februar 1

2 comments

Min hund slikker sig om munden hele tiden – hvorfor?

Min hund slikker sig selv meget om munden hele tiden. Hvad er grunden til den adfærd?

Hej.

Vores Cairn Terrier er begyndt at slikke sig ekstra meget om munden. Han bruger tungen næsten som en slange, og der danner sig lidt spyt om læberne. Der er ikke noget synligt at se i munden på ham.

Hvad kan adfærden skyldes?

Vh BrittDer er typisk 3 klassiske grunde (+ en fjerde) til, at hunde slikker sig om munden.

Når en hund slikker sig om munden skyldes det ofte en af tre muligheder. Ind på tværs i ganen eller halsen, en skjult tandbyld eller tandskade er forskellige grader af kvamle. En pind og evt. splinter og bark skal naturligvis fjernes. En skjult tandbyld skal findes og behandles. Milde forløb med kvalme går ofte over af sig selv inden for nogle få dage.


Hvorfor slikker hunde sig om munden?

Hunde slikker sig kun om munden hvis de har en grund. Det er altså ikke psykologisk eller signalgivende som hos hos mennesker.

Man skal altså på jagt efter en eller anden sygdom tilstand, der kan få hunden til at vise den her adfærd.


1. Pind på tværs i ganen

Hvis en hund meget pludseligt begynder at slikke sig om munden, er en pind i ganen en oplagt forklaring.

Pinden kan sætte sig helt oppe under loftet i munden, mellem de store kindtænder bagerst i munden. Det kan være svært at opdage, da det er svært at komme så langt ind, at kan kan se det.

Hvis pinden har siddet der noget tid, vil der også være noget betændelse og hævelse omkring pinden, der gør den svært og smertefuld at få ud. I de tilfælde ville jeg som dyrlæge tilbyde at give hunden lidt at slappe af på. Det vil både tage smerterne og hunden vil ikke opdage, hvad vi gør for at hjælpe den.

Smertestillende medicin er ofte nødvendigt, og i nogle tilfælde også passende antibiotika.


2. Skjult tandbyld eller tandskade

En skjult tandbyld eller knækket tand kan få hunde til at slikke sig om munden over lang tid. Særligt betændelse kommer ofte ikke pludseligt, men udvikler sig over lang tid.

Det vil sige at hunden begynder at slikke sig om munden mere og mere over noget tid. Særligt er skader og betændelse bag de store kindtænder svare at opdage, fordi de sidder så langt tilbage i munden som de gør.

Betændelse under rødderne kan måske ikke en gang være synligt uden et røntgenbillede.


3. Kvalme

Kvalme, også uden opkast, kan få hunde til at savle og slikke sig om munden. Den slags kvalme kan komme af infektioner eller madforgiftning, der giver et maveonde, ved systemiske sygdomme og ved nogle stofskiftesygdomme.

Milde forløb går ofte over af sig selv inden for nogle få dage, men det er ubehageligt at have kvalme og hvis ikke hunden spiser eller drikker, kan den også blive rigtig syg.

Hvis hunden slikker sig om munden og samtidig har andre symptomer som opkast, diarre og manglende spiselyst, bør den tilses af en dyrlæge.


4. Andre mere specielle muligheder

Der findes nogle sjældent forekommende sygdomme som også kan få hunde til slikke sig om munden. Eksempelvis kan en forbigående skade på trigeminus-nerven give hunden en underlige følelse i munden, og den får sværere ved at styre tungen.

Betændelse i spytkirtlerne kan også give hævelse i munden, der giver mindre plads til tungen og dermed ser det ud til at den slikker sig.

Endelig er kræftsygdomme også en mulighed, som ved hvilket som helst andet symptom. Kræftknuder i munden og i tungen er dog forholdvis sjældent hos hunde.Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hej Søren

  Tak for svaret.
  Havde ham hos dyrlægen i dag, og hun undersøgte tænder og tunge grundigt, og fandt ikke noget synligt heller. Hun bemærkede at han havde dårlig ånde, og vurderede at der kunne være tale om en mindre infektion i halsen. Hun gav ham en injektion med antibiotika, og vi fik nogle piller med hjem, som han skal have de næste 7 dage. Hvis der ingen bedring er, skal han i bedøvelse og have undersøgt halsen med kikkert. Jeg vil holde mig dit svar in mente.
  Med venlig hilsen
  Britt

  1. Hej Britt
   Tak for din tilbagemelding. Det er rart at høre hvordan det udvikler sig.
   Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page