Din hund ryster eller sitrer – Her er hvorfor og hvad du skal gøre

En eftermiddag i sidste uge fik jeg det samme spørgsmål 3 gange fra tre forskellige ejere. Deres hunde havde intet med hinanden at gøre, og deres spørgsmål havde helt forskelligt udgangspunkt, men var stadig det samme: “Hvorfor ryster min hund?

More...

Ezoic

Hund ryster eller sitrer af én af seks årsager: Psykologi, medicinsk påvirkning eller forgiftning, sygdom, smerter, neurologi eller kulde. Det er et uspecifikt symptom, så der er mange sygdomme i hver kategori. For at blive klogere skal man også se på andre symptomer

Ezoic

Jeg fortæller om dem alle sammen i den her artikel.

Vil du videre mere om kramper og epilepsi hos hunde specifik, skal du i stedet se denne artikel...


AFSNIT 1

Hvorfor ryster hunde?

Ezoic

Rystelser er en af de mest almindelige symptomer både hunde og katte kan vise. Det kan variere fra helt små trækninger til krampelignende spjæt i hele kroppen.

Årsagerne kan også variere fra almindelig reaktion på glæde eller kulde, over forbigående sygdom til alvorlige og livstruende forgiftninger.

Eksempelvis er sitren en helt normal reaktion på at kroppen er for kold. Det kan også komme som reaktion på at temperaturen stiger meget pludseligt. Det skyldes en lille kirtel i hjernen, der hedder hypothalamus.

Ezoic

Frygt, stress, glæde og vrede er alle følelser, der kan få både os mennesker og dyrene til at ryste. Noget skyldes blandt andet Adrenelin vil også kunne få musklerne til at sitre.

Rystelser ses også efter hårdt arbejde og sult på grund af af såkaldt metabolisk udmattelse - man gå altså “sukkerkold”.


1. Psykologiske årsager til at ryste

Psykologiske årsager er typisk angst eller ophidselse. Det er ikke altid nødvendigt at gøre så meget ved, men nogle hunde kan hjælpes til en bedre livskvalitet, med fokus på de rigtige ting.

EzoicEzoicEzoicEzoic


2. Medicinsk påvirkning og forgiftninger

Medicinsk påvirkning og forgiftninger er en af de mest almindelige årsager til at hunde ryster og sitrer. Det er ret almindeligt at se efter bedøvelse, hvor der kan være givet stærk smertestillende medicin. Forgiftning med fx. chokolade, cigaretskoder og bivirkning på bestemte typer loppekure kan også få din hund til at sitre.

Jeg vil gå gennem flere af de relevante forgiftninger her i teksten efterhånden som vi kommer til dem, men vil du have den fulde historie om forgiftninger og se en alfabetisk liste over forgiftninger hos hunde, kan du se den her artikel...


3. Ryste og sitren ved sygdom

Når en hund ryster ved sygdom, er det et meget upræcist symptom. Jeg vil i den her tekst dykke ned i alle detaljerne. Du vil se, at rysten og sitren ikke tegn på én bestemt sygdom, men mere et tegn på ubehag. Eksempelvis kan både kulde og feber få en hund til at ryste.


4. Smerter (mild og stærke)

Både milde og stærke smerter kan få din hund til at ryste. Som dyrlæger ser vi ofte en hund sitre eller ryste ved trafikuheld, mavedregning, overspændt urinblære og andre meget sværevoldende tilstande. Mindre tydelige smerter som for eksempel en betændt tand eller mild uopdaget diskus prolaps. Jeg ville ikke straks tænke at din hund har dårlige tænder, hvis den ryster, men jeg går altid på jagt efter en eller anden årsag til ellers skjulte smerter.


5. Kulderystelser eller kuldegysninger

At ryste og sitre når man har det koldt, er helt normalt. Det er kroppens egen måde at skabe lidt varme på. Det gier varmen at bruge musklerne, men i stedet for store spjæt, som hurtigt bliver lidt upraktiske, kan kroppen lave små guldegysninger, der omsætter energi til lidt varme. 

Ezoic


Ekstra: Neurologi

Når en hund ryster skylde det altid noget med nerverne. Det hjælper os altså ikke meget, blot at sige det har noget med nerverne at gøre - for ja, det har det.

Nogle dyrlæger og blogs har en femte kategori med de kalder nervemæssige årsager eller neurologiske sygdomme som årsag til rysten og sitren. For eksempel vil en diskusprolaps kunne trykke på nerverne i ryggen eller forgiftning med nikotin påvirke nervesystemet. I min tekst her er de årsager puttet ind under de fire andre katagorier.

Jeg medgiver dog, at der findes enkelte sygdomme som White Shaker, der specifik KUN er sygdom i nervesystemet.

Ezoic
AFSNIT 2
Ezoic

Når din hund ryster og er sløv

Både at ryste og at være sløv og træt er meget uspecifikke symptomer på ubehag eller sygdom. Du har derfor brug for lidt flere informationer, for at kunne vurdere din hund præcist.

Den nok mest almindelige årsag er feber. Feber kan også skyldes mange årsager, men er en både klassisk og almindelig årsag til at hunde kan ryste og miste energien. Din hun har feber, hvis den har over 38,6-39,0 grader, og du kan bruge et helt almindeligt termometer.

Du kan læse mere her om hvad du skal gøre og se efter, hvis din hund har feber i den her artikel...

Ændringer i stofskiftet kan også få en hund til at blive sløv og ryste. Det kan for eksempel være lavt blodsukker, for lavt kalkniveau eller for lavt stresshormon - ja, kan kan også have for lavt stresshormon i kroppen. Denne type sygdomme kan godt få en pludselig akut forværring, hvor din hund går fra at være nogenlunde normalt til pludseligt at være sløv og begynde at ryste. Dog vil de fleste hunde have haft andre mildere symptomer over noget tid, sådan at du i bakspejlet måske kan se en sammenhæng.

Dehydrering er en anden meget almindelig forklaring. Manglende væske i kroppen kan få også din hund til at se ud som om den er døden nær (uden faktisk at være det). En mild dehydrering vil give hovedpine (hos mennesker i hvert fald) og gøre din hund træt. Der skal mere alvorlig dehydrering til for at din hund begynder at ryste og blive rigtig sløv. Denne type dehydrering ser jeg typisk om sommeren jagthunde og hunde med kort snude, der halser meget. Kraftig eller langvarig diarre kan også gøre din hund dehydreret.

Det hurtigste og mest effektive til at få væskebalancen på plads er at give kunstig væske som drop. Du kan også lave din egen opløsning og se om du kan få din hund til at drikke det. Det kan dog være noget af en udfordring at få en sløv hund til at drikke, men det er da forsøget værd.

Vil du prøve med din egen hjemmelavede elektrolyt-drik til hunde kan du blande 0,5 tsk. almindelig salt og 2-3 spsk sukker i en liter vand. Du kan også købe dig til både pulver og færdige opløsninger, der virker rigtig godt. For det mest er det dog helt fint med bare rent koldt vand og lidt vådfoder. Du kan også lave en plummer-sovs ved at blande lidt foder i en halv skål vand.

I princippet kan smerter også få din hund til at virke sløv, men er ikke en så almindelig forklaring, hvis “kun” din hund ryster og er sløv. Du kan læse mere om smerte i flere af de andre kapitler.

Så hvis din hund ryster og er sløv, er du altså nødt til at søge lidt flere oplysninger ved at tage din hund temperatur og gå på opdagelse i hukommelsen for tegn mere mere kroniske sygdomme.

Ezoic


Når en hund med feber ryster

Feber i sig selv kan få din hund til at ryste. Det er temperatur-centret i hjernen, der så at sige er ude af balance. Når din hund ryster mens den har feber, tror kroppen egentlig at den fryser, selvom den er for varm.

Ezoic

Vil du vide mere om feber hos hunde specifikt, kan du se min artikel om det her...

Det store spørgsmål er dog _hvorfor_ din hund har feber og ryster.

Lidt som hos os mennesker, kan feber komme af rigtig mange ting hvoraf det mest almindelige er infektioner. Infektioner, der giver feber, kan sidde mange steder. Vi ser ofte feber og rystelser sammen med luftvejssygdomme (som forkølelse), influenza-lignende sygdomme, tarminfektioner og infektioner i huden (for eksempel som en hot spot eller et bidsår).

Feber og rysteture kan også komme af sygdomme, der opstår inde i kroppen. Det kan for eksempel være ledgigt (eller rheumatoid arthritis) hos Cairn Terrier, eller Panostitis der fejlagtigt bliver kaldt vokseværk hos hunde.

Du kan læse hele min forklaring af hvorfor vokseværk ikke findes hos hunde og hvorfor det er så vigtigt, vi ikke tror på den gamle løgn i min artikel her…

Sluttelig kan nogle kræftsygdomme eller forstadier også give din hund feber og få den til at ryste, men det er slet ikke være det første, jeg tænker på. Jeg ville lede efter andre forklaringer først.

EzoicEzoicEzoicEzoic


AFSNIT 3

Når din hund ryster og ikke vil spise

For langt de fleste hunde jeg ser, der ryster og ikke vil spise er enten smerter, feber eller kvalme forklaringen.

Kvalme får i sig selv ikke din hund til at ryste, men hvis den hund eksempelvis har fået et maveonde, kan symptomerne komme fra samme sygdom.

Har du selv været syg med kvalme eller manglende appetit, ved du hvor svært det kan være at få noget som helst ned. Det er oftest heller ikke det vigtigste lige i starten. Jeg oplever at hvis bare din hund drikker, skal appetitten nok komme igen.

Har din hund fået omgangssyge eller en maveforkølelse, kan du forsøge med lidt såkaldt probiotika, du kan få på apoteket eller hos dyrlægen. Normalt bruger vi ris og kylling som skånekost, men nogle gang skal der “slik” til for at det virker - du ved, det der særlige lækre som din hund egentlig ikke må få, men er helt vild med.

Nogle gange kan det være en rigtig god ide med en kvalmestillende indsprøjtning hos dyrlægen. Det kan ofte være nok til at din hund får lidt væske og måske lidt mad ned.

Vigtig note: Et fremmedlegeme i tarmen som for eksempel en slugt sok, en pind eller legetøj, kan give betydelig kvalme og få din hund til at ryste. Er du det mindste i tvivl om din hund kan have et eller andet siddende på tværs bør du få fat i din dyrlæge med det samme.

Har din dyrlæge lukket fordi det er aften, weekend eller ferie, vil mange fortælle på deres telefonsvarer eller hjemmeside, hvad du skal gøre. Du kan også de den nærmeste dyrlæge på dyrlægevagt.com

Jeg går mere i detaljer med smerter længere nede i teksten, og det kan i hvert fald få din hund til at ryste og gå fra kosten. Er du bekymret for om din hund ryster og ikke vil spise fordi den har smerter, kan du læse kapitlet herunder. Ofte vil det dog være en god ide at tage fat i din dyrlæge og få råd direkte.

Feber kan som nævnt også gøre at din hund ikke vil spise og ryster. Det behøver ikke skyldes kvalme. Hvis du nogensinde har været rigtig godt forkølet eller har haft influenza, kan du med garanti følelsen: Man har simpelt hen bare ikke lyst til noget. Man kan have høj feber og alligevel ligge under dynen og ryste af kulde dine ynglingschips og cola kan ikke friste. Noget tilsvarende kan vi også se hos hundene og det fortæller jeg mere om i kapitlet lige herunder.

Ezoic


Når din hund ryster og savler

Meget af det samme som gælder for hunde der kaster op og ryster gælder for hunde der savler. At savle er nemlig ofte et udtryk for kvalme og dermed forløber for opkast.


Forgiftninger

Hunde der savler et et helt emne i sig selv og har skrevet en udvidet artikler om emnet. Symptomet at savle kan nemlig være kombineret med andre symptomer end at ryste. Viser din hund andre vigtige symptomer sammen med savleren, bør du se den artikel også.


Når din hund kaster op og ryster

Det er ubehageligt at kaste op. Har du prøve det, så ved du det. Selvom jeg ikke kan spørge hundene direkte, er jeg ikke i tvivl om at det ikke kan lide det.

Ubehaget ved at brække sig kan i sig selv få din hund til at ryste, dog vil rysteriet nok skyldes sygdommen, der giver opkastet.

Som beskrevet ovenfor kan feber også får din hund til at ryste. Har din hund eksempelvis fået en tarminfektion, der både giver kvalme og feber, kan det få din hund til kaste op og ryste.

Ezoic

At kaste op og ryste er også ret klassiske symptomer på forgiftning. Jeg kan ikke tælle hvor mange gange folk har sagt med fasthed i stemmen: “Min hun har i hvert fald ikke spist noget”, også kan vi alligevel måle os til beviser på forgiftning. Nogle gange kan vi også se beviset i opkast.

Rigtig mange forgiftninger giver opkast, dårlige mave og rysteture uden at være så farlige. Fordærvet mad, almindeligt bordsalt, nogle blomster, svampe i græsplænen og mange andre ellers fredsommelige ting, kan få en hund til at kaste op og ryste.

Noget af det kemi vi omgiver også med kan sågar give livstruende forgiftninger, der starter med opkast og rysteture. Det kan for eksempel være nikotin i cigaretskod og e-cigaretter, theobromin i mørk chokolade og sneglegift.

Du kan se min ret omfattende liste over giftige stoffer, planter og menneskemad i alfabetisk orden her, hvor jeg også fortæller hvad du skal gøre ved de specifikke forgiftninger.


AFSNIT 4

Når din hund ryster og piver

Hvis din hund piver samtidig med at den ryster eller sitrer, vil jeg typisk tænke på to årsager. Når du kender din hund, vil du sikkert hurtigt fornemme hvilken af de to, der mest relevant.

Ezoic

Angst og uro vil få din hund til at ryste og pive samtidig og den vil typisk også forsøge at gemme sig. De fleste hunde vil putte sig eller kravle ind steder, hvor de normalt ikke ligger. Andre vil vise mere fysik uro og blive mere kontaktsøgende og kan måske ligefrem klæbe til dig.

Tordenvejr er fyrværkeri er de to klassiske årsager til at udløse frygt, men vi ser også at angstanfald kan komme ud af det blå. Der er muligvis en årsag, vi bare ikke kender, men vi kan ofte være meget i tvivl om hvad hunden tænker eller oplever. Personligt tror jeg på at angstanfald hos hunde kan komme uden egentlig udløsende faktor som det kan hos mennekser.

Ezoic

Uanset og vi kender til det, der udløser angstanfald hos din hund eller ej, vil “behandlingen” være bygget på adfærdstræning og forstærkning af positive oplevelser. Er det ikke nok, har vi også både kosttilskud og humørregulerende medicin, der kan hjælpe træningen på vej. Du kan tale med din egen dyrlæge om mulighederne.

Den anden årsag, jeg ville overveje når en hund også piver er smerter. Her vil din hund typisk holde sig mere i ro og ikke nødvendigvis forsøge at gemme sig et usædvanligt sted. Typisk vil hunde med smerter, der får dem til at pive, heller ikke forsøge at gemme sig, men vil søge øjenkontakt og du kan måske ligefrem for fornemmelsen af at hunden “beder om hjælp”.

Et andet typisk symptom på den her slags stærke smerte, vil også være at trække vejret hurtigere eller måske ligefrem hyperventilisere, som jeg vil fortælle mere om længer nede.

Hvor det gør ondt eller hvad din hund er bange for er selvfølgelig oplagte spørgsmål, og nogle gang skal du have grundig dyrlæges hjælp til at finde ud af det. Uanset årsagen skal stærke smerter ofte behandles med stærk medicin, som nogle gange virker bedste ved indsprøjtning.

(Note: Vær opmærksom på at hunde ikke tåler smertestillende medicin til mennesker særlig godt. For eksempel kan en mellemstor hund få en livstruende forgiftning af bare to Panodil’er. Giv aldrig din hund medicin uden at spørge din dyrlæge først - det er gratis at spørge, men ikke gratis at redde din fra en forgiftning)

Han din hund lige være i bedøvelse, kan den også pive … det fortæller jeg mere om længere nede.


Når din hund hyperventilerer og ryster

Når en hund trækker vejret hurtigt eller hyperventilerer og samtidig ryster, er det oftest tegn på stærke smerter.

Det er eksempelvis et helt klassisk symptom ved akut diskus prolaps. En diskus prolaps kan komme tilsyneladende ud af det blå, og nogle gange først timer efter en skade er sket. 

Har hunden brækket benet eller fået trukket et ben ud af led, er det i sagens natur oftest mere synlig, og du er formentlig kendt med skaden.Når din hund ryster og har smerter

En hund ryster ofte ved stærke smerter. Nogle hunde kan fortælle deres ejere, at de har det skidt, andre hunde putter mere med det.

Disse hunde er svære at lure, hvis deres eneste symptom er, at de ligger stille i kurven og "bare" ryster og trækker vejret hurtigt.

Hvis hunden ryster eller sitre, men ikke har feber, opkast eller ét af de andre symptomer, du kan læse om her på siden, så er stærke smerter ofte forklaringen.

Når en hund ryster, sitrer og samtidig trækker vejret hurtigt, bør den undersøges og få hjælp allerede samme aften.

EzoicEzoic


AFSNIT 5

Når din hund ryster efter operation og bedøvelse

Det er ganske almindeligt at en hund kan ryste efter bedøvelse. For det meste skyldes det effekten af smertestillende medicin og bedøvelsen og altså ikke smerte eller kulde. Begge dele er dog vigtige at gøre noget ved, så det er vigtigt at du ikke bare slår det hen.

For det meste bruger vi stærk smertestillende medicin i forbindelse med operation. Det går vi både fordi det virker sløvende i sig selv, men naturligvis også for at dæmpe generne ved en operation. Som efter-effekt kan den type medicin få musklerne til at sitre. Det er typisk ikke mere generende end som så og der skal ikke altid gøres så meget ved det. Det forsvinder af sig selv efterhånden som kroppen langsomt udskiller medicin.

Det er ikke ualmindeligt at din hund kan blive kold i timerne efter en operation. Smertestillende medicin og rest-effekt af bedøvelsen får nogle hunde til at sove tung og holde sig i ro. På den måde udvikler de ikke varme nok, eller får sig ikke flyttet, hvis de ligger for koldt.

Er du det mindste i tvivl, er det en rigtig god ide at tage din hunds temperatur. Det gør du med et helt almindeligt termometer. Normalt ligger en hund omkring 38,6 grader, men kan have helt ned til 37,5 uden problemer. Har din hund under det, bør du kontakte din dyrlæge og forsøge at varme din hund forsigtigt op. Du kan for eksempel bruge en varmedunk eller et varmetæppe på lav indstilling.

Længere nede i teksten fortæller jeg mere om hunde, der ryster af smerte. Du kan læse flere detaljer der. Er din hund blevet opereret, kan den naturligvis godt have ondt. For det meste vil vi have gjort meget for at dæmpe smerter med medicin og lokalbedøvelse, men der kan stadig godt være gennembrud af smerter. Er du det mindste i tvivl, kan den dyrlæge, der har stået for bedøvelsen hjælpe dig. Du kan også læse mere længere nede.


AFSNIT 6

Når din hund ryster efter vaccination

Når din hund ryster efter vaccination har den sansynligvis fået feber, og har en influenza-agtig fornemmelse i kroppen. Hunden kan lindres med antiinflammatorisk eller smertestillende medicin fra dyrlægen.

Du skal altid snakke med den dyrlæge, der har foretaget vaccinationen, da det skal indrapporteres som en bivirkning.

Hvis hunden samtidig hæver i ansigtet eller på snuden eller for en masse knopper (myggestik), skal den til dyrlægen akut. Det kan være tegn på en allergisk reaktion. Det sker kun yderst sjældent, og er for det meste ikke farligt, hvis det bliver lindret med passende medicin.


AFSNIT 7

Når din hund ryster og er bange

Angstanfald hos hunde kan komme ud af det blå og få din hund til at ryste tilsyneladende helt uden grund. Tordenvejr og fyrværkeri er to klassiske årsager til angst hos hunde, som jeg tror de fleste hundeejere kender, men meget andet kan komme i spil.

For ikke så længe siden foreslog en ejer mig, at det kunne være spøgelser (hun kaldte det vidst “ånder”). Hunde (i hvert fald hendes hund) er nemlig i bedre kontakt med det paranormale, kunne hun fortælle mig. Jeg har ingen forstand på den slags og tror personlig heller ikke på det, men det er da en interessant teori.

Ezoic

Angst starter i hjernens limbiske system og er kendetegnet ved, at det ikke har noget specifikt fokus. Er der et fokus - noget, der rent faktisk er værd, at værd, at være bange for - kaldes det "frygt".

Hos mennesker kan angst udløses af noget, der ikke umiddelbart burde være angstprovokerende. At gå med mundbind, eller at bussen ikke kommer til tiden. Vi ved ikke så meget om den salgs hos hunde, men meget af biomekanikken i hjernen er ens bygget.

Vi kan altså ikke altid rationelt forklare, hvad der får en hund til at ryste og være bange i et angstanfald, men din dyrlæge kan formentlig stadig hjælpe.


AFSNIT 8

Når din hund ryster i søvne

Hunde kan ryste, spjætte eller gø i søvne under drømmesøvnen (REM søvn). Disse ufrivillige bevægelser er ofte kortvarig og helt ufarlige.

Syge hunde med feber og smerter kan ryste når de hviler sig. De sitre dog ofte ikke under søvn, men hvis hunden slapper helt af, kan det måsle ligne at den sover.

EzoicEzoic

Er det sidstnævnte tilfældigt, bør hunden en tur til dyrlægen.


Du kan se tiden an hvis...

Hvis din hund "blot" ryster, men uden andre symptomer og ellers går rundt og virker frisk, kan du se tiden an.

EzoicEzoic

Lige sådan kan du se tiden an, hvis rysteriet kommer og forsvinder af sig selv med mellemrum.

Du bør kontakte dyrlægen snarest hvis...

Hvis din hund ryster og sitrer sammen med andre symptomer, bør en dyrlæge hjælpe til.

Opkast af mad eller vand nogle få gange, uden smerter eller blod, kan også gå an natten over.

Du skal til vagtdyrlægen med det samme hvis...

Hvis en hund, der normalt ikke sitrer pludselig begynder at ryste og har andre symptomer som feber eller hurtig vejrtrækning, kan det være tegn på stærke smerter. 

Hvis hundens energi forsvinder pludseligt, kan det også være et akut tegn.

Ezoic

Stærke smerter, høj feber og omfattende infektioner, bør ses af en akutdyrlæge - også selv om klokken er mange eller det er weekend.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hund, Hundesygdomme, Nervesygdomme (neurologi), Pasning og pleje


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. Hej
  Jeg har to katte som altid kan gå ud og ind som de vil. Der er åbent til soveværelset om natten og de sover tit i sengen. Hun katten har du en vane med at komme om natten og slikke mine hænder eller hoved og hun stopper ikke selvom jeg sætter hende ned pø gulvet så går hun bare op igen. Det eneste der får hende til at stoppe er hvis jeg kæler hende.
  Er der noget som jeg kan gøre for at vende hende af med det?
  På forhånd tak
  Mvh lisbet

  1. Hej
   Det lyder hyggeligt. Og det lyder til at hun er snu. Hun beder om opmærksomhed og nus og når hund får det, vil hun naturligt nok gøre det igen.
   Den eneste måde I kan stoppe det på, er ved at hun ikke for held med sit forehavende. Om I så vil lukke døren eller ignorere hende er op til jer. Husk at katte kun skal have held med sådan et plageri 1 ud af 5 gange for at opfatte det som succes, så du skal være konsekvent.
   Man har jeg forstået det rigtigt? Dit spørgsmål handler ikke om hun ryster eller sitre, når hun gør det, vel?
   Søren

 2. Min hund på 9 år og ca . 30 kilo, har i dag inden for 3 timer kastet 8 gange. Han ryster og sitre en del og hans hjerte banker hurtigst? Han vil ikke være indenfor.

  Hvad kan der være galt?

  1. Hej Ditte
   Han må have det skidt og du skal en tur til dyrlægen. Han ryster og sitre med garanti fordi han er utilpas i forbindelse med opkastet og eventuelt også fordi han har feber.
   Så hyppigt opkast bør i mine øjne behandles af hensyn til hunden.
   Søren

 3. Jeg har to gange haft en hund, der sitre/ryster jævnligt, uden at dyrlægen har kunnet finde nogen årsag. Den første er farmor til hende, vi har nu.
  Vi tror det er ved en for os uset ophidselse (også af glæde tror vi), men er slet ikke sikker. “Farmor” er død, den nuværende er 8 år. Begge har gjort det fra ung alder.

  1. Hej
   Ja, psykologiske årsager er helt klart en både oplagt og almindelige forklaring. Det er en udfordring at sige præcist dog, da en undersøgelse jo netop ikke vil afsløre noget. Så ja, jeg tror du har ret.
   Søren

 4. Hej
  Vi har en labrador som får elileptiske anfald ind imellem, en 2 -3 gange om året, men det mærkelige er at han selv kan mærke når det kommer. Så kommer han og søger tryghed, og så kan vi sætte os ned på gulvet hos ham og vente på det kommer og går over igen. Anfaldene kommer kun i vintemånederne hvilket vi syns er underligt, kan det have noget med kulde at gøre? mvh Mea

  1. Hej
   Kramper og rysteture kan godt komme mere i perioder, men jeg kan ikke forestille mig at kulden har noget med det at gøre direkte. Dagslængden kan måske, men det ved vi kun meget lidt om hos hunde.
   Det vil give klar god mening at få han undersøgt hos en dyrlæge, der ved særligt meget om nervesygdomme. Gerne så kort efter et anfald som muligt. Har vil man kunne afgøre om det er noget, man kan hjælpe ham af med.
   Søren

  1. Hej Anette
   Jeg er usikker på, hvad du spørger om, så du må rette mig, hvis jeg gætter forkert. Du har en hund, der er kastreret og som tisser inde?
   Jeg vil ikke umiddelbart tro at det har noget med de rystelser, jeg skriver om her, men blærebetændelse kan både få hunde til at tisse inde og give rystelser. Det er under alle omstændigheder noget, jeg ville få undersøgt.
   Søren

  1. Hej
   Det vil jeg ikke umiddelbart tro, men ser du nogle som helst andre tegn og går det ikke hurtigt over, ville jeg få hende undersøgt.
   Søren

 5. Min hund på 14 år ryster meget et par gange om dagen/ugen. Vi har fået hende undersøgt, og der er ikke noget galt med hjerte, nyre eller lunger. Vi har normal stuetemperatur i huset, dog lidt koldere da vi tit har åben dør. Vi giver hende nogle gange en halv panodil med leverpostej, og der fjerner rystelsen. Hun ryster for det meste hjemme når hun bare lægger på sofaen, og vil helst ikke sidde sammen med os andre mennesker, men vil gerne med NOGEN af vores andre hunde.

  1. Hej
   I så fald ville jeg mistænke smerter i ryggen. Diskusprolaps i mildere version giver ikke lammelser, man kan give smerter og trykke nok på nerverne til at fremkalde rystelserne.
   Vær opmærksom på at Panodil hurtigt kan blive giftigt for din hund (klik her hvis du vil læse mere om det) selvom det har en smertestillende effekt. Tal evt. med din dyrlæge om du kan få noget mindre giftigt.
   Søren

 6. Hej Søren.
  Vores krydsningshund( springerspaniel og border collie) 9 år gammel har også ind imellem disse rystelser samtidig sidder den og gisper , som den gør når det er varmt. Katten vil gerne die ved hunden, så kan det have betydning for tilstanden? Hunden kan gå lange ture med os. Spiser lidt mere sparsomt af hundemaden men vil stadig gerne spise rester og tigge!

  1. Hej
   Man kan godt se netop den reaktion ved tæver, der giver mælk. Det er dog mere almindeligt med et helt kuld hvalpe. Jeg har svært ved at forestille mig at en kat kan fremkalde en stærk nok reaktion.
   Hvis hunde halser uden at de har det varmt, kan det være et tegn på nervøsitet (eller måske ligefrem angst). Pludselige smerter er også en mulighed, og da vi ikke kan spørge din hund direkte, sal du muligvis have en grundig dyrlæges hjælpe til at udelukke behandlingskrævende lidelser.
   Søren

 7. Hej.
  Vores lille hun på tre år ryster en del.. i går (Sankt hans) affyrede vores nabo tre raketter, det skræmte hende voldsomt og der gik længe før hun valgt til ro of stoppede med at ryste… men i morges og nu her til aften, ryster hun igen.. kan det stadig være efter hun blev skræmt i går?

  1. Hej Rikke
   Det lyder da ikke rart. Ja, det kan sagtens være. Det kan også være at din hun forbinder noget, der er sket i dag med noget, der skete i går, og derfor forventer en ny voldsom oplevelse.
   Endelig kan fjerne tordenbrag, som vi ikke kan høre, også give utryghed.
   Håber hun falder til ro hurtigt igen.
   Søren

  1. Hej
   At han bliver hurtig gal er måske et udtryk for ubehag eller smerter. Jeg tænker oftest på smerter i ryggen fra eksempelvis et hold eller en delvis diskus prolaps. Ubehag fra kvalme og feber kan også give din hund kort lunte og gøre den gal.
   Hvis ikke lige du kan lure, hvad der er sket, skal du nok have en grundig dyrlæges hjælp til at finde årsagen.
   mvh Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld