Forstørret prostata hund: Med og uden smerte

Forstørret prostata hos hunde præsenterer flere tydelige symptomer, herunder blod i urinen og blæreirritation, der kan manifestere sig som hyppig eller sporadisk vandladning. Andre almindelige tegn omfatter rygsmerte og smerter ved afføring på grund af tryk fra prostataen. Nedsat sædkvalitet og uspecifikke smerter i bækkenet eller bagbenene er også indikationer på en mulig prostataforstørrelse.

Disse symptomer kan effektivt diagnostiseres gennem klinisk undersøgelse, ultralydsscanning, og en meget sensitiv blodprøve specifik for prostataproblemer. Hurtig diagnosticering og behandling er mulig samme dag som testning, hvilket sikrer hurtig lindring og behandling af symptomerne.

Faktaboks: BPH (Benign prostatahyperplasi): Godartet Prostataforstørrelse

Benign prostatahyperplasi (BPH) er en tilstand, hvor en hunds prostata bliver større på en ikke-kræftfremkaldende måde. Dette sker ofte hos ældre hanhunde og er direkte relateret til påvirkningen af testosteron, et vigtigt mandligt kønshormon.

Prostata er en lille kirtel, som findes kun hos hanner. Den ligger lige under blæren og omkranser den øvre del af urinrøret. Kirtlens hovedfunktion er at producere en væske, der er en del af sædvæsken under ejakulation.

Testosteron spiller en central rolle i væksten af prostata. Hos unge hunde hjælper testosteron med at udvikle og vedligeholde prostataens normale størrelse og funktion. Men som hunden bliver ældre, kan den kontinuerlige påvirkning af testosteron føre til, at prostataen bliver forstørret. Dette er ikke nødvendigvis farligt og er sjældent forbundet med kræft, men det kan forårsage ubehagelige symptomer.

Symptomer på forstørret prostata hos hund

De mest almindelige symptomer på forstørret prostata hos hunde inkluderer:

  • Blod i urinen, som ofte forveksles med symptomer på blærebetændelse.
  • Tegn på blæreirritation såsom sporadisk tisseri eller hyppig vandladning.
  • Rygsmerte, som kan være en indikation på problemer relateret til prostata.
  • Smerter ved afføring, fordi en forstørret prostata kan presse mod endetarmen.

Selvom hunde sjældent oplever vanskeligheder med at tisse på grund af en forstørret prostata – en forskel fra mænd – kan sværheder med vandladning opstå, hvis der samtidig forekommer blærebetændelse.

Andre mindre åbenlyse symptomer på en forstørret prostata omfatter:

  • Nedsat sædkvalitet, som typisk kun bliver opdaget i avlssammenhæng.
  • Uspecifikke smerter eller spændinger i bækkenområdet, som også kan virke som om de stammer fra ryggen eller et bagben.
  • Lettere ubehag ved afføring.

I nogle tilfælde kan en forstørret prostata føles ved fysisk undersøgelse, og det er muligt at visualisere ændringerne via en ultralydsscanning. Jeg tilbyder også en blodprøve, som er yderst sensitiv og specifik for at påvise prostataproblemer hos hunde. Denne test kan udføres hurtigt, hvilket betyder, at du kan modtage resultater og påbegynde en behandling på samme dag som prøven er taget.

Behandling af forstørret prostata: 3 muligheder

Når det kommer til behandling af godartet prostataforstørrelse hos hunde, tilbyder veterinærmedicinen flere effektive metoder. Disse metoder adresserer overvæksten i prostata, som typisk er forårsaget af langvarig påvirkning fra testosteron. Her er en gennemgang af de tre primære behandlingsmuligheder:

1. Medicinsk behandling

Medicinsk behandling for BPH indebærer anvendelse af lægemidler, der enten reducerer produktionen af testosteron eller blokerer testosteronets effekter på prostata.

Disse lægemidler kan effektivt mindske prostataens størrelse og lindre symptomer uden behov for kirurgiske indgreb. Eksempler på sådanne lægemidler inkluderer finasterid og flutamid. Disse mediciner kræver regelmæssig opfølgning hos dyrlægen for at overvåge effektiviteten og eventuelle bivirkninger.

Ypozane (osateronacetat) er pt. eneste mulighed i Danmark. Dette lægemiddel er beregnet til behandling af benign prostatahypertrofi (BPH) hos hanhunde. Det gives oralt og doseres på 0,25 – 0,5 mg per kg kropsvægt dagligt i 7 dage. Tabletterne kan gives direkte i munden eller blandes i foderet for at sikre nem administration.

Typisk begynder man at se en klinisk respons inden for de første 2 uger efter behandlingsstart. Den positive effekt af behandlingen varer i mindst 5 måneder. Hvis symptomerne vender tilbage, anbefales det at konsultere din dyrlæge for en mulig reevaluering og beslutning om yderligere behandling baseret på en risiko/nytte vurdering.

Bivirkninger kan inkludere ændringer i appetit, adfærdsændringer, sjældne tilfælde af opkast, diarré, ændringer i pelskvalitet, og en midlertidig reduktion i plasmakortisol. Disse bivirkninger er generelt forbigående og håndterbare.

2. Medicinsk kastration

Medicinsk kastration er en anden mulighed, der involverer anvendelse af hormonelle injektioner, der midlertidigt reducerer testosteronproduktionen. Denne metode er omvendelig, hvis behandlingen stoppes, hvilket giver ejere og dyrlæger fleksibilitet i håndteringen af prostataforstørrelsen. Det er en god løsning for ejere, der er usikre på at vælge en permanent løsning som kirurgisk kastration.

3. Kirurgisk kastration

Kirurgisk kastration er en permanent løsning, hvor hundens testikler fjernes kirurgisk. Dette stopper produktionen af testosteron, hvilket fører til en betydelig reduktion i prostataens størrelse og en eliminering af de symptomer, der er forbundet med BPH. Kirurgisk kastration anbefales ofte, hvis hunden ikke skal bruges til avl, da det er en effektiv og varig løsning på problemet.

Valget mellem disse behandlingsmuligheder afhænger af flere faktorer, herunder hundens alder, generelle sundhedstilstand, avlsstatus, og ejerens præferencer.

Prognose

Prognosen for hunde med benign prostatahyperplasi (BPH) er generelt god, når tilstanden diagnosticeres og behandles korrekt. BPH er en aldersrelateret tilstand, der normalt ikke er livstruende, men kan forårsage ubehagelige symptomer, som kan håndteres effektivt med de rigtige behandlingsstrategier.

Behandlingsmuligheder som medicinsk behandling, medicinsk kastration og kirurgisk kastration kan alle reducere prostataens størrelse og minimere symptomer, hvilket forbedrer livskvaliteten for hunden. Disse behandlinger er særligt effektive, når de anvendes tidligt i sygdomsforløbet.

Langtidsstyring er mulig, og mange hunde oplever en betydelig reduktion af symptomer og en stabil tilstand med passende behandling. Periodisk opfølgning hos dyrlægen er vigtig for at monitorere tilstanden og justere behandlingen efter behov.

I tilfælde hvor behandlingen er vellykket, og hunden ikke udviser andre sundhedsproblemer, kan den forvente at fortsætte et normalt og aktivt liv.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hundesygdomme, Reproduktion, Urinveje og kønorganer (urogenital/reproduktion)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld