november 11

0 comments

Forkølet hund: Kennelhoste, RS-virus og andre

Hunde kan blive forkølet som vi mennesker kan. For det meste har de dog deres egne infektioner og bliver dermed ikke smittet af os mennesker …eller omvendt.

Dog er Ny Corona (Covid-19) en undtagelse herfra. Den kan i sjældnetilfælde smitte til hunde, som de oftest får meget milde forløb, og som sansynligvis ikke smitter tilbage til os mennesker.

Forkølelse hos hunde: Kennelhoste

Egentlig forkølelse hos hunde skyldes en infektion. Det kan være en infektion med enten virus, bakterier eller begge dele sammen. Infektionerner Bordetella bronchiseptica, Adenovisrus og parainfluenzavirus kaldes samlet kennelhoste.

Kennelhoste hoste, snot og løbende øje og næste. I mange tilfælde går forkølelsen over af sig selv. Nogle hunde kan blive meget syge af infektionen. Det gælder særligt helt unge hvalpe, ældre hunde og hunde med andre sygdomme. Det afhænger også af hvilken type infektion hunden har fået.

Man kan vaccinere imod kennelhoste og nogle steder i landet er det også fornuftigt at undersøge hunden for hjerte- og lungeorm.

Behandling af forkølet hund

Behandling til en forkølet hund vil typisk være ro og eventuelt smertestillende / febernedsættende medicin de 5-7 dage infektionen varer. I nogle tilfælde kan antibiotika være nødvendigt, men det virker dog ikke på virus-infektioner.

Kennelsehoste smitter utrolig nemt blandt hunde, så en syg hund bør også holdes i afstand fra andre hunde, så I ikke gør andre hunde syge. Dette kan være nødvendigt helt op til 14 dage og i hvert fald mindst til 48 timer efter sidste symptomer er forsvundet.

RS-visus hos hunde (Human Respiratory Syncytial Virus (hRSV))

Menneskets RS-virus smitter sansynligvis ikke til hunde, men hunden har sin egen version, der minder rigtig meget om. Symptomerne med nysen, hoste og feber er også ca. det samme.

Influenza hos hunde

Almindelige influenza smitter ikke til hunde, men der findes en hunde-variant, din hund kan få. Du kan læse mere om hundeinfluenza her…

Andre sygdomme der kan få hunden til at hoste

Forkølelse er blot én af mange hundesygdomme, der kan give hoste. Det er vigtigt, at du ikke bare slår en alvorlig sygdom hen i den tro at det “bare” er forkølelse. Nogle af de sygdomme din dyrlæge vil tænke over og undersøge for er:

  • Hjerte- og lungeorm (Fransk hjerteorm og Rævens lungeorm)
  • Næsemider, som dog er sjældne i Danmark
  • Trachealkollaps (luftrør der klapper sammen)
  • Hjertelidelse eller hjertesvigt med vand i lungerne

Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page