Må jeg give min hund rå æg som et supplement til BARF …
Hej spørgdyrlægen.dk
Bliver nødt til at hører om hunde må få hele rå æg?
Min hvalp er på barf i forvejen 🙂
Indsendt af: Anonym
Det er et meget almindeligt spørgsmål, du stiller, så mange andre hundeejere som dig, overvejer om de må give deres hun rå æg.
Hunde må godt få både rå og kogte æg. Risikoen for bakterier på rå æg er nærmest ikke eksisterende i Danmark. Æg er rige på både proteiner og mineraler og kan derfor være et godt supplement til en ellers balanceret kost.
Der er dog en del kalorier i, så du skal være opmærksom på hundens vægt. Risikoen for om stoffer i ægene blokkerer optaget af B-vittamin er kun relevant, hvis du fodre med store mængde æg og gør det ofte.
Rå æg er en fin ide
Der er ingen egentlig fare ved rå æg og det rigtig godt som supplement. Risikoen for bakteriesmitte med Salmonella og Campylobacter er minimal for tiden.
Ofte anbefaler man det i grøntsagsmix, hvis man giver det. Altså moste grøntsager med f.eks. hakket kød, rå æg osv.
Rå æg er smækfyldt med b-vitamin og sundt protein, så det kan hun sagtens give engang imellem.
Hvis ikke din hund er én af de meget sjældne hunde, der er allergisk overfor ægge-protein, behøver du ikke være bange for tarmproblemer eller dårlig hud- og pelskvalitet.
Nogle bruger også æg som supplement. Du kan læse min anbefalede opskrift på skånekost her…
Bekymringerne med Biotin og Avidin
Biotin og avidin er to proteiner, der ofte diskuteres sammen på grund af deres unikke sammenspil. Her er de grundlæggende oplysninger om de to:
- Biotin: Biotin er et vandopløseligt B-vitamin (også kendt som vitamin B7 eller vitamin H). Det er nødvendigt for flere vigtige kropslige funktioner, især for at omdanne fødevarer til energi og at opretholde hud, hår og negle.
- Avidin: Avidin er et protein, der findes i rå æggehvider. Avidin har en meget stærk evne til at binde biotin, hvilket gør biotin utilgængelig for absorption i tarmen.
Biotinmangel: Regelmæssigt forbrug af store mængder rå æggehvider over en længere periode kan føre til biotinmangel, fordi avidin binder biotin og forhindrer dets absorption. Biotinmangel kan resultere i symptomer som hårtab, hudproblemer, træthed og nervesymptomer.
Denne bekymring er især relevant for hunde, da nogle hundeejere kan vælge at fodre deres kæledyr med rå æg. Regelmæssigt og stort forbrug af rå æggehvider kan teoretisk føre til biotinmangel hos hunde.
Det er vigtigt at bemærke, at mens risikoen for biotinmangel på grund af indtagelse af rå æggehvider er teoretisk, er det i praksis sjældent, medmindre din hund spiser meget store mængder rå æggehvider regelmæssigt over en længere periode.
Spørg Dyrlægen
…for dyrenes skyld
Må hunde få æggeskaller?
Æggeskaller en god kilde til kalk (calcium) og kan være en sund tillæg til din hunds kost, især hvis de som her får en hjemmelavet kost, hvor man skal være opmærksom på at dække alle ernæringsbehov.
Her er nogle ting at overveje, hvis du overvejer at give din hund æggeskaller:
- Sørg for, at æggeskallerne er rene. Det er bedst at skylle skallerne og tørre dem, før de gives til hunden, for at undgå eventuelle bakterier, som kan være på skallen. Du kan også skolde dem for at være sikker.
- For at gøre det lettere for hunden at fordøje, og for at undgå potentielle skarpe kanter, kan du male skallerne til et fint pulver og tilsætte det til hundens mad.
- Som med alle tilskud, er det vigtigt ikke at overdrive det. For meget calcium kan være skadeligt for hunden. Det er naturlig vigtigt at sørge for, at din hund får en afbalanceret kost, der opfylder alle dens ernæringsbehov.
Hej Søren
Min gamle hund der lige er fyldt 16,fik for kort tid siden konstateret dårlig nyre og lever. Da jeg ikke har kunnet få hende til at spise hverken den ene eller anden slags diæt kost, er jeg gået over til barf. kødet har jeg styr på, men hvad med grønsager, hun elsker rå gulerødder og rød peberfrugt, men er der nogle grønsager hun ikke må få? og er rå æg/ rå æggeblome ikke godt for hende?
med venlig hilsen
Gitte Nielsen
Hej Gitte
BARF kan være en rigtig god måde at fodre på, men for hunde med særlige behov, bliver det absolut kompliceret. Det KAN lade sig gøre, men så kræver det at du virkelig sætter dig ind i sagerne og allerhelst får en kostplan hos én af de få dyrlæge-ernæringsspecialister vi har i landet. Der er kun en 2-3 stk.
Jeg kan godt nævne dig nogle ting som løg og kartofler, du ikke bør give din hund, men det vil ikke hjælpe dig nok. Med nyreproblemer skal du grave meget ned i mikroernæring som kalk, næringssalte, aminosyrer og biotilgængelighed.
For de fleste vil de specieldesignede nyre- og leverdieter være den mest sikre vej frem. De er testet igen og igen. Så altså: Det kan lade sig gøre med BARF, men så har du en helt særlig udfordring for dig.
Søren
Hej Søren.
Jeg har en Eurasier-han på 16 mdr., han er meget småt spisende og har inden for 1 1/2 md. tabt to kg, hvad gør jeg for, at få ham til at spise? Han vejer 24 kg nu. Han vi meget gerne have “menneskemad”, men det er jo ikke så godt eller hvad?
Venlig hilsen
Rita Böttcher
Hej Rita
De fleste hunde kan sagtens tåle lidt menneskemad i ny og næ, men som nødløsning er det en skidt strategi. Du kan sagtens finde en masse med mange kalorier, rå æg inklusiv, der kan få din hund til at holde vægten. Der er bare risiko for, at du trækker noget ud, som skulle være håndteret anderledes. Har han f.eks. en medicinsk sygdom, kan du give ham alt muligt uden at han bliver rask. Det trækker bare tiden ud, inden han får den rette behandling.
For mig ligger grænsen ved vægttab på 8-10 %. Med 2 kg ud af 24 har din hund altså tabt 8,3 % af sin vægt og er bestemt kandidat til en blodprøve og en grundig undersøgelse hos en dygtig dyrlæge.
Rå æg og andet menneskemad er ikke vejen frem for din hund, mener jeg.
Søren
Kan man give sin hund (meget slanke og småt spisende) æg hver dag?
Hej
Ja, det kan man in princippet godt, men det kommer an på hvor stor en del af kosten det i så fald ville blive. Hvis det er en meget lille hund, vil et enkelt måske udgøre det meste af dens behov den dag, og dermed være med til, at hunden ikke vil spise andet.
/Søren