Ringorm hos hund – Symptomer og behandling

Ringorm hos hunde er en svampeinfektion i huden, som kan smitte fra andre dyr, mennesker og via tæpper og overflader. Hunde enten ikke har mødt infektionen før eller som har nedsat immunforsvar har større sandsynlighed for at få ringorm. Det gælder særligt helt unge hunde.

Symptomerne på ringorm hos hunde kan variere afhængigt af den type svamp, der er involveret. Dette inkluderer udslæt, kløende pletter, skorper eller flager på ydersiden af ​​huden og røde prikker eller filmbelagte områder på indersiden af ​​huden. I alvorligere tilfælde kan symptomerne vise sig som væskende sår over store dele af kroppen.

Behandlingen af ​​ringorm hos hunde består normalt af salve med svampemiddel. Ved stærkt angrebne områder kan det også være nødvendigt at anvende topisk steroidbehandling for at begrænse inflammation og kløe.

Ringorm hos hunde skyldes typisk en af to typer af svampe:

  1. Microsporum canis: Dette er den mest almindelige årsag til ringorm hos hunde. Det er en type dermatofyt-svamp, der kan inficere huden, pelsen og kløerne hos både hunde og katte.
  2. Trichophyton mentagrophytes: Denne type svamp kan også forårsage ringorm hos hunde, selvom det er mindre almindeligt end Microsporum canis. Det kan også inficere andre dyr og mennesker.

Begge disse svampe er meget smitsomme og kan spredes fra dyr til mennesker og omvendt.

Symptomer på ringorm hos hunde

Symptomerne inkluderer typisk hårtab, skæl, tør og kedelig pels, øget pigmentering i huden og kløe. Ringorm klør ikke meget i sig selv, men det kan de bakterier, der vokser i skorperne godt.

  • Hårtab (alopeci) – kan optræde i cirkulære eller uregelmæssige mønstre.
  • Skæl – tørre flager af hud, der kan være synlige i hundens pels.
  • Tør og kedelig pels – pelsen kan miste sin glans og føles tør og kedelig at røre ved.
  • Øget pigmentering i huden – hudområder, der er påvirket af ringorm, kan blive mørkere eller brunlige.
  • Kløe – hunden kan opleve kløe og irritation i de berørte områder. Det er dog ikke selve ringormen, der klør, men snarere bakterier, der kan vokse i de skorper, der dannes på huden.
  • Røde eller hævede pletter på huden – pletterne kan være runde eller uregelmæssige og kan variere i størrelse.
  • Skorper – skorper kan danne sig på huden, og hvis de fjernes, kan man se et lille hulrum i midten (som ofte er et karakteristisk træk ved ringorm)

Hvordan får hunde ringorm?

Ringorm hos hunde er forårsaget af en svampespore, der inficerer det ydre lag af hud og pels. Det overføres oftest via direkte kontakt med smittede dyr (eller mennesker/børn) og genstande som børster, legetøj og endda fra jord.

Nogle hunderacer har en øget risiko for at få ringorm, især dem med nedsat immunforsvar såsom helt unge hunde, meget gamle hunde, eller dem der er på medicin der trykker deres immunforsvar.

Sådan stilles diagnosen ringorm

For at stille diagnosen ringorm hos hunde kan man enten anvende en svampedyrkning, se på hård under mikroskopi eller ved en biopsi. Dyrlægen vil typisk starte med at undersøge området for symptomer, såsom skællende pletter, kløe og rødme.

Ved en svampedyrkning tages et lille udstryg fra det inficerede område sammen med nogle hår. Dette dyrkes på et specialt medie og man har svaret inden for 10-12 dage.

Ved brug af mikroskopi af hår er det nødvendigt at fjerne et par hår fra det berørte område og derefter undersøge dem under et mikroskop.

Endelig kan man også foretage en biopsi, ved at tage et lille stykke væv fra det berørte område til analysering i et laboratorium.

Nogle gange kan man endda bruge langbølget ultraviolet lys (”woods lampe”) til visuelt se smitsomme svampe pga. deres fluorescens.

Hvordan ser jeg selv om min hund har ringorm?

For at se om din hund har ringorm skal du undersøge det berørte område nøje for tegn som rødme, kløe og skællende pletter. Du kan altså kun se det ved at genkende udslættet i huden. Der findes pt. ingen ringormtest i håndkøb.

Behandling af ringorm hos hund

Til milde tilfælde af ringorm kan man prøve lokalbehandling med en svampedræbende salve eller shampoo. Det kan også være en god idé at klippe langhårede hunde helt kort, så lokalbehandling bliver lettere og smitten nedsættes.

Svære tilfælde af ringorm kræver ofte medicinsk behandling med et svampemiddel i enten tablet- eller flydende form, som hunden skal spise. Langvarig behandling er ofte nødvendig, og det kan også være påkrævet at hjemmet behandles mod svampesporer.

Hvis der er en underliggende årsag til ringorm (f.eks. nedsat hudbarriere, nedsat immunforsvar eller immunhæmmende medicin), skal dette også målrettes for bedst mulige resultater. 

Medicinsk behandling af ringorm er som regel nødvendig for at komme infektionen til livs.

Ringorm smitte fra hund til menneske

Ja, ringorm er en zoonose, det vil sige den kan smitte fra hund til menneske og omvendt. Det betyder at både hunde og mennesker kan være i fare for at få ringorm fra hinanden.

Mennesker har ofte ikke samme symptomer som hunde, deres symptomer kan være lidt anderledes. De typiske symptomer er røde, skællede pletter eller mavesår der normalt forekommer på arme, ben eller overkroppen.

Hvis du mistanke om ringorm på dig selv skal du kontakte din egen læge.

Hvordan smitter ringorm fra hund til menneske?

Ringorm kan smitte fra hunde til mennesker på flere måder. De mest almindelige smitteveje er:

  1. Direkte kontakt med en inficeret hund: Ringormsvampen kan overføres fra hund til menneske gennem direkte hudkontakt. Hvis en person rører ved en inficeret hunds hud eller pels, kan svampen overføres til personens hud.
  2. Indirekte kontakt med inficeret hundeudstyr: Ringormsvampen kan overleve i miljøet og på overflader i op til to år. Hvis en person kommer i kontakt med en overflade, som en inficeret hund har berørt, kan svampen overføres til personens hud. Det kan for eksempel være hundens sengetøj, legetøj, børster eller andre plejeprodukter.
  3. Gennem luften: Ringormsvampen kan spredes i luften og inficere personer, der indånder svampesporer fra en inficeret hund eller fra et inficeret miljø.

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle hunde med ringorm viser synlige symptomer, så selvom hunden ser sund ud, kan den stadig bære på svampen og overføre den til mennesker.

Falsk ringorm hos hund – ringformet hudeksem

Ringorm og Falsk ringorm er IKKE det samme. Hos hunde skyldes falsk ringorm af bakterier, især Stafylokokker, som vokser i ringformede eksem-udslæt. Symptomerne kan variere fra mild kløe og rødme til mere alvorlige sår og skaleringer i pels.

Behandlingen vil være lokal vask og eventuel antibiotika. Ikke salve med svampemiddel!

Ofte stillede spørgsmål

Er ringorm farligt for hunde?

Ringorm hos hunde er oftest fredeligt, men kan udvikle farligt for både dit kæledyr og dig selv. Det er en svampesygdom, der forårsages af den smitsomme svamp og symptomer inkluderer kløe, hudirritation og hårtab på inficerede områder.

Hvad er stafylokokallergi hos hunde?

Stafylokokallergi hos hunde er en allergisk hudlidelse, der opstår, når hundens immunsystem reagerer på antistoffer produceret af stafylokokker. Denne type infektion forårsager alvorlige symptomer såsom kløe, rødme og flakket hud. I nogle tilfælde kan det endda føre til anafylaktisk shock.

Det er vigtigt ikke at slå stafylokokallergi hen som at “det er nok bare ringorm”!

Hvad sker der hvis man ikke behandler ringorm?

For det meste vil ring gå væk efter sig selv efter 2-3 måneder, hvis man ikke behandler det. Man skal dog huske at det spreder smitten i hjemmet og til andre dyr og mennesker i hele perioden, mens immunforsvaret arbejder med infektionen. Ringorm kan desuden sprede sig til andre steder på kroppen.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld