De fleste (ikke-neutraliserede) hunhunde kommer i løbetid ca. 2 gange om året eller lidt mindre. Der vil typisk være 6-8 måneder imellem, og for de fleste forekomme ganske stabilt.
Der vil i midlertid være nogle forhold det kan være godt at kende til. Eksempelvis kan den første løbetid, løbetid hos ældre tæver og den første løbetid efter en drægtighed opfører sig anderledes.
Desuden kan uregelmæssige løbetider eller løbetider, der ikke ligner det normale også være tegn på sygdom.
Hundens første løbetid
Din hvalp får sin første løbetid når den er ca. 6-8 måneder gammel, den kan dog godt være stille uden synligt blodigt udflåd, og på den blive den første løbetid du ser, når tæven er ca. 14 måneder gammel. At der ikke har været synligt blod, er ikke det samme som at din hvalp ikke har haft løbetiden.
Hundens første løbetid vil ofte også være koblet med ændringer i pelsen, i hundens humør, dens adfærd og vægt. Hvis ikke hvalpen har en synlig løbetid, kan man fristes til at lede efter forklaringer til at hunden pludselig har ændret sig.
- Kan en hund være i løbetid uden at bløde?
Hund kan være i løbetid uden at bløde. Det er ganske klassisk for den første løbetid ved 6-8 månedersalderen, at den er “hvid” eller “stille” og at der ikke kommer synligt blod. Ældre tæver kan også få løbetider, der er så synlige som de har været.
Endelig vil nogle hunhunde være gode til at holde sig selv rene, og hvis de fra naturen ikke bløder meget, kan det være at man slet ikke opdager at hundeen er i løbetid.
Hundens adfærd under løbetid
Løbetid hos hund kan have stor indflydelse på hundens adfærd, men ikke alle hunde reagerer ens, og der er stor forkel på hvor påvirkede bliver af deres hormoner.
Tegn på løbetid hos de fleste tæver
- Skeden ændrer udseende og de ydre kønsorganer hæver op
- Slimhinden i skedeåbning skifter farve
- Der kommer først lyst slimet flåd senere mere blodigt udflåd
Andre hyppige tegn på løbetid hund
- Hun kan virke mere urolig
- Selv en velopdragen hund kan blive mindre lydig end ellers.
- Hun markerer med urin og tisser derfor oftere
- Tæven får mindre appetit og kan derfor spise mindre
- Øget interesse fra hanhunde og hund vil prøve at tiltrække hanhunde
Sjældnere, men normale tegn på løbetid
- Pelsen kan blive mere fedtet eller uordenlig
- Mere træt og mindre aktiv (obs: se nedenfor)
- Brystsmerter: Nogle tæver kan have ømhed i brystet eller mælkekirtlerne under løbetiden (obs da dette også kan være tegn på indbildsk drægtighed, der kommer efter løbetiden)
- Ændring af urinens pH-værdi
- Ændring af tævens lugt
For det meste viser tæver kun et mindre udvalg af tegnene ovenfor, men for det meste nogenlunde de samme fra gang til gang. Den eller de første løbetider kan være mere stille med færre tegn, men derfra forventer vi at hun er nogenlunde stabil.
Er hunde mere trætte i løbetid?
Nogle hunhunde kan være mere trætte underløbetiden, men det er ikke noget vi ser ofte. Du skal være særligt opmærksom på andre symptomer som feber, anden ændret adfærd og ændringer i tævens udflåd, da udmattelse også kan være tegn på sygdom eller smerter.
Hvor lang tid bløder en hund i løbetid?
En normal hund i løbetid bløder et sted mellem 5-10 dage, men der vil typisk være noget klart eller mindre farvet flåd både før og efter. Tæven vil altså have en eller anden for for flåd i op til 3 uger. For de fleste tæver forekommer der to løbetider om året.
Løbetid hos hund: Hundens brunstcyklus
En komplet cyklus hos en tæver varer 6-7 måneder, hvoraf en stor del vil være “meøstrus” og “anøstrus”, som er en hvilefaser uden for brunstperioden.
Den største forskel til kvinders cyklus er, at hunden ikke får menstraution, men har en løbetid, hvilket betyder, at hun bløder UNDER sin ægløsning, og ikke imellem dem.
Hvor lang tid varer løbetid hos hunde?
Den synlige del af løbetiden hos hunde hvor flåd, blødning og ændret adfærd ses varer ca. 3 uger, mens den øvrige mere skjuldte del varer ca. 6 måneder indtil næste løbetid starter. En tæve bløder typisk synligt i 5-10 dage.
Forbrunst (proøstrus) – de første tegn på hundens løbetid
Løbetiden hos tæver starter med en forbrunst. En uge til 10 dage op til den synlige blødning, vil slimhinden i skende ændre sig og hun vil langt begynde at hæve op i de ydre kønsorgerner. Det er her hun begynder at mærke hormonel påvirkning og tæven vil får et klart slimet flåd, der i slutningen af forbrunsten bliver mere blodigt.
Hunhunden vil afvise hanhunde i denne epriode.
Hvornår ved man om en hund er i løbetid?
Du ved at din hund er i løbetid når du nogle dage inde i forbrunsten vil du kunne se at kønslæberne hæver op og hun får en lille smule flåde fra skeden. Nogle hunden vil også begynde at ændre humør på dette tidspunkt.
Hvordan kan man se om en hund er i løbetid?
De mest synlige tegn på at din hund er begyndt sin løbetid er udseenet af de ydre kønsorganer. Skedeåbningen hæver op og hun vil starte med en meget lille mænge klart eller slimet flåd.
Østrus (brunst) – Parring kan finde sted
Brustperioden varer typisk varer 9 til 12 dage og det er her hunhunden kan blive drægtig. Nogle tæver acceptere parring allerede nogle dage inden ægløsningen og hun kan blive drægtig allerede på det tidspunkt.
Det præcise tidspunkt for ægløsningen kan verificeres ved hjælp af en Progesteron-målinger i en blodprøve, der kan give det bedste tidspunkt for parring. Vil du være helt sikker bør blodprøven tolkes sammen med et skedesvaber, hvor en dyrlægen tage og vurderer nogle celler fra slimhinden.
- Hvor mange dage er en hund højløbsk?
En hund er højløbsk i ca. en uge og vil for det meste acceptere parring i ca. 5 omkring ægløsningen. Der kan dog være stor variation på tæverne og nogle accepterer kun hanhunden i 1-2 dage, man andre kan blive drægtige i et spænd på næste 10 dage.
Hvilefase (meøstrus) – hundens løbetid aftager
Hvilefasen meøstrus varer ca. 60 dage. Lidt efter lidt bliver hundens adfærd roligere og en hanhund får ikke så meget opmærksomhed. Tæver kan også i denne periode blive indbildsk drægtige og nogle bliver mere recerverede overfor særligt andre tæver.
- Hvornår ved man at løbetiden er ovre?
Du ved at den del af løbetiden med ægløsning er ovre når blødningen skifter til et mere gult eller klart flåd, der til sidst stopper og kønslæberne igen har deres normale størrelse. Hun skal altså have en lille og tør skedeåbning.
Adfærdsmæssigt vil hun også miste interessen for hanhunde og tidligere ændringer i adfærd vil typisk falde tilbage til normalt.
Uden for brunst (anøstrus)
Anøstrus er den stille periode “uden for” løbetiden som varer ca. 120 dage (4 måneder).
Find ud af hvor hunden er i sin cyklus
Man kan bestemme ægløsningstidspunktet med blodprøve, hvor man måler hormonet Progesteron i en blodprøve. Deruder tager dyrlægen nogle celler med en vatpind fra tæven skede og vurderer dem under mikroskop. Nogle dyrlæger bruger desuden ulstralydskanning.
Disse metoder kan bruges til at finde ud af hvor en hund er i sin cyklus.
Ofte stillede spørgsmål
Kommer han hunde i brunst eller løbetid?
Hanhunde har ikke en synlig cyklus og kommer derfor ikke i brunst eller i løbetid. Hanhundes humør og adfærd kan dog godt ændres noget, hvis den kan dufte tæver i løbetid i nærheden, og de kan derfor opfører næsten somom de faktisk havde en synlig cyklus.
Kommer hunde i overgangsalderen?
Hunde kan i princippet godt komme i overgangsalderen, men bliver faktisk sjældent gamle nok. Derfor vil tæver normalt have løbetider hele livet igennem. Hvis en ældre hunds løbetid udebliver kan det i stedet være tegn på sygdom.
Kan en steriliseret tæve komme i løbetid?
En steriliseret tæve kommer ikke i løbetid. Nogle steder nævnes at tæver kan have hormonproducerende væv andre steder i kroppen, men det er der mig bekendt ikke videnskabelig dokumentation for. Er hun neutraliseret korrekt kommer huna altså ikke i løbetid.
Opfører tæven sig alligevel sådan selvom hund er korrekt steriliseret, kan det være tegn på sygdom. Eksempelvis i andre dele af hunden hormonproducerende system.