Min kat har et sår i hovedet foran øret?

Man kat har fået et sår foran øret. Den bliver ved med at klø i det og det vil ikke hel. Kan det være allergi …

(Udgivet september 2013, senest opdateret februar 2019)

Jeg har overtaget en kat fra en af mine venner og den har dette sår lige oven over øjet det er på størrelse med et frimærke. Min ven (som jeg har fået katten fra) siger at det er kommet pga foderintolerance altså sådan en slags foderallergi, men det er kun noget han har læst sig frem til.

Den har ikke fået nogle ormekur eller lign. og den er heller ikke vaccineret. Den har altid været en inde-kat.

Problemet er også at katten klør i såret med bagpoten og derfor vil det ikke hele. Lige for tiden giver vi den tun at spise og før det gav vi den Royal Canin Adult Hair & Skin

Men hvorfor har den dette sår og hvordan får vi det væk?

Skrevet af: Katja Løvbo.
Oplyst: Hunkat på ca. 1 år, ukendt raceMulig allergisk kløe

Allergi er bestemt en mulighed. Faktisk ligner såret ret meget et allergisk kløende sår, som katten også selv har kradset i.

Katte reagerer bl.a. på forskellige typer protein (f.eks. kylling), kan kan også reagere overfor pollen og skimmelsvamp.

Allergi hos katte kræver, at man er omhyggelig i sin tilgang og starter rigtigt. Vil du være klogere på allergi hos katte, skal du se denne artikel…

julekalender for hund og katte, her med et billede af en kat, der sover ved juletræet

Allergi hos katte

…stakkels kat


Øremider og lopper er også en mulighed

Øremider og lopper er andre oplagte diagnoser for den slags sår og det det kan være fornuftigt med behandling selvom du ikke lige kan se lopperne.

Fremgangsmåden, når der dyrlægen undersøger for allergi, er først udelukke andre årsager til lignende symptomer. Udover parasitterne kan det f.eks. være ringorm eller bakterielle hudinfektioner.

Lopper er lumske og kan snyde dig, hvis du ikke er opmærksom. Du kan lære alt om hvordan du kommer af med lopper hos katte her…

julekalender for hund og katte, her med et billede af en kat, der sover ved juletræet

Lopper er noget bøvl

…stakkels kat


Kløestillende medicin

Katten skal i behandling og evt. have kløestillende medicin. Det er i hvert fald ofte en god ide. Ikke mindst af hensyn til katten.

En krave er i sig selv ikke nok. Den slags genere katten meget, og det bliver det ved med selvom den har krave på. Kraven kan dog være en god ide sammen med medicinen

Hvis man ikke finder andre årsager, kan det blive nødvendigt at give katten en strikt foderdiet for at undersøge om katten har foderallergi.

julekalender for hund og katte, her med et billede af en kat, der sover ved juletræet

Spørg Dyrlægen

…for dyrenes skyld

Hyposensibilisering er skånsom behandling

Den mest skånsomme behandling er hyposensibilisering, hvor man først laver en allergitest. Man vil finde ud af hvilket eller hvilke stoffer katten reagerer på. Man tager enten en blodprøve, som undersøges for antistoffer, eller man laver en priktest. Det sidstnævnte er dog ikke så almindeligt i Danmark.

Derefter fremstille man en vaccine imod det, katten er allergisk overfor. Katten skal vaccineres efter et fastlagt skema. Først med nogle dage imellem, siden med en uge og til slut en gange om måneden.


Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Allergier, Hud- pels- og øreproblemer (dermatologi), Kat, Parasitter


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
  1. kære Katja. hvordan går det med katten? jeg har samme problem. min dyrlæge siger der ikke er noget at gøre. fandt du en løsning? jannie

    1. Vi har været ved dyrlægen. Han kunne ikke finde nogen lopper eller mider på den, så nu har vi fået noget kløestillende medicin og noget foder med hjem. Mvh Katja

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld