Min hankat tisser på gulvet

Selv efter kastration kan hankatte udvise urinmarkering som følge af territoriale instinkter, stress, eller miljøændringer. Vigtige skridt til håndtering inkluderer at observere udløsere, tilbyde et trygt miljø med adgang til flere kattebakker, og udelukke medicinske årsager som FLUTD ved hjælp af en dyrlæge. Beroligende feromonsprays kan også anvendes for at mindske stress.



Spørgsmål til dyrebrevkassen

Hej 😉

Jeg har en kastreret hankat. Da han var 4 mdr. og 17 dage gammel blev han kastreret, da han begyndte og sætte sig i skoene i gangen og tisse, og min dyrlæge mente, at det ville hjælpe og kastrere ham.

Det gjorde det også.

Men problemerne begynder, hvis der ligger ting på gulvet. En jakke der er faldet ned, et håndklæde eller bare en strømpe er nok til at han sætter sig og tisser på det. Det samme problem er der med løse gulvtæpper. Der er han også rigtig god til og sætte sig og tisse på, og uanset hvor meget han bliver skældt ud, så går der ikke længe før han gør det igen. Jeg er lige flyttet sammen med en der har en gammel kastreret hankat på 14 år og de 2 kan fint sammen, og problemet har jeg altid haft, så tror ikke det spiller nogen rolle.

Er der noget jeg kan gøre?

Med Venlig Hilsen Heidi.

Hej Heidi og Amalie

Ja, en urinprøve er altid en god ide.

Det lyder for mig som om katten kunne have et adfærdsmæssigt problem. I så fald bliver det lidt for omfangsrigt at udrede her. Det kræver ofte en konsultation på 30-60 min. hos en adfærdsdyrlæge at komme omkring alle detaljerne.

Kattens territoriale adfærd

En væsentlig årsag til urinmarkering kan være kattens naturlige territoriale adfærd. Dette er særligt fremtrædende hos hankatte, selv efter kastration. De markerer deres territorie for at signalere deres tilstedeværelse til andre katte. Hvis du har mere end én kat, eller hvis der er nylige ændringer i hjemmet, kan dette udløse urinmarkering som en form for kommunikation eller stressreaktion.

Stress og miljøændringer

Stress spiller en stor rolle i adfærdsændringer hos katte. Flytning, tilføjelse af nye familiemedlemmer (både mennesker og dyr), eller selv små ændringer i dagligdagen kan skabe en følelse af usikkerhed og føre til urinmarkering. Det er vigtigt at observere, hvad der specifikt udløser adfærden, for at kunne adressere den underliggende årsag.

Medicinske problemer

Det er også vigtigt at udelukke eventuelle medicinske problemer, såsom urinvejsinfektioner, som kan forårsage eller forværre problemet med urinmarkering. Selvom blærebetændelse er sjældent hos katte, kan andre tilstande som FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) være årsagen. En dyrlæge kan hjælpe med at diagnosticere og behandle disse tilstande.

Håndtering af adfærden

For at håndtere urinmarkering effektivt, er det afgørende at tilbyde katten et trygt og stimulerende miljø.

Det kan inkludere at sikre adgang til flere kattebakker rundt om i hjemmet, skabe separate hvileområder for hver kat, hvis du har mere end én, og anvende feliway eller andre feromonsprays, som kan have en beroligende effekt.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Adfærdsændringer og stressreaktioner hos katte, Kattens urinveje og nyresundhed, Pasning og pleje


You may also like

Leave a Reply
  1. Hej Heidi

    Har du overvejet om katten kunne have et urinvejsproblem? Jeg har selv en kastrat der gør præcis som din i perioder og han lider af idiopatisk cystitisk, som er en urinvejslidelse hvor man ikke rigtig kender årsagen til den…lidt træls at have med at gøre. Jeg siger ikke at din kat nødvendigvis fejler det samme som min da der findes mange lidelser relateret til urinvejene, men det kunne måske være en ide at få din dyrlæge til at kigge på en urinprøve fra katten?

    Mvh Amalie

    1. Hej Amalie. Selvfølgelig kunne det være en idé, men i december sidste år, fik han en meget slem urinvejsinfektion, og der blev han undersøgt grundigt dernede, og det virker bare underligt hvis dyrlægen ikke skulle have fundet det, men ja, muligheden er der selvfølgelig. Det skal så også siges, at han aldrig tisser på gulvet, medmindre der ligger noget stof eller gulvtæppe. Ellers har jeg ikke problemer med det. mvh Heidi.

      1. Jeg er enig i at det lyder som et urinvejsproblem, men det er selvfølgelig pudsigt at dyrlægen ikke fandt noget. Det kan skyldes psykologi/stress, og det viser sig ikke altid så tydeligt i prøverne. Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld