juni 14

0 comments

Analsækbetændelse hos hund (eller bare kløe i røven?)

Når en hund kører på numsen eller slikker sig bagi kan hunden have analsækbetændelse, men der kan også være andre ting galt. I nogle tilfælde kan det det udvikle sig til infektion eller en regulær byld.

Hvad er analkirtler og analsække?

Hunde (katte, kaniner og mange andre dyr) har to typer kirtler ved endetarmsåbningen. Det mest kendteer analsækkene, som producere et sekret, der virker som et visit kort for hunde.

Det er blandt andet også derfor hunde kan få noget ud af at snuse andre hunde i numsen. Samtidig bliver der klemt lidt ud på afføringen, der efterlader hundens signatur.

Det er altså kirtler og sække hunden har brug for, og som producere sekret på daglig basis. De kan tømmes, men bliver selvfølgelig hurtigt fyldt igen.

Kan man selv tømme analkirtler på hund?

Du kan selv tømme analkirtlerne på din hund, men det er som udgangs punkt kun noget du skal gøre hvis der er optræk til problemer. Ellers bør analsækkene overlades til si selv. Man tømmer dem ved at klemme med tommel- og pegefinger skråt under ringmuskelen.

Hvad koster det at få tømt analkirtler

Det koster normalt mellem 150-400 kr at få tømt en hunds analkirtler hos dyrlægen. I nogle tilfælde er det dog en gratis services hvis hunden for eksempel er i narkose. Nogle steder er det også en gratis service hvis du er medlem af en sundhedsordning.

Skal de tømmes på grund af problemer vil du formentlig skulle betale for en almindelig konsultation plus eventuel medicin. Dette koster samlet oftest omkring 700-1400 kr.

Få altid et konkret tilbud hos din egen dyrlæge, der passer netop din hund.

Hund bløder ud af numsen og har byld ved endetarmen

Hvis en hund har hul på analkirtelen skyldes det oftest en byld. Bakterier kan vandre ned i en analsæk og give en infektion, eller udgangen fra sækken kan stoppe til, så der bliver overtryk.

Det er en meget smertefuld oplevelse for en hund at have en byld i en analsæk. Ofte vil hunden også have feber og dens humør vil være påvirket.

Det vigtigste i behandlingen er, at få skabt udløb igen, så fremtidig sekret også kan komme ud. Derfor vil man oftest give hunden en beroligende injektion og derefter spule kirtlen igennem med sterilt saltvand.

I de fleste tilfælde får hundene både antibiotika og smertestillende medicin med hjem.

Fjernelse af analkirtler på hund

Hunden har brug for sine analkirtler, så man fjerner dem kunhvis de giver gentagne problemer man ikke kan løse med foderændringer og/eller medicin.

Det er altså ikke nok at vi synes det er ulækkert eller blot ikke kan tømme dem – lidt som man heller ikke amputerer tæerne selvom hunden ikke gider have klippet kløerne.

Efter gentagne gange med byld og infektion kan man overveje at amputere analsøkkende. Det sker under fuld narkose. Man renser først op og blæser derefter noget kit-materiale ned i kirtlerne. Herefter lægger men et snit i huden og løsninger kirtlen fra vævet omkring. Til slut syr man underhuden og huden sammen igen.

Hvad koster det at få fjernet analkirtler?

Med narkose, operation, medicin og en kontrol koster det typisk 3600-8000 kr at få fjernet analkirtlerne hos dyrlægen. Hver dog opmærksom på, at det ikke er det samme som hvis der er infektion og kirtlerne “blot” skal spules og renses.

Hvorfor kører hunden på numsen og slikker sig meget bagi?

Overfyldt analsække er nok det første mange kommer til at tænke på når hunden enten kører på numsen eller slikker sig bagi.

Dog er det langt fra altid årsagen.

Når en hunden kører på numsen kan det være helt normal adfærd for at sætte duftmærker af og gøre sig ren. Det kan også skyldes kløe i hunden omkring endetarmsåbnen (perianalkløe), eller det kan skyldes overfyldte analsække.

Hvis ikke hunden stopper med det hurtigt igen, kan det være tegn på problemer. For det første bør man se grundigt på huden omkring endetarmsåbningen. Den må ikke være rød eller på anden måde misfarvet. Se også efter helt op på undersiden af halen.

Særligt allergiske hunden eller hunde med sensitiv hud kan have kløe her. Det er ofte (ikke altid) koblet til slikkeri og kløe i poterne og ørerne.

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår skal analkirtler tømmes?

Analkirtler skal tømmes så sjælendt som muligt, så for de fleste hunde vil det altså sige “aldrig”. Hvis en hunden har haft gentagne problemer vil en rutine med tømning ca. 4-6 gange om året være passende plus en kontrol, ved symptomer på problemer.

Hvorfor får hunde fyldte analkirtler?

En hunds analkirtler er normalt fyldt med en lille smule sekret. De producerer sekret i analkirtlerne på samme måde som de laver spyt i munden og voks i ørerne. Problermerne opstår først nå kirtlerne stopper til og sekret ikke kan komme ud. Det kan skyldes infektion eller en udtøring af sekretet.

I disse tilfælde er det vigtigt at få tømt kirtlerne af inden det udvikler sig til en byld.

Hvorfor lugter min hund af fisk?

Hunde kan lugte af fisk to steder fra. Normalt sekret fra analkirtlerne har en karakteristisk stram fiskelugt. Hunde kan både frivlligt og ufrivilligt tømme analkirtlerne og dermed udsende fiskelugten. Dette er normalt. Den anden mulighed er betændelse under eller omkring tænderne.

Hunde med infektion omkring eller bagtænderne vil ofte have en meget grim ånde. Afhængigt at hvilken bakterie, der dominerer infektionen, kan det lugte forskelligt. Typiske lugte fra en tandinfektion eller paradentose er “fisk”, “acetone” og “kloark”.
Tags


You may also like

Hvofor vil min hund ikke spise?

Hvofor vil min hund ikke spise?
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page