Min kat har sår på læben og nyser. Penicillin hjælper ikke

Jeg har overtaget en killing. Den nyser og har været i behandling, en nyser stadig og har nogle sår på læben. Hvad kan det være?

Hej

Håber du kan hjælpe mig med at fortælle hvad det kan være, fik min blandings killing (maine coon – norsk skovekat) for godt 5 uger siden, og har haft den til dyrlæge fordi den havde influenza, den fik pinicillin insprøjtning, som holdte i 10 dage, men nyser stadig og er så igen kommet på pinicillin, men denne gang 20 dage (ronaxan vet 20mg) samtidig har den nu fået dette på dens læbe, hvad kan det være, og hvad skal jeg gøre?

Oskar er født d. 7-7 og er hentet ved en katteopdrætter (ifølge hvad tidligere ejer sagde)

Venlig hilsen en meget bekymret katte mor (Birgitte)

 

Kat med så på læben

 

Maine Coon kat med så på læben

 

 

Hej

Ud hvad du beskriver er katteinfluenza en oplagt mulighed. Sygdommen skyldes enten Herpesvirus eller Calicivirus eller en kombination af begge. Begge virustyper giver varierende grader af forkølelse og særligt kan Calicivirus giver sår i ganen, på tungen og på læberne.

Sygdommen kan være ganske generende, men så længe det holder sig til sår og forkølelse, vil det typisk ikke være alvorligt.

Du kan læse mere om katte, der nyser og on specialt katteinfluenza her…

Når du har oplevelsen af, at indsprøjtninger og tabletter ikke virker, skyldes det et penicillin og anden antibiotika ikke har effekt på virus. Katteinfluenza er fuldstændig ligeglad med penicillin. Når nogle dyrlæger alligevel bruger det i deres behandling er det oftes for at “dække katten ind” for sideløbende infektioner med bakterier ovenpå. Vi kan ikke behandle virus, men vi kan da i det mindste sikre, at der ikke kommer bakterier infektioner ovenpå.

Nogle gange anvender jeg også smertebehandling eller febernedsættende medicin. Det behandler i sig selv heller ikke infektionen, men kan måske (også) lindre katten, så den kan spise og drikke lidt.

Dertil kommer, at en bestemt type infektion med Chlamydia også kan give nyseri og særligt løbende øjne. Den specifikke infektion kan behandles med Ronaxan, som du nævner. Det er dog ikke noget, der typisk giver de sår på læben, som du har sendt billeder af. Der må altså også være andre ting i spil.

Det er altså normalt at sygdommen ikke er væk med de behandlinger, du beskriver her. Det er infektioner katten skal bekæmpe selv. Begge dele (og særligt Herpes) kan blive kroniske infektioner, der lidt som forkølelsessår hos os mennesker, kan blusse op fra tid til anden.

mvh Søren

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld