Ringorm hos katte. Behandling og diagnose

Ringorm er en svampeinfektion til trods for navnet. Infektionen giver et cirkulært rødt udslæt med en skaldet plet. Området kan skælde og være kløende. Ringorm hos katte behandles med svampemiddel.

(Opdateret september 2021)

More...

5 hurtige spørgsmål om ringorm hos katte

Kan katte have ringorm?

Katte kan få ringorm ligesom mange andre dyr og vi mennesker. Katte kan både bære det usynligt eller få udslæt, og de kan smitte os mennsker uden at have det synligt selv. Det smitter ved at svampesporer fra udslættet sætter sig på løse hår, døde hudceller og støv. Hvis svampesporerne lander i et lille sår, kan ringorm vokse frem.


Hvordan kan man se om en kat har ringorm?

Du kan ikke altid se direkte på din kat om den bærer på ringorm. De kan nemlig være raske smittebærere. Når katte får synligt udslæt af ringorm, giver det bare pletter med skæl og rødme langs kanten. Ringorm ses oftest på kattens ører, i ansigtet og på poterne.


Kan ringorm smitte dyr til menneske?

Ringorm kan smitte fra dyr til mennesker. Det er dog kun nogle få ringorm-typer (Trichophyton mentagraophytes og Mictrosporum canis), der smitter fra hunde og katte. Kaniner, marsvin, heste og køer kan også smitte mennesker med ringorm, selvom den mest hyppige smittevej formentlig er fra barn-til-barn i institutionerne.


Hvordan smitter ringorm fra kat til menneske?

Ringorm smitter for katte til mennesker ved at en mikroskopisk svampespore finder vej fra katten til en rift eller sår i huden på mennesket. De svampespore kan sidde på løs pels, døde hudceller og støv, og kan altså lande hvorsomhelst. Sporer vil også sidde i og omkring katten klør og den kan derved give ringorm videre til et lille kradsemærke.


Hvor længe smitter ringorm hos katte?

Ringorm kan smitte i mange måneder til år, da svampesporerne er meget modstandsdygtige og kan ligge i hjemmet i meget lang tid. Dog smitter det mest de ca. 4 uger udslættet er synligt, men katte kan også være raske smitte bærere og smitte længere end det.


Kan indekatte får ringorm

Indekatte kan også få ringorm. Andre dyr, kan bære det med hjem til dem, eller du kan have det i tøjet eller på huden et andet sted fra. Børn kan også tage ringorm med hjem fra skole eller institutioner.

Katte kan desuden have ringorm på sig i lang tid uden at vise symptomer. De kan på den måde have det med et andet sted fra, og først senere hen få udslæt.

Ringorm på indekatte er altså ikke usandsynligt.


Symptomer på ringorm hos kat

Når katte får synlige symptomer på ringorm vil de få en bar plet, ved udslæt langs kanten. Den bare plet er altså ofte tør og skællende, men uden sår eller hævelser i midten.

Langs kanten af den bare plet ses en ring af mange bittesmå bumser oven i hinanden. Kanten er normalt kun lidt hævet og rød, men hvis der samtidig vokser bakterier i stedet, kan det hævet noget op.

Ringorm ses oftest på kattens ører, i ansigtet og på poterne.

Dog har katte ikke altid symptomer af ringorm, og du kan ikke altid se ringormen direkte. De kan nemlig være raske smittebærere. Det betyder, at de stadig kan give det videre til andre dyr eller mennesker, ud selv at have synlige udslæt.


Billeder af ringorm hos kat

Ringorm i lysken på en kat

Ringorm i lysken på en kat

Ringorm er en svampeinfektion

Ringorm er, til trods for navnet, en svampeinfektion, der kan skyldes svampene Microsporum eller Trichophyton. Infektionen forekommer i de yderste hudlag og hårsækkene. Ringorm kan smitte til mennesker, hvor det også blot kaldes hudsvamp. Ringorm hos katte er altså en zoonose.

 

De inficerede områder

Ringorm viser sig ofte på katte som røde irriterede områder, der kan være lidt hævede, eller som et tørt og skællende område. Ringorm vil ofte give en skaldet plet, da det får katten til at tabe hårene i det inficerede område. Nogle gange klør det, andre gange gør det ikke.

Det kan sidde overalt på kroppen, men ses oftest i hovedet, på ørerne eller på poterne omkring kløerne.

 

Dyrkning af ringorm

Diagnosen ringorm kan stilles på forskellige måder. Det mest præcise er at dyrke svampen og få den til at gro i et specielt medie. Dyrlægen tager hår og skæl fra det mistænkte område for at få svampespore med i prøven.

 

Behandling af ringorm hos katte

Ringorm hos katte behandles med svampemidlet Itraconazol, der hæmmer svampevækst. Til mennesker bruges typisk salve, og nogle af disse kan måske have en effekt på katte. Det er dog ikke videnskabeligt afprøvet, og tit vil katten alligevel slikke salven af, inden det har en effekt.

Desuden er salve og katte ofte en dårlig kombination. Særligt fordi ringorm over sidder på ørene eller i hovedet på katten. Katten kan virkelig ikke lide at have salve her.

Det kan være en fordel at holde et inficeret område rent med klorhexidin. Det kan tage noget af irritationen og kløen.


Antimykotika: Medicin imod ringorm hos kat

Svampemidler (antimykotika) som Itraconazol og Enilconazol (findes i Imaverol Vet.). Det er dog kun den første, der er godkendt som medicin imod ringorm hos katte. Den anden er godkendt til hunde.

Det er muligt at du kan bruge salver som Brentan, Cenesten og Lamisil, men ingen af dem er godkendt til brug på katte. Katte kan desuden synes at creme på huden er meget træls, og forsøge at slikke det af.

Du kan se tiden an hvis...

Udslæt, der ligner ringorm, og som ikke er kløende, kan sagtens vente. Faktisk går ringorm over af sig selv efter nogle måneder.

Vær dog forsigtig. Ringorm kan smitte til mennesker og omvendt.

Du bør kontakte dyrlægen snarest hvis...

Sår efter ringorm kan blive inficeret med bakterier oveni. De bakterier kan give en ganske generende hudbetændelse, og det kan klø meget.

Allergiske sår er også meget kløende, og de kan nogle gange blive fejltolket som ringorm.

Begge dele kan være plagsomme, og kræver behandling.

Du skal til vagtdyrlægen med det samme hvis...

Ringorm bliver aldrig akut i sig selv.

Den største fare er, at andre mere alvorlige udslæt bliver fejltolket som ringorm. Hvis man ledes til at tro alvorlig kløe og smerter blot kan vente, fordi man tror, at det er ringorm, kommer katten til at lide unødigt.

Eksempler er har voldsom loppeallergi, miliær dermatitis og pamphigus, som alle kan være stærkt kløende og smertefulde. De kræver omhyggelig diagnostik og behandling

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hud- pels- og øreproblemer (dermatologi), Infektion


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
  1. Det er desværre ikke så nemt. Den største smittekilde fra omgivelserne er svampespore, der ofte sidder på løse hår. Disse svampespore skal væk – helt væk, før du af med smitten.

   – Halsbånd, børster, tæpper osv. skal renses eller vaskes – måske end smides væk.
   – Gulve, vægge, paneler og alle sprækker skal rengøres
   – Bure skal gøres rene – her er svejsningerne ofte en udfordring
   – Møbler og andet inventar skal også have en tur – hvis det kan tåle det

   Der er altså meget at give sig til og især hvis man har mange katte, der kan smitte hinanden på skift.

   – Temperature over 50 grader burde ødelægge svampesporene
   – Kemisk rengøring med f.eks. klor eller Viacon-S kan være effektivt – hvis inventaret kan tåle det
   – Daglige støvsugninger kan fjerne mange hår og dermed også svampespore

   Det er lidt nemmere hvis man kun har 1 eller 2 katte. Her kan man lidt nemmere behandle dem medicinsk så længe omgivelserne giver smitte.
   Jeg håber at du aldrig får det inden for dørene.

 1. Lille Sambo taber sig
  Min kat er 15 år, frisk, spiser drikker, har nok ringorm. Københavns dyrehospital har givet ham noget for det, men mit spørgsmål er , han har vejet 4,8 i lang tid, men taber sig, for 1 måned siden blev han vejet på dyre hospitalet,der vejede han 4,5 det er 2 måneder siden nu vejer han 4,1. Kan det have noget at gøre med ringorm? eller andre orm? Han har lige fået taget blodprøver og alle hans organertal er fine. Han drikker fløde 2 spiser kogt laks, tørfoder af bedste slags osv.

  1. Hej Inger-Marie
   Lige som en start. Ringorm er en svampeinfektion og har altså ikke noget med andre orm at gøre.
   Ringorm giver ikke vægttab, så grunden skal nok findes et andet sted.
   Det kan dog være fornuftigt at få han afføring undersøgt for involdsorm. Det kan de gøre på Dyrehospitalet. Du skal bare aflevere en klump afføring i en pose.
   Mvh Søren

 2. Ringorm
  Hej Søren dyrelæge.

  Jeg har en Hellig Birma,som for et par uger siden havde en rød plamage i hovedebunden, lige ved øret. Det bestod af små rødlige pletter, meget tætsiddende. Mit kat kløede sig en smule i det, men virkede ellers ikke generet. Jeg valgte at holde øje med det, og efter en nogle dage blev det mindre og en uges tid senere var den røde plamage helt væk.
  Mit spørgsål går på om det eventuelt kunne have været ringorm og i såfald kan den infektion så “gå i sig selv” og forsvinde uden behandling?
  (Jeg har lige været ved lægen og fået konstateret at jeg har ringorm…!)

  Med venlig hilsen
  Anne

  1. Hej Anne
   Ja, Ringorm kan gå i selv selv igen. Det er faktisk meget almindeligt, men der går normalt flere måneder. Man vil normalt gerne have det behandlet fordi det smitter i hele perioden og kan være ganske irriterende.
   Hvis du selv har Ringorm, vil jeg klart anbefale dig at få katten behandlet også. I kan nemlig smitte hinanden frem og tilbage. Det er meget sandsynligt at du oprindeligt har fået infektionen fra katten også selvom den ikke havde synligeudbrud på det tidspunkt.
   Mvh Søren

 3. ringorm
  Hej jeg har hørt at man kan give mod ringorm,vet program 3 pippeter per os på en gang og behandlig gentager igen,kan ikke huske hvor længe efter.
  Ved du noget om dette?
  Mvh
  Nera

  1. Hej Nera
   Det er beskrevet i den amerikanske faglitteratur at stoffet Lufenuron, der er i Program Vet, kan være effektivt overfor ringorm hos katte. Man skal give katten en dosis, der svarer til en stor hund.
   De undersøgelser, der er lavet i Danmark, har ikke kunne bevise den samme effekt. Enten har vi nogle andre svampe, nogle anderledes katte eller noget helt andet. Meget tyder i hvert fald på, at det ikke så effektivt her.
   Behandlingen er med et svampemiddel, der hedder Itrafungol.
   Mvh Søren

 4. Desinficering af bur med ringorm
  Hej,

  Jeg har 2 små marsvin med ringorm. Jeg har fået imaverol af dyrelægen til at vaske dem med, men derudover skal buret også desinficeres. Hun sagde at jeg kunne bruge rodalon til det, og det kan jeg sagtens bruge til selve buret af plastik, men hvad gør jeg med drikkeflasken, madskålen og deres sovekasse af træ? Er skoldning af drikkeflaske og madskål nok til at tage svampesporerne? Jeg er bange for at træet vil suge rodalon og at dette vil være giftigt. Jeg har også hørt at man skulle kun bruge specielle desinfektionsmidler til den slags eller bare bruge sprit. Hvad foreslår du?

  1. Hej Katrine
   Rodalon er meget effektivt, men samtidig ikke vældig giftigt.
   Flasker og skåle kan du roligt vaske i Rodalon, hvis du bare skylder dem godt efter. Træet vil suge, men skyld og det meget grundigt og lade det tørre helt.
   Du kan også bruge Viacon-S eller klor. Sprit er ikke effektivt nok.
   mvh Søren

 5. Ringorm
  Hej Søren.

  Min kæreste har fået ringorm. Vi har 2 katte, jeg har kigget på dem og den mindste (4 måneder) har noget der ligner hageeksem/akne.
  Skal jeg havde begge katte til dyrlæge eller hvad skal vi gøre..?

  MVH

  Kim

  1. Hej Kim
   Det er meget sandsynligt at smitten kommer fra dine katte. Også selvom de ikke har synligt udslæt af det. De kan være raske smittebærere.
   Det vil være en god ide at få begge katte behandlet. Det sker kun meget sjældendt at akne hos katte skyldes ringorm. Det kan være en anden sideløbende affære.
   Se evt. mere om akne hos katte her:
   [url]http://resourceful-oak.flywheelsites.com/katteemner/sygdomme/hage-eksem-akne[/url]
   mvh Søren

 6. Hvor længe smitter ringorm??
  Hej Søren Jeg står desværre med 5 killinger der har fået ringorm, de er under behandling med Itrafungol vet, som de har fået en uge nu, fik af vide af dyrlægen jeg skal give dem det i en uge, holde pause en uge og gentage forløbet 2 gange mere, men mit spørgsmål er nu ; hvor længe går der før de små ikke smitter mere?? De nye ejere vil jo gerne have deres nye familiemedlemmer hjem, nu på lørdag hvor de er 12 uger, men jeg vil selvfølgelig ikke lade dem kommer afsted før jeg er sikker på smittefaren er overstået. 🙂 MVH katharina.

  1. Hej Katharina
   Så længe katten har sår eller udslæt vil det kunne smitte.
   Hvis kattene er i behandling på mistanke uden egentlige udslæt, kan man blive mere sikker ved at lave en dyrkning. Man tager pels og skæl fra killingerne og ser om man kan dyrke ringormen på et medie, som det jeg viser på videoen. Er dyrkningen negativ er smitterisikoen kun lille.
   mvh Søren

 7. Hej igen. Jeg skrev den 14/12, men har endnu ikke fået svar… går ud fra det er en fejl..? håber ihvertfald på du kan svare på mit spørgsmål, da det som før beskrevet er vigtigt for mig at vide hvor længe ringorm smitter efter man er gået i gang med behandlingen… Mvh Katharina

  1. Hej Katharina
   Jeg er ked af at du føler dig overset og at du har krav på svar. Jeg vedligeholder denne hjemme side i min fritid og bruger mine aftener på at svare. Jeg prøver at nå rundt til alle så hurtigt som muligt, men har som mange andre haft travlt op til jul.
   Hvis du vil have hurtigt svar her og nu, er det altid fornuftigt at ringe og snakke med den dyrlæge, der har startet behandlingen.
   mvh Søren

 8. ringorm eller ej…
  Hej … lige en lang historie. Vores steriliseret hunkat på 4 år er blevet hårløs på maven og ørene. Vi tog derfor (selvfølgelig!) til dyrlægen. han kiggede i mikroskop og så STORE mængder ringorm. Han dyrkede i petriskål, som du viser men prøven var negativ ❓ Imens prøven blev dyrket i de 10 dage, havde vi behandlet Mille med imaverol (2x om ugen vask) og itraconazol (1/5 kapsel) i 7 dage. Ingen forbedringer. nu er vi startet på stronghold, og har været igang i 7 dage —- INGEN FORBEDRINGER!. Mille fik lige inden vi startede på stronghold bitte små sorte prikker, som er mest tydelige rundt om hendes brystvorter. men hvis man kigger efter, er det også på hendes hud på maven. HVAD ER DET?! Har ikke snakket med dyrlægen om det endnu. da jeg venter til næste gang – ville høre dit bud. MVH Mette 😀

  1. Hej Mette
   Det er meget mulig noget urenhed eller fedtstof, hvis det sidder omkring brystvorterne. Jeg kan dog ikke afgøre det uden at se det.
   Min primære bekymring vil være lopper. Også selvom du ikke kan se dem på katten.
   Ellers kan symptomerne komme fra allergisk reaktion eller som stress-reaktion.
   Mvh Søren

 9. Hej Søren
  Tak fordi du vil tage dig tid til at besvare folks spørgsmål. Min kat har fået konstateret ringorm. Den har været i pleje hos en kollega, hvis hund havde svampeinfektion med ringorm. På ringorm.dk skriver de at dermatofytter smitter fra dyr til dyr og fra dyr til menneske. Altså ret smitsomt. Min kollega har fået behandling mod ringorm, og burde være rask. Min kat der også er i behandling skulle gerne passes hos min kollega om 2 måneder. Hvor længe vil ringorm eller svampesporer kunne overleve uden en vært. Fx på nogle hår i sprækker i gulvet indenfor? Vh Sanne

  1. Hej Sanne
   Det er simpelthen bare et godt spørgsmål, og jeg ved det ikke. Der skal vi måske have fat i en mikrobiolog frem for dyrlæge 😉
   Det spreder sig med svampespore, så hvis jeg skal komme med et usikkert _gæt_, ville jeg tro, at de kan overleve i årevis. Den slags er normalt meget modstandsdygtigt.
   /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld