Allergi hos katte: Sådan får du ro på sår i pelsen og pelstab

Kan en kat have allergi?

Katte kan være allergiske ligesom vi mennesker og hunde kan. De går dog oftest en del mere ude, og er derfor mindre påvirket af det. De er desuden også  mere private med deres symptomer, og viser det altså ikke så tydeligt som eksempelvis hunde gør.

Allergiske hudsygdom hos katte

Vi ved i dag mere end nogensinde før om allergiske reaktioner og hvorfor de opstår. Allergi er en overreaktion i kroppens immunsystem overfor ting udefra (pollen, husstøvmider, lopperspyt og foder), som normalt ikke er skadelige og som normalt ikke skulle give en reaktion. Katte med allergi kan have symptomer fra huden (sår, pelstab, kløe) og de kan udvikle allergisk astma ligesom mennesker.

Det er findes flere forskellige former for allergiske hudreaktioner hos katte. I nogle tilfælde kan allergi være arveligt.

Vil du have den fulde og nørdede version for dyrlæger, kan du lære mere om kløende hudsygdomme hos katte i podcasten på Succes I Vet Praksis her…

Når katten klør sig: Sår og pelstab

Hvor hundene ofte klør sig i fuld offentlighed af katte mere diskrete og foretrækker at klø sig i enerum – du opdager det altså ikke. Hunde kradser sig og sparker sig med benene, mens katte i stedet slikker sig. Derfor opfattes de ofte bare som mere renlige.

Katte med kløe kan blive ekstremt kælne og kontaktsøgende. De bruger faktisk ofte deres mennesker som kløpind.

Reaktioner i huden

Hos katte med allergi taler man om tre hovedgrupper er symptomer så kaldte rektionsmønstre i huden disse reaktionsmønstre ses ved en lang række sygdomme med meget forskellig baggrund.

Katten taber pelsen på grund af symmetrisk kløe

Dette forekommer meget ofte. Katten taber ikke alle Horne og den bliver ikke skaldet med den slikker og bider sig mere end normalt så Horne barberes ned til korte stykke eller knækker af. De korte hår vil findes på alle dele af kroppen og katten kan nå med tungen oftest under maven mellem lårene og på Lones bagsider samt i flankerne og på den bagerste del af ryggen. Hunden i de barberet områder ser normalt ud.

Eusinofil granulom kompleks

Der findes ikke noget dansk navn for dette rektionsmønstre som forekommer i tre varianter. Der kan komme større vaske sår på kroppen knudeagtig fortykkelser i huden eller væskende overflader eller sort dannelse og sår på overlæben. Der kan også komme forandringer i mundslimhinden. Kattene er ofte forbavsende lidt påvirket af forandringerne bortset fra at de klør sig.

Miliær dermatitis (Papulokrustøs dermatitis)

Ved Milja det er Mathildes ses små fine knopper i huden med rødme og skorpedannelse langs ryggen sover side. Oversiden. I nogle tilfælde kan knopperne sprede sig til resten af kroppen og der kan komme kløe.

Loppeallergi hos katte

Loppeallergi er den hyppigste hudsygdom hos katte på verdensplan i alle de områder, hvor lopper findes. Alle katte kan blive loppeallergiske, men katte der allerede har atopisk dermatitis er særligt udsatte.

Katte der er udsat for lopper i en meget ung alder og katte der løbende er udsat for lopper, er mindre tilbøjelige til at udvikle loppeallergi end katte som kun i perioder udsættes for lopper. Katte med loppeallergi får oftest miliær dermatitis og symmetrisk klø betinget hårdt tab.

Det er sjælden noget større problem at stille diagnosen loppeallergi. Sammen med de nævnte symptomer, vil der ofte være enten levende lopper og loppeafføring på katten. Dog kan nogle loppeallergiske katte være meget hurtige til at lokalisere de blodsugende lopper, som de bider af med fortænderne. Hos disse katte kan det ligefrem være umuligt at finde loppe og loppeafføring i pelsen.

Når først katten er allergisk overfor lopper vil den altid være det. Loppeallergi kan altså ikke helbredes, men det er muligt at forebygge og bekæmpe lopper.

Foderallergi hos katte

Symptomerne kan starte på et hvilket som helst tidspunkt i kattens liv. Fem måneder til 14 år ertypisk vil katten have spist det er allergifremkaldende fodre gennem længere tid ofte mere end to år. Der findes ikke nogen speciel tørfoder allergi der findes ikke noget foder som ikke kan være fremkaldende allergi.

Symptomerne svare til det man ser ved at to hvis det er Mathildes dog med en tendens til at det bliver værre ved fødemiddelallergi. Der kan komme voldsomme vasken hudforandringer med skorpedannelse i ansigtet og på halsen og der kan ses mave tarm forstyrrelser diarré sammen med Huss-symptomerne.

Man kan ikke allergiteste for fødemidler så den eneste måde er en såkaldt udelukkelses diæt hvor katten gennem en periode fodres med et stærkt begrænset udvalg af fødemidler som ikke indgik i det normale foder det bedste men absolut ikke nemmeste vil være en individuel sammensat hjemme kogt diæt. Dog skal men vær opmærksom på at katten er meget kræsne og har ikke specielt behov for at aminosyrer en tatovering som kun findes i kød katte tåler ikke at feste selv ikke i få dage.

Den hjemme kogt i diæt skal bestå af rent kød hestekød kalkun lam vildt eller kanin. Der findes som alternativ specielle allergi diæter som forhandles gennem dyrlægen der fodres i fem til otte uger med det valgte foder. Hvis der indtræder en bedring skiftes tilbage til normalt foder i en til to uger hvis symptomerne vender tilbage af diagnosen fødemiddelallergi en realitet og man må finde frem til lidt foder som katten kan tåle.

Fritløbende katte skal holdes inde i testperioden. Mange af disse katte henter et kosttilskud i form af mus små fugle og andet som skal tages i betragtning med mistanke om fødemiddelallergi. Hvis man kan finde frem til lidt foder som kan kan tåle uden at klø sig, kan disse katte leve et ganske normalt liv. Fritløbende katte med fødemiddelallergi der holdes inde eller kun komme udenfor hvis de er i snor, og det kan være problematisk. Hvis det ikke er muligt kan man give medicinsk behandling for at kløedæmpende medicin.

Atopisk dermatitis

Ved at to hvis det er Mathildes udvikler katten allergi overfor alle gener som primært optages i kroppen gennem huden. Denne form for allergi Anses for arvelig og livsvarig. Ved at to bidsk det er Mathildes kan alle tre rektionsmønstre i huden ses og symptomerne starter ved et til to års alderen.

Hvis der var en undersøgelse ikke kan konstateres andre årsager til problemet som parasitter mave tarm parasitter ringe om bakterielinfektion kan diagnosen atypisk det er Mathildes stilles.

Man kan lave en allergitest for at se om katten regere på. Testen kan ikke fortælle om katten er allergisk, den fortæller kun, om katten reagerer på det udvalg eller gener. Testen kan laves med en blodprøve som i Danmark udføres på vagt alle delaboratoriet i Nibe eller ved en priktest..trist kræver fuld bedøvelse og er hos kat meget vanskeligt at vurdere.

Når man ved hvad kan den regerer på kan man enten forsøge at undgå allergi ned eller man kan behandle med en hypo sensibiliseringvaccination hvor man får lavet en vaccine med de alle gener katten har problemer med. Vaccinen giver i stigende dosis efter et fast lagt skema til sidst en gang om måneden. Behandlingen er livslang. Der ses god effekt hos omkring 60 % af kattene.

Hvis vaccination ikke har effekt eller ikke ønskede ejeren kan allergiske katte behandles med forskellige former for symptomerdæmpende medicin for eksempel binyrebarkhormon eller antihistaminer og kosttilskud som omega tre og omega seks essentielle fedtsyrer med andet

Ofte stillede spørgsmål

Kan en kat have astma?

Katte kan få astma. Det er oftest noget, der påvirker inde-katte, der kan blive påvirket af røg, støv og husstøvmider. Der er dog en del andre diagnoser, der kan give hoste hos katte også. Når udekatte hoster, skal de også undersøges for lungeorm før diagnosen kan stilles.

Du kan læse alt du bør vide om astma hos katte i den her artikel…

Kan katte bliver allergiske overfor katte?

Katte kan ikke blive allergiske overfor for andre katte, da man kun blive allergisk overfor noget, der er fremmed for kroppen. Katte kan tilgengæld få såkaldte auto-immune sygdomme, hvor deres eget immunforsvar angriber kroppen egne celler. Dette er også en unaturlig overreaktion i immunforsvaret. Det kaldes af og til at “katten reagerer allergisk overfor sig selv”, men det er altså ikke en egentlig allergi.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld