Havregrød kan hjælpe hunde med dårlig mave, men det bør suppleres med proteinkilder som kylling eller fisk og tilsættes mineraler og kostfibre. Overvåg din hund nøje, og søg dyrlæge, hvis symptomerne varer mere end 2-4 dage, eller hvis der er feber, smerter, vedvarende opkast, eller blod i afføringen.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:16]
Introduktion
[0:16]
Og det korte svar er ja, det kan du godt, men der er andre ting, som også er gode, og som måske også kan hjælpe din hund. Så jeg kommer til at liste lidt forskellige ting, som man kan gøre for en hund med dårlig mave. Og for at du ikke sådan skal prøve at huske det hele i hovedet, så har jeg listet det hele sammen med dagens spørgsmål over på hjemmesiden. Du finder det hele på spørgdyrlægen.dk-77. Inden vi kaster os ud i det, vil jeg dog lige fortælle dig, at du kan blive sponsor af den her podcast. Du kan, hvis du synes, at podcasten er det værd, donere 10 kroner om måneden og samtidig blive en del af dyrevennerne over på hjemmesiden. Du kan se mere om det, tilmelde dig og se, hvad du får adgang til på www.spørgdyrlægen.dk-dyreven. Der vil være nogle live-events og sådan lidt forskelligt, men primært handler det om at donere 10 kroner til den her podcast, hvis du mener, at den er det værd. Og hvis du fortryder og ikke vil mere, så er det ret nemt at melde sig fra igen. Igen, det kan du gøre med nogle få kliks. Se mere om dem og tilmeld dig over på spørgdyrlægen.dk-dyrevind.
[1:26]
Behandling af dårlig mave hos hunde
[1:19]
Music.
[1:26]
Dagens spørgsmål lyder sådan her. Hej, jeg har brug for lidt hjælp. Jeg har en kavalier, Oscar, på fire år, som har haft dårlig mave de sidste par dage. Normalt er han super energisk, men nu er han lidt sløv og vil ikke spise så meget, som han plejer. Jeg tænker på, om havregrød kunne være en god idé, og jeg har hørt, at det skulle være skånsomt for maven. Han spiser normal tørrkost, men jeg vil gerne gøre alt, hvad jeg kan for at få ham til at føle sig bedre. Også er der noget andet, jeg kan gøre for at hjælpe ham, eller noget, jeg skal holde øje med.
[2:00]
Jeg er virkelig bekymret for min lille fyr. Tak for hjælpen. Og ja, der er lidt forskelligt, hvad vi kan gøre. Jeg tror, at grunden til, at man anbefaler havregrød og har brugt det som et husmålråd, er, at havregrød indeholder koldhydrater, altså let energi. Så indeholder det nogle kostfibre, som måske kan styrke de gode tarmbakterier. Og så er der jo noget væske i, som man ligesom kan blive rehydreret en lille smule. Men vi kan godt optimere lidt på kosten. Altså hvis en hund kun spiser ganske lidt, og havregrød er det eneste, du kan få i den, så var det måske jo et sted at starte, men jeg vil da også sige, at hvis hunden er sløv, og du ikke rigtig kan få den i gang, og stort set ikke kan få den til at spise noget, så var det måske også noget, en dyrlæge skulle hjælpe med, men den vender vi lige tilbage til om et øjeblik.
[2:54]
Men havgrød er som udgangspunkt ikke en dårlig idé til sådan noget som tyndt mave her. Særligt ikke, hvis han ellers er rimelig frisk og ikke har ondt og ikke har feber og ikke kaster op og sådan noget. Så kunne det måske være en ting. Der er sådan lidt en idé derude om, at hunde ikke må få korn, og dermed jo så heller ikke havgrøn. Hvor den idé ligesom er kommet fra, ved jeg ikke. Og der er ikke noget fagligt belæg for det. Men hvis du har det bedst med, at din hund undgår korn, så skal du selvfølgelig ikke bruge havregrød. Så kan du så bruge ris i stedet for. Det vi også rigtig gerne vil have på de her dyr, er en lille smule protein. Proteinen bliver en del af de byggesten, som kroppen skal bruge til f.eks. At danne immunforsvar og danne.
[3:45]
Optimering af kosten
[3:45]
Forskellige stoffer i kroppen. Og det kan man ikke alene gøre ved de kulhydrater. Og der er heller ikke helt protein nok af havregrød til, at hunden kan bruge det. Så vi vil gerne have en let omsætlig proteinkilde med i det her. Og det kunne jo fx være sådan noget neutral kokkylling, kalkun, hvis din hund kan tåle mælk, hytteost i en mulighed, hvid fisk, hvis den kan tåle det, eller torskroven fx. Det er sådan nogle lette, tilgængelige proteinkilder, som er nemt for kroppen at nedbryde. Så det kunne jo så måske blive havgrød med kylling eller havgrød med torskerovn, hvis det lyder lækkert. Udover det, så vil vi gerne have nogle mineraler og nogle salte på. Det er sådan, at hvis man bare drikker rent vand, så løber en stor del af det bare igennem. Der skal altså noget salt og nogle mineraler til at holde på vandet. Og særligt hvis man har tyndt mave, så trækker det mange af de næringssalte med ud den vej, og så skal der altså nogle ekstra til oppefra. For at øge smagbarheden for en hund, som måske har lidt nedsat appetit Så kan man så bruge en bouillonterning for eksempel Man kan også godt regne ud en korrekt doseret hydreringsvæske Hvor man bruger salt og sukker i vand Og det smager jo ganske forfærdeligt Det kan godt få nogle hunde til at drikke det.
[5:10]
At gøre det så præcist er måske ikke helt nødvendigt for en hund Bare med lidt tynd mave Der kan man godt sjuge sig lidt frem og se, hvor meget man kan få i hunden. En bouillon-tærning kunne jo være ganske udmærket, og så bliver det havgrød med kødsmag. Udover det, så kan man jo så også bruge kostfibre, som du kan tilsætte ekstra ovenpå. Hvis nu for eksempel man bruger ris og kylling, som er sådan den klassiske, så kan man jo så tilsætte kostfibrene ved at bruge drys og nogle huskfrø henover, og du kan også blande ekstra huskfrø i havgrøden, hvis det er det, du vil.
[5:48]
Så bruger vi nogle gange nogle mælkesyrebakterier. Altså, udover de her fibre, som vi også kalder prebiotika, så bruger vi også noget, der hedder probiotika. Altså, vi tilfører nogle af de gode bakterier. I stedet for at give antibiotika, der slår alle bakterier ihjel, så vil vi så i stedet for hellere tilføre nogle af de gode bakterier, som prøver at skubbe tarmbalancen i den rigtige retning. Og der er lidt dokumentation for, at det kan afkorte sådan nogle diarreforløb med cirka et døgn, end måske halvandet, hvis man er heldig. Og det er sådan et kosttilskud, man kan give ved siden af. Og så tror jeg, at vi ligesom har det meste af pakken med for sådan en skånekostdiæt der. Jeg har lavet, som sagt, en liste over på hjemmesiden, og der ligger et links til det i noterne fra i dag. Og det var spørgdyrlægen.dk-77, fordi det her er afsnit nummer 77.
[6:47]
Jeg vil så sige, at det her kan gøres meget mere præcist, hvis det er nødvendigt. Hvis man har en hund, som spiser lidt, der en eller anden siger, at det ikke har ondt og feber og den slags, så er det her udmærket. Men hvis vi har en hund, som spiser kun ganske lidt og ikke har gjort det i en to-tre dage, er måske begyndt at blive reelt dehydreret, har feber, har ondt og har andre problemer, så er man nødt til at sætte ind mere omhyggeligt og der er havgrød ikke i sig selv præcis nok og ikke næringsrigt nok der har man altså lavet til os sådan noget meget præcist omhyggeligt.
[7:29]
Overvejelser ved alvorlige tilfælde
[7:29]
Udvalgt dietfoder, som er designet til den her slags. Så er vi altså over i, at hvis vi andre bliver indlagt på sygehuset, så vil man også få en diætist eller sygeplejersken i hvert fald til sådan at hjælpe en med at få det rigtige, sådan noget proteinshakes eller hvad der nu sådan hører til, så man får de næringsstoffer, i høj dosis, som man nu måtte mangle. Ligesådan så giver vi jo saltvand i drop. Og igen er det ikke rent vand, men altså der er vand med blandet salt i, for at kroppen bedre kan holde på det her. Og det er altså også noget, man regner ud rimelig omhyggeligt med, hvor meget vi regner med, at hunden mangler, og hvor meget man hælder ind.
[8:09]
Tegn på behov for dyrlægebesøg
[8:09]
Og så kan man jo give kvalmestillende, for eksempel smertestillende medicin, hvis det er grænsen for det her. Det ligger omkring to til fire dage, så hvis ikke der ligesom er gang i hunden, når den spiser stabilt igen inden for de der 2-4 dage, så gælder det om lige at få tænkt igennem, om man skulle til dyrlægen. Ligesådan, så hvis som sagt er smerter og sådan noget vedvarende opkast, feber, eller hvis der kommer blod med afføring med ud, så skal man ikke vente 4 dage. Så vil jeg anbefale, at man kommer afsted, også selvom det er i weekenden. Og så er havgrød ikke nok, fordi der skal man arbejde mere præcist med det.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej,
har brug for lidt hjælp her min cavaliere, Oscar, 4 år gammel, har haft dårlig mave de sidste par dage. normalt er han super energisk, men nu er han lidt sløv og vil ikke spise så meget som han plejer. tænkte på, om havregrød kunne være en god ide? har hørt, det kan være skånsomt for maven. han spiser normalt tørkost, men jeg vil gøre alt for at få ham til at føle sig bedre. også, hvis der er andet, jeg kan gøre for at hjælpe ham eller noget jeg skal holde øje med? virkelig bekymret for min lille fyr
tak for hjælpen
Behandling af dårlig mave hos hunde
Når din hund har dårlig mave, er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe den. Her vil jeg dele nogle praktiske råd om kost og pleje, der kan være nyttige for en hund med maveproblemer.
Havregrød som et godt valg
Havregrød kan være en god mulighed, når din hund har dårlig mave. Det indeholder kulhydrater, der giver let energi, kostfibre, der styrker de gode tarmbakterier, og væske, som hjælper med rehydrering. Det er dog vigtigt at overveje, om din hund normalt er frisk og ikke har andre symptomer som smerter, feber eller opkast. Hvis havregrød er det eneste, din hund vil spise, kan det være en start, men der er flere ting, vi kan tilføje for at optimere kosten.
Alternative kostmuligheder
Hvis du foretrækker at undgå korn, kan du bruge ris i stedet for havregrød. Det er også vigtigt at inkludere en letfordøjelig proteinkilde som kogt kylling, kalkun, hytteost, hvid fisk eller torskerogn. Disse proteinkilder hjælper med at opbygge immunforsvaret og understøtte kroppens funktioner.
Tilføjelse af mineraler og salte
For at sikre, at din hund får de nødvendige mineraler og salte, kan du tilsætte en bouillonterning til maden. Dette øger smagbarheden og hjælper med at holde på væsken i kroppen. Alternativt kan du lave en hydreringsvæske med salt og sukker, men det smager ofte ikke godt for hunden. En bouillonterning er en mere velsmagende løsning.
Kostfibre og probiotika
Ekstra kostfibre kan tilsættes ved at drysse huskfrø over maden. Du kan også tilføje mælkesyrebakterier (probiotika), som hjælper med at genoprette tarmbalancen. Disse tilskud kan forkorte diarréforløb med op til halvandet døgn.
Når dyrlægebesøg er nødvendigt
Hvis din hund ikke spiser eller drikker tilstrækkeligt, er sløv, har feber, smerter, vedvarende opkast, eller hvis der er blod i afføringen, skal du opsøge en dyrlæge hurtigt. I sådanne tilfælde kan havregrød og hjemmepleje være utilstrækkelige, og professionel behandling med præcist udvalgt diætfoder og eventuelt intravenøs væskebehandling kan være nødvendigt.
Sammenfatning
Når din hund har dårlig mave, kan havregrød være en god start, især hvis den er frisk og uden andre alvorlige symptomer. Optimer kosten ved at tilføje proteinkilder, mineraler og kostfibre. Overvåg din hunds tilstand nøje og opsøg dyrlæge, hvis symptomerne forværres eller varer mere end to til fire dage.