Katte kan bemærke og reagere på ændringer i deres ejers adfærd og helbredstilstand, selvom vi ikke med sikkerhed kan sige, at de forstår sygdom. Hvis din kat ændrer adfærd, når du er syg, er det sandsynligt, at den reagerer på de ændringer, den observerer hos dig. Denne adfærd kan ses som en form for omsorg og kan have en positiv indvirkning på dit velvære.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn.
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn. I dag med spørgsmål nummer 80, der handler om, hvorvidt katte kan mærke, at man er syg.
[0:06]
Music.
[0:16]
Du kan se både spørgsmålet og mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlæn.dk-80. Og det korte svar er nok ja, det tror jeg da, at de kan. hvad kattene tænker og føler, det kan vi jo ikke vide med sikkerhed, og det er svært at dokumentere videnskabeligt, men det er da mit klare indtryk. Jeg tror ikke, at det interesserer alle katte, og nogen er nok pænt ligeglade med os, når det kommer til stykket, men jeg tror helt bestemt, at katte både kan mærke sygdom, og måske lugte noget af det, men de reagerer også på vores adfærd og vores følelser. Så der er ligesom måske flere nuancer i det, vi kan tale om.
[1:01]
Inden vi gør det dog, vil jeg lige fortælle dig, at du kan blive sponsor af den her podcast, hvis du mener, at den podcast er det værd. Du kan se hvordan og se mere om det på spørgdyrlægen.dk-dyreven. Det handler primært om, at du kan donere 10 kroner om måneden til podcasten og hjælpe med at holde den flydende, hvis du synes, at den er det værd.
[1:25]
Bliv sponsor og dyreven.
[1:22]
Du må gerne lytte med, selvom du ikke donerer. Det er helt fint. Hvis du vil, så kan du også blive en del, altså bliver du også en del af gruppen af, dyrevenner over på hjemmesiden og så får du adgang til et live event så du kan skrive til mig og den slags men det handler altså primært om at du kan støtte og sponsorere den her podcast du kan se mere om det og tilmelde dig over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk skrådstræk.
[1:54]
Dagens spørgsmål fra Lene.
[1:47]
Music.
[1:54]
Dagens spørgsmål kommer fra Lene, og lyder sådan her. Hej, jeg har et lidt usædvanligt spørgsmål, tror jeg. Min kat Tulle er en britte, og hun har opført sig anderledes de sidste par uger. Jeg er for nylig blevet diagnostiseret med brystkræfter, og siden da har Tulle været meget klæberig mere end normalt. Normalt er hun ret uafhængig, men hun følger efter mig overalt, og vil altid lægge tæt op af mig, især når jeg har det dårligt efter behandling. Det fik mig til at tænke, om katte kan mærke, at deres ejer er syge, eller er det bare tilfældigt? Er der noget specielt, jeg skal gøre, hvis han faktisk kan mærke, at der er noget galt? Jeg vil gerne sikre, at han er okay og ikke bliver alt for stærket eller bekymret på grund af mig. Tak for hjælpen. Med venlig hilsen, Lene. For det første vil jeg jo sige, at det er jo imponerende, at du har overskud til at tænke på din kats helbred. Nej, jeg nu forestiller mig, at det kan være en ret svær ting at skulle igennem sådan selv. Men jeg tror, at det er bestemt, at din kat kan mærke noget her.
[3:00]
Katte kan også bruge den her type adfærd til at illustrere, at de har det utilpas, så spørgsmålet er ganske relevant. Hvis han ellers, din kat, virker normal og frisk, spiser og leger indimellem, og ellers virker til at have det godt, Så ville jeg tage det stille og roligt, men hvis man er bekymret, så kunne det da måske hjælpe at få en dyrlæge til at tjekke ham på et tidspunkt. Men det er ikke sådan oplagt lige det, jeg ville tænke på.
[3:28]
Hvis katte er socialt anlagt, så kan de sagtens reagere på vores humør. Det vil sige, at hvis man selv er mere stille eller trist eller opfører sig anderledes, så vil nogle katte kopiere den opførsel. Og på den måde, så får du den reaktion, som du ser her. Og det er jo en eller anden form for sådan, ja, omsorg, social adfærd. Katte er sådan pseudo-sociale eller semi-sociale, og det vil sige, de kommer sådan lidt i en meget bred skala, hvor nogle katte er meget socialt anlagte, og nogle de er fløjtende ligeglade med andre end sig selv. Og det vil sige, det er ikke sådan, at alle katte er fuldstændig ens på den her felt. Det er en ret bred skala. Og der vil altså være nogen, som er meget opmærksomme på deres omgivelser og som kopierer den. Det betyder ikke nødvendigvis, at din kat lider. Tværtimod så kan der jo måske netop være noget godt i, at man kan føle sig social ved netop at bruge den her type adfærd. Og derfor så giver det måske en følelse af at passe ind i flokken. Så det er ikke umiddelbart noget, jeg vil være bekymret for.
[4:37]
Om katten så direkte kan mærke forskel på sygdom og om man er syg og den slags, er et lidt mere filosofisk spørgsmål i det, at vi ikke har noget egentlig data på det. Der lavede jo nogle forsøg, hvor man kan få nogle hunde til at lugte, om folk har bestemte sygdomme, og det kan lade sig gøre. Man kan træne hunde til, og det prøvede man for eksempel under pandemien, at dufte forskel på sved for folk, som testede covid-positiv, frem for dem, der testede negativ. Og nogle hunde med en meget særlig træning kan godt få en fornemmelse af det, og kan spore, tror jeg, det var helt op til 80% af tilfældene. Så det var ikke lige så sikkert som at lave næsesvaber, men det er i hvert fald noget, hundene kan. Og man har trænet også for forskellige typer af cancerformer for hundene.
[5:33]
Og det er jo sådan, måske lige til højbenet at forestille sig, at det kan katte nok også gøre. Der er meget bekendt ikke lavet den slags adfærdsforsøg, hvor man har bedt katte om at udpege syge mennesker. Og det kan måske være, fordi det ikke har sådan en applikation ude i den virkelige verden, at have en kat gående på hospitalet. Men jeg kan da ikke forestille mig meget andet, end at det ville de kunne gøre i et eller andet omfang også. Men om de sådan tænker på, at det her er nok sygdom, eller det er sådan, det er, det tror jeg så til gengæld er mere tvivlsomt. Altså, at de reagerer på de input og de impulser, de får i situationen, og så vælger deres adfærd ud fra det. Og det er jo så sådan en samlet smeltedele af adfærd, stemning i rummet, dufte, og er katten sulten eller i hyggehumør lige på det tidspunkt, så kattens eget interne humør også spiller ind.
[6:36]
Men selvfølgelig, når man bor sammen med sådan en kat, så lærer man jo den specifikke kat at kende, Og når den så ændrer adfærden på den måde her, så er det da opsigtsvækkende. Og så kan man jo ligge i det, hvad man vil, men jeg tror da bestemt, at kattene de samlede kan mærke ændringen og derfor kan tilpasse deres adfærd. Og jeg tror, at hvis jeg skulle foreslå noget, at du skal tage det som noget positivt og tage den tryst, som du nu mener, du kan få ud af det, der kan jo, det ved jeg da i hvert fald fra personlige erfaringer og fra mange andre historier, at.
[7:13]
Positiv effekt af dyrs tilstedeværelse.
[7:13]
Dyr kan gøre rigtig meget for vores sindstilstand og sorg og stress og depression og meget andet, at de kan hjælpe os med, så hvis du kan være i det, så synes jeg da bestemt, at du kan tage.
[7:30]
Det for den tryst, som du nu kan få ud af det. Det kan give mening lige at snakke med din læge selvfølgelig, om der er noget i forhold til smitterisiko, i forhold til den form for behandling, du får. Det er ikke altid, at det er relevant, og hvis du har familier omkring dig, der kan tømme kattebakken, så vil det måske give mening. Men snak selvfølgelig lige med din egen læge om de forskellige detaljer lige på den front.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej,
jeg har et lidt usædvanligt spørgsmål, tror jeg. Min kat, Tulle, som er en 4-årig britte, har opført sig anderledes de sidste par uger. Jeg blev for nylig diagnosticeret med brystkræft, og siden da har Tulle været meget mere klæbrig end normalt.Normalt er han ret uafhængig, men nu følger han efter mig overalt og vil altid ligge tæt op ad mig, især når jeg har det dårligt efter behandling. Det fik mig til at tænke, kan katte mærke, når deres ejere er syge? Eller er det bare en tilfældighed?
Er der noget specielt, jeg skal gøre for at hjælpe ham igennem denne tid, hvis han faktisk kan mærke, at noget er galt? Jeg vil bare gerne sikre, at han også er okay og ikke bliver alt for stresset eller bekymret på grund af mig.
Tak for hjælpen!
Venlig hilsen,
Lene
Kan katte mærke, at deres ejer er syg?
Mange katteejere undrer sig over, om deres kat kan fornemme, når de ikke har det godt. Dette spørgsmål er ikke kun almindeligt, men også utroligt relevant for dem, der deler deres hjem med en kat.
Katte kan mærke ændringer i vores adfærd
Selvom vi ikke kan vide med sikkerhed, hvad katte tænker og føler, er det klart, at katte kan reagere på vores adfærd og følelser. Når en ejer ændrer deres adfærd, for eksempel bliver mere stille eller bevæger sig langsommere på grund af sygdom, kan en kat bemærke disse ændringer. Nogle katte er mere sociale end andre og vil reagere på disse ændringer ved at blive mere opmærksomme og omsorgsfulde.
Sociale katte og omsorgsadfærd
Katte er semi-sociale dyr, hvilket betyder, at deres sociale adfærd varierer meget. Nogle katte er meget sociale og reagerer på ejerens humør og adfærd, mens andre katte kan være ret ligeglade. For de mere sociale katte kan ændringer i ejerens adfærd resultere i, at katten selv ændrer sin adfærd og bliver mere nærværende og omsorgsfuld. Dette er ikke nødvendigvis et tegn på, at katten lider, men snarere en naturlig reaktion på forandringer i deres miljø og en måde at tilpasse sig på.
Katte og sygdomsfornemmelse
Mens der er beviser for, at hunde kan trænes til at lugte visse sygdomme, er der ikke lavet tilsvarende studier med katte. Men det er muligt, at katte kan mærke ændringer i ejerens lugt eller adfærd, der er forårsaget af sygdom. Selvom vi ikke har data på, at katte specifikt kan identificere sygdomme, er det rimeligt at antage, at de kan reagere på ændringer i deres ejers helbredstilstand.
Praktiske råd til katteejere
Hvis du bemærker, at din kat ændrer adfærd, som f.eks. bliver mere klæbende eller opmærksom, når du er syg, er det vigtigt at observere kattens generelle helbred. Hvis katten ellers virker frisk, spiser normalt og leger, er der sandsynligvis ingen grund til bekymring. Men hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at få katten tjekket hos dyrlægen for at udelukke eventuelle sundhedsproblemer.
Den positive effekt af kattes tilstedeværelse
Dyrs tilstedeværelse kan have en positiv effekt på vores sindstilstand. De kan give trøst og reducere stress og sorg. Hvis din kat er mere opmærksom på dig, når du er syg, kan du tage det som en positiv ting og nyde den ekstra omsorg, din kat tilbyder. Det er dog altid en god idé at tale med din læge om eventuelle bekymringer, især i forhold til smitterisici, hvis du er under behandling for en alvorlig sygdom.