Slidgigt hos katte┃Har du også overset det?

Slidgigt hos katte er formentlig stærkt underdiagnosticeret. Der er altså mange katte med gigt, som vi aldrig opdager.

”Min kat er ikke så selskabelig mere. Min kats pels filter sammen og ser mere trist ud en tidligere. Min kat kalder og klager sig mere. Min kat har flere og flere ”uheld” uden for bakken. Min kat sover mere og er mindre legesyg. Måske er den bare ved at blive gammel.” Dette er alt sammen udsagn, jeg har taget fra konsultationer med katteejer. Eller disse tegn kan være udtryk for slidgigt og skyldes ikke blot, at katten er blevet ældre.

Opdages for sjældent

Slidgigt hos katte er formentlig stærkt underdiagnosticeret. Der er altså mange katte med gigt, som vi aldrig opdager. Det skyldes blandt andet, at katte ikke viser symptomer på gigt særlig tydeligt, at vi som dyrlæger tidligere ikke har været så opmærksom på problemet og at nogle ejere fejlagtigt tolker kattens symptomer som tegn på almindelig alderdom.

Symptomer på slidgigt

Symptomerne på slidgigt hos katte er svære at få øje på. Katte er mere adrætte end for eksempel hunde og de er derfor bedre til at kompensere for smerte og ømheder i kroppen. De har også en mindre kropsvægt, og det betyder meget for bevægelsen. De mest almindelige symptomer på slidgigt hos katte, kan inddeles i fire grupper:

Nedsat bevægelighed: En kat halter kun sjældent af gigtsmerter. Den får derimod en mere stiv gang. Den kan lægge an til spring og måske ombestemme sig, og hvis den alligevel prøver, vil den oftere forfejle springet. Nogle katte vælger bare at holde sig mere på gulvet og i lave møbler end tidligere.

Mindre aktivitet: Katten hviler sig og sover mere og i længere tid på samme sted. Den kan også miste lysten til at lege eller bliver hurtigere træt af det end tidligere.

Dårlig soignering: Katten får sværere ved at holde pelsen og vaske sig og kan for eksempel ikke nå bestemte steder på ryggen. Kløerne kan også blive forvoksede, hvis de ikke bliver brugt som tidligere. Nogle har svært ved at komme op i kattebakken og har derfor ”uheld” på gulvet.

Ændret adfærd: Nogle katte vil begynde at snakke mere eller klage sig. De kan også blive mindre tålmodige eller måske ligefrem aggressive. Nogle mister interessen for andre katte og for ejeren.

Udviklingen af slidgigt

Sygdommen udvikler sig som en langsom nedbrydelse af brusken i leddene. Nedbrydelsen kan starte helt af sig selv eller for eksempel efter et brækket ben, en skade på ledbåndene eller som følge af hoftedysplasi. Kroppen vil forsøge at hele skaderne og der samler sig arvæv i og omkring ledet. Efter nogen tid vil der også dannes ny knogle omkring ledet. Hvis man mærker rigtig godt efter, kan man på dette tidspunkt mærke at ledet er blevet tykkere. Noget af den fortykkelse vil også kunne ses på røntgenbilleder. Slidgigt hos katte udvikler sig langsommere end vi kender det fra hunde, og det kan derfor komme mere snigende. Hos katte sidder problemerne hyppigst i ryggen, dernæst i albuen og sjældnere i hoften og knæene.

Behandling af slidgigt

Slidgigt, der er opstået, kan ikke fjernes igen – det er kommet for at blive. I mange tilfælde kan man dog minimere symptomerne og i perioder få dem helt væk.

Overvægt er en vigtig faktor: Vægttab er uden sammenligning den mest effektive vej til at minimere symptomerne på slidgigt og give katten et bedre liv. Overvægtige katte har oftere tydeligere symptomer end normalvægtige og er klart mere påvirket af deres sygdom. Noget tyder også på at den fortsatte udvikling af slidgigt går hurtigere hos overvægtige. Desuden kan katte med lav kropsvægt ofte klare sig mindre medicin.

Fiskeolie og glucosamin: Man har undersøgt de positive virkninger af fiskeolie og glucosamin ganske grundigt hos mennesker, men effekten på katte er endnu ikke undersøgt med den samme grundighed. Noget tyder dog på at de også kan få glæde af kosttilskuddene. Fiskeolie og glucosamin indeholder nogle af de samme byggesten som findes i ledbrusk. Tanken er at ved at tilføre rigelige mængder af disse byggesten, vil ledet have nemmere ved at reparere på sig selv.

Smertestillende medicin: Det kan blive nødvendigt med smertestillende medicin i kortere eller længere perioder. Metacam er det eneste godkendte produkt i Danmark til længere tids behandling af katte. Det er heldigvis forholdsvis sikkert og nogenlunde nemt at give. Udover at være smertestillende har det den effekt, at det hæmmer noget af irritationstilstanden omkring leddet og dermed også dannelsen af arvæv.

Motion er vigtig for katte med slidgigt

Motion for en kat med slidgigt er en svær størrelse. Fysisk aktivitet er vigtig for opbygningen af muskler og for at brænde de overflødige kilo af.  Samtidig skal det ikke overgøres i sådan en grad, at katten får ondt af det. Det handler altså om at aktivere katten og motivere den til mere bevægelse, men samtidig ikke presse den. Ændringer i kattens omgivelser kan også lette kattens tilværelse. Det kan f.eks. være trapper, en kattebakke med lavere kant og platforme katten kan springe til.

Det vigtigste er dog stadig at finde de ældre katte, der skjuler deres symptomer, selvom de har ondt i kroppen. Er du i tvivl så bed din dyrlæge om at undersøge kattens led og bevægelser. For eksempel ved næste vaccination.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld