Hvorfor slikker min hund sig om munden hele tiden?

Min hund slikker sig selv meget om munden hele tiden. Hvad er grunden til den adfærd?


⚡ Lyn-version

Jeg forklarer, at hunde slikker munden pga. pind i munden, dårlig tand, eller medicinske sygdomme. Smerter, hævelse, og behov for antibiotika er også fremhævet. Jeg foreslår røntgen af tænderne og anerkender savlen som et symptom. Yderligere, artikelindhold inkluderer infektion i spytkirtlerne og kvalme uden opkast, som yderligere årsager til denne adfærd hos hunde.


Hej.

Vores Cairn Terrier er begyndt at slikke sig ekstra meget om munden. Han bruger tungen næsten som en slange, og der danner sig lidt spyt om læberne. Der er ikke noget synligt at se i munden på ham.

Hvad kan adfærden skyldes?

Vh Britt

Der er typisk 3 klassiske grunde (+ en fjerde) til, at hunde slikker sig om munden.

Når en hund slikker sig om munden skyldes det ofte en af tre muligheder. Ind på tværs i ganen eller halsen, en skjult tandbyld eller tandskade er forskellige grader af kvamle. En pind og evt. splinter og bark skal naturligvis fjernes. En skjult tandbyld skal findes og behandles. Milde forløb med kvalme går ofte over af sig selv inden for nogle få dage.

Hvorfor slikker hunde sig om munden?

Hunde slikker sig om munden af specifikke årsager, der ofte relaterer til sundhedstilstande, snarere end psykologiske eller signalgivende årsager som hos mennesker.

1. Pind på tværs i ganen

En pludselig start på denne adfærd kan skyldes en pind fanget i ganen, ofte mellem store kindtænder. Dette kan forårsage betændelse og smerte, hvor dyrlægen kan være nødvendig for at fjerne pinden og administrere smertestillende medicin og antibiotika.

2. Skjult tandbyld eller tandskade

Betændelse fra en skjult tandbyld eller en knækket tand kan udvikle sig langsomt, hvilket får hunden til gradvist at slikke sig mere. Disse problemer er ofte skjulte bag store kindtænder og kan kræve røntgen for at blive opdaget.

3. Kvalme

Kvalme, med eller uden opkast, kan få hunde til at slikke sig om munden. Årsagerne kan være infektioner, madforgiftning, eller systemiske sygdomme. Vedvarende kvalme uden at hunden spiser eller drikker kræver dyrlægekontrol.

4. Andre mere specielle muligheder

Sjældne tilfælde som betændelse i spytkirtlerne, skader på trigeminus-nerven, eller kræftsygdomme i munden kan også forårsage slikkeadfærd.

Du kan se hele min samlede oversigt, inkl. de psykologiske årsager og signaler hunde bruger, når en hund slikker sig om munden her…

Kommentare

Hej Søren

Tak for svaret.
Havde ham hos dyrlægen i dag, og hun undersøgte tænder og tunge grundigt, og fandt ikke noget synligt heller. Hun bemærkede at han havde dårlig ånde, og vurderede at der kunne være tale om en mindre infektion i halsen. Hun gav ham en injektion med antibiotika, og vi fik nogle piller med hjem, som han skal have de næste 7 dage. Hvis der ingen bedring er, skal han i bedøvelse og have undersøgt halsen med kikkert. Jeg vil holde mig dit svar in mente.
Med venlig hilsen
Britt

Britt Andersen

Hej Britt
Tak for din tilbagemelding. Det er rart at høre hvordan det udvikler sig.
Søren

Dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld