Saltforgiftning, saltvand og trylledej: Kan hunde få for meget salt?

Saltforgiftning giver hunde opkast, diarre, manglende appetit, nedstemthed og overdrevet tørst. I alvorlige tilfælde ses kramper og koma. Salt i moderate mængder er ikke giftigt for hunde, men saltvand og trylledej kan være ganske ubehageligt for hunden.

Selvom salt bruges rutinemæssigt i køkkenet, kan det være ganske giftigt for hunde. At bruge salt som brækmiddel, er ikke længere betragtet som standard-of-care og betragtes som behandlingsfejl. Det kan gøre en sygdom værre.

Udover at spise salt direkte kan hunde få salt ved at spise hjemmelavet trylledej eller saltdej, vintersalt/strøsalt, paint ball, havvand og nogle typer afføringsmiddel til mennesker.


⚡ Lyn-version

Denne tekst diskuterer de potentielle risici og påvirkninger, der er forbundet med indtagelse af salt hos hunde og mennesker. Forfatteren forklarer, hvordan overdreven saltindtagelse kan forstyrre kroppens vandbalance og føre til dehydrering.


1
00:00:22,960 –> 00:00:52,890
Salt er i princippet lige så giftigt for hundene, som Det er for os mennesker dog med lige en enkelt undtagelse, som jeg kommer tilbage til, om et øjeblik salt er nødvendigt for at vi kan holde væskebalancen salg har den biokemiske effekt, at det tiltrækker vand ved hjælp af noget, der hedder osmose. Men hvis man så får for meget salt et forkert sted, så trækker det så vandet det forkerte sted hen.

2
00:00:53,690 –> 00:01:25,730
Det der for eksempel sker, hvis man spiser meget salt. Det er, at det trækker salt ud af cellerne og ud af blodbanen, og på den måde så kan man faktisk risikere at blive dehydreret. Du kender måske lidt fornemmelsen, hvis du har fået de der popcorn man køber i biografen, som altid er overvæltet helt vildt og i bowlinghallen er de der chips også helt enormt salte, og Det er selvfølgelig for at gøre os tørstige, så vi kan købe noget at drikke. Også det der sker. Det er, at når vi så spiser det der, så trækker det salt, så trækker det vandet.

3
00:01:25,810 –> 00:01:30,720
Ud af de steder, hvor vi ellers skal bruge det, altså fra cellerne og fra blodbanen.

4
00:01:33,300 –> 00:01:58,460
Det samme sker lidt hvis man drikker saltvand man kan ikke drikke sig ved at kvæle eller man kan ikke drikke sig mæt af af saltvand og Det kan man ikke fordi at saltet bliver vandet bliver holdt ude i tarmsystemet, at det salt Der er i og det vil sige der skal i princippet være mere salt på indersiden af kroppen, altså inde i blodbanen inden for tarmsystemet, for at det ligesom kan trække det ind den vej.

5
00:01:59,550 –> 00:02:15,620
Hvis man skal gøre det rigtig godt, så skal man have noget der hedder isotopen blanding altså og Det er jo Sådan noget elektrolyt vand, hvor Der er lige præcis den rigtige mængde af salte og sukker i Sådan at det balancerer præcist med kroppen så er det bare Sådan kan flyde midt imellem, men vandet vil altså løbe derhen hvor Der er mest salt.

6
00:02:18,140 –> 00:02:51,180
Man brugte det også Sådan i gamle dage til salt, altså til at fremkalde opkast hos hundene. Og Det er jo så fordi at det trækker noget vand ud af kroppen, og kroppen kan ikke lide alt det salt der der kommer i maven på en gang. Og det giver også en ubalance i syre basebalancen i maven, og det vil i nogle tilfælde resultere i, at kroppen helt naturligt prøver at få det ud igen. Det der lidt er problemet med at bruge den type bruge Sådan noget til.

7
00:02:51,250 –> 00:03:03,860
Og fremkalde opkast hos hundene Det er, at hvis hunden faktisk ikke kaster op, så har den stadigvæk det problem. Man prøvede at få den til at kaste op af eller før, og så har den så en salt forgiftning ovenpå.

8
00:03:06,700 –> 00:03:26,400
Det r og derfor så er jeg udelukkende tilhænger af og give brækmiddel, som vi ved, Vi har styr på, og som ikke samtidig giver risikoen for en forgiftning oven i den hunden nu ellers måtte have. Det kan gøre 2 ting kan ligesom gøre det hele dobbelt mere end dobbelt, så slemt ikke også.

9
00:03:29,720 –> 00:04:03,680
Hvis en hund har drukket rigtig meget saltvand og brækker det op igen, så er problemet i princippet løst. Så kan man måske Sådan prøve at rehydrere hunden, hvis det virker som om, at den har mistet meget vand i den der proces eller er blevet rigtig tørstig ved enten bare at give den helt almindelige vand. Og hvis hunden kan tåle mælk, så er det også Sådan rimelig iso tårn man man kan også få Sådan nogle elektrolyt blandinger, som man kan købe uden recept, som Der er lavet designet præcist der, hvor Der er puttet noget kyllingebouillon i som nogle hunde er rigtig glad for smagen af.

10
00:04:04,480 –> 00:04:36,520
Helt almindelig rent vand kan også gøre det sammen med eventuelt lidt mad, for Der er jo også nogle salte i det og så så kører det ligesom der. Og hvis opkasten ligesom tager falder til ro og hunden ellers virker til at være okay igen bagefter den ikke kaster op. Hvad skal vi sige mere end 3 4 gange eller Sådan noget? Så må vi regne med at det problem det ligesom har løst sig selv forudsat at man kan få væskebalancen i orden. Bagefter kan man ikke det, så kan man jo være nødt til at hælde isotonisk saltvand ind, altså balanceret saltvand ind i kroppen direkte Sådan at vi får det hele ind igen.

11
00:04:36,780 –> 00:04:39,120
I stedet for det, der ligesom er blevet brækket op.

12
00:04:40,460 –> 00:05:11,910
Og så var der ligesom den der krølle med om hunde må få salt, fordi hunde må godt spise salt på deres mad og Det er tilsyneladende ikke lige så giftigt for hundene, som Det kan være for os mennesker, når vi kommer op i min alder og højere, så skal vi jo passe på Vores blodtryk og den slags ikke og det det der skal vi så åbenbart spise mindre salt plus nogle andre ting, ikke også? Men og det r handler jo altså netop om at væskebalancen inde i kroppen den er i orden.

13
00:05:12,730 –> 00:05:44,590
Men, Der er faktisk lavet studier med, at selvom man giver hunde forholdsvis meget salt i deres mad Sådan på fast basis, så promoverer det faktisk en bedre væskebalance hos hundene. Og jeg gætter på det måske har noget at gøre med, at de ikke spiser en masse salt i deres mad til daglig, hvis ikke de lever af Vores kost, men både det mad vi laver til os selv og de ting vi kan købe i butikkerne. Der er tilsat rigtig meget salt, så Vores system er formentlig belastet af en hel del mere salt Sådan på daglig basis i forhold til hvad hundene er.

14
00:05:44,690 –> 00:06:16,550
Og vi anbefaler faktisk at hunde som har begyndende nyresvigt, de får mere salt på deres mad, Sådan at de bliver mere tørstig og dermed drikker mere. Og på den måde skyller nyrerne bedre igennem, så Det er som udgangspunkt ikke farligt at give hunde salt. Altså de må godt spise salt på på deres mad, men alting med måde selvfølgelig. Jeg vil ikke anbefale bare hælde en masse salt på bare for underholdningens skyld, eller for at få den til at spise mere, så skal man arbejde med det et andet sted. Man skulle der være salt i den mad hunden får.

15
00:06:16,670 –> 00:06:18,410
Så er det ikke videre giftigt.

Symptomer på saltforgiftning hund

Hvis du tror, at din hund har fået saltforgiftning, skal du holde øje med disse symptomer:

Hvad sker der når en hund drikker saltvand?

Når din hund drikker saltvand, kan den blive tørstigere. Saltet får hunden til at tisse mere, og den kan blive dehydreret. Sørg altid for, at din hund har frisk vand at drikke, især efter at have drukket saltvand.

Hvis din hund kun har drukket en lille mængde saltvand under en gåtur, vil den sandsynligvis ikke have brug for at besøge en dyrlæge. Dog er det vigtigt at overvåge hunden for tegn på dehydrering eller ubehag. Giv den frisk drikkevand og se om den drikker det.

Men hvis din hund har drukket store mængder saltvand, eller hvis den viser symptomer som opkastning, diarré, sløvhed, manglende appetit eller andre unormale adfærd, bør du kontakte din dyrlæge. I sådanne tilfælde kan saltvandet have forstyrret hundens elektrolytbalance, hvilket kan være farligt.

Kort sagt, en lille slurk saltvand er sandsynligvis ikke skadelig, men det er altid en god idé at være opmærksom på din hunds adfærd og trivsel efter at have indtaget noget unormalt.

Så vidt vi ved findes der ikke vokseværk hos hunde. Hunden på billedet er ikke syg. Privatfoto Jan Boserup

Forgiftninger hos hunde og katte

Se den komplette oversigt og hvad du gør ved det her…

Salt som hjemmelavet brækmiddel til hunde

Det gamle husråd at bruge salt som hjemmelavet brækmiddel til hunde er ikke længere anbefalet. Det virker ikke hver gang og kan gøre en forgiftning værre. Der findes så mange effektive og sikre midler nu, der foretrækkes i stedet.

Hvis man giver en masse salt for at få hunden til at kaste op, men den ikke gør det, kan det ende farligt. Ud over det, kan ønsker at få brækket op, vil hunden nu også have en saltforgiftning.

Nogle typer forgiftning kræver intensiv væsketerapi, men har hunden for meget salt i kroppen, vil det påvirke effekten af den væske. På den måde kan du risikere modarbejde behandling af andre forgiftninger.

Vil du vide mere om forgiftninger hos hunde og katte, bør du se den komplette oversigt her…

Må hunde få salt?

Hunde kan godt tåle en lille smule salt i deres med. Faktisk kan de typisk tåle mere end vi mennesker kan. Dog kan de ret nemt også blive forgiftet, fordi en hund kan finde på at spise besynderlige ting med meget salt i, som eksempelvis trylledej.

Er salt farlig for hunde?

Salt kan godt blive farligt for hunde i for store mængder. De kan godt tåle noget salt i deres mad, uden at blive dårlige, men salt kan blive farligt, hvis de spiser trylledej eller drikker for meget saltvand.

Er saltvand godt for hunde?

At bade i saltvand er en fin aktivitet for mange hunde, og det gør heller ikke noget, hvis hunden drikker en smule. Det kan dog hurtigt blive for meget. Sluger hunden for meget saltvand kan den kaste op og få tynd mave. For meget salt i en tyk pels, kan også give tør og irriteret hud.

Er din hund glad for at bade, er en tur til stranden en find ide, men det kan være du skal have frisk drikkevand med og skylde pelsen grundigt, når I kommer hjem.

ung hund uden voksevaerk foto jan boserup

Spørg Dyrlægen

…for dyrenes skyld

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Forgiftninger, Forgiftningsliste, Videobrevkasse


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld