marts 26

0 comments

Din drægtige hund uge for uge (dyrlægens guide til tegn, adfærd, sundhed og sygdom)

En drægtig tæve kræver særlig opmærksomhed og omsorg for at sikre, at hun og hendes hvalpe får den bedste start på livet. Som ejer er det derfor vigtigt at være opmærksom på tævens behov og følge nogle enkle råd for at sikre, at alt går så glat som muligt.

I denne artikel vil jeg gennemgå de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når din tæve er drægtig, samt give nogle råd til, hvordan du kan hjælpe hende gennem det I står for at opleve.

Terminsberegner ud fra parringsdato

Med denne drægtighedskalender, kan du beregne hvalpenes fødselsdag.

Vælg den dato din hund blev paret første gang.Intervallet i parentes en intervallet for normal fødsel. Ikke alle tæver går præcist 65 dage.

Tæven efter parring

Tæven er som sådan ikke mere skrøbelig efter parring end hun ellers er, så du skal blot være lige så opmærksom, som du plejer.

En drægtig tæve kan dog være særlig udsat for infektioner, så det er vigtigt at være opmærksom på hendes helbred og tage forholdsregler for at undgå problemer.

Det kan det være fornuftigt at holde øje med tævens adfærd og fysiske tilstand, da tegn på infektioner som feber, sløvhed eller ændringer i appetit kan være et signal om, at der er et problem, der skal tages hånd om.

Det er også vigtigt at huske at holde tæven i god form under drægtigheden ved at give hende regelmæssig motion. Dette kan hjælpe med at holde hende sund og stærk og kan også bidrage til at forberede hende på fødslen og opfostringen af hendes hvalpe.

Adfærd og symptomer: Tegn på drægtighed hund

Drægtige hunde kan opføre sig anderledes end normalt, og der kan være ændringer i deres spisevaner og adfærd.

Nogle drægtige hunde kan blive mere kærlige og hengivne, mens andre kan blive mere trætte og inaktive. Der kan også være ændringer i hundens spisevaner, hvor nogle hunde kan blive mere kræsne, mens andre kan få større appetit og spise mere.

Det er vigtigt at være opmærksom på ændringer i hundens adfærd og sundhedstilstand, da drægtighed kan øge risikoen for visse sygdomme. Hvis du observerer nogen usædvanlige tegn eller symptomer hos din drægtige hund, bør du straks kontakte din dyrlæge for at sikre, at både hund og hvalpe er sunde og raske.

Hvornår kan man se om en hund er gravid og mærke hvalpe i maven?

Det er ikke muligt at se udefra, om en hund er gravid i de tidlige stadier af drægtigheden, da hendes mave stadig kan være flad. Efter ca. 4 uger kan man dog se, at hendes brystvorter bliver større og mere synlige. Hendes mave kan også begynde at blive større og mere afrundet i de senere stadier af drægtigheden.

Det er normalt ikke muligt at mærke hvalpe i maven før omkring 3-4 uger før fødslen. Selv på dette tidspunkt kan det være svært at mærke hvalpene, medmindre man ved, hvad man skal lede efter.

Hvis man ønsker en drægtighedsskanning hos dyrlægen kan hun se hvalpe på skanning fra dag 23.

Der findes graviditetstest til hunde til hjemmetest. Disse tests fungerer ved at påvise et hormon kaldet Relaxin, som produceres af hundens krop, når hun er gravid. Graviditetstesten for hunde kan udføres ved hjælp af en urinprøve eller en blodprøve.

Det er dog vigtigt at bemærke, at resultaterne af en graviditetstest til hunde langt fra altid er 100% nøjagtige, især hvis testen udføres for tidligt efter parring. Det anbefales derfor at vente mindst 3-4 uger efter parring, før man udfører en graviditetstest på sin hund. Din dyrlæge kan også udføre en regulær laboratorietest på en blodprøve. Denne test er mere præcis.

Graviditetstest til mennesker kan ikke bruges til hunde.

Medicinske overvejelser: Ormekur og Herpes vaccination

Ormekur er en vigtig del af forebyggelse og behandling af parasitter, men nogle ormekure kan være skadelige for drægtige hunde og deres hvalpe. Det er vigtigt at tale med din dyrlæge for at vælge den bedste ormekur til din drægtige tæve og for at få råd om dosering og behandlingsplan.

Mange dyrlæger anbefaler ormebehandling af tæven i sidste tredjedel af drægtigheden og igen efter fødsel. Desuden behandles hvalpene ofte omkring 3-ugersalderen og typisk igen ved 5- og 7-ugersalderen.

Herpes vaccination kan også være en vigtig overvejelse for din drægtige tæve. Canine herpesvirus kan forårsage aborter, dødfødsler og svage hvalpe, så det er vigtigt at beskytte din tæve og hendes hvalpe mod denne virus.

Herpes vaccination skal gives af to omgange. Første injektion er i perioden fra start af løbetid til senest 7 til 10 dage efter formodet parringsdato. Anden injektion er 1 til 2 uger før forventet fødsel.

Hvis man ønsker fortsat dækning skal tæven vaccineres ved hver drægtighed.

Tegn på fødsel hos hund

Du vil måske se, at din hund bliver urolig, rastløs og begynder at søge efter et roligt og sikkert sted at føde. Hendes kropstemperatur vil også falde en grad eller to, og hun vil begynde at puste og gispe mere end normalt.

Når fødslen starter, vil du måske se, at din hund har kraftige veer og begynder at presse. Hun kan også vise tegn på smerter og kan halte eller vise ubehag.

Når hvalpene begynder at komme, vil du se, at din hund begynder at fokusere mere og mere på fødslen, og hun vil begynde at slikke og pleje hvalpene, så snart de kommer ud.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse tegn, så du kan være klar til at hjælpe din hund, hvis der opstår komplikationer. Men husk, at de fleste hunde klarer fødslen på egen hånd og har brug for minimal hjælp fra deres ejere.


Tags

Cornerstone, Reproduktion


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page