Analsækbetændelse hos hund (eller bare kløe i røven?)

Når en hund kører på numsen eller slikker sig bagi kan hunden have analsækbetændelse, men der kan også være andre ting galt. I nogle tilfælde kan det det udvikle sig til infektion eller en regulær byld.


⚡ Lyn-version

Der er to typer kirtler, og nogle hunde, der klør sig, har ikke nødvendigvis problemer med anal-sækkene, men kan have andre problemer som betændelse. Anal-sækkene producerer et voksagtigt sekret, der fungerer som et “visitkort” for hunden, og giver information om dens identitet. Problemer opstår, når der er betændelse i disse sække, som kan være forårsaget af bakterier eller sekret, der er for tykt til at blive udskilt naturligt. Betændelse kan forårsage smerte og irritation hos hunden. Behandlinger inkluderer at tømme kirtlerne manuelt og administrere medicin. Ejere kan forsøge at tømme kirtlerne derhjemme, men hvis hunden viser tegn på ubehag, bør en dyrlæge konsulteres. Dyrlæger kan tilbyde yderligere behandlinger og medicin for at håndtere infektion og smerte.


Udskrift af videoen

[0:01] Vi skal snakke om anal-sække eller anal-kirtler i dag. Der er faktisk to forskellige slags kirtler, og det er derfor, at der også er to navne.
Og så skal vi snakke lidt om, hvorfor nogen hunde, der klør sig i numsen, faktisk ikke har problemer med de her anal-sække.
De har nemlig noget andet, og det kan være ret vigtigt som hundeejer at kunne kende forskel på de to ting.
Og særligt også, hvis det har noget med betændelse at gøre, for det kan gøre temmelig ondt.
Jeg prøver at lave en tegning her, så det forhåbentlig giver lidt bedre mening.
Hvis vi leger, at det her er endetarmsåbningen på en hund, så sidder der to poser her klokken fire og klokken otte i forhold til endetarmsåbningen.
De kirtler, eller de sække her, de har nogle kirtler inde i, som producerer sådan et voksagtigt sekret, som er sådan et duftsekret, der på en eller anden måde er en slags visitkort for den hund Det er derfor, at hundene kan få blandt andet derfor, at de kan få noget ud af at snose hinanden i numsen, og også til deres forskellige affæring Fordi så kan de ligesom få en fornemmelse af, om det er en han eller en hund, og hvilken slags hund det er, og hvor teven er hængende i løbetid og sådan noget Så der er meget god information i det, og det er meningen, at noget af det skal komme med ud, når der kommer afføring forbi her.

[1:21] Hun har også nogle andre kirtler, og det er faktisk dem, der hedder analkirtler, eller pæri-analkirtler, som er sådan nogle bittesmå nogle, der sidder hele vejen rundt i huden omkring endetarmsåbningen.

[1:35] De er så små, at vi ikke kan se dem, og vi kan ikke se udførelsesgangen fra de kirkler.
Så det er ikke nogen, vi har med at gøre, hvis der ikke ligefrem er sygdom i dem.
Vi kan godt mærke de her kirkler, både når de er normale, men særligt, hvis der går betændelse i dem.
Nu tager jeg lige den røde her, fordi det er for det pædagogiske islet.
Der kan ske to ting her.
Enten så kan der vandre en bakterie ned oppe fra endetarmsåbningen ned i kirkeland, og så kan den slå sig ned, og så bliver der simpelthen betændelse inde i posen, inde i sækken her.
Der kan også ske det, at sekretet herinde bliver for tungt, det bliver for vokset, det bliver for tykt og ikke kan komme ud af sig selv.
Og så stopper posen simpelthen til.
Og i begge tilfælde så bliver posen altså overfyldt og så bliver den irriteret og der går betændelse både i selve posen, men også i vævet omkring og så får hun sådan en forholdsvis stor og rød plamage her, sådan lidt skråt nede for indentarmsåbningen det kan også ske over i den anden side, men sådan lidt skråt nedenfor Og hvis der er meget betændelse derinde, eller der er meget overtryk i, så kan det faktisk sprække, og så hvor jeg udlægger det indlyder, så kommer det der sekret og betændelse ud den vej der.
Og det er sådan helt klassisk, hvis man sådan nogle centimeter, sådan skråt nedenfor indertarmsåbningen har en betændt område, hvor der kommer pus ud under huden der.

[3:03] Det er en slags gaysens natur at behandles, både med stærkt smertestillende, fordi det gør så ondt som det gør, men rigtig mange af de hunde, der har det her, de har også brug for en spjådkat, der dækker præcist for den type af infektion her.
Så selvfølgelig er det sådan lidt en uheldig affære, hvis det her det sker, og det vil man da som hunderejer gerne prøve at undgå.
Og man kan også godt prøve at klemme dem af, kirtlerne her selv, inden at det bliver til et problem.
Men det der rigtig meget, det der sker ofte, det er at hunde, som f.eks. har klø i huden af en anden årsag, de kan godt være enormt kløende i området her, på grund af noget helt andet.
Og så kan man på den måde komme til at tro, at det måske har noget med de her anal-sække at gøre.
For eksempel så er allergiske hunde eller hunde med en fødevaressensitivitet.

[3:54] De har tendens til at klø steder, hvor der er mange kirtler.
Det vil sige, at de ofte gnæver sig i poterne, de bliver røde og irriteret der, fordi der er svedkirtler i poterne.
De kan også få betændelse i øregangen, hvor der er ørevokskirtler.
Og så kan de være kløende i huden her omkring endetarmsåbningen, på grund af, at det også er et væv med mange af de her små kirtler, for huden er lidt anderledes de steder, hvor vi har kirtler.
Og så er hunden måske rød, så er den lidt mere diffus i hele området og slikker sig, gnubber sig og scooter hen over gulvet på grund af klø i huden og ikke på grund af problemer i analsægget.

[4:33] Hvis man gerne alligevel vil prøve at tømme de her kirkler af, så kan man uden at det sker det store problemer ved det, prøve derhjemme selv.
Det kan være, at man skal have en handske på, selvfølgelig lidt efter hvor sart du er, men man sætter altså tommel og pegefinger på huden, og så trykker ind imod huden, sådan lige syd for endetarmsåbningen.
Det mange hunde vil gøre, det er, at de lige spænder ringmusklen, når man piller i området, og så bliver ringmusklen heroppe, Den bliver sådan lidt hård modstandsland, som du kan trykke op imod, og så klemmer man sådan en skot nedfra og op, og så på den måde ligesom i retning af kirtlen, der ligesom får det klemt ud, og så kommer det nogle gange den vej ud.
Nogle gange så er der ligesom lidt sådan en prop i til at starte med, og så skal man ligesom have hul på den, så det gælder om lige at kigge væk og lukke munden, så man ikke ligesom får det hele sprøjtemalet der.
Det kan godt blive pænt ulækkert, det kan også være en god idé at gøre udenfor.
Hvis hunden har ondt af det her og ikke kan lide, at du gør det her, så kan det være, fordi der faktisk er betændelse hernede, fordi det er noget, der gør rigtig ondt.
Og det vil sige, at hvis ikke du har held med at gøre det på den måde, så vil jeg ikke masse voldsomt meget med det.
Man kan godt give et par skud, men hvis hunden på en eller anden måde melder sig ud af oplevelsen, så synes jeg, at man skal respektere det.

[5:48] Det jeg som dyrlæger kan gøre, det er at jeg for eksempel giver hunden lidt at slappe af på, noget stærkt smertestillende, så putter jeg faktisk en finger i endetarmsåbningen, og så kan jeg på den måde komme ind bag ved kirklen og klemme dem af én af gangen.
Og så ved jeg også, hvilken en af dem der kommer hvad ud af, og så har jeg selvfølgelig også noget medicin, der kan behandle særligt infektion og de smerter, hunden må have.

[6:14] Lad os tale sammen om din hund i kommentarfeltet, og hvis du vil vide mere om specifikt det her med analsexbetændelse, så kig i artiklen over på hjemmesiden.

Hvad er analkirtler og analsække?

Hunde (katte, kaniner og mange andre dyr) har to typer kirtler ved endetarmsåbningen. Det mest kendteer analsækkene, som producere et sekret, der virker som et visit kort for hunde.

Det er blandt andet også derfor hunde kan få noget ud af at snuse andre hunde i numsen. Samtidig bliver der klemt lidt ud på afføringen, der efterlader hundens signatur.

Det er altså kirtler og sække hunden har brug for, og som producere sekret på daglig basis. De kan tømmes, men bliver selvfølgelig hurtigt fyldt igen.

Kan man selv tømme analkirtler på hund?

Du kan selv tømme analkirtlerne på din hund, men det er som udgangs punkt kun noget du skal gøre hvis der er optræk til problemer. Ellers bør analsækkene overlades til si selv. Man tømmer dem ved at klemme med tommel- og pegefinger skråt under ringmuskelen.

Hvad koster det at få tømt analkirtler

Det koster normalt mellem 150-400 kr at få tømt en hunds analkirtler hos dyrlægen. I nogle tilfælde er det dog en gratis services hvis hunden for eksempel er i narkose. Nogle steder er det også en gratis service hvis du er medlem af en sundhedsordning.

Skal de tømmes på grund af problemer vil du formentlig skulle betale for en almindelig konsultation plus eventuel medicin. Dette koster samlet oftest omkring 700-1400 kr.

Få altid et konkret tilbud hos din egen dyrlæge, der passer netop din hund.

Hund bløder ud af numsen og har byld ved endetarmen

Hvis en hund har hul på analkirtelen skyldes det oftest en byld. Bakterier kan vandre ned i en analsæk og give en infektion, eller udgangen fra sækken kan stoppe til, så der bliver overtryk.

Det er en meget smertefuld oplevelse for en hund at have en byld i en analsæk. Ofte vil hunden også have feber og dens humør vil være påvirket.

Det vigtigste i behandlingen er, at få skabt udløb igen, så fremtidig sekret også kan komme ud. Derfor vil man oftest give hunden en beroligende injektion og derefter spule kirtlen igennem med sterilt saltvand.

I de fleste tilfælde får hundene både antibiotika og smertestillende medicin med hjem.

Fjernelse af analkirtler på hund

Hunden har brug for sine analkirtler, så man fjerner dem kunhvis de giver gentagne problemer man ikke kan løse med foderændringer og/eller medicin.

Det er altså ikke nok at vi synes det er ulækkert eller blot ikke kan tømme dem – lidt som man heller ikke amputerer tæerne selvom hunden ikke gider have klippet kløerne.

Efter gentagne gange med byld og infektion kan man overveje at amputere analsøkkende. Det sker under fuld narkose. Man renser først op og blæser derefter noget kit-materiale ned i kirtlerne. Herefter lægger men et snit i huden og løsninger kirtlen fra vævet omkring. Til slut syr man underhuden og huden sammen igen.

Hvad koster det at få fjernet analkirtler?

Med narkose, operation, medicin og en kontrol koster det typisk 3600-8000 kr at få fjernet analkirtlerne hos dyrlægen. Hver dog opmærksom på, at det ikke er det samme som hvis der er infektion og kirtlerne “blot” skal spules og renses.

Hvorfor kører hunden på numsen og slikker sig meget bagi?

Overfyldt analsække er nok det første mange kommer til at tænke på når hunden enten kører på numsen eller slikker sig bagi.

Dog er det langt fra altid årsagen.

Når en hunden kører på numsen kan det være helt normal adfærd for at sætte duftmærker af og gøre sig ren. Det kan også skyldes kløe i hunden omkring endetarmsåbnen (perianalkløe), eller det kan skyldes overfyldte analsække.

Hvis ikke hunden stopper med det hurtigt igen, kan det være tegn på problemer. For det første bør man se grundigt på huden omkring endetarmsåbningen. Den må ikke være rød eller på anden måde misfarvet. Se også efter helt op på undersiden af halen.

Særligt allergiske hunden eller hunde med sensitiv hud kan have kløe her. Det er ofte (ikke altid) koblet til slikkeri og kløe i poterne og ørerne.

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår skal analkirtler tømmes?

Analkirtler skal tømmes så sjælendt som muligt, så for de fleste hunde vil det altså sige “aldrig”. Hvis en hunden har haft gentagne problemer vil en rutine med tømning ca. 4-6 gange om året være passende plus en kontrol, ved symptomer på problemer.

Hvorfor får hunde fyldte analkirtler?

En hunds analkirtler er normalt fyldt med en lille smule sekret. De producerer sekret i analkirtlerne på samme måde som de laver spyt i munden og voks i ørerne. Problermerne opstår først nå kirtlerne stopper til og sekret ikke kan komme ud. Det kan skyldes infektion eller en udtøring af sekretet.

I disse tilfælde er det vigtigt at få tømt kirtlerne af inden det udvikler sig til en byld.

Hvorfor lugter min hund af fisk?

Hunde kan lugte af fisk to steder fra. Normalt sekret fra analkirtlerne har en karakteristisk stram fiskelugt. Hunde kan både frivlligt og ufrivilligt tømme analkirtlerne og dermed udsende fiskelugten. Dette er normalt. Den anden mulighed er betændelse under eller omkring tænderne.

Hunde med infektion omkring eller bagtænderne vil ofte have en meget grim ånde. Afhængigt at hvilken bakterie, der dominerer infektionen, kan det lugte forskelligt. Typiske lugte fra en tandinfektion eller paradentose er “fisk”, “acetone” og “kloark”.Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld