Hundes temperatur: For varm? For kold? [+7 tegn på feber]

En hunds normale temperatur ligger mellem 37,5-39,0 °C målt rektalt (i numsen). Ved motion eller nervøsitet eksempelvis ved et dyrlægebesøg, kan hundens temperatur stige op til 39,3 °C. Alt derover betragtes som feber. Du kan ikke sikkert vurdere om din hund har feber på temperaturen på dens snude.

More...

Ezoic

Feber hos hund

Hunde har feber, hvis de har en temperatur på 39,0 eller over. Høj temperatur kommer som reaktion på mange forskellige sygdomme. Infektioner med virus eller bakterier er blandt de mest almindelige årsager til feber hos hunde, men hormonsygdomme, forgiftninger og cancer, kan også give feber.Hvordan kan jeg se om min hund har feber?

Det mest sikre tegn på at en hund har feber er at måle temperaturen rektalt (i numsen). Vil du helst undgå den øvelse, er der også andre tegn, men som du kan se, er alle disse tegn uspecifikke og hver i sær også tegn på andre sygdomme.

Du kan ikke vurdere om din hund har feber alene ved at mærke på den snude. Beklager, men det er alt for usikkert.

Tegn på feber hos hund (uden at måle temperaturen):

 • Sløvhed og træthed
 • Manglende appetit
 • Hunden ryster, sitre eller har kuldegysninger. Der er rigtig meget andet end feber, der kan få en hund til at ryste. Du kan se den komplette oversigt i min artikel her...
 • Hurtig vejrtrækning
 • Hurtig puls
 • Ubehag ved berøring
 • Virker varm ved berøring. Men vær opmærksom på, at en varm solskinsdag eller en tyk dyne også gør din hund varm at røre ved.

Opkast, diarre og hævelser i huden er IKKE symptomer på feber hos hunde sådan som nogle hjemmesider skriver.

EzoicEzoic
Ezoic


Termometer til hund på apoteket


Du kan bruge et helt almindeligt termometer fra apoteket til at tage temperatur på din hund. Den slags man bruger til børn er ofte smarte, fordi de har en blød spids, men det er ikke afgørende.

Du kan få sådan et termometer på apoteket eller i et supermarked. Du kan da også bruge dit eget, hvis du ikke er sart.

Årsager til feber hos hund

Her er skema med nogle af de vigtigste grunde til, at hunde kan få feber. Det er vigtigt at huske, at feber for hunde, ligesom for mennesker, ofte er et tegn på, at kroppen bekæmper en infektion eller en anden form for betændelse. 

Ezoic
Årsag til feber
Beskrivelse
Infektioner
Dette kan inkludere bakterielle, virale eller svampeinfektioner, som kan påvirke forskellige dele af kroppen, såsom huden, ørene, urinvejene, eller mere alvorlige tilstande som parvovirus.
Betændelse
Betændelsestilstande, såsom pankreatitis eller betændelse i leddene, kan også forårsage feber.
Immunmedierede sygdomme
Sygdomme, hvor immunsystemet angriber kroppens egne celler, kan føre til feber. Dette kan inkludere visse former for arthritis.
Tumorer
Selvom det er mindre almindeligt, kan visse tumorer også forårsage feber, som et tegn på at kroppen bekæmper en abnormalitet.
Toksiner
Hvis en hund indtager noget giftigt, kan det også forårsage feber. Dette kan inkludere husholdningskemikalier, visse planter, eller madvarer, der er giftige for hunde.
Varmerelaterede sygdomme
Overophedning eller hedeslag kan forårsage feber, især hvis hunden har været udsat for høje temperaturer i længere tid uden passende nedkøling eller hydrering.
Vaccinationer
Nogle gange kan hunde udvikle en mild feber efter vaccination, hvilket er et tegn på, at deres immunsystem reagerer på vaccinen.

Husk, at dette skema ikke er udtømmende, og feber kan være symptomet på mange forskellige helbredsproblemer hos hunde


Behandling af feber hos hund

Man kan sænke en hunds feber med medicin som man kan med mennesker. Dog er den medicin hunde kan tåle på recept, så du skal have det af dyrlægen, og kan ikke få det i håndkøb. Har du hunde-medicin liggende, bør du altid tale med din dyrlæge inden du giver noget

Ezoic
Ezoic

Du kan risikere at gøre nogle sygdomme værre, eller trække akutte sygdomme unødigt ud.

Det er ikke fornuftigt at forsøge at køle en hund med feber. Selvom vand, køletæpper og kølelegemer måske nok vil sænke temperaturen, vil det også være forbundet med en del ubehag, og måske gøre tilstanden værre.


(Hunde, der er varme fordi de har fået hedeslag - eksempelvis i en varm bil - skal køles meget hurtigt ned. Men de har ikke feber. De har hypertermi. Det er en helt anden størrelse. Spørg en dyrlæge, hvis du er i tvivl)

For at behandle feber hunde effekt skal man faktisk kende årsagen. Infektioner med bakterier, skal ofte behandles med antibiotika, hormonelle sygdomme skal have de passende hormon-middel og forgiftninger, skal renses ud. Den egentlig behandling af feber sigter altså mere på at behandle den sygdom, der ligger indenunder.Kan mærke om en hund har feber på dens snude?

Du kan ikke med sikkerhed vide, om din hund har feber, ved at mærke på dens snude. Snuden kan være varm uden at din hund har feber, og en hund med feber kan også have kold snude.

Lige som dig kan en hund med feber godt fryse. Du kender måske fornemmelsen af, at ligge under dynen med feber og alligvel have kold næse og kolde ører.

Ezoic

Har din hund ligget i solen eller kogt i sofaen, kan den sagtens have en varm næse eller en varme ører. Derfor ville jeg alligevel tage temperaturen for at få den præcise værdi. På den måde kan du vide, om din hund rent faktisk har feber, eller blot føles varm.

Og modsat, hvis din hund har nogle af tegnene på feber, som du kan se ovenfor, men har en kold snude, kan du ikke udelukke at den har feber. Tager du dens temperatur, vil man nogle gange få bevis for, at hundens symptomer skyldes feber, selvom snuden føles kold og våd.


Har min hvalp feber?

Hvalpe både sover meget og har en upræcis temperaturregulering. De kan dog stadig godt få feber, hvis de bliver syge.

Du kan kun vide om om din hvalp har feber ved at tage dens temperatur. Den skal være under 39,0 grader. Alt over kaldes feber. Du kan ikke vurdere om din hvalp har feber ved temperaturen på dens næse Den kan nemlig godt have varm snude uden at have feber.

Ezoic

Dog skal du være meget opmærksom på, at deres temperatur godt kan snyde.

Hvis en syg hvalp ikke har spist nok i nogle dage, kan temperaturen dale. Den manglende energi, gør den syge hvalp kold. Temperaturen kan altså være falsk lav. På den måde kan man måle temperaturen som normal selvom hvalpen faktisk har feber.


Hvad gør jeg når min hund har feber?

Hvis din hund har mild feber uden andre symptomer, kan du hygge lidt om den og lokke med godbidder og masser af drikkelse. Vådfoder eller bouillonvand er godt til det. Høj feber og feber sammen med andre symptomer bør tilses af en dyrlæge med det samme. Generelt er temperatur over 40 grader grund til akut indlæggelse.

Giv aldrig medicin, heller ikke febernedsættende medicin, uden at have talt med din dyrlæge først.

Det mest optimale at gøre, når din hund har feber er, at få behandlet grunden til feber. Det er bare ikke altid muligt, hvis årsagen ikke kendes eller feberen skyldes en sygdom, der ikke kan behandles direkte.

EzoicEzoic

Nogle virusinfektioner kan lindres med medicin, men bakterieinfektioner kan behandles med antibiotika. Feber som kommer af medicinske sygdomme, kræver ofte undersøgelse med blodprøve, før den rette behandling kan planlægges.

Feber på over 40 grader kræver ofte indlæggelse, hvor der kan gives febernedsættende medicin og og kunstig væske som drop.

Ezoic


Hundesygdomme med feber på 39

Feber på 39 er i den milde ende for en hund, og kan derfor være tegn på et utal af sygdomme. Virus infektioner i halsen (halsbetændelse) og i tarmen (omgangssyge) er blandt det mest almindelige. Bakterieinfektioner i blæren, huden eller tænderne er også hyppige årsage til feber.

Her er et nogle hyppige årsager til feber på 39 hos hund:

 • Virusinfekioner. Eksempelvis i halsen (halsbetændelse) og i tarmen (omgangssyge)
 • Livmoderbetændelse. Starter oftest med mild feber, der bliver mere alvorlig senere i forløbet.
 • Blærebetændelse
 • Bidsår efter andre hunde og katte
 • Lungebetændelse
 • Hjernehindebetændelse
 • Vise forgiftninger. Men langt fra alle.
 • Flåt-sygdomme. Det gælder både Anaplasma og Borrelia

Parasitter, klobetændelse, hudinfektion (med undtagelse af hotspot) og bylder i poterne giver oftest ikke feber hos hunde.

EzoicEzoicEzoic

Betændelse i mælkekirtlerne både ved brystbetændelse og brystkræft hos hunde, giver oftest noget højere feber end 39.


Du kan se tiden an hvis...

Mild feber lige over 39 grader uden andre symptomer er ofte ikke alvorligt, og kan være tegn på sygdom, der går over af sige selv.

Du bør kontakte dyrlægen snarest hvis...

Feber lige over 39 grader sammen med andre milde symptomer som lidt træthed, manglende appetit (men spiser stadig lidt) og dårligt humør, skal observeres nøje.

Det betyder blandt andet også at følge om temperaturen går op eller ned.

Du skal til vagtdyrlægen med det samme hvis...

Høj feber eller feber sammen med andre mere kraftige symptomer bør undersøges af en dyrlæge med det samme.

Ezoic

Det gælder eksempelvis hvis hunden slet ikke spiser, har tegn på smerte, kaster op, har blod i afføringen eller slet ingen ting vil.

EzoicEzoic

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Infektion, Pasning og pleje


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. lyse hundesnuder
  Lige et spørgsmål:

  Vores hunds snude har skiftet farve, fra sort til lysrbrun, hvad kan det skyldes ??

  Vi har ikke skiftet foder.

  Mvh Thomas

  1. Ofte skyldes det alderen. Ældre hunde kan godt miste pigmentet uden at det betyder det helt store.
   Der findes også sygdomme, der kan give ændrede farver. De er dog forholdsvis sjældne og er ofte fulgt af andre symptomer som ændret spise og drikkelyst, fald i humøret og andre tegn.
   mvh
   Søren P

 2. Kørt ned af bil
  Hej Søren
  Vores hund chihuahua amigo 1 år 2kg bliv kørt ned af bil den 13/12 kl 16.00 grl tid,den har fået lidt blod ved urin, vil kun drikke, har fået risvand m sukker og lidt salt, og alm vand, den vil ik have mad, vi har ingen dyrlæge her i byen, fik snakket med dyrlæge fra nuuk og qaqortoq, vi fik igår med flypost antibiotika og smertestillende tabletter + plast, han fik dem ved ca 18.00, og her til morgen vil vil den ik drikke, hvad gør jeg, har du forslag ? mvh. Theodora

  1. Hej Theodora
   Det er i hvert fald vigtigt at den ikke bliver for kold. Hvis den ligger meget stille og måske har lavt blodtryk, bliver den hurtigt for kold. Normal temperatur er ca. 38,5 og skal helst ikke længere ned end 37-37,5. Brug varme tæpper, en varmepude eller varmedunk. Alene det, kan nogle gange få humøret lidt op.
   Hvis du har mulighed for at få fat i en engangssprøjte eller pipette, kan du prøve at give vand direkte i munden. Har i skadestue, sygeplejerske eller apotek i byen? De kan måske hjælpe dig. Giv lunkent med sukker eller honning direkte i munden. Læg hovedet lidt bag over og gå langsomt frem. Bare 0,5 eller 1 ml er godt. Er den ramt i hovedet skal du selvfølgelig være lidt forsigtig.
   Hvis den stadig ikke vil spise, skal du hjælpe den. Igen er en stor engangssprøjte en god hjælp. Blød noget af hans almindelige op med varmt vand og blend det eller mos det med en gaffel. Du kan også tage lidt på spidsen af en finger og lægge det på tungen.
   Det er meget almindelig at der er blod i urin, og det plejer at gå over. Det oftest små blodkar, der er sprængt. Hvis blodet bliver ved eller der er meget af det, kan det være større og mere alvorlige skader på blæren eller nyrerne.
   God bedring! Og lad mig høre hvordan det går. Søren

 3. analkirtler
  kære dyrlæge 😀

  jeg har en engelsk coker spaniel. en tæve på 3½.
  hun har i en god uge været meget irritabel bagtil.. først tænkte jeg det er pga hun er i løbetid. men de sidste to dage har hun et par gange kørt på numsen hen af gaden og eller gulvet.. så tænkte jeg at hun måske skulle udtømmes. jeg har aldrig gjordt det før. Men så en masse videoer og læste en masse om det på nettet, og så gik jeg igang.. da jeg kom til kunne jeg se at hun var let irriteret. hun var let rød på den ene side.. det var også der jeg fik noget ud.. ikke meget men det sprøjtede lidt på væggen og et lille dryp på gulvet.. jeg havde ikke fingerne oppe i numsen på hende, men klemte 4-8. er det normalt at der kun kommer noget fra den ene kirtel. og er en coker spaniel en (større) hund så man er nød til at have fingeren op i numsen og presse.. ps. hun har aldrig fået klemt analkirtler før.

  Med venlig hilsen

  Louise Engelsen

  1. Hej Louise
   Oftest følges de 2 kirtler ad, men de kan sagtens have forskellig størrelse.
   Hvis den ene har været stoppet, eller hvis du kun har klemt den ene, vil de være helt forskellge.
   Hundens størrelse har i princippet ikke noget at gøre med om du skal have fingeren i anus eller ej.
   Den teknik kan være smartere fordi du så klemmer én af gange og dermed lette kan se hvad der foregår. Oftest er det helt fint er presse udefra.
   Hvis hun er meget rød eller meget irriteret, kan der være gået betændelse i området og så skal hun have antibiotika.
   Mvh Søren

 4. Jeg har en 5 grenet rundkørsel. Hun er snehvid og havde mens hun var hvalp – en kulsort snude. Nu er hun godt og vel 1,5 år og snuden er lyserød. Har hørt fra andre at det skyldes at hun mangler noget – men hvad??? Håber du kan give et bud
  Venlig hilsen Eva Krog

  1. Hej Eva
   Det er helt naturligt at en lys hund ikke danner pigment nok til at farve snuden helt sort.
   Der findes nogle ret besynderlige sygdomme, der kan gøre det samme, men de er meget sjældne.
   Så ja, hun mangler pigment, men det er helt normalt.
   Mvh Søren

 5. Hej. Jeg har en blandingshund på 10 år, en rigtig dejlig hund, men her på det sidste synes jeg hun er begyndt at drikke meget vand, hun blev steriliseret da hun var tre år og fik også fjernet uterus, kan det være diabetes eller hvad kan årsagen være? Med venlig hilsen Poul-Erik

  1. Hej Poul-Erik
   Ja, sukkersyge er bestemt en mulighed. Det kan dog også være andre ting. F.eks. nyreproblemer, hormonelle sygdomme, ændre foder oa.
   Øget drikkelyst er altid grund til bekymring hos ældre hunde.
   Mål evt. præcist hvor meget hun drikker over et par dage. Det vil kunne fortælle meget.
   Du kan evt. bede din dyrlæge om at kontrollere for sukker i urinen.
   Mvh Søren

 6. Vil ikke spise og drikke
  Hej vi har en lidt ældre hund som ikke ville spise og drikke noget vi har bemærket at hendes tunge er meget rød og varm og hun hun ville helst bare ligge vi har fået lidt vand i hende
  Har taget tempertur den er på 39 hvad kan vi gøre
  Mvh Lullo 🙁

  1. Hej Lullo
   Du skal en tur til dyrlægen og gerne med det samme. 39 grader er feber for en hund, så hun skal undersøges.
   Det er muligt hun har en infektion i munden og evt. har så ondt at hun ikke vil spise.
   Jeg synes bestemt, det er noget der skal ses på omgående.
   Mvh Søren

 7. har en blanding mellem dansk svensk og beagel han hund 3 år den udskiller en meget grim lugt og væske fra numsen ” rådden fisk” han bliver flov og vasker sig og det han pletter på…..hvad er det han er frisk spiser og drikker som han plejer så ingen ændringer i hans adfærd
  Betina

  1. Hej Betina
   Nej, du har ikke gjort noget galt. Siden her er et fritidsprojekt, så jeg skal have et hul i programmet for at nå alle spørgsmål.
   Det er formentlig hans analkirtler, han tømmer ud. Den lugt, du beskriver, er helt normal for det sekret, der er i dem.
   Der kan dog godt gå betændelse i dem, så hvis han klør eller virker som om han har ondt, skal han undersøges.
   Mvh Søren

 8. Kløe på forben
  Vi har en dværgpuddel på 6 mdr.Den klør sig meget omkring munden og på det ene forben gnaver den så meget, at pelsen er helt kort.Den har fået loppemiddel flere gange, men den klør sig stadig.Den får også lakseolie på foderet for tør pels.
  Hvad kan vi gøre ved det?
  Hilsen Gitte

  1. Glutenalergi
   Hej Gitte,

   Min morbror havde en hund som havde et meget ligende problem, den kom til dyrlægen og man fandt ud af at den havde glutenallergi.
   Efter en har fået hundemad uden gluten er den helt ok igen.

   HJ

  2. Hej Gitte
   Der kan være gået infektion i områderne. Svampe- og bakterieinfektioner er det mest almindelige.
   Der findes en del andre parasitter som f.eks. skab/fnat, pelsmider og hårsækmider som kræver bestemte typer medicin.
   Endelig kan hunden være allergisk. I så fald vil hunden klø sig så længe den er udsat for det, den ikke kan tåle. Det vil ofte være foder og hustøvmider.
   Mvh Søren

 9. for pote problemer på hund
  hej…

  jeg har en bullterrie på ca 8år, den halter eller løfter forbenene, når vi går tur med den, den har hårdhud under begge forpoter og mellem tærende er der ligesom en bums agtig bule og vis vi trygger på den, kommer der tit hår ud, og det virker ømt. den går også lidt skævt på begge forpoter, men det høre vist med til racen 😀
  er det noget vi selv kan gøre noget ved, og hvad kan vi gøre vis det er…

  mvh. pia

  1. Hej Pia
   Hvis det er ømt og ligner en bums, er der typisk infektion i. Det kræver antibiotika, som du skal have hos din dyrlæge.
   Som udgangspunkt skal området holdes rent og tørt. Det kan du gøre med klorhexidin og speciel shampoo/sæbe. Der er mange forskellige slags, så spørg evt. din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske om hvad der passer til din hund.
   mvh Søren

 10. hundehvalp
  hej har en westi på 9 uggermå jeg gi den 1½ katoffel om aften og valpefoder resten af dagen og syndes den har kløet sig fra første dag den kom syndes ikke jeg kan se nogle lopper

  1. Hunde kan også have andre parasitter, der ikke kan ses direkte. F.eks. pelsmider.
   Hvis pelsen er støvet eller ved at blive skiftet, kan den også klø.
   Vær opmærksom på at rå kartofler er giftige for hunde.
   Mvh Søren

 11. Vi har en golden retriever tæve på 2 år.
  den har de sidste par måneder gnedet sin snude op af sin madskål eller i sit tæppe hver gang den skal til at spise.

  det ligner nærmest et ritual og det kan tage flere minutter før den “får taget sig sammen” til at komme igang med maden.
  det tyder ikke på den har allegi, men jeg tænker meget på om den har ondt i tænderne. Dyrelægen kan ikke umiddelbart se noget andet end at den har lidt tandsten.
  Vi har ikke skiftet mad.
  I dag ville den så ikke spise et stort tyggeben, som den ellers plejer at gnave helt op på ½ time.
  Hvad kan det mon være som vi ikke kan se?

  vh HJ

  1. Hej HJ
   Hvis en dyrlæge har undersøgt hunden uden at kunne finde noget, kan jeg nok ikke komme med noget ekstra. I hvert fald ikke uden også at se hunden.
   Tandsten og tandkødsbetændelse er en oplagt forklaring og helt klart det hyppigste problem vi ser.
   Bed evt. din dyrlæge rense tænderne og tage røntgenbilleder af de relevante tandrødder.
   Mvh Søren

 12. Hund har drikket rodalon
  Vores lille 15 uger gamle hunde valp har hevet en sprøjte flaske ned med rodalon til inders brug mod lugte, som er blandet med 1 til 1 vand, den har ksatet op flere gange og til sidst kom alt maden op, en god håndfuld tror det var alt, den for noget at drikke vand, vi går så i seng kl. 2:30 hører vi så at hans mave larmer helt vildt og den kigger selv meget på sin mave overrasket da den vågner, og den bli der ved med at larme, vi prøver at give den noget a38 men den vil ikke spise så meget, vi giver den så en mælke pille til børn og lidt mælk. For at se om det hjælper og maven stopper med at larme så meget.

  Er det godt det vi gjorde eller skal den til lægen, går det ud over dens mave og tarme ?

  Vi prøver også lige at ringe til en dyrelæge.

  1. Hej Kim
   De symptomer du ser, er helt normale for forgiftning med Rodalon. Det giver temmelig meget irritation i tarmsystemet. Hvis symptomerne bliver ved, skal I en tur til dyrlægen og have en behandling for mave-/tarmbetændelse og evt. dehydrering.
   Mælkepiller og A38 har nogen effekt for nogle hunde andre har ingen effekt af det. Jeg tror ikke det skader ham i hvert flad. Normalt er mælkesyrebakterier til dyr mere effektive. Det kan være Zoo-Lac eller Prokolin f.eks.
   Lydene I kan høre kommer fra de urolige tarme. Det arbejder hurtigere end normalt og skal sikkert passere en masse luft. Det giver knurren og boblelyde, der nogle gange kan høres udefra.
   Mvh Søren

 13. Hunden ryster
  Hej Søren. 🙂

  Jeg har en gammel hund, Django, som er en gravhund/vestgötaspids blanding, på 12 år. Han er begyndt at ryste ret meget – i starten var det forbenene, men det lod til bare at være når han støttede meget på dem. Nu er det også bagbenene og det kan også ske, når han ligger ned. Det er lidt forskellige om det er det ene, det andet eller tredje (og fjerde) ben. Han lader ikke til at være generet af det overhovedet – hopper, danser, løber og springer som han plejer.

  Har du nogen idé om hvad det kan være?

  Michelle

  1. Hej
   Feber er en oplagt mulighed for at ryste, men for en ældre hund, kan der godt være andre ting i spild. En grundig dyrlæge vil kunne fortælle dig, om der er tegn på nerveproblemer, rygsmerter eller noget helt fjerde.
   Søren

 14. Byld på bagpoterne
  Hej Søren.
  Vi har en labrador på 1 ½ år.
  Han er de seneste 3-4 måneder begyndt at døje med en form for bylder lige over trædepoterne på bagbenene. Han har fået antibiotika for det tidligere, men det er vendt tilbage igen og bylderne er spændte og ømme.
  Vi har efterhånden været til utallige dyrelægebesøg, så jeg vil høre, om du har et forslag til en alternativ behandling?
  Jeg føler ikke at vi opnår ret meget ved at blive ved med at tage til dyrelæge med ham.
  Han er også på allergifoder for at se om det kan være foderet der er skyld i det, men det har ikke haft nogen effekt.

  Håber at du kan hjælpe.

  Mvh Anne

 15. Byld i poterne
  Mange tak for dit svar!

  Jeg tænkte på, om du kender/har hørt om en speciallæge i hudsygdomme hos hunde?
  Jeg kommer fra Randers i Jylland, så det kunne være rigtig dejligt, hvis der var en speciallæge i nærheden af os.

  På forhånd mange tak!

  1. Hej Anne

   De kan godt lyde som om din hund har furunkulose mellem tæerne. Det er en ret træls tilstand og kan være umådelig svær at komme til bunds i. Det er et stort emne, så jeg kan ikke komme om alle detaljerne lige her. Hvis hunden ikke allerede er undersøgt, bør du overveje om den skal undersøges til bunds.

   Normalt er planen, hvor man tager én eller flere ting af gangen:
   – Skrab af huden for at se efter parasitter
   – Undersøgelse af byld-indholdet for at se efter bakterier og svampe og bestemme der type.
   – Kontrol med fuld blodprøve for stofskiftesygdomme og andre ubalancer i systemet
   – Prøve af savle huden (biopsi)
   – Allergistestning. Enten med priktest eller blodprøve.

   mvh Søren

 16. øjne
  Hejsa har en hund på 7 år den har noget grønt snask i øjet horn hinden er mat er han ved at blive blind? det er en amerinkansk cokker

  1. Hej Anita
   Det lyder umiddelbart som en kraftig betændelse i slimhinder og på hornhinden.
   Racen er kendt for blandt andet et producere for få tåre og få lammelser af ansigstnerverne, så de ikke kan blinke.
   Det kræver lang og effektiv behandling. Nogle gange resten af hunden liv. Hvis ikke man handler hurtigt, kan skaderne på øjet blive kroniske og gøre hunden helt eller delvis blind.
   mvh Søren

 17. navlebrok
  Hej!
  Vi har en maltser på 2 år, som har haft navlebrok siden hun var hvalp.
  Kan det være farligt?
  eller betyder det ikke noget, så længe den ikke skal have hvalpe

  mvh
  Malene

  1. Hej Malene
   Det betyder som oftest ikke noget. Det kommer lidt an på størrelsen, men et lille navlebrok har sjældent nogen betydning.
   Navlebrok kan være arveligt, men har ellers ingen direkte betydning hvis hun skal have hvalpe.
   mvh Søren

 18. Rød i numsen
  Hej.
  Jeg har en Fransk Bulldog på snart 5 år, han er i løbet af weekenden blevet blevet meget rød i hans bagdel samt også på sine ædle dele og i siden af lysken,, han bliver ved med at slikke i området som en besat hund 🙁 tager ham til dyrlægen imorgen. men hva kan dette skyldes? og hva kan jeg selv gøre?

  mvh Maria

  1. Hej Maria
   Den slags skyldes oftest bakterieinfektion, parasitter eller allergi. Det lyder som en god ide at tage til dyrlæge og få en passende behandling.
   mvh Søren

 19. Hej.

  Jeg har en labrador på 4 år, som her i dag da jeg kom hjem ved en 15 tiden, var rigtigt sløv og dårlig. Han gider ikke spise noget mad og står op med hoved ned i gulvet. Han har dog lige lagt sig ned, men er meget nervøs for ham. Der var ingenting i morges da jeg tog afsted hjemme fra, der spise han sin mad som han plejer, har du nogen idé om hvad det kan skylles?

  Mvh Josefine.

  1. Hej Josefine
   Nedstemt humør og sløvhed kan komme af virkelig mange forskellige ting. Lidt som hos os mennesker.
   Det kan f.eks. være høj feber, smerter, kvalme og så videre. Det er under alle omstændigheder, noget jeg synes bør undersøges.
   mvh Søren

 20. Hævede brystvorter
  Hej
  Jeg har en kernterrie der er fra feb. Den har lige været i løbetid for 3 uger siden. Jeg havde den ikke uden for synrække. Men den har stadig hævede kirtler.
  Er det normalt

  1. Hej
   Det kan godt være normalt, men der det ikke altid. Hvis hun samtidig producerer mælk, kan hun evt. være blevet indbildsk gravid eller have fået underlivsbetændelse. Den første kan behandles, hvis det generer hende. Det andet kræver altid behandling.
   mvh Søren

 21. Min hund har mange problemer
  Hej Søren

  Jeg har en 4 år gammel Labrador retriever blandet med rottweiler. han bliver meget tit syg efterhånden og jeg er meget urolig. 🙁
  jeg har haft ham i 6 måneder og indtil videre har han været hos dyrlægen 5 gange. han har fejlet følgende ting: feber, EKSTREM kløe, rent blod i afføring og opkast, uforklarlige sår på halsen og på bagdelen. alt det på 4 måneder. nu er han syg igen. han har måske feber da han er meget varmere end han plejer at være, hans appetit er nedsat og han drikker meget vand, hans energi er meget lav og han klør sig til blods og har fået konstateret loppeallergi sidst han var til dyrlægen. jeg ved ikke hvad jeg skal gøre mere da jeg ikke har flere penge tilbage så han kan komme til dyrlægen. 🙁 er der noget jeg selv kan gøre ved de her problemer uden at skulle til dyrlægen?

  Mvh. Carina.

  1. Hej Carina
   Det lyder ikke rart. Det kan måske være fornuftigt at starte fra bunden af med at udelukke medicinske sygdomme og lavt immunforsvar.
   Har han allergi, skal handselvfølgelig behandles for det. Det kræver en tur eller flere til dyrlægen.
   Du kan eventuelt prøve med allergi-venlig kost i en periode. Nogle af symptomerne kan godt stamme fra allergi, men kan også komme fra meget andet. Det er altså langt fra sikkert, det kan gøre det.
   Mvh Søren

  1. Det kan man ikke vide alene på den måde. Det er kun én vej! Du skal tage temperaturen med et termometer i endetarmen.
   Normalttemperatur er under 39,0 for hunde.
   Mvh Søren

 22. Klør sig på numsen/bagbenene
  Hej Søren

  Jeg har en mops på 10 uger, som næsten lige fra vi fik ham hjem, har gnidet sig på enden og det ser ud til at han prøver at få sine bagpoter, men det er svært, da han ikke er så atletisk. Men det ser ud til at genere ham!

  Vi har været til dyrlæge, som gav en ormekur og kunne ikke se nogen rødmen eller irritabel hud hverken i endetarmsåbningen eller ved bagpartiet.

  Han har ikke skiftet foder.

  Kan det skyldes allergi, frost og salt på vejen eller andet?

  Mvh Kathrine

  1. Hej Katrine
   Allergi er mere oplagt end frost og salt.
   De har også 2 kirtler ved endetarmsåbningen. Kirtlerne kan være overspændt og betændte. Det gør også ondt.
   Mvh Søren

 23. Hund tiser hele tiden
  Hej jeg har en lille saberian husky hvalp som er 11 uger, vi tror hun har blærebetændelse, men er ikke helt sikker, men for hver gang hun har drukket noget vand, tisser hun 2 sek bag efter, og det er ikke kun en gang, det er helt op til 7-10 gange. når hun kommer ud og bliver luftet de gang hvalpe skal, laver hun næsten ingenting heller, men når hun så kommer ind, sætter hun sig med det samme på gulvet. hvordan kan det være,

  1. Hej Helene
   Blærebetændelse er en oplagt mulighed. Bed evt. din dyrlæge analysere en urinprøve. Det kan være med til at afgøre det.
   Det kan også skyldes noget adfærdsmæssigt, men det er vigtigt at udelukke andre ting også.
   mvh Søren

 24. Rødlig hud, tør. Drikker meget
  Kære Dyrlæge
  Min hund en Jack russel Terriere har et stykke tid været mere rødlig og tør i huden end tidligere. Hun drikker og tisser meget. Hun virker spændt i maveregionen.
  Hun har lige afsluttet en kur mod infektion i ørerne (binyrebark hormon). Hun er kvik nok. Har i forbindelse med løbetid haft problem med eksem tidligere.
  Venligst et godt råd.
  Mvh
  Solveig

  1. Hej Solveig
   Både røde, eksemen og infektionen i ørerne kan godt hænge sammen. Hvis hun er spændt i maven og har ondt, bør du tage til dyrlægen. Uden at kende din hund i detaljer, kunne det godt lyde som en allergisk eller sensitiv reaktion og måske kunne en mere systematisk tilgang være en god ide.
   mvh Søren

 25. Westi
  Jeg har en westi på knap 4 måneder.
  Dens mave og øre er begyndt at blive mørke.
  Bogen siger det kan skyldes for meget protein i foderet.
  Er det sandt??
  Mvh pedram
  Svar hurtiges muligt tak 🙁

  1. Hej og tak for din kommentar
   Den har ikke noget direkte at gøre med denne artikel, men du er velkommen til at sende spørgsmål ind til brevkassen.
   Helt kort er det nok mere sandsynligt, at det skyldes infektion med bakterier eller svamp. Hvis hunden er allergisk overfor et bestemt protein i foderet, kan det gøre problemet værre.
   mvh Søren

 26. Adfærd
  Hej Søren

  Har en cavalie king charles spaniel på 6 mdr. Han kommer fra en grim opvækst, en hundefabrik.
  Efter vi købte ham, opdagede vi, at han pludeslig havde meget blod i afføringen. Han kom i to slags medicinsk behandling, da han havde orm.
  Han havde i lørdags en normal adfærd, og en veninde var forbi med deres hunhund. Om søndagen begyndte han, at fange fluer og slikke ud i luften. Inden da har han haft en tendens til og slikke og bide sig selv ved halen, dyrlægen gav os medicinsk shampoo til bad max 1 x ugtl. Hans adfærd er nu så voldsom og mærkelig, at vi er bange for han er tosset i hovedet. Når han starter på og fange fluer går han nærmest ind i sig selv og vi kan ikke nå ham 🙁 Hvad er der galt???
  MVH Birgitte

  1. Hej Birgitte
   Tak for din kommentar, men den har ikke noget med videoen at gøre. Du er meget velkommen til at sende dit spørgsmål ind via brevkassen.
   Helt kort bør du nok få ham undersøgt for allergi og syringomyeli
   mvh Søren

 27. Lille bule på venstre forben
  Hej Søren. Vi har en dejlig blanding med Rottweiler, Retriever og Rhodesian Ridgeback.
  Har bemærket en lille hård bule ved ledet mellem poten og torben. Har prøvet at undersøge og mærke. Virker ikke ømt eller generende. Kan det skyldes et slag/stød efter leg med anden hund.?

  1. Hej Kasper
   Ja, det kan det godt, men det kan også være infektion, hævelse af ledet, et fremmedlegeme eller en svulst.
   Hvis han er generet af det eller det ikke forsvinder bør du få ham undersøgt.
   mvh Søren

 28. Lyserød byld ved hjørnetanden
  Hej Søren.
  Vi har en stor sort hund på mindst 40 kg, idag opdagede jeg at han havde en tommefingernegl størrelses byld, sidende ved siden af sin store hjørnetand (den tand der sidder forrest i munden, ligesom draculas) Han er ni år og har aldrig haft tandproblemmer før.
  Han føler ikke smerte når man rører blidt ved bylden, den er hår og ligner mest af alt noget af tandkødet der har dannet en bule.
  MVh. Sebastian Seipelt !
  På forhånd tak !

  1. Hej Sebastian
   Dit spørgsmål har som sådan ikke noget med videoen at gøre. Du er meget velkommen til at sende dit spørgsmål ind via brevkassen. Send evt. et billede med.
   Helt kort: Den slags hævelser skyldes ofte infektion eller byld. Det skal undersøges med røntgenbilleder og tand evt. fjernes.
   Mvh Søren

 29. Tør næse
  Hej igen Søren.
  Desuden har min hund også meget tør næse, men da jeg propper creme på, går han bare rundt og slikker det af ? hvad kan jeg gøre ved det ?
  Mange tak
  mvh sebastian Seipelt

  1. Den slags kommer ofte med alderen. Det kan være en god ide at få ham tjekket for om han producerer tårervæske nok. Det er nemlig med at til holde snuden våd.
   /Søren

 30. Hjemmelavet foder
  Kære Søren
  Mange tak for at du bruger din fritid på dette her. Det er i høj grad værdsat!

  Jeg har en dansk-svensk gårdhus blanding med lidt papillion i sig. Har har i de først ca 5 6 måneder fået tørkost fra Orijen. Fra hun var omkring 7 måneder begyndte jeg at lave hendes mad selv. Nu spiser hun næsten kun det, men har tørkost tilgængeligt. Mest for en sikkerhedsgangsskyld hvis hun ikke for nok næring. Jeg er glad for at lave hendes mad, men til stadighed bekymret for om hun for hvad hun skal bruge da jeg ikke har tilsat vitaminpiller eller kalk piller. Hun ser sund og flot ud og har eb blank flot pels. Mit spørgsmål er om hun som en unghund på nu godt 11 og en halv måned kan få hvad hun skal bruge ud fra en hjemmelavet kost.
  Jeg tager udgangspunkt i 1/3 kød, grønt, kulhydrat, men med lidt mere kød nogle gange. Jeg skifter hver uge ( er dette for ofte for hendes mave?)
  Jeg koger det hele ved svag varme. Er dog i tvivl om hvor udkogt det skal være for at hun optager det?
  Ud over at variere mellem kød, grønsager og kulhydrat tilsætter jeg også hørfrø og loppefrøskaller. Samt urter ala persille. Samt for hunde tyggepinde m.m

  Kan du give nogle råd om hjemmelavet mad til unghunde. Hvad er alfa omega hvis man vil lave hjemmelavet mad til sin hund især til unghund??? På forhånd tusind tak
  MVH
  Lene

  1. Hej
   Se gerne min kommentar på dit tidligere spørgsmål. Vi almindelige dyrlæger har slet ikke godt nok forstand på den slags til at kunne udtale os, og hvis en dyrlæge slynger et eller andet ud, vil jeg være forsigt med at følge rådet. Det er lidt som din egen læge nok kan grundprincipperne i sund kost, men ikke er diatist.
   Jeg synes du skal have fat i en specialist i ernæring, for ikke at begå fejl.
   Søren

 31. Det hele kom ikke med
  Kan du sige noget om hvad der er alpha omega når man laver hjemmelavet mad specielt til unghund? Mvh Lene og på forhånd tak!

  1. Hej
   Jeg må tilstå, at det tør jeg ikke udtale mig om. Det kan fint lade sig gøre at lave hjemmelavet foder, men det er så utrolig nemt at gøre forkert og glemme noget, især for en unghund, der vokser og har særlige behov. En voksen hund kan lave af meget forskellige uden at blive syg. Den lever måske ikke optimalt, men bliver ikke nødvendigvis syg. Det gælder ikke for unghunde.
   Jeg vil sige at alfa omega må være at kontakte en dyrlæge, der har særlig forstand på ernæring og få en korrekt foderplan. Det kan vi “almindelig” dyrlæger ikke gøre godt nok.
   Søren

 32. Tak for svar
  hej Søren

  Ok så sender jeg den via brevkassen 🙂 .. Har først lige bidt mærke i at kommentarerne var til videon. Det beklager jeg..

  1. Hej Lene
   Tak for de pæne ord.
   Dit spørgsmål har som sådan ikke noget med videoen at gøre. Du er meget velkommen til at sende dit spørgsmål ind via brevkassen.
   Hjemmelavet foder er et meget stort emne og jeg kan umuligt komme omkring det her. Den fordeling lyder fornuftig og kosttilskudende er ikke nogen dårlig ide.
   Søren

 33. svamp
  Hej 😀
  jeg har et spørgsmål som jeg godt vil have svar på.
  Hvordan ved man om ens hund har svamp?
  hilsen Christina 😀

  1. Det kan dyrlægen undersøge ved at tage en prøve. F.eks. kan man tage dødehudceller fra huden og se på under mikroskop. Fra f.eks. sår og ørerne tager men prøver og sender til et laboratorie.
   Mvh Søren

 34. Knude
  Hej.

  Min hund på 2 år har fået en hård rød brun knude i sit øre,
  Det ser rigtig mærkeligt ud.
  Kan det vær kræft?

  Vh Anine.

  1. Ja, det kan det i princippet godt. Det er ikke så almindelig for den alder, men forekommer.
   Mvh Søren

 35. 4 årig fransk bulldog
  Hej. Vi har en fransk bulldog, tæve, på 4 år som ikke har fejlet noget de første 3-3,5 år men her på det sidste er det gået lidt ned.. Hun har fået dårlig ryg og fået opereret livmoderen ud for 6 mdr siden.. Nu væsker det ved hendes rynker i ansigtet og er rødt.. Halen væsker også meget og er rød.. Hun klør sig i alt hun kan finde.. Hvad kan det være? Vi fandt ud af det med ansigtsrynkerne i sidste uge og de væsker ikke så meget mere, vi fandt ud af det med halen idag og er ved at være lidt bekymrede .. Vi har fået tid til dyrlægen på onsdag men da vi opdagede halen steg bekymringer ekstra.. Hjælp, hvad kan vi gøre? Vi har været en tur på stranden og vasket hende i havvandet og tørt det efterfølgende.. Vi tørrer rynkerne dagligt..

  1. Hej Magnus
   Tak for din kommentar, men den har ikke så meget med videoen at gøre. Du er meget velkommen til at sende dit spørgsmål ind via brevkassen.
   Helt kort kunne det godt lyde som om hunden har brug for en antibiotikakur til at tage infektionerne.
   Mvh Søren

 36. dårlig appetit
  Hej min dansk/svenske gårdhund Felix 7m måneder. Har ringe appetit, nu i 2 dage, spiser intet af hvad han får tilbudt.

  Opfordrer ikke spontant til leg eller unoder, hvad han plejer og er ellers fuld af krudt.

  Ligger i kurven, hans muskler sitrer intermitterende.

  Vil gerne gå tur og der er pæn vandladning og aff.

  Har tilsyneladende ikke ondt ved undersøgelse af kroppen, ørerne pæne farver, tandkød og tænder fine.

  Har ikke taget temp. men virker ikke febril.

  Idag lørdag så derfor spørgsmål til dig da dyrlægen har lukket.

  1. Hej Lene
   Det kunne godt lyde som om du alligevel skulle opsøge en dyrlæge med weekendvagt.
   Det er et ret uspecifikt symptom at miste appetitten. For at komme det nærmere må man lade efter andre symptomer, der kan give en fornemmelse af hvor problemet sidder.
   Prøv at tænke over, hvad der kan få dig til at miste appetitten. Det kan være kvalme, smerter, feber, svimmelhed og meget andet.
   mvh Søren

 37. Mærkeligt??
  Hey Søren..
  Jeg har en dejlig blanding af en labrador og rottweiler på
  4 år.. Han har en god appetit og mangler ihvertfald ikk mad..
  Men her på det sidste er han begyndt at opføre sig mærkeligt..
  Vi har en fliseteresse hvor der ligger nogle små perlesten rundt omkring..
  Og dem spiser han!! Han sluger dem bare, og han sluger efterhånden flere og flere.. Jeg ved ikk hva jeg skal gøre med dette problem, og aner ikk hvorfor han sluger de sten.. 🙁

  Mvh. Carina

  1. Hej Carina
   Tak for din kommentar selvom den ikke har noget med artikelen at gøre direkte.
   Jeg vil tro det er en dårlig vane. Jeg kan ikke komme på nogen bestemt årsag til at en hund kan finde på den slags.
   mvh Søren

  1. Hej
   Det kommer helt an på hunden, den pels og race, så de tør jeg ikke svare helt generelt på. Hvis en hund med god pels, kan ligge isoleret fra frost, blæst og regn, kan mange fint klare en nat ude. Søren

 38. Hej.
  Jeg har en Bichon Frise han hund på 11 år. Han virker sund og rask og med massere af energi, men han får nogen gange nogle ryste ture, især når han skal til at have mad eller skal til og ud og gå tur. Hvad kan det skyldes? Han plejer at ryste sådan når vi er ude at kører bil, men det plejer så også kun at være der, men her for tiden er han begyndt at gøre det også lidt herhjemme? :/

  1. Hej
   Det kunne godt lyde som en reaktion på ophidselse eller spænding, men feber og smerter i ryggen, er to andre almindelge årsager til det, du ser.
   Søren

 39. Hej
  Jeg har en hund ( chihuahua) som tidligere idag har kastet noget gennemsigtig og en smule gult væske op, hun har senere fået en varm tør snude og på et tidspunkt halsede hun ( hev efter vejret med tungen ude) jligenu sover hun skal jeg være bekymret.
  PS hun ville ikke spise
  Mvh Tanya

  1. Hej
   Når en hund kaster op og har mistet humøret anbefaler jeg altid at besøge dyrlæge. Hvis den varme snude samtidig er tegn på feber, skal det også behandles. Det er langt fra altid alvorligt dog, så ingen grund til bekymring, hvis du finder en omhyggelig dyrlæge.
   Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld