Hvad består knurhår af (og må man klippe dem)?

Jeg vil gerne vide, hvad knurhår er lavet af? Er det keratin som andre hår eller er de en del af balancensansen?

Jeg har et spørgsmål til hvad knurhår består af hos hunde?

Nogen mener de består af kreatin og er døde som alle andre hår? Og andre mener det er hundens følesans og balance?

Håber du vil hjælpe med at afklare 🙂

Indsendt af: AnonymKnurhår består af Keratin som andre hår

Som alle andre hår består knurhår også primært af proteinet Keratin. Protein er basalt set bare en kemisk struktur og dermed ikke i sig selv levende, men den hårsæk, knurhåret vokser i, er levende.

Håret vokser på samme måde som alle andre hår, og skulle man risikere at klippe et af, vil det vokse ud igen.

Vokser knurhår ud igen?

Knurhår vokser ud igen, hvis de bliver klippet eller beskadiget. Det kan dog tage noget tid, afhængigt af dyret og omstændighederne, før de vokser tilbage til deres oprindelige længde.

 1. Vækstcyklus: Ligesom andet hår på dyr har knurhår en vækstcyklus, der består af vækst-, hvile- og udskiftningsfaser. Når et knurhår falder ud eller bliver klippet, starter en ny vækstcyklus.
 2. Væksthastighed: Hastigheden, hvormed knurhår vokser, varierer fra dyr til dyr og kan også afhænge af faktorer som ernæring, sundhed og alder. Generelt kan knurhår vokse langsommere end almindeligt pels.
 3. Aldring og vækst: Som med almindelig pels kan alderen påvirke væksten af knurhår. Ældre dyr kan opleve langsommere hårvækst eller tyndere knurhår.


Forskel på knurhår og andre hår

Forskellen på knurhår og andre hår ligger i hårsækken og ikke i selve håret. Håret er længere og mere stift, så der er selvfølgelig en forskel synlig, men er basalt set opbygget på samme måde.

Hår er i sig selv ikke mere følsomt end et hvilket som helst andet hår.

Omkring knurhårets hårsæk ligger et kar-net af små vener og en del nerveender. Vibrationer forplanter sig ned igennem håret og opfanges af nerven i huden.


julekalender for hund og katte, her med et billede af en kat, der sover ved juletræet

Spørg Dyrlægen

…for dyrenes skyld

Knurhår og balancesystemet

Det er helt korrekt at af knurhårene er en del af både hunde og kattes (og andre dyrs) følesans. De har ikke noget direkte med balancen at gøre ud over, at de hjælper dyret med at orientere sig.

Selvfølgelig skal man undgå at klippe følehårene af, for hunden bruger dem jo, men skulle det ske ved et uheld er det ikke alvorlig.

Det er altså ikke mishandling hvis du skulle komme til at klippe i et hår, men man bør være omhyggelig med at undgå det.


Må man klippe hundens knurhår

Du må helst ikke klippe hundens knurhår – den skal nemlig bruge dem. Det gør som skrevet ikke mere ondt at få klippet et knurhår, end andre hår, men de har særlig funktion.

Hunden vil savne knurhårene indtil de er vokset ude igen – knurhår vokser nemlig ud igen lige som andre hår.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. Hej Søren,

  Tak for dit svar.

  Er dog stadig i tvivl om man må klippe en trimmehund til omkring ansigtet, som de fleste bliver, hvor det er svært at undgå knurhår. Eller om det er mishandling?

  Venlig hilsen

  1. Det gør ligeså lidt ondt at få klippet et knurhår som et hvilket som helst andet hår. Hunden har dog brug for det og det er der en grund. Det vokser ud igen, men man skal bestemt undgå at klippe dem over, hvis man kan.
   Venligst Søren

   1. Kan forstå man helst skal undgå at klippe, men det er svært på en pudel som jo skal klippes og som udgangspunkt skal have glat barberet snude.

    Jeg bliver nysgerrig på om der er videnskabelig dokumentation for at hunden bruger dem, for umiddelbart kan jeg ikke mærke forskel om de har hår på snuden eller ej

    1. Hej Birthe
     Ja, det kan være rigtig svært, så det kræver nok en del snilde at gøre godt. Jeg er ikke frisør, så jeg ville i hvert fald ikke kunne gøre det godt 😉
     Ja, der findes ganske omfattende videnskabelig beskrivelse af brugen af knurhår.
     Hvis jeg skal finde på en sammenligning kan det måske være som at have tykke handsker på. Du kan stadig bruge dine hænder normalt og fungere fint, men du mister fintføling i fingerspidserne – giver det mening?
     Det må jo nok blive en afvejning af om hvad, der er vigtigst for hunden, hvis man ikke kan have begge: Knurhår eller kort pels på snuden.
     /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld