Hvorfor har min hund sår og udslæt på maven?

Hunde kan få sår i pelsen af primært fire grunde: Allergisk eksem, infektioner såsom hotspot eller ringorm, parasitter som skab, hårsækmider eller lopper og kontaktreaktioner med planter eller stoffer, der irriterer hunden.

Jeg har en lille 1årig fræk Lab/Malamute blanding….. Hun er “”nøgen”” på noget a maven og der er der kommet noget mærkeligt udslæt?????

Tænkte ,om det kunne være brændenælder??????

Hun leger hver dag på en mark m brændenælder i kanten…. Men bader også i åen (håber ik det er å vand hun reagerer på) Hun elsker åen

Tina Jylland

Ja, brændenælder virker på hunde som på os. De svier og kløer. Det kan måske også være tidsler og bjørneklo?

Bakterier fra vandet kan også give problemer. Det vil typisk give kraftigere kløe og væskende eksem. Det kaldes også Hot Spot.

Der kan i princippet også være andre årsager. Allergi viser sig af og til på maven.

Nogle unge hunde har blot “bumser”/pustler i huden. De kan ofte holdes nede med rensning og vask og de går i sig selv efter noget tid.

Sår i pelsen og udslæt på huden hos hunde – mere end blot hotspot

Hunde kan få sår i pelsen af primært fire grunde: Allergisk eksem, infektioner såsom hotspot eller ringorm, parasitter som skab, hårsækmider eller lopper og kontaktreaktioner med planter eller stoffer, der irriterer hunden.

Parasitter som skab, lopper, pelsmider og hårsækmider

Dyr og mider i pelsen og huden forårsager ofte sår og kløe. De forskellige parasitter favoriserer bestemte steder på hunden; hårsækmider trives typisk omkring øjnene og i poterne, mens lopper og pelsmider oftest forårsager sår på ryggen.

Lopper, den mest almindelige og velkendte hudparasit, kan ses med det blotte øje. Dog kan loppens æg være svære at spotte, og lopper kan bide og derefter hoppe væk, hvilket efterlader sår og kløe uden synlige lopper.

Skabsmider og hårsækmider lever dybt i huden og er så små, at de kræver et mikroskop for at blive opdaget. Skabsmider, kendt som fnat hos mennesker, forårsager intens kløe og efterfølgende sår, især på ryggen, poterne og i hovedet.

Hudbetændelse: Infektioner med bakterier og svamp

Bakterie- og svampeinfektioner kan også forårsage betydelig kløe. Ringorm, en almindelig hudsvamp, skaber et cirkelformet udslæt med små røde prikker langs kanten og tørre skæl i midten. Ringorm kan smitte mellem hunde og mennesker, men svamp på poterne og maven forårsager oftest ikke kløe.

Bakterieinfektioner, der resulterer i større og væskende sår, kaldes ofte for hotspot. Disse opstår typisk på kinderne men kan forekomme overalt på kroppen. Bakterierne i et hotspot er de samme, der normalt findes på huden, så hotspots smitter ikke.

Ringorm i lysken på en kat
Ringorm i lysken på en kat

Allergisk eksem som årsag til sår i pelsen

Allergisk eksem viser sig ofte i poterne, på maveskindet og som sår på ryggen. På maven ses det typisk som store røde områder, mens det på ryggen oftere viser sig som små sår i pelsen. Hunde med sår i poterne fra allergi oplever også betydelig kløe, hvilket kan ses på, at hunden slikker sine poter meget.

Selvom sår i pelsen kan være vanskelige at behandle med salve alene, kan specialfremstillede hundeshampooer med klorhexidin både bekæmpe bakterier og tilføre fugt til huden. Ved allergirelaterede sår er det dog essentielt at få styr på allergien for at opnå fuld effekt af behandlingen.

Kontaktreaktioner hos hunde: Planter og rengøringsmidler

En anden almindelig årsag til hudproblemer hos hunde er kontaktreaktioner, som kan opstå ved berøring med visse planter eller eksponering for rengøringsmidler. Disse reaktioner viser sig typisk som rødme, kløe eller udslæt på de områder af huden, der har været i direkte kontakt med irritanten.

Planter som brændenælde, bjerneklo eller gul pastinak kan forårsage allergiske reaktioner hos følsomme hunde, når de rører ved planten eller dens saft. Lignende symptomer kan opstå, hvis en hund udsættes for visse rengøringsmidler, som kan være meget hårde mod hundens sensitive hud.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld