fip hos katte

FIP hos katte er en alvorlig sygdom forårsaget af en mutation i kattens egen coronavirus. Symptomer inkluderer feber, vægttab og væske i bughulen. Moderne behandling med GS-441524 og remdesivir har øget overlevelsen markant, især ved tidlig diagnose og korrekt dosering.

Kattens corona er ikke det samme som Covid-19. Selvom der er enkelte tilfælde af at katte er blevet smittet med Covid-19, er det som udgangspunkt en sygdom mennsker – og ikke dyr – får. Denne artikel handler om kattens egen coronavirus, som vi har kendt til i rigtig mange år.

Nyt håb for FIP-behandling

For få år siden var FIP en dødsdom. Nu er billedet heldigvis ved at ændre sig.

Behandling af FIP er gået fra håbløs til højt effektiv med antivirale midler. Protokoller er nu veletablerede og støttet af klinisk evidens, selvom de endnu ikke er godkendt som lægemiddel i EU. Med korrekt diagnostik, dosering og opfølgning har flertallet af katte mulighed for fuld remission og normal livslængde.

Med den rette behandling kan mange katte komme sig. Det gælder især, hvis sygdommen opdages tidligt. Behandlingen består af antivirale midler, som målretter selve virussen. De virker ved at stoppe virus i at formere sig i kattens celler.

To af de mest lovende stoffer er GS-441524 og remdesivir. De bruges i dag af flere dyrlæger i udlandet, men indtil videre ikke i Danmark. Behandlingen gives typisk som tabletter. I svære tilfælde kan man starte med injektioner.

Det er stadig en dyr og krævende behandling. Men den virker. Mange katte får det bedre – og nogle bliver helt raske.

Forslået behandlingsprotokol for FIP

FIP-typeDosis GS-441524 (oral)Dosis (subkutan)VarighedOverlevelse
Våd FIP6–8 mg/kg dagligt4–6 mg/kg dagligt84 dage85–90%
Tør FIP8 mg/kg dagligt6–8 mg/kg dagligt84 dage80–85%
Ocular FIP10 mg/kg dagligt8–10 mg/kg dagligt84 dage70–80%
Neurologisk FIP12–15 mg/kg dagligt10 mg/kg dagligt84–112 dage60–75%

Kilder: Pedersen et al. (2019), Addie et al. (2022), Bova Vet Guidelines (2024)

Recidiv: 5–10 % vil få tilbagefald, hyppigere ved hjerneskade. De fleste katte angives at leve i flere år uden symptomer.

Denne type behandling vil formentlig koste omkring 20-30.000 kr i ren medicinpris. Dertil kommer de daglige injektioner, løbende blodprøvekontroller og evt. indlæggelse. En forsigtig vurdering vil være at sådan en behandlig vil samle sig over 100.000 kr.

Hvad er FIP hos katte?

FIP er en alvorlig sygdom. Den opstår, hvis kattens egen coronavirus muterer. Det sker i en bestemt type hvide blodlegemer. De hedder makrofager.

Når virussen ændrer sig inde i de her celler, kan kroppen ikke nå at fjerne dem. Det giver en immunreaktion, som spreder sig i kroppen. Det er det, vi kalder FIP – Felin Infektiøs Peritonitis.

Du skal ikke forveksle den med Covid-19. Katte kan godt få Covid-19 fra mennesker. Men det er sjældent, og kattene bliver næsten aldrig syge af det. FIP handler om en anden slags coronavirus. Den har vi kendt til i mange år.

Jeg lavede en video om netop kattens coronavirus tilbage i 2018 for mit arbejde. Her forklarer jeg hvordan FCoV kan udvikle sig til Feline Infectious Peritonitis (FIP)

Den artikel er første gang udgivet på trekantensdyrlaeger.dk og gengivet her med tilladelse (det er mig, der har skrevet den)

Ordforklaring: Kattens egen corona-virus hedder og kan (men behøver ikke) udvikle sig til en sygdom, der hedder FIP. Lidt som HIV-virus hos mennesker kan udvikle sig til en sygdom, der hedder AIDS.

Hvor mange katte får sygdommen?

Det korte svar: ikke ret mange. Faktisk bærer op mod 90 % af alle katte FIP-virussen i kroppen. Men langt de fleste bliver aldrig syge.

Kun 5 ud af 100 katte udvikler sygdommen. Det betyder, at din kat godt kan have virus i kroppen uden at blive syg. Det er kun når virussen muterer, og kroppen ikke når at rydde op, at det bliver farligt.

Hvordan smitter FIP?

FIP smitter typisk gennem afføring. Derfor ser vi det oftest i kattehjem og steder, hvor mange katte går op og ned ad hinanden. Især killinger og stressede katte er udsatte.

Virussen kan ligge passiv i kroppen. Den aktiveres først, når den muterer. Så du kan ikke altid se, om din kat er smittet.

Jeg har desuden lavet en artikel, hvor jeg har samlet en oversigt over sygdomme hos katte, som du kan se her…

Den tekniske faglige forklaring

Feline infektiøs peritonitis (FIP) opstår, når den ellers harmløse feline enteriske coronavirus (FECV) muterer og får evnen til at inficere kattens monocyter og makrofager—celler, der spiller en central rolle i immunforsvaret. Disse mutationer, især i virussets spike-protein, ændrer virussets cellepræference og gør det muligt for det at trænge ind i og formere sig inden i disse immunceller. ​Merck Veterinary Manual

Når virusset først er inde i makrofagerne, kan det spredes systemisk gennem kroppen. Inficerede makrofager aktiveres og frigiver pro-inflammatoriske cytokiner, hvilket fører til en overdrevet inflammatorisk respons. Dette resulterer i de karakteristiske læsioner og symptomer, der ses ved FIP, såsom vaskulitis og væskeophobning i kropshulrum. ​Sage Journals

Symptomer på FIP hos katte

FIP kan give symptomer mange steder i kroppen. Det afhænger af, hvor sygdommen breder sig.

Men der er nogle typiske tegn, du skal holde øje med:

  • Din kat taber sig.
  • Den er træt eller mindre aktiv.
  • Den spiser mindre.
  • Den kan have feber.
  • Nogle kaster op eller har tynd mave.
  • Der kan være væske i bughulen eller brystkassen.
  • I nogle tilfælde ser vi skader på øjne og hjerne.
  • Nogle katte trækker vejret hurtigt, hvis lungerne er påvirket.

Skal du teste for FIP?

Det giver ikke mening at teste for FIP-virus hvis din kat ikke har symptomer. Rigtig mange raske katte tester positiv for virus. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de bliver syge. Testen giver altså ikke svar på, om din kat får FIP, men blot på om din kat virussen liggende latent.

Testen giver altså kun mening, hvis din kat har symptomer.

Behandling af FIP

FIP er svær at behandle. Langt de fleste katte med sygdommen dør.

Nogle få behandlinger har vist effekt. De mest lovende er GS-441524 og remdesivir. De bruges i dag i bl.a. England. I nogle tilfælde starter man med remdesivir som injektion og skifter til GS-441524 som tabletter.

Undersøgelser viser, at op mod 86 % af kattene kan overleve i mindst 6 måneder. Det er meget. Men behandlingen er dyr. Og der kan være bivirkninger.

Der findes også ældre forsøg med interferon. De viser kraftige bivirkninger. I nogle tilfælde så alvorlige, at det kan stride mod dyreværnsloven.

I Danmark anbefaler vi stadig i mange tilfælde at aflive, hvis katten har et tydeligt udbrud. Det er ikke for at give op. Men for at undgå lidelse.

Hvad med vaccination?

Der findes vacciner mod FIP. Men de virker ikke godt nok og de er ikke tilgængelig i Denmark. Nogle vacciner kan faktisk øge risikoen for, at katten udvikler sygdommen. Derfor anbefales de ikke.

Vi venter stadig på en vaccine, der virker.

Du bør også se…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *