oktober 17

0 comments

Hundefoder mod hårtab og fældning – årsager og sammenhæng

Hundefoder kan ikke stoppe hårtab og fældning helt, men det kan hjælpe og bedre meget. Når en hund taber pelsen ud over normal fældning, kan de skylde en ubalance inde i kroppen, eller noget, der kommer udefra.

I denne artikel vil jeg beskrive svare på spørgsmålet: “Hvorfor mister min hund hår?” og hvilket foder kan du give imod pelstab. Den handler altså om generelt pelstab, så hvis du vil videre mere om knurhår specifikt, skal du læse den her artikel…

Din hund kan miste hår af disse årsager:

Hundefoder mod hårtab

Hundefoder mod hårtab vil have den rette sammensætning af aminosyrer (særligt de svovl-holdige typer) og EFA-olier. Foder retter dog ikke op på alle typer pelstab, men giver hunden bedre betingelser. Sygdomme skal behandles og allergiske hunde skal have allergiskånsom kost for at reducere hårtab.

Hundefoder kan altså ikke rette op på alle typer hårtab hos hunde. Det giver sig selv at foder ikke bekæmper lopper eller svampeinfektioner, men huden har selv et godt forsvar, som kan støttes og styrkes.

Særligt er det rigtige foder vigtigt for hunde med ubalance i immunforsvaret. På den måde bliver korrekt fodring en hjørnesten i behandlingen af allergier, fodersensitivitet, nogle immunsygdomm og som støtte ved nogle svampeinfektioner.

Er hunden allergisk eller fodersensitiv vil allergiskånsomkost også kunne reducere hårtab.

Sammensætningn af aminosyrer

Alt foder, der bliver solgt i Danmark, har den korrekte mængde af protein. Du kan altså uden videre fodere en rask hund med hvilket som helst foder, der er godkendt i Danmark.

MEN. Der ER stor forskel på kvaliteten.

Særligt skal foderet indeholde såkaldte svovl-holdige aminosyrer, hvis det skal hjælpe med ringe pelskvalitet eller pelstab. Protein består af en sammensætning af aminosyrer og særligt skal hunde have tilførst 10 essentielle aminosyrer gennem foderet. Alt protein indeholde ikke alle aminosyrer.

Særligt kan man opleve med nogle billigere typer foder, at de ikke indeholde nok af de essentielle aminosyrer, og dermed at den type foder giver en dårligere pelskvalitet og mere hårtab.

Derfor bliver behandlingen at skifte hunden til en type foder af en bedre kvalitet, der indeholder en bedre sammensætning af aminosyrer.

Læs desuden mere om dyrlægens opskrift på skånekost her…

Symmetrisk hårtab hund

Ubalancer i huden og kroppen generelt kan nogle gange ses på hunden og pelsens kvalitet.

Symmetrisk hårtab hos hunde skyldes oftes enten en hormonlidelse eller allergier. Disse typer pelstab bedres ikke med foder alene, men korrekt fodring er en hjørnesten i, at få hundens system mest mulig i blance.

Hormonelle lidelser vil for det meste ikke give kløe, men pelsen fælder ud til syneladende af sig selv.

Min hund klør sig og fælder meget

Når en hund klør sig og fælder mere end normalt, er det typisk udtryk for en ubalance i huden. Selvom man ikke kan finde lopper direkte i pelsen, vil en del af behandlingen være en loppekur. Derfra kan særligt foder imod pelstab og evt. kosttilskud komme på tale.

Er kløen meget udtalt kan det evt. være en fordel at vaske hunden et par gange i specieldesignet kløestillende hundeshampoo. Nogle hunden har dog en pelstype (eks. Bernersennen), der går pelsvask til en sær opgave. I det tilfælde kan medicin komme på tale.

Alopeci (pelstab) omkring øjne

Når en hund taber pelsen omkring øjnene vil man typisk tænke på en af tre mulige diagnoser. Hårsækmider er helt oplagt, og ses ofte hos yngre dyr. Øjenbetændelse med hævede og kløende slimhinder, vil også kunne få hunden til at tabe pelsen omkring øjnene. Endelig er allergier en oplagt forklaring.

Med hensyn til foder, vil dette kun kunne hjælpe på allergidelen, ved at hunden får en allergiskånsom kost, dens system kan tåle.

Hund taber pels efter fødsel

Når en hund taber pels efter fødslen skyldes det at hormonerne ændrer sig i kroppen. Det er helt normalt og ikke noget, der skal laves om på. Dette normaliserer sig af sig selv. Tæver, der lige har født, har ofte godt af at spise samme hvalpefoder som hvalpene skal have, men hun skal altså ikke nødvendigvis have særligt foder mod fældning.

Ofte stillede spørgsmål

Er lakseolie godt til hunde?

Lakseolie og andre fiskeolie er et rigtig godt kosttilskud til hunde. Der er videnskabelig dokumentation for positiv effekt på led, pels og hjertet. Lakseolie er kun en dårlig ide, hvis produktet indeholder rester af fiskekød og din hun ikke tåler fisk.

Er B vitamin godt for hunde der fælder?

Vitamin B har positive effekter i kroppen heriblandt både for pels og fordøjelse. Tilskud af vitamin B er dog ikke noget, vi dyrlæger anbefaler til andre end hunde, der lider af EPI. Det er ikke nødvendigt. Det er formentlig ufarligt i moderate mængder, men også tvivlsom om det vil have betydning for fældning.

Hvis du overvejer at give din hund B vitamin gennem rå æg, skal du læse det her først…


Tags

Videobrevkasse


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page