Labrador-hvalp halter på sit ene forben?

Min labrador-hvalp halter på sit ene forben ind imellem. Jeg har prøvet at røre og trykket på benet, men han siger intet til det…

(Udgivet januar 2012, senest opdateret januar 2019)

Jeg har en knap 8 måneder gammel labrador-hvalp som ind i mellem halter på sit ene forben. Det kommer efter en lur og går hurtig over igen. Det har været der on off i en lille måneds tid.

Udover det er han glad og frisk og løber og leger uden problemer. Jeg har prøvet at røre og trykket på benet, men han siger intet til det – hverken piver eller bidder eller andet.

Hvad kan det være?

Oplyst: 8 måneder gammel, labrador

Skrevet af: Maria

 

 

Forstuet led eller tå

Det er ikke ualmindeligt at en aktiv hund kan træde forkert på benet, og dermed få ondt et sted. Den slags plejer dog at gå over inden for kort tid og vender normalt ikke tilbage on/off.

Når jeg ser hunde med en smerte fra et led eller en tå giver jeg ofte smertestillende medicin. De har ikke gavn af at have ondt unødigt. Jeg anbefaler også at holde hunden mest muligt i ro en uges tid.

 

Problemer i albuen

En anden oplagt mulighed er smerter i albuen. Han har både alderen og racen til at få albueledsdysplasi. Det er desværre ikke sjældent og er noget, der kræver behandling.

Ind imellem finder jeg også et problem i skulderen, men albuen er det hyppigste problem-led.

Den slags kan godt gøre mere ondt i perioder og derfor give symptomer on/off. Det giver dog typisk en type af smerte, der ikke går helt væk, før vi får startet den rigtige behandling.

 

Undersøgelse for albueledsdysplasi

I dag bruger man kikkertundersøgelse (arthroskopi) til at undersøge den slags. Man starter selvfølgelig med at undersøge hunden grundet, så man er sikker på hvilket led, det drejer som om.

Det er ofte en god ide at få taget nogle gode røntgenbilleder, og det kan også være fornuftigt at undersøge ledvæsken.

 

Vokseværk findes ikke

Børn og unge kan have smerter i benene on/off og nogle gange kalder lægerne det “vokseværk”. Man gør normalt ikke så meget ved det, og det går over.

Vokseværk findes ikke hos hunde og skyldes din hunds halten et mere alvorligt problem, er det vigtigt at I ikke bare slår det hen, som noget der går over. Trækker man behandlingen for længe, kan skaderne blive værre.

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Led- og knogleproblemer (ortopædi)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
  1. Ledsmerter.
    Vores labrador, Molly på 7 år har i nogen tid haft ondt i leddene. Det begyndte med, at hun haltede på det ene forben, men nu virker det til, at hun snart har ondt over det hele. Hun får seniorfoder fra dyrlægen med Omega 3 og 6 og med en del gode ting i. Hun får en slankeportion morgen og aften, idet hun har taget på efter at hun i august sidste år blev steriliseret på grund af livmoderbetændelse. Hun får desuden en Flex Vital tablet hver morgen. Hun går altid langsomt efter os, når vi går med hende, men spiser godt og vil også gerne lege, især med børn. Hun virker ellers livlig nok. Hun går også til hundemassage, og det hjælper også en del, men ikke nok. Har I nogle gode råd til, hvad vi ellers kan gøre? Vi er snart parat til hvad som helst. Vi elsker hunden.

    1. Ledsmerter
      Tak for din kommentar. Dog ligger det lidt væk fra hvalpen, der halter her i artiklen. Kort kan jeg dog sige at det nok kræver en mere præcis diagnose.
      De generelle råd er: Passende lav kropsvægt, kosttilskud og smertestillende efter behov.
      /Søren

  2. Chihuahua med ledproblemer
    Jeg har “arvet” en skøn chihuahua han da han var 1½ år. Han er nu 2 år og halter meget på sit højre bagben. Da vi fik han fik vi at vide han var tabt ned af en trappe og derfor haltede lidt. Han går på trapper her, men krænger bagbenene ind under sig og hopper nærmest op og ned, har nu sat gitter for så han bliver båret på trapperne.Når man bærer ham kan man nogen gange mærke hans hofteled klikker.Vi tænker på at få lavet små trin op til vores senge, da han elsker at ligge der, men det er et stort spring for ham.
    Er disse ting normale for racen? Ind imellem tror jeg han har ondt, desværre. Kan han mon få et godt liv fremover?

    1. Halt på bagben
      Tak for din kommentar. Den har dog ikke som meget med artiklen at gøre. Kort kan jeg dog sige at det nok kræver en mere præcis diagnose.
      Bed evt. din dyrlæge mærke hoften og knæskallerne igennem. Bed evt. også om et røntgenbillede.
      /Søren

  3. Main Coon med pludselige ufrivillige bevægelser
    Hej
    Det drejer sig om min 4 årige kastreret main Coon hankat der er indekat.
    Der pludseligt blev meget mærkelig, han begyndte at spjætte med hovedsageligt hans bagben og haltede når han gik.
    Alle 4 poter er varme og jeg må helst ikke røre ham.
    Han hvæsede rigtig meget af mig når jeg rørte ham bagpå og skælder ud når jeg løfter ham. Hvilket han normalt ikke gør.
    Ved du hvad det kan skyldes? Håber at få et hurtigt svar…
    På forhånd tak

    1. Om kat
      Hej Trine

      Tak for din kommentar og jeg er ked af at høre, din kat har det skidt. Det har nu ikke så meget med hvalpen i den her artikel at gøre. Det lyder til at din kat er utilpas eller har ondt.

      Jeg vil anbefale dig at en grundig dyrlæge ser på din kat.

      /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld