Kramper hos hunde: Meget andet end bare epilepsi

Når man ser et krampeanfald, er epilepsi nok det første, de fleste tænker på. Kramer er dog et meget bredt symptom, der kan ses ved et hav af sygdomme. Primær epilepsi er stadig én af de vigtigste diagnoser, men altså langt fra den eneste.

Der er forskellige typer kramper hunde kan have. Det kan være svært at afgøre hvad der er årsagen og der er mange muligheder.

Man skal oftest finde svaret i detaljerne og se efter andre symptomer, hunden eventuelt har samtidig.


⚡ Lyn-version

Artiklen udforsker diagnosen af en hunds krampeanfald, hvor epilepsi er en central overvejelse. Forskellige diagnosticeringsmetoder, såsom MR-scanning og blodprøver, er fremhævet, og flere mulige årsager, inklusive forgiftning og hjerteproblemer, diskuteres. Artiklen peger også på betydningen af ​​grundige dyrlægeundersøgelser, hvor selv små neurologiske udfald, som ændringer i blinkhastighed, kan være afgørende for diagnosen.


Udskrift af videoen

1
00:00:00,690 –> 00:00:25,450
Hej lisette tak for din mail du skriver du har en cavalier på 4 år som nu 2 gange har haft nogle kortvarige krampeanfald og han virker ellers til at være glad og frisk og har det godt og de spørgsmål er så lidt hvad gør man så nu fordi at han har jo ikke nødvendigvis kramper når han kommer til dyrlægen og vil dyrlægen overhovedet kunne se noget og du tænker at det måske kan være epilepsi.

2
00:00:26,170 –> 00:00:57,310
Og Det er rigtigt nok. Epilepsi er en helt klar oplagt mulighed. Det er en på den måde lidt svær diagnose at stille fordi at epilepsi jo netop ikke har nogen symptomer udenpå som vi kan finde. Og Det er faktisk derfor vi tit gør noget rigtig meget ud af og får dyrene undersøgt Sådan lidt kontraintuitivt måske, men der findes andre sygdomme der kan give Sådan nogle krampe.

3
00:00:57,380 –> 00:01:27,470
Anfald eller krampe lignende tilstande, og Der er en liste på måske 2030 forskellige sygdomme, som de i forskellige tilfælde kan være relevant. Der er nogle, Der er meget sjældne, og dem leder vi ikke nødvendigvis så meget efter. Men hjerteproblemer er faktisk en af de sygdomme, som vi Sådan kredser lidt om, når hunde de får Sådan nogle lidt uforklarlige anfald, og nu ved vi, at cavaliere er en race, som af og til døjer lidt med nogle hjerteproblemer.

4
00:01:27,690 –> 00:01:30,480
Og så er det. Hvis Det er det, så er det egentlig ikke.

5
00:01:31,190 –> 00:01:54,300
Et krampeanfald som Sådan. Men Det er det der hedder en<3 synkope det og Det er Sådan en slags besvimelsesanfald, hvor at blodet et øjeblik ikke bliver pumpet godt nok rundt, og så bliver kroppen let påvirket af det, og det giver Sådan noget der der minder om et krampeanfald, så Det var helt sikkert en ting, jeg ville undersøge grundigt efter, hvis Det var mig der så din hund.

6
00:01:55,490 –> 00:02:26,270
Forgiftninger kan også give sig nogle krampeanfald, som egentlig ser ud til at være der, men så forsvinde igen. Men forgiftninger forsvinder ikke og kommer ikke i Sådan i episoder på på den måde. Du beskriver her, men Det kan godt tage Sådan nogle bølger, og det vil sige, at selv Sådan nede i en dal i Sådan en bølge, hvor det egentlig går meget godt der, ville man kunne finde nogle symptomer på på hunden. Sneglegift ville kunne give Sådan nogle krampeanfald, chokolade og også en.

7
00:02:26,510 –> 00:02:38,660
Almindelig ting til til krampeanfald nogle former for loppekur, hvis hunden ikke kan tåle dem kan give noget der svarer til så så det ville også være en ting jeg ville kigge efter, hvis jeg så din hund.

8
00:02:39,740 –> 00:02:51,230
Der findes som sagt en meget lang liste, og det giver ikke mening. Jeg lister dem alle sammen op her den kan du se også ovre på hjemmesiden, og jeg skal nok sørge for dig at linke herunder hvis du ser den her video et andet sted end på hjemmesiden.

9
00:02:51,880 –> 00:03:22,680
Hvis din hund har epilepsi, så vil man kunne lave en fuldstændig undersøgelse af din hund, og det gælder også nerverne og det gør jeg tit meget ud af at undersøge nerverne i ansigtet og på benene og ud igennem kroppen for at se at alting er helt normalt, hvis Der er en påvirkning af hjernen derinde, hjerneblødning eller en blodprop eller Sådan noget, så vil der næsten altid være et udfald bare et lillebitte udfald på en af nerverne et eller andet sted, og Det kan være så simpel ting.

10
00:03:22,950 –> 00:03:53,630
Som at hun ikke blinker lige så hurtigt med det ene øje som med det andet, og Det kan være nok til ligesom at fange dem en hund med epilepsi vil være fuldstændig normal udefra set, og man vil også kunne lave en MR scanning altså hvor man scanner hjernen scanner hovedet og det ville også være normalt for en hund med epilepsi, men tit så skal vi alle de der øvelser igennem for at have udelukket alle de andre ting som blandt andet meningitis, blodpropper, forgiftninger, hjerteproblemer og hele den der.

11
00:03:53,700 –> 00:04:25,880
Lange liste så det korte svar i hele det. Der er egentlig at Jeg vil helt klart anbefale dig at få din hund undersøgt hos en dyrlæge. Der er grundigt nok til at komme det hele omkring i hvert fald Sådan II den undersøgelse man kan lave uden på og så tage den derfra eventuelt snakke om hjertet skal scannes eventuelt diskutere om der skal køres en blodprøve på mistanke for forgiftninger og eventuelt om man skal lave en scanning af hjernen. Det kommer lidt an på situationen og også lidt an på dyrlægen, men Jeg vil helt klart anbefale dig at få din hund.

12
00:04:25,970 –> 00:04:26,460
Undersøgt.

13
00:04:28,500 –> 00:04:39,200
Har du yderligere spørgsmål eller kommentarer? Og det gælder jeg alle der kigger med. Så er de meget velkomne i kommentarfeltet herunder både her både på youtube og over på hjemmesiden.

Stjernerne viser hvor almindelige sygdommene er:*** Meget almindelig,** Ses med mellemrum,* Sjælden

(vend telefonen på langs for at se hele skemaet)

SygdomAndresymptomerAlderFeberOpkastDiarreKropsvægt
Epilepsi ***Helt normal i øvrigtMellem 6 måneder og 7 årNejNejUpåvirket
Chokolade-forgiftning ***(klik her og læs mere)Ryster, sitre og uroAlleMuligvisOfte opkastUpåvirket
Blyforgiftning *Mavesmerter, slaphedAlle, men ofte ungeNejOfte beggeNormal eller vægttab
Insektgift-forgiftning **(Organofosfater)Savler meget, besværet vejrtrækning og slaphedAlleNejBegge!Normal ellervægttab
Hjerneblødning og blodprop i hjernen **(Slagtilfæle / Apopeksi)Kommer pludseligt og kraftigtOfte ældreNejMuligvis i optaktenUpåvirket
Vand i hjernen **(Hydrocephalus)Unormal stort hovedHvalpe (medfødt)NejNejNormal ellerunder middel
Kortikal dyskinesi *Spasmer og stereotypierHvalpe (medfødt)NejNejNormal ellerunder middel
Lever-shunt **Anfald lige efter måltidHvalpe (medfødt)NejMuligvisNormal ellerunder middel
Leversvigt ***Anfald lige efter måltidOfte ældreNejOfteVægttab
Nyresvigt ***Drikker eller tisserofte megetOfte ældreNejOfte opkastVægttab
Insulinshock **Lige efter insulin-indsprøjtningVoksen og ældreNejMuligvisStabil
Kalkshock **(eklamsi)Ofte tæver, der giver mælkVoksenNejNejNormal eller vægttab
Cushings ***Pelstab og hængebugVoksen og ældreMuligvisMuligvisNormal eller øget
Hjernetumor **Mange samtidige nervefejlVoksen og ældreNejSjældentNormal eller vægttab
Skovflåt-encefalitis *(TBE)Kun på Bornholm
Miningitis **
Toxoplasmose *(Haresyge)
Borrelia **
Hundesyge *
Hjerte-besvimmelse **(Synkobe)

Hund har kramper og kaster op

Når alle musklerne kramper, er det ikke usandsynligt at mavemusklerne klammer mad og mavesyre op. Det er dog alligevel ikke almindeligt at se opkast ved klassisk epilepsi.

Når en hund både kramper og kaster op skyldes det ofte noget andet end primær epilepsi. Dette kan være forgiftninger og nogle medicinske sygdomme. Det kræver altså ofte akut hjælp hos en dyrlæge med erfaring i akutmedicin.

Sekundær epilepsi hos hunde

Sekundær epilepsi betyder blot at krampeanfaldene er opstået af en kendt sygdom. Dette kan eksempelvis være vand i hjernen, medfødt virusskade på hjernen, en hjernetumor eller en hjerneblødning. Hvis disse sygdomme er i ro og ikke udvikler sig, kan nogle hunde sagtens have et godt liv med høj livskvalitet.

I disse tilfælde kaldes hundens kramper for “sekundær epilepsi”, og kan nogle gange behandles med medicin på samme måde som ved primær epilepsi.

Dog vil sekundær epilepsi have ringere udsigter for fremtiden, hvis den bagvedliggende sygdom udvikler sig, eller blusser op igen.

Gammel hund med kramper

Særligt med gamle hunde, der får kramper, går tankerne til medicinske sygdomme og kræftsygdomme. Egentlig primær epilepsi har næsten altid vist sig inden hunden bliver 7 år. Hvis en hund, der er over 7 år, pludselig får kramper, er epilepsi sansynligvis ikke forklaringen.

Er det første gang din hund har et krampeanfald eller opfører sig usædvanligt, bør du kontakte dyrlægen straks. Er diagnosen epilepsi allerede stillet, bør dyrlægen kontaktes, hvis der har været mere end to anfald på 24 timer, eller såfremt et anfald har varet i 5 minutter.

Symptomer på epilepsi  hunde 

Udover kramperne har epilepsi faktisk ikke andre symptomer. Hvis hunden viser andre andre symptomer sammen med kramperne, er det mere sandsynligt, at anfaldene skyldes én af de andre sygdomme, der er listet her på siden.

Anfaldene kan dog variere fra ganske lette trækninger eller forstyrrelser i hundens adfærd til krampeanfald med bevidstløshed og fråde om munden. Hvis hunden gentager bestemte handlinger igen og igen, som f. eks. at løbe rundt efter sin hale eller snappe efter fluer og lignende, kan det være tegn på epilepsi.

Symptomer på epilepsi hos hund (variationen i kramper):

  • Tab af bevidsthed mens kramper står på
  • Spontan afgang af urin og afføring.
  • Fråde om munden.
  • Liggende på siden med stive, strakte ben.
  • Efterfølgende cyklende bevægelser eller rykvise bevægelser med benene og tyggebevægelser.

Stesolid-bivirkninger hos hunde

Stesolid bruges af dyrlæger til at stoppe krampeandfald og hindre at nye anfald kommer. Stoffet findes blandt andet i Diazepam og Calmivet. Udover at det kan stoppe kramper og virke angstdæmpende, virker det sløvende. Det er derfor forventelig at se blinkhindefremfald og vaklende gang. Hunden kan også få svært ved at gå eller har svært ved at rejse sig.

Alternativ behandling af epilepsi

Der findes desværre ikke nogen effektiv alternativ behandling af epilepsi hos hunde. Jeg ved at nogle ejere prøver sig med akupunktur, krystaller og kosttilskud, og selvom disse muligvis kan have en positiv effekt på noget, har jeg endnu ikke hverken set bevis for eller hørt historier om, at det virker effektivt.

I nogle tilfælde kan man i samråd med dyrlæge vælge medicinsk behandling fra. Risikoen for bivirkninger (også af naturmedicin) skal stå mål med ulempe og ubehag ved sygdommen.

Hash-produkter og CBD kan muligvis ØGE risikoen for at kramper opstår. Indtil dette område er bedre undersøgt, fraråder jeg ofte dette til epilepsihunde. Vi ved simpelthen ikke om det er sikkert til alle.

Ofte stillede spørgsmål om kramper hos hunde

Hvad udløser epilepsi hos hunde?

Egentlig epilepsi hos hunde kan udløses ved stress, mangel på søvn, ved løbetid og ved nogle sygdomme. Sekundær epilepsi bliver udløs af en sygdom. Dette kan eksempelvis være vand i hjernen, medfødt virusskade på hjernen, en hjernetumor eller en hjerneblødning.

Hvad er epilepsi hunde?

Epilepsi hos hunde er en tilstand hvor elektriske unormale impulser i hjernens nerveceller udløses i bølger. Dette viser sig ved gentagne krampeanfald og/eller spændte muskler, og kan ses både med og uden tab af bevidstheden. Efter sekunder til minutter vil anfaldet typisk stoppe og den normale hjernefunktion vender tilbage.

Epilepsi er én af de hyppigt forekommende kroniske neurologiske lidelser hos hunde.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Nervesygdomme (neurologi)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld