Hund med voldsom opkast af noget der ligner kaffegrums

Efter hundetræning kastede min hund op. Det er noget i, der ligner kaffegrums…

(Udgivet april 2012, senest opdateret marts 2021)

Min hund er en labradoodle på 6 måneder.

Da vi kørte hjem fra hundetræning i dag kastede hun volsomt op. Det var tyndt som vand med noget, der ligner kaffegrums. Det lugter meget.

Skrevet af: Randi Jensen

Oplyst: 6 måneder, labradoodle

 

Kaffegrums er blod

Det sorte, der ligner kaffegrums, er sansynligvis blod fra din hunds mavesæk. Når man ser den slags i opkast eller afføring, kommer det fra et blødende mavesår eller et sår i tyndtarmen.

Hvis hunden har spist meget lever (eller andet med meget blod i) kan det dog også komme derfra. En enkelt gang har jeg også set have en blødning i næsen (næseblod), som i stedet for at løbe ud af næseborene løb ned i halsen. På den måde slugte den hund en del blod, og det blev først opdaget da den kastede “kaffebrums” op.

Under alle omstændigheder er opkast af noget, der ligner kaffebrumt tegn på en alvorlig blødning et eller andet sted.

 

Kan være meget alvorligt

Blod i opkast skal altid tages meget alvorligt. Hvor akut det er, afhænger dog selvfølgelig meget af mængden. For at afgøre dette, kan det være nødvendigt at lave en blodprøve. Den viser måske ikke hvor det bløder, men den kan vise om din hund mangler blod.

Et røntgenbillede kan også være nødvendigt. Det vil måske heller ikke vise præcist hvor blødningen kommer fra, men kan være med til at udelukke en del sygdomme.

 

Får din hund medicin?

Når en hund kaster kaffebrumt op, skal man være mget grundig. Derfor vil din dyrlæge også spørge til om din hund får medicin.

Blødende mavesår eller tarmsår er sjældne bivikrninger på binyrebarkhormon og på nogle typer smertestillende medicin. Derfor skal du også snakke med din dyrlæge om den type behandling skal stoppes en periode.

Til gengæld kan det lindre at få noget mavebeskyttende som mennesker også tager til mavesår. Det vil kunne lindre symptomer og ubehag, men ikke kurere sygdommen. Der skal altså stilles en diagnose får den slags forsøges.

 

Ved den slags symptomer er det vigtigt at du kontakter din dyrlæge eller en vagtdyrlæge hurtigst muligt.

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Akutte sygdomme, Hund, Mave- og tarmsygdomme


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld