Lopper hos katte

Lopper hos katte kan være ret udfordrende at komme af med og den kan næsten virke somom loppemidlet ikke virker. Kender du lidt til loppens smarte tricks og livscyklus, kan du dog effekt behandle det lille kræ.

Hvordan ser jeg om min kat har lopper?

Katte med lopper vil miste pelsen og blive tyndpelset primært ned over ryggen. Nogle har desuden urens hud og mange skæl. I slemme tilfælde vil katten har mange små væskende og skællende sår ned over hele ryggen, i nakken og i hovedet foranørerne. Det tydeligste symptom hos katte er IKKE kløe, som mange tror. Til gengæld kan katten synes mere renlig og vaske sig mere.

Loppens liv og smarte snydetrick

Lopperne bor faktisk næsten slet ikke på din kat. De springer på for at spise og springer så af igen. Lopperne holder til andre steder.

Vi bliver altså snydt, hvis vi tror katten er fri for lopper, når vi ikke finder nogen der.

Det svarer til at konkludere at en by er forladt, hvis der ikke er mennesker i en restaurent.

Lopperne har en livscyklus, hvor det springer af katten, når det har spist blod. Lopperne er altså i tæpperne og på gulvet – væk fra katten. Her lægger de æg, der uklækkes om som larver. De larver kan kravle helt op til en halv meter for at kommer i sikkerhed i bunden af kurven, i gulvbræderne og under panelerne.

Her ligger larverne og bliver til pupper, der udvikler sig voksne lopper.

Nu kommer det smarte trick så ind.

Den næsten voksne loppe INDE I puppen, venter nu til en kat (eller hund eller menneske) kommer forbi. Her kan de ligger og vente i op til 4 måneder – måske helt op til 6 måneder.

Når noget rør sig, springer de frem og bider på, derefter springer de af igen for at lægge deres egne æg.

En kat, der tilsyneladende ikke har lopper i pels, kan altså alligevel godt “have lopper” og være blevet bidt.

Lopper kan give katte allergilignende reaktioner. Du kan lære meget mere om allergi hos katte her…

Kattelopper på mennesker

Kattelopper kan godt finde på at bide mennesker, går det ikke altid. Vi smager ikke godt. Lopperne kan heller ikke overleve på også eller i menneskehår.

“Min kat har ikke lopper, fordi jeg er ikke selv blevet bidt. Det bliver jeg altid”, siger folk nogle gange.

Det er desværre ikke sandt, og ikke noget sikker mål for om din kat kan have lopper.

Lopperne vil helst bide katten, og bliver de mætte der, vil de ikke også bide dig. Har du også en hund, vil katteloppe foretrække den, før de bider dig. Du er altså nederst på spisesedlen – ja, undskyld, men det er du.

Du kan altså ikke med sikkerhed udelukke om din kat har lopper på, at du ikke selv er blevet bidt.

Loppemidler til katte som piller eller dråber i nakken

Der findes efterhånden så mange loppermidler til katte i Danmark, at man kan blive helt rundtosset. Heldigvis virker de godt alle sammen.

Der er dog meget stor forskel på katte, og ikke al medicin virker lige godt på alle individer. Behandlingen skal altså tilpasses den enkelte patient. Du kan få direkte vejledning hos din egen dyrlæge, der kender din kat.

Nogle katte er nemme at give piller, og nogle katte er håbløse at få en pille i. Derfor kan spot-on dråber i nakken måske være en mulighed. Disse dråber kommer også i forskellige pipetter, der kan have betydning for, hvor svært loppemidlet er, at give.

Lopper i hjemmet med og uden dyr

Lopper lægger æg, der bliver til pupper. De pupper kan ligge i gulv og tæpper i månedsvis. Det vil sige, at katten kan være over alle bjerge, men pupperne ligger stadig og venter på deres næste måltid.

Du kan også være uheldig at have lopper og loppeæg med hjem i tøjet, hvis du har været et sted, hvor der var en “lopperede”.

Lopper trives ikke i rum med lav luftfugtighed, så en affugter kan måske være en mulighed. Salt virker også udtørrende, så du kan drysse fint salt lang paneler og i sprækker hvor lopperne gemmer sig. Du kan desuden få “lopperfælder”, der tiltrækker med lys, lidt som en insektlampe med blåt lys. Faste tæpper kan renses med en damprenser.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor gemmer lopper sig?

Lopper spring af, hvor katten holder pause eller hvile. Det vil sige omkring spisesteder og alle de steder katten ligger og opholder sig. Lopper kan spring op til en halv meter derfra. Når loppeægne bliver til larve, vil de søge imod mørke. Det vil sige ned i tæpper og i sprækker og ind under paneler.

Kan mennesker få lopper fra katte?

Mennesker kan blive bidt af kattelopper, men lopperne kan ikke overleve på os. Hvis katten er behandlet vil lopperne altså dø ud med tiden. Loppebid på mennesker ligner en stor samling meget små myggestik. De sidder oftes på arme og underben. De er voldsomt kløende og fejltolkes oftes som fnat (skab). Den store forskel er dog at loppebid på mennesker oftest falder til ro inden for et døgn. Det gør fnat ikke.

Hvad spiser en loppe?

Lopper drikker blod og loppelarver spiser døde hudceller, der er faldet på gulvet. Efter at være klækket ud, springer loppen på katten (eller hunden) og stikker. Her sprøjter den lidt stoft ind, der hindre at blødet størkner, så den kan suge lidt ud. Larvene lever på gulvet og må klare sig med det døde hudaffald, der falder af.

Hvor gammel bliver en loppe?

En voksen loppe lever ca. en måned, men den har inden da været et æg i 2 uger, og derfra en puppe i alt fra dage til 4 måneder. De levende lopper dør altså ud, hvis ikke der er en kat (eller andet liv) tilstede i en måneds tid, men pupperne kan vente i flere måneder med at klække ud indtil katten kommer tilbage.

Hvor hurtigt virker loppemiddel kat?

De godkendte loppermidler i Danmark virker alle sammen inden for 30 minutter til 2 timer. Allerede dagen efter vil det være svært at finde lopper på katten. Nogle midler holder i 4 uger, andre længere, men oftest fornuftugt at holde katten dækket i op til et halv år af hensyn til de udklækkende loppe-pupper – også selvom man ikke finder levende lopper på katten.

Kan en loppe hoppe?

En voksen loppe kan springe op til en halv meter, men holder sig ofte under 30 cm. Den kan hoppe næsten 20 cm i højden. Loppens larver kan ikke hoppe, men kan kravle op til 50 cm, så lopper kan komme vidt omkring.

Kan men give en kat Bravecto-piller?

Bravecto-piller er ikke godkendt til katte. De er lavet til hunde. Katte optager simpelthen ikke medicinen godt nok, og får derfor ikke tilpas effekt af det. Skal katten har loppekur, anbefaler jeg et middel, der er godkendt og prøve af som sikkert og effektvt til katte.

Kan lopper leve i menneskehår?

Kattelopper kan ikke leve i menneskehår. Lopper kanlopper sagtens bide mennesker, men de kan ikke overleve på os. Vores forholdsvis hårløse krop ikke er et godt gemmested for lopper – og så smager vi måske også forkert.

Hvor mange ben har en loppe?

En loppe har 6 ben (3 par), hvoraf de to bagerste er meget lange. Dem bruger den til at hoppe med. En voksen loppe er 2 – 4mm lang.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld