Fransk Bulldog har smerter, rystelser og hyperventilerer. Hvorfor?

Min hund hyperventilerer og har haft et tilfælde hvor den pludseligt skriger og begynder at ryste. Det går over igen, men vi ved ikke hvad det kan skyldes …

(Udgivet oktober 2013, seneste opdateret januar 2019)

 

Hej

Vi har en Fransk Bulldog på 2 ½ år som ind i mellem begynder at ryste / hyperventilere. Det starter altid med at han “skriger” men vi har meget svært ved at se hvad det kan være. Vi har tænkt at det kunne være smerter i maven eller ryggen, vi har tænkt at det kunne være stress (da han godt kan være stresset og have svært ved at slappe af)

Eksempel: Mickey ligger på sofaen og slapper af / sover, og lige pludselig uden grund vågner han op og “skriger” / piver, han ryster over hele kroppen og ser bange ud og vi forsøger at berolige ham. Vi ligger ham ind i hans bur hvor han er tryg. Efter en ½ times tid ryster han ikke længere og han ligger og slapper af.

Hvad kan dette skyldes? Vi er helt på bar bund, og det samme er de dyrlæger vi har snakket med. Vi håber meget at du kan hjælpe os med hvad det kunne være, og hvad det skyldes?

På forhånd tak. Hilsen Martin og Liv

Indsendt af: Martin Gregersen

Oplyst: Fransk bulldog, 2,5 år

 

Pludselige jag af smerte

For mig lyder det umiddelbart som jag af smerte. Jeg kan naturligvis ikke afgøre det præcist uden at undersøge hunden, men det lyder meget sådan.

Det kan også være andre pludselige fornemmelser af ubehag som f.eks. kvamle eller mental forvirring (her tænker jeg mest på epilepsi).

 

Mulig diskusprolaps

Jeg tror dog, at din tanke om smerter i ryggen er helt rigtige. Andre hunde med diskusprolaps reagerer nemlig meget ligesom din. Smerterne kan komme snigende eller komme i jag. For eksempel i forbindelse med en forkert bevægelse.

En diskusprolaps er ikke nødvendigvis fast og kan godt giver varierende og pludselige symptomer.

Desuden er det er forholdsvis almindeligt forekommende lidelse hos Fransk Bulldog.

Vil du vide mere om Fransk Bulldog, kan du læse min ærlige racebekrivelse her…

 

Forsøg med smertestillende

Hvis ikke allerede hunden er blevet grundigt undersøgt, vil det være på sin plads.

Er din dyrlæge omhyggelig, kan hun ofte fremkalde ømhed det sted, hvor det gør ondt. Det gælder både, hvis det er smerter i ryggen eller i maven.

Det er også vigtigt at teste hundens reflekser, da en diskusprolaps vil trykke på nerverne til bagbenene.

Tal evtuelt med din dyrlæge om at forsøge smertestillende medicin. Hvis hunden er svær at tolke, kan det være en måde, at afgøre om den har smerter. I så fald vil medicinen give en bedring.

Diskusprolaps kan (hvis man er sikker i diagnosen) også behandles med en operation.

Hvis du ikke mener, at det passer helt med din hund, er der et hav af andre muligheder, der kan få en hund til at ryste og sitre. Du kan se alle mulighederne i min artikel her…

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Led- og knogleproblemer (ortopædi), Nervesygdomme (neurologi)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. Hej hos jer,
  Jeg ville høre om i nogensinde fandt svar på dette indlæg?
  Jeg har en Grand Danois som har samme symptomer nemlig 🙁
  Med venlig hilsen Sara

  1. Hej Sara
   Nej, jeg hørte ikke mere fra Martin, så jeg håber de fandt en løsning. Når en hund hyperventilerer på den måde, er en diskusprolaps dog det mest sandsynlige, så det kræver under alle omstændigheder en undersøgelse hos en grundig dyrlæge, der kan give jer svar direkte.
   /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld