Tidlig kastration af ung hanhund – Hvad er rigtigt at gøre?

Vi har overvejet en tidlig kastration af vores unge hanhund, men er kommet i tvivl. Hvad er egentlig det rigtige at gøre?

Hej, håber du kan hjælpe mig med at besvare mit spørgsmål.

Jeg har en berner sennen tæve på 4, og har en landseer han på knap 7 måneder. Det står sådan til at tæven skal i løbetid her i juli/august og vi har fået tilbudt at få kastreret den bette.

Vi er en stor familie og alle vil gerne have noget, at skulle have sagt, så der er uenighed om hvor vidt det ville være godt eller skidt at vente med at kastrere ham?

Mit spørgsmål lyder. Har det nogen konsekvenser for ham at blive kastreret hvis han ikke er fuldkommen kønsmoden? hvis ja, hvilke konsekvenser ville det kunne have?

Tak på forhånd

 

 

Jeg anbefaler som udgangspunkt at vente til hanhunden er over 1 år før den bliver kastreret. Der kan dog være adfærdsmæssige, sygdomsmæssige og familiemæssige årsager til, at gøre det tidligere.

I forhold til narkosen og rent kirurgisk er det muligt at kastrere en hund meget tidligt. Det er i princippet en mulighed allerede fra hvalpen er nogle få måneder gammel. Det er mit indtryk, at nogle steder i verden vælger man at gøre dette for at undgå problemer med uønskede hvalpe og herreløse hunde.

I Danmark har vi ikke de problemer.

Der er nogle få studier, der viser at tidlig kastration måske øger risikoen for bestemte typer af kræft. Det er dog en risiko der øget fra “meget usandsynligt” til “lidt mere end usansynligt”, så det er i min verden en mindre bekymring.

Man kan også se at tidlig kastration giver længere ben. Om dette overhovedet har nogen betydning, er tvivlsomt, og vi betragter det som rent kosmetisk.

For mig er det vigtigste argument adfærden.

Nogle unge hunde i alderen 7-9 måneder er MEGET aktive og styrter rundt, og laver ballade hele tiden. Hvis man blot venter lidt, vil mange af disse hunde falde lidt mere til ro af sig selv – også uden kastration.

Dertil kommer, at hundens personlighed falder på plads i ca. den alder. Vi ved altså ikke så meget om, hvilken type hund hanhunden faktisk bliver. Det vil jeg personligt helst se først inden vi kastrere hunden. Hvis en hund kommer til at fungere godt uden kastration, er der ingen grund til at operere ham. Udvikler han et meget nervøst sind, vil det også være bedre at undgå kastration.

Disse ting kan vi ikke rigtig vide før hanhunden er blevet over 1 år gammel.

Jeg siger derfor:

Tidlig kastration af hanhunde frarådes i langt de fleste tilfælde for bedre at vurdere hundens personlig, og for at beskytte imod vise typer af kræft.

I dette konkrete tilfælde vil jeg altså råde til at holde de to hunde adskildt lige imens, det er “farligt”, så tiden kan nå at gå.

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld