Min hund savler meget, hvorfor? (hint: ikke kun tænder eller forgiftning)

Min hund savler pludselig meget og har meget mundvand. Han har ikke kastet op og har ikke andre symptomer, jeg kan se. Hvad kan det skyldes…


⚡ Lyn-version

Når en hund savler skyldes det enten kvalme, sygdomme eller smerter i munden (infektion, dårlige tænder eller fremmedlegeme), medicinsk/systemisk påvirkning (forgiftninger og nogle sygdomme) eller noget psykologisk (stress, lækker mad eller tæver i løbetid).

  • Kvalme (infektioner, sygdomme og køresyge)
  • Sygdomme i munden
  • Medicinske sygdomme og forgiftning
  • Psykologiske grunde

Vurdering og handling:

  • Undersøg om der er andre symptomer eller ændringer i hundens adfærd.
  • Tjek hundens mund for fremmedlegemer eller andre anomalier, hvis muligt.
  • Søg dyrlæge hvis årsagen ikke er indlysende eller hvis hundens tilstand ikke forbedres.

Hej, jeg har et spørgsmål om min hund, den savler pludselig meget, det nærmest dryp løber,
han har ikke kastet op eller noget andet, hvad kan det skyldes Det er en labradorehan er 5 år.
hilsen Merete

Udskrift af videoen

1
00:00:00,450 –> 00:00:32,940
Hej Merete tak for din mail du skriver du har en labrador på 5 år som pludselig er begyndt at savle rigtig meget og han havde ikke kastet op så du vil gerne vide hvad det mon kan være og Det er et sagligt. Det kan komme af flere forskellige årsager, Det kan have noget med spytkirtlerne at gøre så kan det have noget med munden at gøre og så endelig kan det egentlig være systemisk sygdom så Der er Sådan 3 grupper, men Der er forskellige problemer inden for hver af de 3 grupper og så derfor er man nødt til ligesom at skalle lidt omkring hunden og have den undersøgt lidt.

2
00:00:33,190 –> 00:00:51,700
Tit for at få en fornemmelse af det. Det mest almindelige er, at hunde savler rigtig meget, når de har kvalme, og det gælder også selvom, at de ikke har kastet op, og også selvom at de ikke har tynd mave, så kan man godt have kaldt med alligevel, og dermed kan de godt savne noget.

3
00:00:52,440 –> 00:01:05,900
Det kan også skyldes, at de har sygdomme andre steder i kroppen, altså ikke nødvendigvis i maven og i tarmsystemet, men andre medicinske sygdomme kan godt få dem til at savne noget. Det er trods alt lidt mindre almindeligt dog.

4
00:01:06,570 –> 00:01:36,740
En anden ganske almindelig ting Det er, at Der er et eller andet i munden, at det at der sidder en pind på tværs derinde for eksempel er slet ikke usædvanligt, og ikke fordi hunden egentlig savner mere end den plejer. Den kan bare ikke lukke munden, og så løber det ud i stedet for. Og så ser det ud som om, at den pludselig savler meget, men det spyt den normalt går og synker det opdager du så pludselig, fordi det løber ud den anden vej hunde de har Sådan nogle store kindtænder inde bagved og der kan Det er typisk der en gren ville kunne.

5
00:01:36,810 –> 00:02:08,400
Helt så fast. Hvis Det er lige Sådan, så kan en dårlig tand, som pludselig er blevet løs eller Der er gået noget betændelse i altså det der hedder en regulær tandbyld. Godt betyde at de ikke har lyst til Sådan at bruge munden normalt og så giver det noget salari at de går ligesom og har åbent, så jeg går lidt med åben mund eller tungen ud til den ene side og Sådan er der også nogle Sådan specielle nerve lammelser og Sådan noget som gør at kvinden kan hænge lidt, som gør at at de taber noget mundvand og endelig så kan det så være infektioner.

6
00:02:08,480 –> 00:02:17,890
I for eksempel spytkirtlerne, altså en spytkirtel betændelse, som gør, at Det kan få Sådan en kirtel til at løbe mere end den ellers plejer.

7
00:02:18,790 –> 00:02:49,160
Men altså Sådan en basalt set, så vil jeg prøve ligesom at se om om Jeg kan få nogle spor omkring hunden, der fortæller mig om de går II den retning for eksempel tage temperaturen og se om han har feber i tilfælde af at det skulle være noget infektion i tarmsystemet tænkt lidt over ham. Han har spist ligesom han plejer, eller om han har været i kontakt med et eller andet, han ikke plejer, og Det er i virkeligheden ting der ligesom hører lidt med, ikke også altså hvis de spiser en en snegl eller en frø eller Sådan noget, så kan de godt få en reaktion i munden, hvor det Sådan er meget besk.

8
00:02:49,910 –> 00:03:17,130
Så så der kan være noget af det der II tarmsystemet som som giver noget uro og og og kvalme som sagt ikke også, men ellers så kan det også være noget inde i munden. Så hvis du på en eller anden måde kan lukke munden op uden at det gør ondt på ham, så kan du måske få en fornemmelse af om der sidder noget, eller om han lugter grimt og så på den måde måske komme lidt tættere på. Og kan du ikke finde noget på ham, så er du nok nødt til at skal have en dyrlægehjælp til at finde andre ting, der kan sende tankerne i den rigtige retning.

Hvorfor savler min hund?

Der kan være flere ting i spil. Så mange ting faktisk, at det er svært at svare præcist på uden at have flere oplysninger. Svaret ligger i detaljerne så at sige. Se derfor godt efter andre symptomer.

Når en hund savler meget skyldes det en af fire ting: 1: Overproduktion i spytkirtlerne, 2: En dårlig smag i munden, 3: infektioner, eller 4: kvalme og sure opstød. Man kan desuden også tælle en femte mulighed, når særligt hanhunde dufter noget lækker som eksempelvis saft fra analsækkene eller blod fra en tæve i løbetid.

Han behøver ikke have kaste op for, at kunne have kvalme. Kvalmen og dermed hans savleri, kan komme af eksempelvis omgangssyge eller en forgiftning.

Hunde kan også spise og slikke og spise alt muligt, der kan give problemer og smage dårlig i munden: Rengøringsmidler, frøer, snegle, kunstgødning, affald osv. kan alt sammen give en bedsk smag, der kan få en hund til at lave meget mundvand.

En overproduktion i spytkirtlerne kan skyldes bestemte typer medicin og forgiftninger, der påvirker de nerver der styrer kirtlerne.

Hvis din hund også slikker sig om munden, bør du se min artikle med det fulde overblik over årsagerne her…

Særligt om hunde der savler pludseligt

Når en hund pludseligt og meget, skal det noget, der er sket inden for kort tid. Det er typisk hvis hunden har fået noget træls i munden, eller er kommet tilskade. Insekter, små dyr som snegle og frøer kan alle fremkalde en reaktion i munden på hunden, der får den til at savle meget og pludseligt.

Nogle planter kan også fremkalde pludselige reaktioner og der findes mange slags. På gåturen kan I måde Bjørneklo og Vild gul pastinak eller mere fredelige brændenæller og tidsler. Du kan se en mere omfattende liste i min artikel om forgiftninger her…

En pludselig brækket tand, kan også gøre så ondt, at hunden ikke vil lukke munden, og dermed får den til at lave meget mundvand og savle. Andre sygdomme i munden som betændelse og horminsygdomme kommer typisk ikke pludseligt uden varsel.

Hunde savler mere på grund af kvalme

Tarmbetændelse og køresyge er nok de mest almindelig grunde til kvalme. Hunde behøver ikke at kaste op for at have kvalme. Din hun kan altså have en begyndende tarmbetændelse eller have spist noget ulækkert, der generer ham.

I disse tilfælde vil man nogle gange kunne høre at maven rumler eller hunden ryster i ubehag. Senere kommer der ofte forskellige grader af tynd mave.

Organsygdomme som for eksempel nyreproblemer, kan også give kvalme. Den type sygdomme er dog mindre almindelige hos hunde, end de for eksempel er hos katte.

Savleri på grund af noget i munden

Snegle, føer og nogle insekter kan danne stoffer, som smager rigtig grimt og kan få hunde til at savle meget i ret lang tid. Ud over at det smager grimt, er det dog ofte ikke så farligt.

Rengøringsmidler og vaskepulver kan også få hunde til at savle mere.

Hvis du kan få lov kan du måske hjælpe med at skylde munden på din hund i rent vand.

Insektbid og hvepsestik kan også være årsagen. Her skyldes det dog oftest at det gør ondt et stedet i munden og din hund derfor ikke lukker den rigtig eller ikke vil synke.


De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine VandskålSe pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Denta fun bold til at fjerne plakSe pris hos PetPower.dkEn tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært.
Tandbørste, tandpaste og “fingertut”Se pris hos PetPower.dkVi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt.
Snudetæppe slow feederSe pris hos PetPower.dkJeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det.
Neutral ørerensSe pris hos PetPower.dkHunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…


Hund savler på grund af stress

Der sker meget i kroppen, når hunden bliver stresset, og den kan blive det på forskellig måde. Er den bange overfor noget, eller blot angst i det hele taget, kan hunden stresse så meget op, at den både tisser, har afføring og begynder at at savle.

Hunde, der tænder meget på deres adrenalin, kan også stresses op. Det er en mere akut for for stress – eller måske er “overstimulering” et bedre udtryk. Det kan have nogenlunde den samme type reaktion i kroppen, og dermed også få en hund til at savle.

Endelig er der noget, der hedder kognitiv kobling. Det betyder, at hunden (nærmere hundens hjerne) har lavet en kobling til noget bestemt – en handling, en lyd eller en lugt, der for den til at savle. Det bedst kendte eksempel er måske nok Paulovs hunde, der savler når man ringer med en klokke. Det virker også på os mennesker, får hvis du tænker på din livret, vil dine tænder også løbe i vand.

Dette er dog ikke egnetlig stress, men dog en psykologisk påvirkning, der hos nogle hunde kan være så stærk, at den får den til at savle.

Når en hund savler meget på grund af forgiftning

Nogle havesvampe og planter (som Poinsettia og Dieffenbachia) danner stoffer, der påvirker spytproduktionen. Det samme gør nogle typer medicin som birvirkning. Det er eksempelvis helt normalt at en hund savler mere efter narkose på grund af noget af det medicin, den har fået.

I disse tilfælde hjælper det ikke at vaske eller skylde munden. Det vil heller ikke hjælpe at give hunden mælk. Påvirkningen sker nemlig “indefra” gennem blodet og nerverne.

Forgiftninger af denne type skal behandles på en anden måde.

Salver ved nogle infektioner

Hunden kan også savle meget, hvis de har få infektioner i munden eller i spytkirtlerne. Der sidder flere spytkirtler rundt om i ansigtet, og der kan af og til gå betændelse i dem.

Betændelse der kan både få kirtlen til at producere mere spyt, men også gøre ondt. Nogle gange når hunde har ondt i munden lukker de den ikke rigtigt og synker ikke normalt. Det får ellers normal spyt til at løbe ud som savl i stedet for at de synker det.

Det kan din dyrlæge alt sammen hjælpe dig med at afgøre, da man som skrevet skal have lidt flere oplysninger for at kunne svare præcist nok.

Hund savler og er træt

Når en hund samtidig med at savle også er træt, skyldes det en underliggende sygdom. Disse sygdomme kan være smerter, infektion eller sygdomme, der giver kvalme. Når en hund både er træt og savler, skan man altså være særlig omhyggelig med at finde årsagen, da der kan være noget mere omfattende i spil.

En hund vil normalvis ikke blive træt hvis den eksempelvis har haft noget træls i munden.

Hund der savler når den sover

Hunde kan savle meget når de sover (det gør jeg faktisk også 😉 ). Drømme kan måske forstærke effekten, hvis hunden eksempelvis drømmer noget, der sætter aktivitet i den del af hjernen, der styre spytdannelse – det er dog ikke bevist, men blot en tese, jeg har.

Selvom hunden mest kun salver, når den sover gælder de andre pointer om sygdomme i munden også. En knækket tand, en pind eller betændelse kan godt få en hund til at savle mere under søvn. Den synker måske blot spyttet, når den er vågnen, så du ser det ikke. Når den sover får du så det reele billede af, hvor meget savl hunden faktisk har.

En sidste mulighed

Sidste mulighed, som ikke rigtig passer ind under én af de 5 andre kategorier er en pind i munden. Det er et helt specifik problem hunde kan have, hvis de tygger lige ned gennem en pind med de bagerst kindtænder – dem der hedder 108/109 og 208/209. De sidder i overmunden og en pind her kiler sig fast op imod ganen.

Sidder der en pind her, kan din hund ikke lukke munden ordenligt og det gør ondt. Din hund svaler som sådan ikke mere, men den har svært ved at synke og spyttet vil altså løbe ud i stedet.

Nogle gange er det nødvendigt at give hunden noget at slappe af på, for at få pinden ud.

Endelig er særlige former for epilepsi også en mulighed. Man behøver nemlig ikke kun have anfald i de dele af hjernen, der styrer musklerne. En hund ,ed epilepsi kan også have “kramper” i centrene for følelser og styring af andre funktioner.

Er du bekrymret for, om din hund kan have epilepsi, skal du bestemt se min artikel om emnet her…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Forgiftninger, Hund, Hundesygdomme, Mave- og tarmsygdomme


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld