december 3

0 comments

Hvad har Fugleinfluenza og Afrikansk svinepest, Rabies med DIN hund at gøre? (gyldige grunde til at regeringen må kræve din hun aflivet)

Ved nogle bestemte sygdomme kan myndighederne kræve kæledyr aflivet, hvis de kan være til fare for folkesundheden. Det er eksempelvis sket ved tilfælde af mund- og klovesyge, men kan det også forekomme uden at du bor på et landbrug?

Kan hunde få fugleinfluenza?

Studier har vist, at hunde og katte kan inficeres med fugleinfluenza. Påvisning af smitte i hunde og katte er dog ekstremt sjældent, og risikoen for, at hunde og katte bliver syge af fugleinfluenza, vurderes som meget lav.

Kan min hund eller kat sprede smitte?

Hunde og katte kan bære virus på poter og i pels ved at bære rundt på mudder og jord. Det er derfor vigtigt, at hunde og katte, som kommer i naturen og kan have været i kontakt med vilde døde eller syge fugle, ikke kommer i kontakt med tamfjerkræ. Dette gælder både hobbyfjerkræ og produktionsfjerkræ.

Hunde, der bruges til jagt, kan med fordel gives et bad efter endt jagt.

Afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest (African Swine Fever, ASF) er en smitsom virussygdom,​ som rammer alle racer af svin (herunder vildsvin). Afrikansk svinepest smitter ikke til mennesker, og sygdommen er altså ikke farlig for os.

Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark blandt andet på grund af dygtige dyrlægers omhyggelige arbejde.

Skulle det dog på et tidspunkt alligevel ramme danske svinehold, kan det muligvis være grund til at kræve husdyrene aflivet.

Rabies hos hunde

Selvom vi har Rabies i flagremus her i Danmark, har vi ikke haft et tilfælde af Rabies hos hunde i mange år. Det er en uhyggelig sygdom, der har en ekstrem høj dødelighed hos mennesker, så skulle den komme ind i landet, vil man slå hårdt ned på den.

I det tilfælde vil alle dyr, der har været i kontakt med den smittede, formentlig enten blive aflivet eller placeret i langvarig isolation.

Andre spørgsmål

Kan Kennelhoste smitte til mennesker

Vi regner ikke med, at Kennelhoste kan smitte til mennesker eftersom det ikke har været rapporteret i nogen større grad. En af de infektioner som er med til at give kennelhoste hedder Bordetella bronchiseptica, og selvom den er i familie med Bordetella pertussis , der giver kighoste, er infektion hos mennesker sjælden.

Der er enkelte artikler (seneste i 2021) udgivet om, at mennesker med nedsat immunforsvar eller cystisk fibrose skal være ekstra forsigtige. Både når det gælder aktiv infektion og når en hund er blevet vaccineret med næsespray.

Det er dog en vaccine, der har været brugt i milioner af doser verden over, uden at der har været rapporteret om infektion til mennesker.

Kan hunde få Ebola?

Det er dokumenteret at hunde kan få Ebola, selvom det aldrig er fundet i domesticerede kæledyr. Noget tyder på at hunde har et forløb uden symptomer. Ebola smitter primært mellem mennesker gennem luften (som Corona eller Influenza), men man mener også at der må være ukendte smittekæder blandt dyr og os.

Om hunden spiller ind her er endnu usikkert.

Er Rævens dværgbændelorm farlig for mennesker?

Rævens dværgbændelorm (Echinococcus multilocularis) kan have et meget aggressivt forløb hos mennesker, men det er sjældent at mennesker bliver smittet i vores del af verden. Når man som menneske bliver smittet kan sygdommen opføre sig lidt som leverkræft.

Faktisk kender jeg kun til et enkelt tilfælde hvor en dansker har været smittet, og det blev han i udlandet.

Har din hund taget mus eller andre gnavere, kan den i teorien (selvom det er usansynligt) være bærer af Rævens dværgbændelorm. Ormen kan ikke ses direkte i hundens afføring. Infektionen behandles med almindelig ormekur.


Tags

Videobrevkasse


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page