Hoste og nysen fra en hund?

Min hund nyser og hoster meget. Nogle gange prøver den at kaste noget op, men der kommer ikke noget. Hvad kan det skyldes…

(Udgivet marts 2012, senest opdateret februar 2019)

Min hund nyser meget for tiden. Kan der være en særlig grund til det? Hun er meget ude og gå.

Min hund lyder som om den skal kaste op, men det gør den ikke. Den er begyndt at opføre sig mærkeligt. Hvad kan grunden være til at den lyder sådan?

Skrevet af: Anonym

Oplyst: 7 år, blandning af en springer og labrador

 

Kennelhoste og hjerteorm

Det mest sandsynlige er Kennelhoste eller Hjerte-/lungeorm. Der kan være mange andre muligheder, men de to muligheder er noget vi ser meget ofte.

Hjerte-/lungeorm er mest sandsynligt, hvis du bor i eller omkring en af de større byer. Kennelhoste er mest sandsynligt, hvis din hund ofte møder andre hunde. Begge kan dog også ses i andre situationer.

 

Kennelhoste er en infektion

Kennelhoste er en samlende betegnelse for en stribe infektioner, der sætter sig i næse og halsen.

Nogle gange skyldes det virus og andre gange skyldes det bakterier. Ofte er det dog en kombination. Behandlingen vil ofte være at give antibiotika for at slå bakterie-delen af infektionen ned og evt. give noget hostestillende.

 

Hjerteorm eller Lungeorm

Hjerteorm (bliver ofte også kaldt hjerte-/lungeorm under et) ses oftest hos unge hunde, men forekommer af og til også hos ældre.

Ormelarverne irriterer lungevævet meget og giver ofte kraftig hoste.

Man undersøger for hjerteorm ved at undersøge en stribe afføringsprøver og behandlingen er ormekur givet efter en speciel protokol.

 

Kraftig hoste kan give opkast

Når hunde hoste lyder det ofte meget voldsomt. Det bruger mavemusklerne meget og hvis de bliver ved længe kan de komme til at kaste op.

Et hoste-anfald kan også slutte med at hunden spytter slim op i munden eller halsen og synker det igen.

 

Andre muligheder

Som nævnt er der mange mulige årsager til hoste og nysen hos hunde. Hvis din dyrlæge mener at de to muligheder ovenfor ikke er sandsynlige, kan du får din hund undersøgt mere grundigt.

Ofte vil undersøgelserne være: Røntgenbilleder af brystkassen og dermed lungerne (se mere om dens slags røntgenbilleder her), kikkertundersøgelse eventuelt med skylleprøve for bakterier og celler og blodprøve for at undersøge for mere generelle medicinske sygdomme.

Vi ved desuden at hunde i sjældne tilfælde kan smittes med Covid-19 fra mennesker. Hos hunde giver Ny Corona også hoste. Det kan du læse meget mere om her…

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Luftvejssygdomme, Parasitter


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. Hei! Min hund har hostet litt idag. Ikke heletiden
  Men han har hostet mer en normalt. Han spydde og for et par dager siden, og det var grønt. Han har fått ormekur ca i sommarferien ifjor, men jeg er veldig redd for att det skal vær hjerteorm eller noe sånt. Er litt redd for han..forslag?

  1. Hej
   Det vil give rigtig god mening at få ham testet for hjerteorm, når du er bekymret. Det grønne opkast kan komme når en hund hoster rigtig meget, men man skal være opmærksom på om han måske samtidig har fået en maveinfektion. En grundig dyrlæge vil lytte på lungerne og tage hans temperatur for at komme det nærmere.
   Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld