Fransk Bulldog: Helbred og sundhedsproblemer (med video)

Fransk Bulldog er en sød og charmerende race, der sindsmæssigt passer til mange familier, men som desværre i mange tilfælde er plaget af så mange sygdomme, at det grænser til dyreplageri.

Hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg ret delt i min holdning til den her racer. Fransk buldog er en fantastisk dejlig, kærlig, sjov og legesyg hund, men de er simpelthen alt for ofte enten avlet ind i et utal af problemer eller er bare syge hele tiden.

Deres sygdom giver rigtig mange kærlige og dejlig hunde et liv med meget ringe livskvalitet.

Jo, det er charmerende at de snorker, men det ER også et udtryk for, at de har svære ved at få luft.

 

Fransk Bulldog sygdomme

Du må gerne blive sur på mig, når du læser dette afsnit: Hvis du gør, skyldes det måske, at jeg rammer noget der gør ondt hos dig. Jeg kunne godt male et lyserødt billede, men hos mig får du også den faktiske sandhed.

Du kan måske også håbe at du er mere heldig (eller dygtig) end gennemsnittet og dermed får en Fransk uden de store problemer. Faktum er dog, at med denne race vil du med alt overvejende sandsynlighed løbe ind i et eller flere af disse sygdomme.

 • Allergier: Antallet af Franske Buldogs, der er allergiske overstiger mange andre racer. De bliver allergiske overfor både foder, pollen og skimmelsvamp.
 • Vejrtrækningsbesvær: Over halvdelen af Fransk Bulldog er født med alt for snævre næsebor, der gør deres vejtrækning hivende og gryntende. Et charmerende træk udefra måske, men plagsomt for hunden. En for lang blød gane driller også mange i racen.
 • Skæv ryg og hemivertebræ: Det er mere reglen en undtagelsen, at Fransk Buldog har en krum eller skæv ryg. Det fleste viser ikke mang symptomer på det, men en meget stor andel går rundt med lavgradige og uopdagede diskusprolaps til følge.
 • Øjenproblemer og hornhindesår: Anatomien i de store øjne udsætter racen for udtøring. Samtidig har nogle hunde gener for at udvikle KCS (Tørt øje syndrom). Fransk buldog er desuden disponeret for fejlplacerede øjenhår.
 • Tandproblemer: Underbid og den korte snude gør af tænderne må rykke sammen på mindre plads. Det giver lommer eller slid, der på sigt ødelægger tænderne.

Til gengæld er racen sjældent plaget af adfærdsproblemer, og har ikke tendens til at bide eller blive farlig.

 

Spørgsmål om Fransk Bulldog

Hvorfor er Fransk bulldog altid så syge?

Hvis du har forelsket dig i racen, kan jeg muligvis ikke lave om på de ønske om at få én, men du skal vide hvad du går ind til.

Fransk Bullsdogs er ofte syge fordi de har et genetisk grundlag, der gør dem mere udsatte. Nogle sygdomme skyldes anatomiske forhold, hvor der eksempelvis er arvlet bevidst efter en kortere snude. Andre sygdomme skyldes utilsigtede genetisk prædisponering for allergier, hornhindesår og skæv ryg.

Fransk Bulldog har været en populær race længe, hvilket også betyder der er et marked at tjene penge i. Større efterspørgsel giver mulighed for mindre etiske avlere og hvalpefabrikker, at tjene penge. Utrænede køber ser måske mest en nuttet hvalp, som de “redder” fra en hvalpefabrik, mens resultatet bliver at avlerne tjener flere penge.

 

Hvad kan en Fransk Bulldog ikke tåle?

Fransk Bulldog er genestisk udsat (prædisponeret) for at udvikle foderallergier og miljøallergier. Hunden bliver allergisk over for det, den har været udsat mest for. Dette er eksempelvis bestemte proteinkilder i foder eller pollen i luften.

Du kan læse mere om protein i hundefoder i min artikel her…

 

Hvorfor prutter en Fransk Bulldog så meget?

Øget gasproduktion i tarmen skyldes en ublance i tarmsytemet. Hos Fransk Bulldog skyldes denne ubalance oftes en sensitivitet eller ligefrem foderallergi. Kommer prutteriet sammen med hyppig lind eller tynd mave evt. med slim bør hunden undersøges for allergier.

Blandt andre muligheder er tarmparasitter som Giardia og virusinfektioner. Simple infektioner kan dog ofte klares med skånekost og kosttilskud. Du kan læse hele min guide om netop det her…

 

Spørgsmål til dyrlægen: Sygdomme

Hej

Jeg har længe overvejet at anskaffe en Fransk Bulldog, men er nu kommet i tvivl. Det skyldes, at en dyrlæge sagde, at det var en rigtig dårlig idé, da racen har et utrolig dårligt helbred.

Jeg vil derfor spørge, og det gælder for racen generelt, eller om man undgår de fleste problemer ved at købe en med stamtavle (da forældrene så er screenet og avlsgodkendte)?

Jeg håber i kan hjælpe ved at kaste lidt lys over det, venligst Lykke

Skrevet af: Lykke

 

 

Sundhedproblemer hos Fransk Bulldog

Det er rigtigt at Frank Bulldogs normalt slås med flere problemer end så mange andre racer.

Den korte snude give problemer med ganen, tænderne og øjnene. Der er også en del franske bulldogs med hudproblemer.

Der findes også franske bulldogs med en lidt længere snude, men bliver den for kort, giver det problemer. Hundene kræver mere omhyggelig pleje af tænderne. Tænderne rykker tættere på hinanden på den mindre plads og giver lommer, der kan gemme sig foderrester i.

Sart hud, allergier og hårsækmider er nogle af de hudproblemer racen døjer med. For det meste kan disse ikke kureres, men håndteres. Det kræver nogle gange en del overskud og besøg hos dyrlægen

 

En charmerende race

Nu skal det ikke lyde som om racen er rent forfærdelig. Racen har en fantastisk personlighed og et meget chamerende gemyt. Det er en god familiehund og har sjældent de store adfærdsproblemer.

 

Sygdom med og uden stamtavle

Hvis du kan finde en opdrætter med hunde, der ikke er overtypede, kan du sagtens få en god og sund hund.

Både dem med og uden stamtavle bliver syge, så det er ikke nogen garanti. Der er dog en chance for at gode gener slår igennem.

Det er under alle omstændigheder en god ide at få hunden forsikret.

 

Spørgsmål til dyrlægen: Levetid

Jeg overvejer at købe en Fransk Bulldog, men er nu kommet i tvivl.

Min næste-nabo siger at de ikke bliver særligt gamle og at de har mangle arvelige sygdomme.

Jeg har ikke lyst til at få en hund, der er syg hele tiden og som skal aflives i en alt for lav levealder. Hvad er en fransk bulldog normale alder?

De bedste hilsner Susanne

Skrevet af: Susanne M Frederiksen

 

 

Fransk Bulldog bliver i gennemsnit 9 år gammel

I en engelsk undersøgelse er en Fransk Bulldogs levealder angivet til 9 år i gennemsnit.

Oplysningen bygger på en del spørgeskemaer, der er uddelt til ejere. Den yngste hund dødede før et halvt år, og den ældste blev næsten 15 år gammel.

 

Sundhedsproblemer hos Fransk Bulldog

Det er rigtigt at racen har flere forskellige sundhedsproblemer, men mange opdrættere er opmærksomme på det og forsøger at avle sig væk fra det. Du kan også finde hvalpe, der er krydset med andre racer.

Den korte snude volder ofte problemer. Der er ikke nok plads til ganen og alle tænderne. Det betyder at hunden snorker mere end det er normalt og i perioder har svært ved at få luft.

 

Hudproblemer

Huden i ansigtet folder og det giver også problemer. Bl.a. er næseborerene for snævre og en Fransk Bulldog har derfor sværere ved at få luft. Der er heller ikke plads til tårekanalerne, så øjnene kan løbe for meget. Hudfolderne kan også blive betændte og kræver at man holder dem rene.

Allergi er overrepræsenteret hos Fransk Bulldog. Alle racer kan udvikle allergi, men det sker hyppigere hos Fransk Bulldog. Det er langt fra alle, der får allergi, men du kan altså ende med udfordringer. Også økonomisk!

 

Social og charmerende

Det er også vigtigt at nævne at en Fransk Bulldog også kan være en fantastisk hund. Racen er normalt social og har et charmerende gemyt. Der er meget godt samvær og underholdning i den lille hund.

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Normalvariation, Pasning og pleje


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. Hej jeg har også overvejet en fransk bulldog grundet sind, aktivitet og størrelsen. Men ift sygdomme og andre komplikationer racen kan have kunne jeg godt tænke mig at høre om du anbefaler andre racer? Jeg bor i en stor lejlighed tæt ved flere parker og har rig mulighed for at lufte en hun kort om morgenen og igen når jeg kommer hjem og om aftenen (samlet 60-90) minutter i hverdagene selvfølgelig længere ture i weekenden eller på få hverdage. Men mit krav er at hunden ikke må kræve alt for meget motion. Leg og aktivitet i lejligheden er en anden snak.

  1. Hej Amalie
   Det er gode overvejelser, du gør dig. Det er desværre lidt en fejlopfattelse at Fransk Bulldogs ikke kræver meget motion. Det gør de. De kan bare ofte ikke, og det er en anden snak. Man kan godt finde gode franske, men det er kun ca 25 % der ville “gå igennem” mit filter, hvis jeg skulle have én. …men de er der.
   Andre små hunder kræver ofte mindst så meget aktivitet som andre hunde, men dog oftere mere på intelligens og træning frem for meget motion. Her kan jeg eksempelvis nævne Boston terrier, cotonerne og Cairn terrier. Blandinger som Cockapoo og Labradoodle vinder også frem.
   /Søren

 2. En lille solskins historie. Min franske bulldog Ditlev bliver snart 13 år, til trods for allergi. Han får dagligt medicin Atopica, som holder ham frisk. Ditlev har fået medicin i snart 12 år. Ditlev er frisk og rørig, Han tager trapperne til 2. sal i rask galop.

  1. Hej Charlotte

   Det er rigtig godt at høre. 12 år på så stærk medicin er også lang tid, men godt at han fik en god lang levetid alligevel!

   Tak for din historie.

   /Søren

 3. Vores franske bulldog er 12 år og man kan mærke han ikke har samme energi længere (men dog rigeligt de første 5min efter han har møde et anden hund)
  Han for medrol vet. mod allergi. ( han slikker poter hvis han ikke får dem)
  Ellers har han ikke kostet mere end andre hunde.
  Franske buldogs er ikke en lille hund af sind, den opfører sig som en stor hund, den er ydermere ekstremt social og en super dejlig race. Vores er utrolig rolig og gør kun hvis den ser en ko

  1. Hej Simon

   Hvor er det dejligt at høre og det er rart at nogle hunde bryder statistikken. Det er også godt at I har kunne holde han allergi nede med medicin uden at det har kostet på hans levetid.

   Tak for din kommentar.

   /Søren

 4. Hej Søren
  Jeg er lidt bekymret for min hund, hun er begyndt at bide voldsomt meget i sine poter og ved ikke rigtig hvad jeg skal stille op. Har prøvet for en periode at rense det med sæbe og klorhexidin, men hun slikke med det samme lige efter behandlingen.
  Håber du kan hjælpe mig.
  Mvh Ida

  1. Hej Ida

   Sæbevask og klorhexidin er ofte et rigtig godt sted at starte. Det er desværre bare ofte sådan at det ikke i sig selv er poterne, der er problemet.

   I mange tilfælde kommer problemet indefra og da fransk bulldog er kendt for at være allergiske, er det en oplagt forklaring. Din hunds hud og immunforsvar tillader at simple “agens” på huden kan give alt for kraftige reaktioner.

   De agens kan være pollen, salt, bakterier, gærsvamp og meget andet. Du kan behandle og vaske så meget du vil, hvis årsagen til, at din fransk bulldog reagerer unaturligt kraftigt i poterne ikke bliver behandlet, vil problemet ikke forsvinde.

   Desværre er allergi en af de fremtrædende årsager til at fransk bulldog har en lavere levetid.

   Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld