februar 1

2 comments

Min hund slikker sig om munden hele tiden – hvorfor?

Min hund slikker sig selv meget om munden hele tiden. Hvad er grunden til den adfærd?


⚡ Lyn-version

Jeg forklarer, at hunde slikker munden pga. pind i munden, dårlig tand, eller medicinske sygdomme. Smerter, hævelse, og behov for antibiotika er også fremhævet. Jeg foreslår røntgen af tænderne og anerkender savlen som et symptom. Yderligere, artikelindhold inkluderer infektion i spytkirtlerne og kvalme uden opkast, som yderligere årsager til denne adfærd hos hunde.


Hej.

Vores Cairn Terrier er begyndt at slikke sig ekstra meget om munden. Han bruger tungen næsten som en slange, og der danner sig lidt spyt om læberne. Der er ikke noget synligt at se i munden på ham.

Hvad kan adfærden skyldes?

Vh Britt
Udskrift af videoen

1
00:00:08,960 –> 00:00:14,370
Når hunde pludselig slikker sig meget i munden, så har jeg 3 oplagte årsager til.

2
00:00:18,880 –> 00:00:34,380
Når hunde pludselig begynder at slikke sig om munden, så har jeg 3 oplagte årsager til hvordan Det kan være. Det kommer så ud af et spørgsmål Jeg har fået i dyre brevkassen, og Det er Britt der skriver kort spørgsmål. Du kan se linket under videoen her, så kan du læse spørgsmålet selv over på hjemmesiden.

3
00:00:35,650 –> 00:00:47,940
Britt skriver, hun har en cancer som pludselig er begyndt at slikke sig ekstra meget om munden. Han er næsten ligesom en slange, og det drypper med spyt og han har spyt og savl omkring læberne, og Der er ikke noget synligt at se i munden på ham.

4
00:00:48,980 –> 00:01:29,900
Den 1 og vi heldigvis den nemmeste og og en af dem Der er mest oplagt. Det er faktisk der sidder en pind II på tværs i gammen og det snyder lidt fordi hunde. De har nogle meget store kindtænder og deres buen tænderne sidder på eller linjen. Tænderne sidder på går ligesom ud af en bue og det giver altså Sådan et sted helt oppe under ganen, hvor at der meget nemt lige præcis kan kilde sig inden pænt fast, og Det er næsten altid det samme sted Sådan en pind den sidder hvis ikke den sidder vældig godt fast, så kan man og hunden er sød og ikke har ondt.

5
00:01:29,220 –> 00:02:08,700
Så kan man ligesom nogle gange få en pind ind under og så trække den nedad mod tungen, og så går den fri, hvis den har siddet der lidt tid, så vil der være noget hævelse i tandkødet og i det bløde væv, som gør* ondt, ikke også, men som også er med til at holde på pinden, og det vil sige, at nogle af de her hunde dem giver lige lidt at slappe af på, så de er væk og ikke oplever hvad de hvad vi udsætter dem for, og så kan jeg muligvis knække den eller måske lirke den ud lidt forsigtigt, der kan meget nemt være gået betændelse op bagved II munden der så Jeg har været med til nogle af de her hunde faktisk har brug for noget antibiotika.

6
00:02:08,190 –> 00:02:47,420
Og langt de fleste har i hvert fald brug for noget smertestillende, så Det kan være en god ide for Sådan en her lige at få den forbi en dyrlæge. Det er ret hurtigt klaret, og de har det godt igen, så snart pinden er væk, og Der er lidt eventuelt lidt medicin om bord, så går der typisk ikke mere end 3 4 dage, så er de på benene igen en anden ud af de 3 muligheder der. Det er en dårlig tand og Det er noget der snyder rigtig rigtig meget for det første, så når man lukker gabet op på Sådan en hund, så ville man typisk kun se den forreste halvdel af tænderne. De der store kindtænder som jeg snakker om de sidder inde bagved kinden og nogle gange når jeg lukker op og viser det til en vaccination, så er der nogen der siger.

7
00:02:47,490 –> 00:03:30,320
Men hold da op, hvad der tænder helt derinde, og Det er desværre ofte dem der også bliver dårlig. Og hvis Der er en en byld inde bag ved Sådan en tand, så kan Sådan en hund godt ligesom synes at det føles og smager og mærkeligt, og så går de ligesom og slikker sig på den og nogle gange når vi egentlig kigger på Sådan en hund, så siger man det ser egentlig meget godt ud. Der er måske lidt tandsten, når vi så får den bedøvet ned til en tandrens, så kan man ligesom se og mærke der faktisk er en løs tand helt inde bagved. Og Det er ikke en som hunden har lyst til at vise frem, og Det er ikke en vi kan opdage, heller ikke selvom at at jeg Sådan nogenlunde trænede i at lukke gabet op på Sådan et kræ, så er det ikke altid at Jeg kan finde den der heller, så så det vil jeg heller ikke forvente at at du kan altså og og Det kan være nødvendigt, ligesom at

8
00:03:30,560 –> 00:03:44,450
Hvis man kan komme på en eller anden måde kan få en fornemmelse af det, er det Der er problemet, så kan det være fornuftigt at få taget nogle røntgenbilleder af tænderne i forbindelse med, at de for eksempel bliver renset og så se at eller i hvert fald få bekræftet, at det ikke har noget med dem at gøre.

9
00:03:45,670 –> 00:03:55,550
Og den sidste mulighed. Det er så lidt mere ovre i Sådan nogle medicinske sygdomme kvalme, som ikke nødvendigvis giver opkast, men Sådan noget sure opstød og kvalme hos hunde kan godt.

10
00:03:57,400 –> 00:04:15,180
Få dem til at slikke sig om munden og savle rigtig meget Sådan noget basal kvalme. Det kan være Sådan en almindelig omgangssyge, en virus infektion i maven det Det har vi vel næsten alle sammen prøvet. Ikke også hvor vi Sådan bare har det skidt med sig selv, og Det kan godt vise sig på den her måde hos hunde.

11
00:04:15,920 –> 00:04:18,620
Det er vel typisk jo så også være kombineret med de spiser lidt mindre.

12
00:04:20,300 –> 00:05:00,150
Men medicinske sygdomme, infektion, feber, smerter. For så vidt kan også godt give versioner af kvalme, der kan få hende til at opføre sig på den her måde. Og så findes der Sådan nogle mere specielle ting, noget forgiftninger som sætter sig II spytkirtlerne og en en bestemt type af infektion. I spytkirtlerne kan også få dem til at savne mere og Sådan noget. Det er Sådan mere Sådan nogle niche agtige sygdomme, som måske ligesom med nummer 4 og 5 i rækken ikke også. Men Der er ligesom de 3 vigtige jeg ville gå efter en pind som gemmer sig op i ganen hos en hund, en dårlig tand som rigtig meget kan gemme sig helt inde bagved og Sådan noget medicinske sygdomme som omgangssyge infektioner af den slags, der giver kvalme.

13
00:05:00,750 –> 00:05:11,690
Jeg vil gerne høre, om du tænker jeg Sådan har nogenlunde ramt rigtigt for din hund, og Jeg vil i hvert fald rigtig gerne tale med dig om din hund, og Det kan vi gøre sammen i kommentarfeltet. Vi skrives ved.


Der er typisk 3 klassiske grunde (+ en fjerde) til, at hunde slikker sig om munden.

Når en hund slikker sig om munden skyldes det ofte en af tre muligheder. Ind på tværs i ganen eller halsen, en skjult tandbyld eller tandskade er forskellige grader af kvamle. En pind og evt. splinter og bark skal naturligvis fjernes. En skjult tandbyld skal findes og behandles. Milde forløb med kvalme går ofte over af sig selv inden for nogle få dage.


Hvorfor slikker hunde sig om munden?

Hunde slikker sig kun om munden hvis de har en grund. Det er altså ikke psykologisk eller signalgivende som hos hos mennesker.

Man skal altså på jagt efter en eller anden sygdom tilstand, der kan få hunden til at vise den her adfærd.


1. Pind på tværs i ganen

Hvis en hund meget pludseligt begynder at slikke sig om munden, er en pind i ganen en oplagt forklaring.

Pinden kan sætte sig helt oppe under loftet i munden, mellem de store kindtænder bagerst i munden. Det kan være svært at opdage, da det er svært at komme så langt ind, at kan kan se det.

Hvis pinden har siddet der noget tid, vil der også være noget betændelse og hævelse omkring pinden, der gør den svært og smertefuld at få ud. I de tilfælde ville jeg som dyrlæge tilbyde at give hunden lidt at slappe af på. Det vil både tage smerterne og hunden vil ikke opdage, hvad vi gør for at hjælpe den.

Smertestillende medicin er ofte nødvendigt, og i nogle tilfælde også passende antibiotika.


2. Skjult tandbyld eller tandskade

En skjult tandbyld eller knækket tand kan få hunde til at slikke sig om munden over lang tid. Særligt betændelse kommer ofte ikke pludseligt, men udvikler sig over lang tid.

Det vil sige at hunden begynder at slikke sig om munden mere og mere over noget tid. Særligt er skader og betændelse bag de store kindtænder svare at opdage, fordi de sidder så langt tilbage i munden som de gør.

Betændelse under rødderne kan måske ikke en gang være synligt uden et røntgenbillede.


3. Kvalme

Kvalme, også uden opkast, kan få hunde til at savle og slikke sig om munden. Den slags kvalme kan komme af infektioner eller madforgiftning, der giver et maveonde, ved systemiske sygdomme og ved nogle stofskiftesygdomme.

Milde forløb går ofte over af sig selv inden for nogle få dage, men det er ubehageligt at have kvalme og hvis ikke hunden spiser eller drikker, kan den også blive rigtig syg.

Hvis hunden slikker sig om munden og samtidig har andre symptomer som opkast, diarre og manglende spiselyst, bør den tilses af en dyrlæge.


4. Andre mere specielle muligheder

Der findes nogle sjældent forekommende sygdomme som også kan få hunde til slikke sig om munden. Eksempelvis kan en forbigående skade på trigeminus-nerven give hunden en underlige følelse i munden, og den får sværere ved at styre tungen.

Betændelse i spytkirtlerne kan også give hævelse i munden, der giver mindre plads til tungen og dermed ser det ud til at den slikker sig.

Endelig er kræftsygdomme også en mulighed, som ved hvilket som helst andet symptom. Kræftknuder i munden og i tungen er dog forholdvis sjældent hos hunde.

Kommentare

Hej Søren

Tak for svaret.
Havde ham hos dyrlægen i dag, og hun undersøgte tænder og tunge grundigt, og fandt ikke noget synligt heller. Hun bemærkede at han havde dårlig ånde, og vurderede at der kunne være tale om en mindre infektion i halsen. Hun gav ham en injektion med antibiotika, og vi fik nogle piller med hjem, som han skal have de næste 7 dage. Hvis der ingen bedring er, skal han i bedøvelse og have undersøgt halsen med kikkert. Jeg vil holde mig dit svar in mente.
Med venlig hilsen
Britt

Britt Andersen

Hej Britt
Tak for din tilbagemelding. Det er rart at høre hvordan det udvikler sig.
Søren

Dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Tags


You may also like

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page