marts 19

0 comments

Ræveskab hos hund – Sådan ser det ud, hvis din hund får skab

Hvad er ræveskab?

Ræveskab, eller bare skab, skyldes en lille mide (Sarcoptes scabiei), som borer små gange under huden. Ja, det lyder ubehageligt, og det er det. Det forårsager stærk kløe og kan føre hudbetændelse. Hudbetændelsen øger kløen og ubehaget, så hunden ikke længere har kræfter til at søge føde.

Heldigvis findes der behandlingsmuligheder for ræveskab. For at forebygge geninfektion man være ekstra opmærksom på rengøring af legetøj, sengetøj og andet ting, som din hund har haft berøring med.

Hvad er forskellen på hundegalskab (Rabies) og ræveskab (Sarcoptes scabiei)?

Hundegalskab og ræveskab er to forskellige sygdomme, der påvirker hunde og andre dyr på forskellige måder.

Hundegalskab (også kendt som Rabies) er en alvorlig virussygdom, der kan påvirke alle varmblodede dyr, inklusiv mennesker. Det spredes normalt gennem bid eller spyt fra en inficeret dyreart, såsom en hund eller en flagermus. Sygdommen påvirker hjernen og nervesystemet, og symptomerne kan omfatte feber, hovedpine, angst, forvirring, muskel svaghed, hallucinationer og aggression. Sygdommen kan føre til døden, hvis den ikke behandles i tide.

Ræveskab (også kendt som Sarcoptes scabiei) er en parasitisk hudsygdom, der skyldes infektion med en bestemt type mide. Det spredes normalt fra ræve eller andre vilde dyr til hunde gennem direkte kontakt. Symptomerne inkluderer kløe, hårtab, hudirritation og sår, som kan føre til sekundære infektioner. Selvom ræveskab normalt ikke er dødeligt, kan det være meget ubehageligt og forårsage alvorlig lidelse for hunden.

I modsætning til ræveskab, som primært påvirker hundens hud og pels, påvirker hundegalskab hundens nervesystem og kan føre til alvorlige neurologiske symptomer og død. Derudover spredes hundegalskab normalt gennem bid eller spyt fra et inficeret dyr, mens ræveskab spredes gennem direkte kontakt med en inficeret dyreart.

Hvad er symptomerne på ræveskab

Det første symptom på ræveskab er ofte tiltagende kløe. Derefter kan der opstå skældannelse, skorper og sår især omkring albuer, hase og ørerandene. Hvis sygdommen ikke behandles, vil det føre til hårtab og hudbetændelse over hele kroppen.

Som et resultat af dette kan det ende med at give din hund et møllet udseende.

  • Kløe og intens irritation af huden
  • Hårtab og skorpedannelse på huden
  • Røde og betændte områder på huden
  • Øget savlen eller bævrende læber
  • Hyppig slikning eller gnidning af ansigtet
  • Nedsat appetit og vægttab
  • Feber
  • Træthed og udmattelse
  • Ændringer i adfærd såsom aggressivitet, nervøsitet eller frygt
  • Neurologiske symptomer, såsom unormal gangart, kramper eller lammelser

Billeder af skab hos hunde: Hvordan ser skab ud på en hund?

Her ses skældannelse, skorper og sår især omkring albuer, hase og ørerandene.

Hvordan smitter ræveskab

Ræveskab smitter mellem hunde (eller fra ræve) via direkte og indirekte kontakt.

Direkte kontakt forekommer, når to inficerede hunde bider, slikker eller leger sammen. Indirekte kontakt sker oftest, når en hund ruller sig eller ligger på steder, som en inficeret ræv eller hund har været.

Det er vigtigt at vide, at miderne ikke overlever særlig længe udenfor deres vært, så risikoen for transmission reduceres hurtigt efter direkte kontakt med en syg hund.

Kan ræveskab smitte mennesker

Ræveskab (Skab / Sarcoptes scabiei) kan smitte fra hunde (eller direkte fra en ræv) til mennesker. Hos mennekser kaldes infektionen “Fnat”, der giver voldsom kløe over længere tid. Ofte forveksles fnat fra dyr dog med loppebid, som også giver kløende pletter, men som typisk forsvinder af sig selv inden for et døgns tid.

Hos mennesker giver Skab/Fnat-miden stærkt kløende røde pletter, typisk på fødder og hænder, sammen med synlige bore-gangen, der ligner stribeformet tør hud. Kløen ved fnat tager til over flere dage.

Se mere på sundhed.dk https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/tilstande-og-sygdomme/kloeende-tilstande/scabies-fnat/

Loppebid på mennesker er mindst lige så generende som Fnat, men forsvinder af sig selv typisk inden for et døgn, og kræver for det meste ikke meget behandling. Lopper fra hunde og katte, kan ikke overleve på os mennesker, men kan finde på at bide en enkelt gang, hvis de bliver desperate nok.

Begge infektioner kan smitte fra sengetøj, tæpper og legetøj.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen af ræveskab hos hunde stilles primært ud fra symptomerne. Skabsmiderne er nemligt ualmindeligt svære at finde i prøver fra huden.

Din dyrlæge vil kunne undersøge din hund og måske lave et par skrab i huden med en skalpel for at se efter miden eller dens æg. Man kan også tage regulære biopsier. Desværre er det ikke altid lige let at finde miden eller dens æg ved disse hudskrab, så dyrlægen tager i nogle tilfælde en blodprøve for at bestemme antistoffer i blodet mod miden.

Nogle protokoller foreskriver at man stiller diagnosen alene på symptomerne, springer prøverne over, og går direkte til behandlingen. Bruger man binyrebarkhormon som en del af behandligen, skal dog være 100 % sikker på, at hunden ikke også har hårsækmider (Demodex), da det i såfald vil forværre tilstanden.

Din dyrlæge kan afgøre, hvad der er bedst for din hund.

Hvordan behandles ræveskab

Behandlingen af ræveskab hos hund er typisk simpel nok. Den består i en receptpligtig ”spot on” behandling i nakken eller en pille imod parasitter.

I mange tilfælde bruger man også kortvaring binyrebarkhorm eller antihistamin til at lindre hunden og tage den værste kløe. Kløen kan nemlig forværres inden for de 2 første dage af behandlingen.

Ikke sjædent giver man også antibiotika for at lindre betændelsen.

Hvordan ser man forskel hårsækmider og skab hos hund

Det er ikke nemt at se forskel på hårsækmider og skab hos hunde. Begge giver rødme af huden, udtynding pelsen, røde bumser og småsår med skorper. Den vigtige forksel er nok kløen. Hårsækmider er kun ganske lidt kløende (hvis overhovedet), men skab altid er voldsomt kløende.

Dog kan hunde med hårsækmider (Demodex) også have kløe af andre årsag, som eksempelvis allergier, så pas på at I ikke bliver snydt.

Hunde med hårsækmider (Demodex) må ikke få de samme kløestillende midler som hunde med skab har brug for.

Andre årsager til stærk kløe hos hunde

Allergi og eksem er to af de mest almindelige årsager til stærk kløe hos hunde. Hvis din hund har allergi, vil dens hud reagere på nogle bestemte stoffer som pollen, støv eller mad.

Eksem, som eksempelvis hotspot, er en anden almindelig årsag til kløe og udslæt på huden, ofte forårsaget af bakterier eller svampe.

Pelsplejeprodukter kan også forårsage kløe, særligt hvis din hund har en følsom hudtype.

Endelig kan parasitter som lopper også forårsage kløe og irriteret hud.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page