Dyrlægens guide til en sikker vinter (og en god jul)

Julen varer lige til påske, er det gør vinteren måske. Det er ikke kun omkring julen, at vores kæledyr måder farer, de ikke er udsat for resten af året. Faktisk er der grund til at være ekstra opmærksom hele den mørke og kolde tid.

For hunde

Hund kan være udsatte om vinteren af både sne, frost og højtidernes særlige fødevarer.

For katte

Katte passer ofte sig selv, og de klarer kulden godt, men de er i særlig risiko for at blive forgiftet.

6 almindelige, men giftige vinter-blomster (nogle er endda livsfarlige)

Julestjerne

Blomsten Julestjerne (Euphorbia pulcherrima) er giftig for katte og hund, men ikke så giftig som den har ry for. Symptomerne på julestjerneforgiftning er savlen og opkast.

Fredslilje (Spathiphyllum spp.)

Denne plante er værdsat for sit mørkegrønne løv og hvide blomster. Den indeholder dog toksiner, der kan forårsage mundirritation, mavesmerter og opkast​​.

Hjortetrøst (Digitalis purpurea)

Mens hjortetrøst er kendt for sine smukke klokkeformede blomster, indeholder den digitale giftstoffer, der er særdeles farlige, især for dyr, og kan føre til hjertestop ved indtagelse​​.

Liljekonval (Convallaria majalis)

Kendt for sine delikate, klokkeformede blomster og søde duft. Alle dele af planten indeholder giftige forbindelser kendt som hjerteglykosider, der kan forårsage alvorlige symptomer som opkast, svimmelhed og i værste fald hjertesvigt​​.

Hydrangea (Hortensia) (Hydrangea macrophylla)

Populær for sine store blomsterhoveder, men dens blade og blomster indeholder cyanogene glykosider, der kan forårsage symptomer som diarré, opkast og depression​​.

Vintergæk

En af de første blomster, der viser sig i slutningen af vinteren eller tidligt forår, ofte mens sneen stadig ligger på jorden. Den er kendt for sine sarte hvide blomster, der signalerer, at foråret er på vej. Vintergækken er almindeligvis fundet i tempererede klimaer og trives i fugtig, men veldrænet jord. Den er populær i havebrug og som en vildtvoksende plante i nogle områder. På trods af dens skrøbelige udseende, er vintergækken bemærkelsesværdigt hårdfør og kan blomstre gennem sneen.

Julen år 2024 – Sådan undgår du julens problemer

Jeg kan snart ikke længere tælle de gange, jeg som dyrlæge at set en hund eller kat på klinikken i juletiden eller i vagten i helligdagene, med sygdom eller problemer, der nemt kunne være undgået. Vi skal hygge os, og dyrene skal da også have noget særligt. Det er jo da sådan vi blandt anden kan vise vores kærlighed.

Samtidig har vi pludselig pynt og slik fremme og vi får ændrede rutiner, som vi ofte ikke har resten af året. Det kan både skabe forvrring og interesse der leder til flere problemer end vi ønsker.

Problemet er bare, at vi desværre også giver vores kæledyr flere problemer end vi gavner dem. Hvis du giver ekstra godbider, der giver tynd mave, har du så være sød ved dit kæledyr? Ejer i klinikken, har i hvert fald ofte dårlig samvittighed når det sker. Det behøver ikke være dig.

For hunde

  • Julemad til hund. Antallet af tynd mave og nogle gange med behov for indlæggelse, er større omkring julen end ellers. Hunde kan ikke tåle den fede mad.
  • Chokoladeforgiftning. Selvom hunden aldrig har gjort det før, kan den finde på at springe på bordet og tage slik, der ligger fremme.
  • Slugte nødder

For katte

  • Gavebånd og julepynt. Selv meget dovne katte, kan blive legesyge, når der pludseligt ligger noget nyt fremme. Fremmedlegemer, der sidder fast i tarmen er desværre almindelige i julen.

Her ser du en klassisk case fra klinikken i juletiden. Hvis en kat sluger den ene ende af snor eller gavebånd, bliver den simpelthen “trådet” og nej, men kan ikke bare trække det ud igen, ved at trække i den ene ende. Det skal opereres ud.

Efter jul kommer nytår

Katte nytår

For at hjælpe din kat gennem nytårsaften, sørg for et sikkert og roligt miljø. Hold dem inde for at beskytte mod larmen fra fyrværkeri, som kan skræmme dem. Skab et hyggeligt skjulested, hvor din kat kan føle sig tryg, og overvej at bruge beroligende musik eller en TV-lyd til at dæmpe lyden af fyrværkeri. Sørg for, at alle vinduer og døre er lukkede for at forhindre flugtforsøg. Tjek med din dyrlæge om muligheden for beroligende midler, hvis din kat bliver meget stresset.

Hunde og nytår

For at hjælpe din hund gennem nytårsaften, sørg for at holde dem inde og skabe et trygt og roligt miljø. Brug beroligende musik eller TV til at dæmpe lyden af fyrværkeri og overvej beroligende midler fra dyrlægen for særligt ængstelige hunde. Gå med dem tidligt på dagen, før fyrværkeriet starter, og sørg for, at de har adgang til et velkendt og komfortabelt skjulested. Opdater identifikation og mikrochipoplysninger, i tilfælde af at de bliver skræmte og stikker af.

Hunde og mørke

Er min hund mørkeræd?

For at hjælpe en hund, der er bange for mørket, kan du gradvist vænne den til mørket med positive associationer som leg og godbidder. Anvend beroligende berøring og rolig tale for at vise sikkerhed. Overvej LED-halsbånd eller lysende legetøj for at gøre mørket mindre skræmmende. Sikkerhed og tryghed fra ejeren er nøglen til at hjælpe en hund overvinde frygten for mørke.

Sygdomme i vintertiden

Med kulden kommer vintersnue

Hunde og katte kan faktisk blive “forkølede” om vinteren, hvor symptomerne ligner dem hos mennesker, herunder løbende næse, vandige øjne, nysen, træthed og vejrtrækningsbesvær.

For hunde kan dette skyldes virusser som RS-virus, canine respiratorisk coronavirus og Bordetella (Kennelhoste), mens det hos katte ofte skyldes herpesvirus eller calicivirus (kattesyge).

Hvis dit kæledyr har milde symptomer, kan det hjælpe at holde dem hydreret og komfortable derhjemme. Men hvis de har svært ved at trække vejret, ophører med at spise eller drikke, eller bliver ekstremt sløve, bør de ses af en dyrlæge. Forebyggelse inkluderer at holde dem væk fra syge dyr og sørge for, at de er opdateret med vaccinationer​​.

Vejsalt og rødmen mellem trædepuderne

Salt og vintervejr kan medføre røde poter eller rødmen og udslæt mellem hundes trædepuder. Salt på hundens poter kan også give overdreven tørhed, revner eller endda svidninger af trædepuderne. Hunde kan desuden komme til at slikke eller tygge overdrevent på deres poter, hvilket kan forværre problemet og føre til infektion​​.

For at undgå skader på hundens poter fra salt anbefale jeg at gå uden om områder, der sandsynligvis indeholder meget salt, som slud på vejkanten hvis det er muligt. Korte gåture kan være bedst, især under koldt vejr, for at minimere eksponeringen for salt og andre vinterfarer som frostskader og afkølling.

Brug af hundestøvler kan beskytte poterne mod salt, kemikalier, skarpe genstande under sneen og isklumper, der kan dannes i pelsen mellem tæerne. Efter en gåtur er det vigtigt at tørre eller skylle poterne for at fjerne salt og kemikalier. Potevoks kan også bruges til at give en beskyttende barriere mod salt og kemikalier, og mange salver kan også anvendes efter en gåtur for at lindre tørre eller irriterede pote-puder​​.

Tynd mave af at spise sne

Noglee hunde (ikke alle) får tynd mave af at spise sne, men det er ikke selve sneen, der er problemet. Sneen kan blive forurenet med bakterier, vira og parasitter, hvilket kan føre til maveproblemer og diarré. Dette er især tilfældet, hvis sneen befinder sig i et område med meget hundetrafik, som f.eks. en park eller en hundesti​​.

Desuden kan den kolde temperatur irritere maven, hvilket kan forårsage opkast eller diarré, selvom hunden sandsynligvis vil føle sig bedre efterfølgende. Det er vigtigt at stoppe din hund i at spise for meget sne, så den ikke føler sig syg​​.

Ofte stillede spørgsmål

Kan hunde blive deprimeret?

Hunde kan opleve en form for depression eller nedtrykthed, selvom det er meget forskelligt fra menneskelig depression. I langt de fleste tilfælde er nedtrykt humør hos hunde dog tegn på sygdom og ikke en mental belastning. De kan dog vise adfærdsmæssige ændringer, der kan indikere tristhed eller nedtrykthed, især efter store forandringer i deres miljø eller rutiner, som for eksempel tabet af en ejer eller et andet kæledyr i hjemmet.

Symptomer på depression hos hunde kan omfatte:

  1. Ændringer i appetit: Enten manglende interesse i mad eller overdreven spisning.
  2. Ændringer i søvnmønstre: Overdreven søvn eller søvnløshed.
  3. Mangel på energi og interesse: Viser lidt interesse i aktiviteter, de normalt nyder, som leg eller gåture.
  4. Tilbagetrækning: Undgår interaktion med mennesker og andre dyr, eller viser måske ligefrem afstandskabende adfærd.
  5. Ændringer i adfærd: Kan inkludere øget gøen, piben eller irritabilitet.

Det er vigtigt at bemærke, at disse symptomer også kan være (og ofter er) tegn på fysisk sygdom. Derfor, hvis en hund viser en markant adfærdsændring, er det afgørende at få den undersøgt af en dyrlæge for at udelukke medicinske årsager.

Går hunde i vinterhi?

Hunde går ikke i vinterhi, og virker din hund stille og trist eller ligefrem deprimeret er det unormalt. Det kan det være tegn på sygdom, smerter eller hormonelle ubalancer. Vinterhi er en adfærd, der primært ses hos visse arter af dyr som bjørne, flagermus og nogle gnavere. Disse dyr går i en tilstand af dyb hvile, hvor deres kropstemperatur, hjertefrekvens og stofskifte sænkes betydeligt for at spare energi i løbet af vintermånederne, hvor føde er knap.

Hunde, derimod, forbliver aktive hele året rundt. Selv om de kan foretrække at tilbringe mere tid indendørs eller kræve mere varme og beskyttelse i de kolde måneder, går de ikke i vinterhi. Det er vigtigt at fortsætte med at give dem regelmæssig motion og mental stimulering, selv når vejret bliver koldere og dagene kortere.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Mave- og tarmsygdomme, Pasning og pleje


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld