oktober 19

0 comments

Kan hunde få leverpletter? Og kan man fjerne dem?

Vores hund har fået nogle brune pletter på huden, som måske er leverplatter. Hvordan fjerner man leverpletter på en hund?

Hej dyrelæger

Vi valgte at skifte foder for vores hund aht huden, men er i stedet begyndt at få brune pletter. Hun har dem på hele kroppen, men særligt på maveskindet.

Vi har over flere omgange været til dyrlægen af andre årsager, men ingen har sagt noget til dem, så jeg er ikke bange for at det er noget farligt, men jeg tror heller ikke, at de ved hvad det er.

Vi kalder dem leverpletter, men ved du hvad det er og hvad det kommer af og hvordan vi får dem til at gå væk?

mvh Josefine

 

Hej

Selvom det ikke er det mest almindelige type udslæt, vil jeg klart anbefale at starte med at behandle for lopper og andre parasitter. Derfra kan jeg komme på nogle forskellige lidelser

 

Solar lentigo: “Leverpletter”

Denne slags brune pletter har egentlig ikke noget med leveren at gøre, men skyldes lys. Det er ikke særligt godt beskrævet hos hunde, og de er derfor ikke omtalt i vores lærebøger.

Som dyrlæger gør vi altså en del ud af at udelukke nogle af de andre sygdomme, for at være sikker på, om der er noget vi kan hjælpe hunden med.

Disse er som solbrænthed ikke noget, der kan fjernes.

 

Modermærker: Malignant Melanoma, Melanosarcoma eller “Ondartet Lentigo”

Hunde kan få både godartede modermærker og ondartet modermærkekræft. Oftest dog vil disse knudetyper være en lille smule hæve i huden, hvis ikke de er en regulær knude.

De er samtidig også ofte mere sorte en brune.

Dog kan disse to dele ikke alene udelukke om farven i huden er farlig eller ej. Den eneste måde er, at tage en prøve af stedet. Enten med en tyd nål, hvis det er muligt, eller en regulær biopsi.

Denne type knuder fjernes med kirurgi, også meget gerne inden de spreder sig og bliver farlige.

 

Hyperpigmentation (Acanthosis Nigricans)

Hyperpigmentation er generel mørkfarvning af huden i små eller store områder. Det er ikke i sig selv en specifik sygdom, men en reaktion i huden som symptom på en underliggende sygdom – eks. hormonlidelser eller allergi. Hyperpigmentation ses lyst brunt til sort, let hævet nobret område med fortykket hud. De typiske steder er på ben og i lysken.

Denne type hudforandring fjernes med lokal vask med noget, der dræber evt. specifikke svampe og ved at diagnosticere og behandle hundens underliggende sygdom.

 


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page