og kæledyrenes celler. For at virus kan komme ind i værtens celler, skal der være en receptor på celleoverfladen, som bliver et ”nøglehul” for den ”nøgle”, virussen har.

Og hvis nøglen ikke passer 100%, så har virussen svært ved at komme ind i værtens celler, hvilket formentlig er tilfældet med hunde. Dermed har virussen også svært ved at blive opformeret i et niveau, hvor hunden kan give virussen videre. Og derfor spiller hundene også kun en lille rolle i forhold til at sprede virussen - i hvert fald sådan som virussen opfører sig nu, eller har opført sig indtil videre.

Vær opmærksom på, at alle virus muterer og kan ændre sig hurtigt. Det er derfor ikke utænkeligt, at den nye coronavirus kan mutere, så den spreder sig på en anden måde.

 

Kan hunde dufte, om du har coronavirus?

Det korte svar er nej, ikke med sikkerhed.

Man har undersøgt, hvorvidt hunde kan snuse eller dufte, om mennesker har coronavirus. Det har man gjort ved hjælp af 18 hunde, som er specialtrænet i at dufte forskellige ting som f.eks. bestemte typer af sved.

Man prøvede at træne de her hunde i at dufte forskel på tøj fra mennesker, der var smittet med coronavirus og tøj fra mennesker, der ikke havde virussen.

De specialiserede hunde havde svært ved det, og de kunne med 70-80% sikkerhed udpege de mennesker, som havde virussen. Men der var også nogle, som slap igennem - og så kan man ikke rigtig bruge testen til noget.

Det havde ellers været smart, hvis man kunne få en hurtig test, der ikke krævede, at man skulle vente i 2-3 dage (14 dage nogle steder i USA) på at få svar.

Man skal dog huske på, at vi snakker om højt specialiserede og meget dygtige hunde, som er trænet i det her. Det vil sige, at du altså ikke skal regne med, at din almindelige familiehund, kan fortælle dig, om du har coronavirus.


Skal du få dit kæledyr testet for ny coronavirus?

Hvis du er bekymret for, om dit dyr har ny coronavirus, kan du bede din dyrlæge om at teste dit kæledyr. Du skal bare huske på, at når vi mennesker bliver testet, betaler vi over skatten, og hos dyrlægen skal du betale direkte selv.

Så tænk over, om det er pengene værd.

Hvis dit dyr er meget dårligt og man ikke kan finde ud af, hvad det ellers fejler, så kunne det måske give mening at teste for ny coronavirus. Men ellers giver det nok bedre mening andre steder i verden som f.eks. USA, der er noget hårdere ramt, end vi er lige i øjeblikket.

Der er dog rigtig mange andre sygdomme, som jeg ville lede efter først. Blandt andet er der hjerte- og lungeorm, som begge kan give en del hoste, og så er der også det, vi kalder kennelhoste, som kan skyldes forskellige vira og en bakterie.

Hos katte er astma en anden og mere almindelig årsag til hoste. Du kan lære meget mere om astma hos katte i den her artikel...

Desuden er der en del andre meget særlige sygdomme, som kan give luftvejssymptomer, og coronavirus vil ikke være det første, jeg tænker på.


Kan rotter og andre gnavere overføre smitte mellem mennesker?

Man ved, at corona-virussen kan blive udskilt med afføringen, hvis vi mennesker har den. Og dermed ender viruspartiklerne jo også i kloakken, hvor vi finder rotterne.

Men det ser ud til, at rotter og andre gnavere har svært ved at modtage virussen, og derfor har de formegentligt kun en meget lille betydning i smittekæderne.

Afføring er nok i virkeligheden den største bekymring. Det betyder ikke så meget her i Danmark, hvor vi har gode sanitetsforhold. Men det kan være et stort problem i lande, hvor der er begrænset adgang til rindende vand og kloakforholdene ikke er helt optimale.

Covid 19 update

12. jan. 2022

Smitter Omikron til hunde eller katte? (data fra Texas)

Når vi nu ved at tidligere varianter af Corona (som Alpha) kan smitte til hunde og katte, må vi forvente, at efterhånden som nyere varianter vinder frem, vil dette også afspejle sig i smitten til vores kæledyr. Med mindre dog at affiniteten for hunde og katte svinder i mutationen.
Der er så vidt jeg kan se, ikke endnu udgivet studier, der videnskabeligt viser, at Delta eller Omikron-varianter smitter til dyr, men Dr. Hamers på Texas A&M spekulerer, at dette er sandsynligt. Hun angiver nemlig, at de har fundet smittede hunde fra hustande med bekræftede smittede ejere.
Nogle tidligere studier (med tidligere varianter) angiver desuden at smitten til katte kan være så høj som 18 % i husholdninger med mindst én smittet person. Selvom vi må antage, at det er sandsynligt, at dette også gælder for Omikron, ved vi det altså endnu ikke videnskabeligt.

20. maj. 2021

Hundens Corona fundet i mennesker

For at gøre forvirringen total har forskere nu offentliggjort et studie, hvor man har fundet en ny variant af Corona. Det er IKKE en version af Covid-19, men en ny kopi af hundens Corona CCoV. Det er sket tilbage i 2018 og iflg. studiet ser det ikke ud til, at virusen har spredt sig videre til andre mennesker.

Du kan se studiet her: academic.oup.com

23. maj: TV2 genfortæller nu historien på deres hjemmeside her...

12. jan. 2021

Nye mutationer af Corona vækker bekymring

Der opstår mange nye varianter af Corona hele tiden, og nogle vil være mere smitsomme. Særligt 3 styk vækker i øjeblikket bekymring lige nu: Den britiske (B117), den sydafrikanske (B 1351) og den brasilianske variant (P1). Vi har endnu ikke grund til at tro, at de mutationer smitter mere til kæledyr end tidligere.

Se den videnskabelige artikler her...

17. dec. 2020

Dyrlæger ikke omfattet af den nye nedlukning

Din dyrlæge er ikke omfattet af nedlukningen her i december - heller ikke selvom dyrlæger er et liberalt erhverv. Hensynet til dyresundheden og dyrevelfærd tæller højest. Det er kun hvis dyrlægen ligger i et storcenter, klinikken skal lukke. Det skriver Dyrlægeforeningen i dag.

Dog vil du kunne opleve og nogle dyrlæger udskyder ikke-akutte behandlinger som kloklip, vaccination og tandrens.

27. nov. 2020

Katte aflives pga. af Corona-smitte

Flere katte på minkfarmene er blevet testet positiv for Corona og er blevet aflivet. Personligt vurderer jeg, at der fortsat ikke er grund til bekymring for katte holdt som kæledyr. De kan nemlig fortsat holdes i isolation, hvis det er nødvendigt.

Se nyheden her...

18. sep. 2020

Opdaterede retningslinjer for håndtering for Covid-19

De danske myndigheder opdatere deres retningslinjer, der primært handler om mundbind og begrænsninger i restaurantionsbranchen. Der er pt. ingen ændringer i anbefalingerne for kæledyr - vi skal fortsat følge de samme anvisninger med håndvask og fysisk afstand.

17. sep. 2020

Nyt studie viser at kæledyr smittes oftere end vi troede

På konferencen ECCVID (ESCMID Conference on Coronavirus Disease) offentliggør canadiske forskere et studie, hvor de viser at katte og hunde smittes med Covid-19 lang hyppigere end vi troede.
Man fandt at 50 % af ejerkatte og 20 % hunde var blevet smittet fra en syg ejer. Man mener fortsat at kæledyr ikke smitter tilbage til os mennesker i nogen betydningsfuld grad.

Se mere her...

1. sep. 2020

Første dokumenterede tilfælde af dyr-til-menneske smitte med Covid-19 (efter patient nul)

En person på en minkfarm er angiveligt blevet smittet med Covid-19 fra en mink. Det bliver dermed det første dokumenterede tilfælde, hvor smittede mink har givet smitten tilbage til os mennesker.

Jeg vurderer dog at vi fortsat ikke skal være bange for vores kæledyr, men vi skal bruge sund fornuft - og isolation for alle individer, der kan være smittet.

Se studiet her...

28. juli 2020

Første bekræftede tilfælde af Covid-19 i UK

WSAVA skriver i dag på deres Instagram, at man har bekræftet det første tilfælde af Covid-19 i en kat.

22. juni 2020

Covid-19 hos kæledyr er nu en anmeldepligtig sygdom

Fra i dag (d. 22. juni) er Covid-19 en anmeldepligtig sygdom. Sygdommen er nu en såkaldt liste 1-sygdom hos pelsdyr (eksempelsvis mink og fritter), hvilket betyder, at din dyrlæge har pligt til at indrapportere sygdommen alene på mistanke (også selvom, der ikke er testet for den).

For andre dyr som hunde og katte er Covid-19 en liste 2-sygdom, der kun skal indrapporteres hvis mistanken bliver bekræftet med en positiv prøve.
DDD.dk har nyheden...

20. juni 2020

Første dansk hund positiv for Covid-19

Fødevarestyrelsen skriver i en pressemeddelse, at familiehunden på den smittede minkbesætning i Nordjylland nu er testet positiv for Covid-19. Det er ikke de første kæledyr, der er blevet smittet, men det er første gang i Danmark. Hunden har det efter sigende godt og viser ikke symptomer.
Se mere på fødevarestyrelsens hjemmeside...

17. juni 2020

Coronavirus fundet hos Nordjyske mink

Fødevarestyrelsen fik i weekenden testet prøver fra i alt 34 mink fra en besætning i Nordjylland. I første omgang er en enkelt mink fundet positiv.
Se mere på fødevarestyrelsens hjemmeside...

22. april 2020

Løve tester positiv

Følgende historien om at en tiger fra en zoo i New York er testet positiv, kommer nu nyheden om at en løve i samme zoo også er testet postiv for Covid-19. Angiveligt skulle flere af de andre store katte også have vist milde symptomer, men er ikke blevet testet.

19. april 2020

Flere katte i New York testes positive for Covid-19

Der dukker nu flere cases med smittede katte op, og historien om to bekræftede tilfælde, er det nyeste. New York er temmelig hård ramt på det her tidpunkt, så det er ikke så underligt, at kæledyr også dukker op i statistikken.
Der er desuden rapporter om flere katte, der har boet sammen med bekræftede smittede mennesker, og viser milde symptomer på luftvejsinfektioner. Mange af disse katte bliver ikke testet, og kan derfor ikke bekræftes som SARS-CoV-2 tilfælde. Mistanken er der dog.

5. april 2020

Tiger i Bronx Zoo, New York testet positiv for Covid-19

USDA skriver at en tiger i New Yor nu er testet positiv for Coronavirus (Covid-19). Den er angiveligt blevet smittet at en dyrepasser.
Se mere om nyheden her...

27. marts 2020

Smittet kat: Første bekræftede tilfælde af menneske-til-kat smitte

I Bruxelle har man nu det første bekræftede tilfælde af smitte af Covid-19 fra menneske til en kat. Selvom det selvfølgelig giver bekymring for om kæledyr får betydning i smitterkæderne, er tilfældet ikke overraskende. Vi ved fra den tidligere SARS-epidemi og MERS at katte er modtagelige for den her type virus.

Vi har stadig ingen bevis for, at katte eller andre dyr kan give smitten tilbage til os mennesker.

Se nyheden hos The Brussel Times...

18. marts 2020

Hund nr. 2 tester positiv

Vi skulle helt frem til midt i marts før vi fik det næste bekræftede tilfælde af Covid-19 i et kæledyr. Igen er det en hund, der har boet sammen med en Covid-19 smittet ejer.

Der var to hunde i hjemmet, men det er kun den ene, der kan testes positiv. Selv begge hunde testes flere gang, vedbliver den anden hunds prøver at være negative.

Se mere hos OIE... 

28. februar 2020

Første hund testet positiv for Ny Corona

En ældre hund i Hong Kong, der ejes af en Covid-19 smittet mand, er nu testet "svagt positiv" for SARS-CoV-2. Hunden skulle efter sigende ikke vise symptomer.
På dette tidpunkt ved vi endnu ikke hvilken betydning kæledyr får for smittespredning af Ny Corona-virus.
Se mere om nyheden her...

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Giver man Corona vaccine til hund?

Hunde bliver ikke regelmæssigt vaccineret imod Corona, og de nye vacciner imod Covid-19 er ikke testet eller godkendt til hunde.

Hunde bliver oftest kun mildt syge (hvis overhovedet) af Corona. Det gælder både for Ny Corona (Covid-19) og hundens egen Coronavirus. Der er derfor på nuværende tidspunkt meget ringe grund til at vaccinere hunde imod Corona.

Kan jeg smitte mit kæledyr med Covid19?

Ja, det kan du i teorien godt, men det forekommer tilsyneladende sjældent. Et kæledyr kan i princippet blive smittet på samme måde som os mennesker. Altså gennem vanddråber i udåndingsluft. Det vil altså sige hvis du hoster eller nyser i nærheden af dit kæledyr, eller lader dig slikke i ansigtet.

Kan mit kæledyr smitte mig med Covid19?

Nej, det har vi ingen beviser for at tro.

Det er biologisk slet ikke utænkeligt, men indtil videre, har vi altså ikke set beviser for at det forekommer.

Da vi videnskabeligt endnu ikke kan afvise det med 100 % sikkerhed, anbefaler man stadig en vis forsigtighed, hvis du er i særlig risiko. For alle andre, vurderer jeg, at det ikke er en bekymring vi behøver gå op i.

Hvad er symptomerne hvis en hund eller kat får Covid19?

De få kæledyr (hunde og katte), der har vist symptomer på Covid19, har haft milde symptomer svarende til dem vi mennesker får. Det er altså let feber og hoste.

Dog går vi ud fra at langt de fleste smittede dyr, lige som os mennesker, slet ikke vil vise symptomer på virussen.

Skal mit kæledyr test, hvis jeg selv har Covid19?

Nej, det er der ikke grundt til.

Risikoen for at kæledyr deltager i smittespredningen vurderes så lille, at det ikke er nødvendigt.

Hvad ville der ske, hvis mit kæledyr alligevel tester positiv for Covid19?

For det første har din dyrlæge pligt til at indrapportere det til Fødevarestyrelsen.

Derudover betragter man et kæledyr som et andet familiemedlem, og det skal derfor holdes i hjemmekarantæne på samme hvis som et smittet menneske skal. Lige pt. er det i 14 dage.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. Min Lhasa Apso på 11 år har lige fået fjernet sin livmoder og prøver har vist, at hun har nyreproblemer (ikke svigt). Vi skal have taget nye prøver om 3 mdr og se hvordan det ser ud. I mellemtiden kæmper vi med at få hende over på dyrlægens nyrekost, som hun ikke er vild med. Findes der godbidder eller andet man kan supplere med? Veggie eller andet? Og hvilke fedt og proteinprocenter skal jeg holde øje med i indhold?

  1. Hej Helle
   Nyere studier har vist at hunde og katte med nyreproblemer ikke er påvirket af protein-rig kost som vi mennesker er. Ej heller synes salt at have somme effekt – formentlig fordi de ikke får salt fra så mange andre kilder, som vi mennesker får. Jeg ville derfor ikke være bekymret for at bruge almindelige godbidder.

   Dog ved vi ikke noget om det kan have betydning for infektionen med Covd-19. Noget tyder på at hunde ikke bliver meget syge af denne type Coronavirus, og det det er en luftvejsinfektion, vurdere jeg at nyreproblemer ikke vil have den store betydning i det her tilfælde.
   /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld