Uens størrelse af pupillerne hos en gammel kat

Jeg har en gammel kat, der er over 16 år. Han har ofte forskellige størrelse pupiller. Han har altid været slank, men er blevet meget mager…

 

Jeg har en gammel kat der til tider har uens størrelse af pupillerne, når han har det så har han svært ved at vurdere afstanden fra stol til stol når han vil hoppe.

Hvad kan der være galt?

Jeg har haft ham i 16 år og han var voksen da jeg fandt ham. Han har nu haft tynd mave i en uge og drikker meget vand, han har altid været en flot slank kat, men jeg synes at han er blevet meget mager.

Er tiden kommet for ham?

Vi har to andre katte og den ene af dem er begyndt at være noget hård overfor ham, kan hun måske fornemme noget?

 

Indsendt af: Anonym

Oplyst: 16+ år gammel perser, han

 

 

Uens pupiller hos kat

Der findes en håndfuld diagnoser, der kan give en kat to forskellige størrelse pupiller. Nogle er mere alvorlige end andre.

Når han er en ældre kat og er over 16 år, bliver jeg dog hurtigt bekymret for om det kan være alvorligt.

Det første diagnose, jeg kommer til at tænke på med de tre symptomer (diarre, vægttab og uens pupiller) er forhøjet stofskifte.

Andre muligheder kan være betændelse inde i selve øjet (for eksempel i regnbuehinden), nervepåvirkning eller forgiftninger.

 

Forhøjet stofskifte og forskellige pupiller

Forhøjet stofskifte hos katte giver meget ofte højt blodtryk. Det høje blodtryk kan få nethinden bagerst i øje til at give slip. Det giver altså nethindeløsning. Det kan være enten delvist eller komplet, så katten enten bliver enten komplet eller delvist blind.

Forhøjet stofskifte påvirker kroppen på mange andre måder og hurtig puls, ændret adfærd, diarre og vægttab er meget almindeligt for den sygdom.

 

Er hans tid kommet?

At miste synet helt eller delvist på et øje er ikke nødvendigvis ensbetydende med at katten skal aflives. Man bør dog gør noget ud af at lindre eventuelt lidelse og ubehag for katten.

Skyldes problemet rent faktisk forhøjet blodtryk og forhøjet stofskifte, vil det være livsfarligt for ham ikke at blive behandlet. Han kommer simpelthen til at dø af sult uanset hvor meget han spiser.

Højt blodtryk kan, som for mennesker, også være forbundet med en del lidelse. Vi kan ofte få en tydelig fornemmelse af at kattene har noget, der minder om kraftig hovedpine.

Betændelse inde i øje kan også give kraftige smerter.

 

Skal han til dyrlægen?

Jeg vil altså klart anbefale dig at finde en omhyggelig dyrlæge, der har forstand på katte og drøfte om blodprøver, blodtryksmåling og undersøgelse af øjnene er relevant.

Hvis behandling er relevant, vil det klart være bedre at få startet i tide.

Ønsker du ikke behandling til ham, er det selvfølgelig også i orden, men i så fald føler jeg at du bør diskutere med dyrlægen om kattens tid alligevel er kommet.

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Diagnostik, Hormonsygdomme, qncu, qnil, Stofskiftesygdomme, Øjne


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld