maj 22

0 comments

Hvad skal min kat veje? Og hvordan finder jeg dens idealvægt?

Hvor meget skal en kat veje? Jeg har to, der er meget forskellige, selvom de er fra samme kuld. Hvad er deres idealvægt?

Jeg har 2 katte fra samme kuld en han og en hun.

Det er begge gårdkatte, men meget lange og høje, så jeg tror der er noget abbyginer i dem.

Hannen vejer ca 5 kg, og hunnen ca 3.5. Vejer de for meget eller er det tilpas?

De er begge MEGET aktive, render rundt og leger, har en flot skinnende pels, og virker glade og tilfredse. De er begge neutraliseret, indekatte, og får Royal Canin tørfoder til neutraliseret katte.


Hej Valle

Normalt vejer katte mellem 3 og 5 kg. Nogle racer er, som du selv skriver, større end andre.

Det vil altså sige en kat kan godt være overvægtig når den vejer 3,5 kg. En kat kan også være slank, nær den vejer 5 kg. Det kommer helt an på kropsbygningen.

Hvor meget skal en kat veje?

En kats idealvægt ligger mellem 2,8 til ca. 5 kg. Det er meget sjældent at katte vejer over 5 kg uden at være overvægttige.

På kat med normal vægt skal du kunne:

– Mærke ribbene med flad hånd, men ikke se dem gennem pelsen
– Mærke hofteknoglen sidst på ryggen
– Mærke tappene på rygsøjlen uden at de meget tydelige
– Se at katten har talje. Dens smalleste sted skal altså være omkring maven lige bag det sidste ribben.

Katte fra samme kuld kan variere enormt meget. Killingerne behøver nemlig ikke have samme far, hvis morkatten er blevet befrugtet af flere hanner omkring ægløsningen.

Nogle racer er oftere overvægttige

Det er videnskabeligt vist at Maine Coone og Norsk skovkat oftere er ovrvægtige en andre katte. Det er meget almindeligt at disse racer også vejer 3-4 kg, men fordi mange mener, at “de jo har en stor kat”, bliver den overvægtig. Man tror slet og ret at den er normal, når den ligger på 6-7 kg. Det er meget sjældent tilfældet.

Abyssinier som du nævner her er en lang type, men samtidig også slank. Det kan måske betyde, at katten ligger højere i det normale interval, men den race er typisk heller ikke over de 5 kg.

Stor og lille kat fra samme kuld

Det er helt normalt at killinger fra det samme kuld vejer forskellige og for forskellig idealvægt. Det skyldes at hunkatte har besøg af flere hanner før hun kommer ud af løbetid.

Dette er smert ud fra et genetisk perspektiv, de hun for killinger med flere forskellige gener. Det øger chancen for at mindst nogle af killingerne klarer sig godt. Hunkatte kan godt være befrugtet med 2, 3 eller måske ligefrem forskellige 4 hanner.

Det er altså helt normalt at man kan finde en kat på 3 kg én på 5 kg fra det samme kuld, og de begge har deres idealvægt.


Tags

qncu, qnil


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page