Kat med oppustet og udspilet, rund mave. Hvad skyldes det?

Jeg har kattekillinger med oppustet og udspilet, rund mave. Kan det skyldes orm, eller hvad skyldes det?


Hej dyrlæge 🙂

Jeg har 3 katte, og jeg har spørgsmål til hver af dem, saa starter bare fra en ende af.

1) Jeg har en hunkat på knap de 10 år, hun er stereliseret, hun virker glad og tilfreds, dog meget stille og rolig, men hun har en del “fedtknuder” på maven, nogle af dem er hårde, andre blødere, men det gør ikke ondt på hende, når man ligesom trykker og massere, – kan det være noget alvorligt?

2) Jeg har ogsaa en lille hun killing, på ca et halvt år, hentede hende sammen med nr 3) kat, som kommer nedenunder, på en gård, hvor de sagde til mig at hun var 12 uger gammel, og det er jeg sikker på at det var hun nu altsaa ikke, hun var kun en max 10 cm i højden, stadig meget “buttet og hvalpet”, og de blå øjne, var heller ikke helt forsvundet, men ja, nok om det, – hun har nogle små “fedtknuder eller.. blæver, på sin mave, det er ikke meget, hun blinker ogsaa en del nogle gange, som om hendes øjne er ireterret, men der er intet at se, hverken smuds, væske, rifter, det kommer ofte når hun har været i kattebakken, måske pga af støvet? men kan det være noget slemt, både med fedtknuderne og øjenene?

3) Den sidste kat, er en hankat på ca et år, ham fik jeg vac, kas, øremærket, sundhedstjekket, ja det hele her i marts mdr, og der var overhovedet ingenting i vejen med ham, men han er begyndt nu at have en meget hård og rund mave, næsten som om at han har slugt en lille ballon, eller er gravid, og han har ogsaa nogle af det “fedtknuder” eller blæver på maven, tæt ved bagbenene,
+ han kan ogsaa nogle gange hoste lidt, måske en gang hver 3-4 uge,1 host om dagen, sådan en hul hoste, ogsaa bliver man jo lidt bange for om han har slugt et eller andet, og er ved at blive kvalt, men saa går der 2 sek, saa er det væk, og han smiler og miaver glad igen. Han er ogsaa meget, meget livlig og nærmest hyperaktiv om natten, ødelægger ting, og er meget opmærksomheds krævende.. Det skal saa lige siges at han har noget siameser i sig, man er det noget man kan gøre noget ved, både hans krudt i ‘røven’, og hans runde/hårde mave, og fedtknuderne?

– De har allesammen fået ormekur i pilleform i jan, da jeg opdagede bændelorm, og saa igen i starten af marts, da der var spoleorm i afføringen, og lidt i noget opkast, og saa IGEN i starten af maj, hvor jeg fandt opkast med lidt tyndt blod i, fyldt med spoleorm, og der fik jeg saa et andet præperat end piller, fik noget der skulle drypes i nakken, for det sagde dyrlægen at det var stærkere end pillerne. – Jeg har ikke fundet flere orm end til videre, og jeg tjekker deres bæ regelmæssigt. – Men synes bare det er lidt underligt, da alle 3 katte er indekatte, og når de har fået behandlingen før, hvordan kan de saa blive ved med at komme tilbage? Og jeg har efter alle gange vasket dyner, puder, betræk, skoldet vand og foderskåle, vasket kattebakkerne you name it..

Håber du kan hjælpe mig lidt, for vil selvfølig gerne gøre det bedste for mine små baby’s 🙂


Fedtknuder hos katte

Ad 1: Fedtknuder er forholdsvis sjældne hos katte, så jeg er bekymret for om det kan være noget andet. Hvis det sidder på maven kan det måske være mormonelt forstørret brystvæv eller morkatten, der giver mælk. Den største bekymring er at det kan være brystkræft.

Fedtknuder er usansynligt.

Fedt på maven

Ad 2: Fedtet kan være almindeligt killinge-fedt. Katte har naturligt nogle fedt-depoter nederst på maven. Mennesker har dem faktisk også. Det kan blive meget synlige, hvis katten er korthåret.

Det er i hvert fald ikke unormalt, men jeg kan ikke afgøre det uden at se katten. Irritation i øjnene hos killinger skyldes ofte enten forkølelse eller infektion med clamydia/mycoplasma-bakterier. Begge dele kan behandles med antibiotika. Men du har ret: Støvende kattegrus, kan også gøre det. Prøv evt. at skifte det ud.

Kattekillinger med oppustet og udspilet, rund mave.

Ad 3: Igen kan det, du beskriver, lyde som killinge-fedt. Oppustet mave og hård afføring kan komme af forskellige årsager. Det kan f.eks. være fordi han drikker for lidt eller ikke får foder med nok fiber. Prøv f.eks. Royal Canin Intestinal eller Hills I/D i en periode.

Helt små killinger kan have svært ved, at komme af med afføring uden hjælp, og hvis de samtidig har fået for lidt væske, kan det blive rigtig svært.

På små killinger skifter maven ofte meget størrelse når katten spiser. Selv ganske lidt mad, fylder meget, og kan give katten et oppustet mave.

Indvoldsorm er ikke altid direkte synlige i afføringen. Nogle gange kan man findes ormenes æg under mikroskop. Der kræver at du afleverer en afføringsprøve til din dyrlæge. Små killinger har ofte helt naturligt en oppustet mave, og orm er ikke ualmindelige hos katte. Derfor ses de to ting af og til samtidig, men vi har ingen grund til at tro, at en oppustet mave er tegn på orm specifikt.

Hvis katten er stille og trist kan en oppustet, udspilet, hård og rund mave godt være tegn på sygdom. Dog altid KUN hvis det ses sammen med andre symptomer, som manglende energi, dårlig appetit eller tilsvarende. Særligt er sygdommen FIP en bekymring. Det er en sygdom, der er særlig kendt for at give oppustet og udspilet mave hos unge katte.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld