Selv efter kastration kan hankatte udvise urinmarkering som følge af territoriale instinkter, stress, eller miljøændringer. Vigtige skridt til håndtering inkluderer at observere udløsere, tilbyde et trygt miljø med adgang til flere kattebakker, og udelukke medicinske årsager som FLUTD ved hjælp af en dyrlæge. Beroligende feromonsprays kan også anvendes for at mindske stress.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
[0:17] Du kan se hele spørgsmålet og læse mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-22.
Og det her er faktisk en af mine absolut yndlingsemner at tale om, men jeg lover, at jeg skal nok prøve at gøre det kort.
Fordi det er noget af det, der faktisk kan fortælle rigtig meget om, om en kat har det godt hjemme hos dig.
Det er faktisk dens adfærd omkring dens urin.
Og det er en utrolig kompliceret affærd, selvom det måske på papiret kunne lyde simpelt.
Fordi det er både noget med betændelser og blærebetændelser, som katte i øvrigt får meget sjældent.
Og så noget, der hedder FLUTD, eller det kaldte vi det i hvert fald tidligere.
Og så er der noget med adfærd, vi skal omkring os. Men jeg skal nok give dig overblikket. Vi skal bare lige først høre fra en af sponsorerne af den her podcast.
Det er dem, der sørger for at betale for gildet, sådan at du kan lytte til det her helt gratis.
Og sponsoren i dag er NextStory. Jeg elsker nemlig at lytte til lydbøger, og jeg bruger NextStory til det. og der kører hele tiden et eller andet.
Hvis ikke det er en podcast, så er det i hvert fald en lydbog.
Og lige nu er jeg ved at lytte til bogen.
[1:30] Kattens hemmelige sprog hedder den, af Susanne Schütz. Og det er faktisk ret fascinerende lytning.
Og hvis du kan lide at nørde katte, så er det her noget for dig.
Hun fortæller, hvordan katte faktisk har op imod 50 ord, eller lyde er det så, som de bruger til at kommunikere med os.
Og meget af det der miauen er faktisk for vores skyld, Også mennesker får katte ikke miauer egentlig meget til hinanden.
Ellers har vi også lyttet til børnebøger. Der er sådan nogle krimier, der hedder Esmør Igaard, som mine børn har ganske vilde med, som vi lytter til, når vi kører bil.
Det er nogle fantastiske bøger, og der er også meget andet om dyr.
Jeg har været mange apps igennem efterhånden, men Next Story er uden sammenligning den, jeg allerbedst kan lide.
Og nu kan du altså få 14 dage gratis, helt uden binding. Hvis du bruger linket spørgdyrlægen.nextstory, så får du at vide hvordan du gør det, Det virker sådan, at jeg får en lille smule kommission, hedder det, altså affiliate, hvis du køber noget.
Hvis ikke du køber noget, så får jeg heller ingenting. Og hvis ikke du synes, jeg skal have det, så kan du bare google dem, og så tilmelde dig den vej.
Så skal du ikke klikke på mit link.
Men hvis du gør, så skal du selvfølgelig have mange tak.
Det var spørgdyrlægen.dk-nextory.
Altså spørgdyrlægen.dk-n-e-x-t-o-r-y.
[2:48] Music.
Hvad er årsagen til kattens adfærd?
[2:54] Hvad er dyrlægen? Dagens spørgsmål lyder sådan her.
Hej, jeg har en kastreret handkat. Da han var 4 måneder og 17 dage gammel, blev han kastreret, og der begyndte han at sætte sig i skoene i gangen og tisse.
Min dyrlæge mente, at vi kunne hjælpe ham ved at kastrere ham. Og det gjorde vi så.
Men problemerne begynder, hvis vi lægger ting på gulvet.
En jakke, der er faldet ned, eller et håndklæde, eller bare strømper, så sætter han sig og tisser på det.
Det samme problem er, når vi har løse guldtæpper. Der er han også rigtig god til at sætte sig og tisse, og det er uanset, at han bliver skældt ud, og så går der ikke længe før, at han gør det igen.
Jeg er lige flyttet sammen med en, der har en gammel kastreret handkat på 14 år, og de to har det fint sammen.
Og problemet har jeg altid haft, så jeg tror ikke, det spiller nogen rolle.
Er der noget, jeg kan gøre med venlig hilsen, Heidi?
Og der er rigtig meget, vi kan pakke ud her, og vi skal omkring kattens psykologi og hvordan det er at være to katte, der bor sammen i sådan, hvad der ellers kan lyde lidt som et tvangsegteskab.
Det er rigtig godt, at de to katte har det godt med hinanden i løbet af dagen.
[4:06] Men nu giver jeg lige om et øjeblik, så er der nogle ting, du måske kan prøve at holde øje med, og så kan det være, at du måske kan få øje på, at stemningen i huset ikke nødvendigvis altid er så god, som den måske ellers kunne se ud til at være.
Og grunden til, at jeg tager den op, det er, fordi jeg tror faktisk, at de her ting har noget med hinanden at gøre, selvom at du siger det modsatte.
Og så kan vi jo tage en diskussion om det, ikke også?
Men det er meget naturligt for en kat, som måske er en lille smule på dupperne.
Jeg tøver med at sige, at jeg er stresset, ikke også? Men det er lidt derhenad, jeg er på vej.
Det er naturligt for sådan en kat, at sørge for lige at få gjort nye og fremmede ting, sådan velkendte, og lige få det til at dufte ordentligt.
[4:56] Hvis vi sådan lige tager det sådan et skridt op og kigger på kattes territorier, så vil de naturligt, hvis de går meget ud, så vil de have sådan nogle områder med forskellige typer af territorier, og imellem de områder er der sådan nogle gangstiger.
Og den slags territorier kan godt overlappe, og katte kan godt krydse hinanden i de der gangstiger.
[5:17] Og det vil typisk være sådan nogle gangstier, som de mærker af ved at lave krassemærker, eller ved at tisse eller lægge deres afføring.
Og derfor bliver det naturligt, at det for eksempel er i gangarealer, eller oppe af en dørkarm, eller i en vindueskarm, eller oppe af kanten af sofaen, sådan nogle steder, hvor man bevæger sig fra et rum, så at sige, til et andet, eller til et område, som har en funktion, til det man bevæger sig til et andet område, der har en anden funktion, for eksempel sove- og pusleområdet, og så spiseområdet.
Og når katte så bor hjemme hos os og i lejligheder, så bliver det nogle gange lidt mudret og lidt overlap, så det er ikke sådan, at du kan tegne streger på gulvet hertil og ikke længere, men det er i princippet sådan, det foregår.
Og det vil sige, at når der så kommer noget nyt til ind udefra, så er det naturligt, at en katte vil prøve at gøre det til sit, eller i hvert fald sørge for at få det afmærket, sådan, at teateret igen lugter korrekt af ham selv.
Og det er derfor, det ofte går ud over ting, som kommer ind udefra, altså bæreposer, sko og den slags.
[6:29] Udover det, så kan sved og fodsved og sådan noget også godt være med til at udløse det, og for det meste, ikke altid, men ofte er det mandens ting, det går ud over.
Hvordan påvirker lugten af sved katten?
[6:41] Så det er i mandens side af sengen, katten tisser, eller det er i mandens sko, og det er i mandens sportstaske, det går ud over.
Og der er altså åbenbart lidt noget i den måde, vi lugter på, sveder på, som kattene foretrækker.
Ikke at det er sådan 100% hver gang, men det er ofte i den regning, det går, oplever jeg.
[7:00] Og når en kat så måske ikke har de store udfordringer med den her slags, og ikke behøver at gøre så meget ud af det, så vil det ofte være hos katte, som er i ro og har det godt, og føler sig trygge i deres territorium, og de ved, at de ikke bliver udfordret på det.
De har en fornemmelse af, at der ikke er andre katte i nærheden, som de skal afmærke overfor.
De er rolige ved, at der kommer mad hver dag, og de har i deres sind ikke det store behov for, at urinafmærket hverdagen kører godt.
[7:33] Og selvom de så har de her territorier, måske ikke vældig tydeligt, så har de dem alligevel, og man har måske ikke det store behov for at mærke dem af, fordi tingene bare kører, som det skal.
Men hvis der så opstår en ubalance, og det behøver altså ikke at være sådan, at de flytter sammen med en anden kat, men det kan være nok, at de kan se igennem vinduet, at naboen har fået en anden kat, eller der går en stor kat nede i gården eller i baghaven, eller at hvis de går ude, har mødt en anden kat to huse længere nede, så kan de også godt finde på at afmærke deres hjemmeteritorie mere kraftigt, end de tidligere har.
Så hvis det er sådan en kat, de møder ude, eller de ser fra vindueskarmen, og du ikke har set, så er det ikke altid, at vi ser den udløsende faktor.
Men i det her tilfælde, hvor kattene så bor ovenpå hinanden, Men så er det ret oplagt, at det er de to.
Så kan man så sige, at hvis man skal være helt firkantet, så kan jeg jo så ikke sige, at din kat jo møder en fremmed kat, når den er ude, og så er det den, der udløser det, og ikke den kat, han er flyttet sammen med.
[8:38] Så selvfølgelig kan man da sige, at det kan jeg jo ikke dokumentere, men jeg synes på en eller anden måde, at det virker oplagt, hvis de inden for at få noget tid er flyttet sammen.
Så katte, der bor sammen, de kan godt finde en balance, og så deler de hjemmet og huset op imellem sig, og så kan der godt være lidt ro i balancen, uden at de bekriger hinanden, og de får det til at fungere, de skiftes til at spise, og de skiftes til at bruge bakken.
Men det er alligevel sådan lidt, at de ikke er de bedste venner.
Og en af mådenene, at man kan fange det på, det er, at selvom de ligger i nærheden og sover, så vil de så ofte, når de ligger der, alligevel ligge og holde øje med hinanden.
Nogle gange laver de sig sådan nogle små overspringshandlinger, hvor de vasker sig selv lidt, mens de stadigvæk stiger på hinanden, men de går ikke ind i sådan en større omgang af at ordne pelsen.
Hvis de sådan lige væser hinanden, når de krydser hinanden, og de bliver klemt i en døråbning eller sådan noget, så kan det også være nok.
Men sådan den der stille kamp, der kan være mellem to katte, foregår rigtig meget på kropsprog og på øjenkontakt.
Og det vil sige, at hvis ikke man lægger mærke til eller holder øje med de ting, så kan man faktisk godt risikere at overse, at de katte faktisk skinnes, bare ikke særlig højlydt.
[9:58] Hvis de så ofte ligger ovenpå hinanden, altså helt fysisk ligger ovenpå hinanden, det samme sted i sofaen og sådan noget, så er det ikke sandsynligt, at de sådan har den der kamp kørende.
Fordi det vil ikke være noget, der sådan, så kan de det den ene dag, og så slås de den anden dag.
Og katte, der slås for sjov, vil ikke have lyd på.
Så du vil ikke sådan høre dem, når de gør det. Og så vil de også hurtigt finde en balance i det.
Men hvis de sådan er uvenner, så vil du også kunne høre, at der er nogen, der går og knurrer og brummer lidt i nyeren af, Gør de det, så er det næsten oplagt, at det er fordi, de bor for tæt på hinanden at det stresser den anden kat nok til, at den synes, den lige skal have mærket af.
Hvordan løses konflikten mellem kattene?
[10:41] Nå, så alt det er sagt, ikke også? Hvad skal vi så gøre ved det?
Og så er det jo bare oplagt. Ja, den ene kat skal jo bare flytte ud, så har vi løst det problem, ikke også?
Og det bliver jeg tit ikke særlig populær dyrlæge på at sige det, fordi vi skal jo bo sammen, ikke også?
Og I skal jo være der alle fire på en eller anden måde, men katten har jo ikke bedt om at bo sammen.
Og nogle katte er socialt anlagte og vil gerne bo sammen, mens andre katte er så lidt mindre socialt anlagte og vil gerne bo hver for sig.
Og så kan man jo prøve at dele hjemmet op og hjælpe dem med, at de ikke krydser hinanden.
Altså at de har deres egen afdeling, så den ene har en kattebakke det ene sted, og den anden katte har en kattebakke det andet sted.
Og de i hvert fald har forskellige vandskåle, og måske også på forskellige madskåle, de kan gå og vælge imellem.
De vil tit så krydse over og bruge hinanden, så ligevel. Og mit råd er typisk, at man skal have en kattebakke mere, end man har kat.
[11:31] Så du har to, så du skal have tre kattebakker stående, og de skal stå lidt forskellige steder, sådan at der er nogle muligheder for at vælge imellem dem.
Det kan også være, at du skal prøve med forskellige typer af grus, fordi det kan også spille ind, at katten foretrækker noget af det.
Og så kan man også få sådan nogle afstressende duftspray og sådan noget, man kan bruge rundt om i hjemmet, for at det ligesom lugter lidt mere fredeligt og lidt mere hjemmeligt.
Og udover det, så gælder det selvfølgelig om at få alle de ting, der lugter af kattetis pakket væk og få op osv.
Og det er jo måske naturligt nok, når der er tis på, men hvis der lugter bare en lille smule af kattetis, så vil der også på et tidspunkt bare blive sådan et sted, man tisser, fordi der lugter af toilet.
Og hvis der er en urinafmærkning, så er det da naturligt, at den skal friskes op i ny og næ, sådan at den hele tiden dufter af noget ny kat.
Så der er sådan flere forskellige ting, man kan gøre der, men grundlæggende så handler det jo så om at få en balance i familielivet mellem de to katte.
Behandling af blæreproblemer hos katte.
[12:31] Når så alt det er sagt Så er der så nogle katte Der faktisk giver sig selv Et blæreproblem Noget der svarer til en blærebetændelse Når de sådan går og stresstisser, Nogle gange når vi så undersøger dem Så kan vi ligesom finde tegn på både noget stressadfærd Og så at de har Noget der ligner en blærebetændelse Og den skal de naturligvis behandles for, Det der blærebetændelseslignende tilstand, det fikser jo ikke adfærdsproblemer, selvom vi fikser den til den del.
Men det skal stadigvæk behandles, fordi det kan gøre en sygdom værre, og hvis de går med sådan noget i lang tid, så kan blæren faktisk også godt tage sådan en rinemejde skade af det på den måde, at der danser arvev i blærevæggen, og den sådan går og har sådan en kronisk irritationsbetændelsestilstand.
[13:24] Det er kun et sted mellem 2 og 5 procent af katte, der har bakterier i blærene i sådan et tilfælde her.
Det er mit indtryk, at vi mennesker oftere får antibiotika til at tage bakterier i blærene, og det er vi så den ret vant til, at det kan man få.
Men hvis du sætter 100 katte op her med den her type af symptomer, så er det kun 2 eller 5 ud af de 100, der faktisk vil have brug for antibiotika.
Så det er typisk ikke noget, vi bruger meget.
Nogle giver det alligevel for at være på den sikre side, Man kan jo da trods alt kigge i en urinprøve for at se, om der er de bakterier, som man ikke giver katten unødige antibiotika.
Det vil de fleste jo gerne trods alt være fri for.
Men det kan give rigtig god mening at give noget, der hedder anti-inflammatorisk medicin, som tager den rødme og hævelse og måske endda smerter, der er i blæren, sådan at det ligesom kan få lov at falde lidt til ro.
Og så arbejder vi faktisk en del med de her adfærdsting, sådan at vi får sat ind på begge fronter.
Udover det, så giver vi ære til også noget foder, som ændrer pH’en og ændrer sammensætningen af urinen og sammensætningen af de affaldsstoffer, der kommer den vej ud, sådan at vi mindsker risikoen for, at de også laver krystaller, som så til gengæld er væsentligt mere almindeligt end det der med bakterierne.
Så der er ligesom sådan tre ting, vi arbejder på. Det er ikke også noget medicinsk, det er noget fodring, og så noget adfærdsmæssigt.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej 😉
Jeg har en kastreret hankat. Da han var 4 mdr. og 17 dage gammel blev han kastreret, da han begyndte og sætte sig i skoene i gangen og tisse, og min dyrlæge mente, at det ville hjælpe og kastrere ham.
Det gjorde det også.
Men problemerne begynder, hvis der ligger ting på gulvet. En jakke der er faldet ned, et håndklæde eller bare en strømpe er nok til at han sætter sig og tisser på det. Det samme problem er der med løse gulvtæpper. Der er han også rigtig god til og sætte sig og tisse på, og uanset hvor meget han bliver skældt ud, så går der ikke længe før han gør det igen. Jeg er lige flyttet sammen med en der har en gammel kastreret hankat på 14 år og de 2 kan fint sammen, og problemet har jeg altid haft, så tror ikke det spiller nogen rolle.
Er der noget jeg kan gøre?
Med Venlig Hilsen Heidi.
Hej Heidi og Amalie
Ja, en urinprøve er altid en god ide.
Det lyder for mig som om katten kunne have et adfærdsmæssigt problem. I så fald bliver det lidt for omfangsrigt at udrede her. Det kræver ofte en konsultation på 30-60 min. hos en adfærdsdyrlæge at komme omkring alle detaljerne.
Kattens territoriale adfærd
En væsentlig årsag til urinmarkering kan være kattens naturlige territoriale adfærd. Dette er særligt fremtrædende hos hankatte, selv efter kastration. De markerer deres territorie for at signalere deres tilstedeværelse til andre katte. Hvis du har mere end én kat, eller hvis der er nylige ændringer i hjemmet, kan dette udløse urinmarkering som en form for kommunikation eller stressreaktion.
Stress og miljøændringer
Stress spiller en stor rolle i adfærdsændringer hos katte. Flytning, tilføjelse af nye familiemedlemmer (både mennesker og dyr), eller selv små ændringer i dagligdagen kan skabe en følelse af usikkerhed og føre til urinmarkering. Det er vigtigt at observere, hvad der specifikt udløser adfærden, for at kunne adressere den underliggende årsag.
Medicinske problemer
Det er også vigtigt at udelukke eventuelle medicinske problemer, såsom urinvejsinfektioner, som kan forårsage eller forværre problemet med urinmarkering. Selvom blærebetændelse er sjældent hos katte, kan andre tilstande som FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) være årsagen. En dyrlæge kan hjælpe med at diagnosticere og behandle disse tilstande.
Håndtering af adfærden
For at håndtere urinmarkering effektivt, er det afgørende at tilbyde katten et trygt og stimulerende miljø.
Det kan inkludere at sikre adgang til flere kattebakker rundt om i hjemmet, skabe separate hvileområder for hver kat, hvis du har mere end én, og anvende feliway eller andre feromonsprays, som kan have en beroligende effekt.
Hej Heidi
Har du overvejet om katten kunne have et urinvejsproblem? Jeg har selv en kastrat der gør præcis som din i perioder og han lider af idiopatisk cystitisk, som er en urinvejslidelse hvor man ikke rigtig kender årsagen til den…lidt træls at have med at gøre. Jeg siger ikke at din kat nødvendigvis fejler det samme som min da der findes mange lidelser relateret til urinvejene, men det kunne måske være en ide at få din dyrlæge til at kigge på en urinprøve fra katten?
Mvh Amalie
Hej Amalie. Selvfølgelig kunne det være en idé, men i december sidste år, fik han en meget slem urinvejsinfektion, og der blev han undersøgt grundigt dernede, og det virker bare underligt hvis dyrlægen ikke skulle have fundet det, men ja, muligheden er der selvfølgelig. Det skal så også siges, at han aldrig tisser på gulvet, medmindre der ligger noget stof eller gulvtæppe. Ellers har jeg ikke problemer med det. mvh Heidi.
Jeg er enig i at det lyder som et urinvejsproblem, men det er selvfølgelig pudsigt at dyrlægen ikke fandt noget. Det kan skyldes psykologi/stress, og det viser sig ikke altid så tydeligt i prøverne. Søren