februar 1

7 comments

Hvorfor miaver katten hele tiden?

Vores hankat, mijaver næsten hele tiden. vi kan ikke få ham til at hold op. hvad kan man gøre ved det? og hvorfor gør han det?

Mvh Helene & René

 

Der er typisk to områder, jeg ville fokusere på når en kat miaver meget.

Den mest almindelige grund til at en kat miaver meget, er en søgen på opmærksomhed. Det kan dog være svært at vurdere om den søgen skyldes stress, kedsomhed eller ubehag. Sygdomme som giver milde til moderate smerter og hormonelle lidelser, kan også få en kat til at miave mere.

 

Kat miaver ved døren

Mange katte kan ikke holde ud, at der er noget de ikke ved eller har adgang til. For nogle katte kan det væres næsten livsnødvendigt at komme ind i soveværelset, og de miaver derfor en del ved døren. Når de så kommer ind og ser, at der ikke er noget spændende, lister de bare ud igen. De vil altså helst bare bestemme selv.

Hvis katten miaver ved hoveddøren, har den sandsynligvis luret, at man kan komme ud. Særligt hvis katten ikke er neutraliseret, vil den også have en hormonel påvirkning, der giver den uro. Særligt kan hunkatte være meget påvirket af deres løbetid, og føle et stort behov for at komme ud.

 

Kat miaver tidligt om morgenen

Katte er mest aktive i tusmørket sidst på dagen og tidligt om morgenen. Katte, der ikke går ude, vil derfor ofte have en aktiv periode ved 22-tiden og igen med kl 04-05. Det er der, der byttedyr er aktive, og katte vil derfor ofte også føle en hvis uro på de tidpunkter. Det er altså naturligt at katte er aktive og miaver tidligt om morgenen.

Det betyder dog ikke at du ikke kan påvirke dens vaner ved at ignorere den og lege med den på andre tidspunkter. Det vil nok være surt for katten i en perioden, men de fleste kan godt lære det.

 

Gammel kat miaver om natten

For ældre katte der miaver meget, vil jeg primært tænke på smerter og eventuel mental forstyrelse. Adfærdsændringer som følge af tilkommet stress, er dog også en mulighed. Dog er milde til moderater smerter den langt hyppigste forklaring, og nogle gange er denne ellers fredesommmelig ændring med at miave eneste symptom.

Vær desuden opmærksom på at milde, men kronisk smerter faktisk oftes mider om demens eller senilitet i udtrykket. Jeg oplever ofte at katte bliver friske og klare igen, når man behandler deres ellers skjuldte smerter.

 

Kat miaver, når jeg går

Særligt sociale katte kan godt føles sig alene, når man går. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at de lider, og for det meste vil katten også hurtigt falde til ro. Det viser de kameraoptagelser, jeg har set i hvert fald ofte.

Særligt hvis du har været meget hjemme i en periode, kan det være nødvendigt med noget “alene hjemme”-træning i en periode.

 

Kat miaver efter flytning

Det er naturligt, at katten vil føles sig en smule forvirret og miave mere efter en flytning og skal bruge noget tid på at falde til. Der kan være stor forskel på kattes sind, og dermed også hvor godt de håndtere en flytning. Dog vil de fleste katte være faldet til ro inden for 14 dage. Særligt hvis resten af livet omkring dem eller falder i rytmiske og genkendelige rutiner.

 


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Jamen han er halvanden år gammel, hellig birma kat, han er en indekat, han har aldrig været ude før. Han går jo sammen med en hunkat.

  Kan man ikke gøre noget så det ikke er så slemt? vi skælder ham ud når han miaver, må man det?

  mvh Helene & René

  1. Hej Helene og René
   Hunkatten kan sikkert godt være en del af forklaringen. Hvis hun har været i løbetid fornyelig eller er ved at komme, lugter hun specielt.
   Nogle katte har det godt med Feliway-duftsrpeder eller Zylkenekapsler, men det virker ikke for alle.
   Nogle katte keder sig og ved ikke hvor de skal gøre af deres energi. Der gælder måske specielt ikke-kastrede hanner. Det skal enten aktiveres eller have lov til at komme ud.
   Hvis han forsøger at fortælle jer et aller andet, nytter det ikke meget at skælde ud. Hvis årsagen er der stadig vil han nok blive ved.
   Mvh Søren

   1. Okay, men vi tør ikke lade ham komme ud, desværre.
    men tror det er fordi han keder sig, for han går bare rundt, så prøver vi bare at lege med ham, så går det.

    vi har prøvet den spray, men dur ikke rigtig, desværre. har du måske noget legetøj “specielt” der kan hjælpe?

    men tusind tak for din hjælp søren.

    Mvh Helene & René

    1. Legetøjet kommer meget an på katten.
     Noget legetøj er et hit for nogle katte mens andre er helt ligeglade. Det bedste råd må være at prøve jer frem.
     Legetøj hvor katten kan få foder ud i små mængder kan underholde katten ud I skal lege med den. Det kan f.eks. være et paprør fra køkkenrullen med huller i og tape for enderne.
     Hængende legetøj som mus i snore eller elestikbånd, kan være sjovt for nogle. “Fiskestænger” med legetøj på enden er også godt at gå på jagt efter.
     Mvh Søren

     1. Tak skal du have søren. gode råd.

      det vil vi prøve 🙂

      Mvh Helene & René.

 2. B) Min Diva kom i løbetid og fik en p- pille den 27/2 har ikke været i løbetid siden, hun blev lukket ud ved et uheld i ca. 3 timer den 13/3, da hun kom ind var hun meget skræmt for det var første gang i hendes snart 5 år lange liv. Er der risiko for at hun er blevet med killinger?
  Hun er en tyrkisk Van med stor vægt 5,4 kg. Og hun har siden vi fik hende den 10/2 været på skrump og diæt skal jeg øge hende i kost til jeg finder ud af om hun er med killinger eller kan de få nok ved at tage af hende overskud?
  Hvis hun nu får killinger er der lige det, hun har kun 2 dievorter under sine forben de andre kan ikke ses eller mærkes, men hun er hårløs der hvor de burde være. Skal jeg kun lade 2 killinger overleve eller hvad ?
  Hilsen Pia

  1. Hej
   Godt at hun kom hjem igen efter sin løbetur. Katte kan finde på de mest besynderlige ting, så der er bestemt en mulighed for at hun kan være blevet drægtig på din lille løbetur. Det er dog ikke så sandsynligt. Når det er hendes første tur ud, har hun haft alt for travlt med at se på verden til også at møde nye kærester, gætter jeg på.
   Jeg synes ikke, du skal øges hendes kost. Den første tid i en drægtighed, skal hun ikke bruge særligt meget mere næring og det kan hun sagtens få fra sin normale med. Det er noget andet når katte giver mælk, så det er en anden sag, men der er hun jo ikke endnu.
   Der sker meget med hormonerne i kroppen under en drægtighed. Selv meget små brystvorter kan komme frem og blive helt fint funktionelle, inden hund føder.
   …men altså jeg tror ikke så meget på at hun kan være blevet drægtig, men skriv gerne igen om nogle uger, hvor du har det endelige svar.
   /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page