Hotspot hos hund: Muligheder for behandling (med billeder og video)

Hotspot er betegnelsen for en voldsom og kløende og smertefuld hudbetændelse. Sygdommen har mange navne og bliver også kaldt retriever eksem, sommereksem eller våd hudbetændelse eller våd eksem.

(Udgivet april 2011, senest opdateret juli 2021)

More...

Hvad er hotspot hos hund?

Hotspot hos hunde er en pludselig opstået, overfladisk, fugtig hudinfektion, der giver et klæbrigt sekret i pelsen. Hotspot skyldes bakterier som Stafylokokker i rifter og sår i huden. Det skal behandles ved at klippe pelsen helt væk og rense huden for bakterier. Ofte er antibiotika og smertebehandling også nødvendig.

Symptomer på hotspot hos hund

Hotspot er en betændelse, der sidder i huden under pelsen. Du kan altså ikke nødvendigvis se såret direkte. Du kan måske se at pelsen klistrer sammen et sted og hvis du kigger nærmere efter, vil huden have et rødt eller gulligt sår.

Det klør som regel enormt meget og er måske endda smertefuldt.


Et hotspot starter som en rift i huden

Hotspot opstår i et sår eller i en rift, som kan komme mange steder fra. Hunden kan klø sig i huden eller i ørerne. Hunden kan også rive sig på grene, have småsår efter leg med en anden hund eller efter flåter og insektstik.

Tæt og sammenfiltret pels kan også småblødninger i hårsækkene. Det er i princippet lige meget, hvor riften kommer fra, bare der er en skade i huden.

Når en rift udvikler sig til et hot spot, skyldes det ofte de bakterier, der hedder Stafylokker. Den slags bakterier kan rigtig godt lide varme og fugt.

Det vil sige at der ofte kommer flere hot spots om sommeren i varmt og fugtigt vejr. Bakterierne har altså mere optimale levevilkår.

Billeder af Hotspot hos hund

Her er en Hot Spot på en hund før jeg går i gang med behandlingen
Her bliver pelsen klippet af et hotspot og eksemen bliver hurtigt synligt
Sådan ser et hotspot hos hund ud efter at pelsen er barberet af og eksem-såret er blevet renset

Hotspots smitter ikke

Hot spots smitter ikke direkte. Der er enormt mange bakterier lige i det inficerede område og de bakterier kan godt slå sig ned andre steder.

De springer dog ikke fra hund til hund og giver hot spots. Der skal stadig en rift eller skade i huden til.

 

Behandling af Hotspot

Pelsen skal klippes af og såret skal renses. Området skal renses flere gange over nogle dage. Det skal hele tiden være tørt at se på.

Hvis der kommer meget sårskorpe på, kan det også holde på fugten, så det skal også væk.

Jeg bruger klorhexidin på gazetamponer til at rense med. Du kan også bruge engangsskumgummiklude.

 

Kløen gør det værre

Det vigtigt at stoppe hunden i at klø sig. Når først bakterierne har fået rigtig fat, klør det ofte helt enormt meget. Hvis hunden bliver ved med at klø sig, bliver det kun værre.

Det mindst medicinske er at give hunden en krave på, eller dragt eller sokker. Det kommer selvfølgelig an på, hvor såret sidder. Er det ikke nok, kan man give smertestillende medicin, som samtidig tager noget af irritationen.

Er det heller ikke nok, kan man skrue yderligere op og bruge binyrebarkhomen.

 

Antibiotika kan være nødvendigt

Hvis hotspottet er stort og har bakterierne fået rigtig godt fat, er man nødt til at give antibiotika for at slå bakterierne ned. Antibiotika-kuren varer ofte forholdsvis lang tid. Nogle gange i 3-4 uger.

Det er også lavet salver, der både indeholder binyrebarkhomen og antibiotika, som man kan smøre direkte på såret. Det dræber bakterier og lindrer kløen en del.

 

Hvordan behandler man hotspot opsummeret

  1. Klip pelsen af
  2. Rens og vask såret grundigt
  3. Stop hunden i at klø sig. Dette punkt er meget vigtigt
  4. Medicinsk salve kan være nødvendigt
  5. Antibiotika og/eller smertestillende medicin. …eller:
  6. Antibiotika og binyrebarkhormon

 

Hvad skal du gøre hvis hunden ikke reagerer på behandlingen

Hvis din hund ikke reagerer positivt på behandlingen af hotspot, kan det være tegn på, at der er en anden underliggende årsag til hudlidelsen. Det kan f.eks. være allergier, en hormonforstyrrelse eller en anden type infektion.

Hvis du er startet selv med at klippe pels og rense såret, skal det være blevet mindre og bedre inden for 2-3 dage. Hvis du er startet med dyrlægens behandlingen skal såret være tørt og tydelige bedre inden for 3-5 dage.

Alternativ behandling af Hotspot

Jeg har lavet en lille video om alternative behandlinger som du kan prøve af hjemme til lidt mindre hot spots. Her er lidt gode råd, du kan prøve af. Hvis du ikke kan få hot spottet under kontrol inden for 1-2 dage, skal der medicin til, og du skal en tur til dyrlægen.

Sådan kan du undgå Hotspot

Find årsagen til hvorfor din hund har fået rifter. Kan det være fordi hunden kradser sig selv? Eller kommer skrammerne andre steder fra?

  • Parasitter som lopper og flåter kan både give småsår og kløe
  • Allergi får mange hunde til at klø sig. Både i huden og i ørerne
  • Betændelse i analkirtlerne eller øregangene kan også få hunden til at klø sig selv
  • Saltrester i pelsen efter en svømmetur og sæberester efter et bad kan også give kløe
  • Samfiltrede og tætte hårtotter dergiver varm hud med mikrosår i hårsækkene
  • Medicinske sygdomme kan give forandringer i huden, der kan medvirke til at hunden får småsår.

Nogle racer er mere udsat end andre. Det gælder f.eks. Retrieverne, Skt. Bernhard, New Foundlænder og Schæfere på grund af deres pels og tendens til allergi. Nogle af dem har tæt og sammenfiltret pels, der holder på fugt.

Det kan hjælpe meget at holde pelsen ren og uden filtre.


Forebyggelse af hotspot

For at forebygge hotspot hos hunde, kan du holde øje med hundens pels og hud ved at se den regelmæssigt efter for sår, rifter og andre skader. Du kan også benytte en god kvalitet hundeshampoo, hvis hunden pels bliver fedtet eller er tør. Det kan hjælpe med at holde pels glat og blank og det mindsker risikoen for infektioner i huden.

En sund og balanceret kost kan også hjælpe hundens krop med at holde huden sund og stærk. Særligt har hunde brug for protein, der består af svovlholdige aminosyrer. Disse kan nogle gange mangle i de billige typer hundefoder.

Endelig kan det være fordelagtigt at holde hundens pels kort og trimmet, da en kort pels er lettere at holde ren og tør, og dette kan hjælpe med at forhindre infektioner i huden.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er hotspot hos hunde?

Hotspot hos hunde er en pludselig opstået, overfladisk, fugtig hudinfektion, der giver et klæbrigt sekret i pelsen. Hotspot skyldes bakterier som Stafylokokker i rifter og sår i huden.

Kan man forebygge hotspot hos hunde?

Der er en række ting, du kan gøre for at forebygge hotspot hos hunde, f.eks. holde øje med hundens pels og hud, benytte en god kvalitets hundeshampoo og balsam, give hunden en sund kost, holde hundens pels kort og trimmet, holde hunden.

Hvordan behandler man hot spot?

Det vigtigste i behandlingen af hotspot er, at pelsen skal klippes helt ned til huden og såret renses. Gerne med klorhexidin. Man kan bruge salve eller medicinsk honning. Smertefulde sår og sår over en barnehånds størrelse skal som tommelfingerregel behandles medicinsk.

Kan katte få hotspot?

Katte får ikke hotspots, men de kan flere andre typer hudbetændelser, der kan minde meget om. Katte får til gengæld "miliær eksem" eller allergiske sår eksempelvis bag øret. Kattes hudsår spreder sig ikke som hos hunde, og skal diagnosticeres og behandles.

Disse sår kan derfor ikke kaldes hotspot.

Vi du lære mere om allergi hos katte, skal du se denne artikel, hvor du får alle deltajerne...

Kan hunde med hotspot tåle klorhexidin?

Det er fornuftigt at bruge klorhexidin til hunde med hotspots. Bruger man samme opløsning som til mennesker (0,02-0,5%), svier det heller ikke. Det vigtige er dog at få vasket sårvæske og snavs væk, så spray eller pulver vil ofte ikke have samme gode effekt. Man kan evt. bruge sårshampoo med klorhexidin.

Får hunde hotspot i poten?

Hunde får ikke hotspot i poten, men kan til gengæld få andre typer betændelse. Udslæt, eksem og betændelse i en pote har en anden baggrund en hotspots, og skal derfor både diagnosticeres og behandles anderledes. Grundprincippet i at vaske og holde området fri for bakterier er dog det samme.

Hotspot hos hund og Kovaline?

Kovaline er ikke velegnet til hotspots. Det er en blødgørende salve, der kan bruges til rene og tørre områder. Hotspots er langt fra rene og er meget fugtige. Hotspot behandles ved at udtørre og rengøre det inficerede område. Kovaline modarbejde begge dele. Salven indeholder nemlig voks, der kan skabe en hinde hen over bakterierne. 

Kan hund dø af Hotspot?

Hunde vil ikke dø af hotspot, men såret kan blive så stort og smertefuldt, at den måske næsten ser sådan ud. 

Hvordan undgår man hotspot?

Man undgår hotspot ved at holde huden sund uden sår og rifter, og samtidig holde den ren. Hvis pelsen filtrer, skal den klippes. Er huden fugtig af mudder eller saltvand, skal hunden vaskes og tørres. Har hunden lopper, skal de behandles. Er huden i ubalance på grund af udiagnosticeret allergi, skal hunden udredes hos en grundig dyrlæge.

Er saltvand godt for hunde?

Saltvand er helt ok for hunde, og giver i sig selv ikke problemer. Dog kan meget indtørret salt på huden virke udtørrende og dermed give kløe. For nogle pelstyper kan saltvand give dreadlocks og pelstotter, der også vil skade huden. Er hunden meget i saltvand skal pelsen derfor holdes ren og børstes mere.


Du kan se tiden an hvis...

Hotspot'et ikke er meget større end en 5-krone og ikke gør ondt.

Og!

Hvis du kan klippe pelsen helt ned, så huden på og omkring såret kan renset grundigt med eksempelvis klorhexidin.

Du bør kontakte dyrlægen snarest hvis...

Hotspot-sår på op mod en barnehånd i størrelse vil ofte sprede sig hurtigt og blive smertefulde, hvis ikke de får effektiv behandling. De kan blive dobbelt størrelse inden for 24 timer.

Man bliver næsten altid overrasket over, hvor stort såret faktisk er, når man klippet pelsen væk.

Det er stadig afgørende at pelsen bliver klippet kort helt ind til huden og såret og alle de røde bumser omkring bliver renset.

Du skal til vagtdyrlægen med det samme hvis...

Smertefulde sår (uanset størrelse) og sår på en barnehånds størrelse bør ses af en dyrlæge med det samme. Også aften og weekend.

Den slags sår er nemlig altid overraskende meget større under pelsen, end man kan se udefra.

Det kan være nødvendigt at give stærkt smertestillende, og måske noget så hunden kan sove og ikke nærke det mens såret bliver klippet.

Så i den her størrelse kræver næsten altid medicinsk behandling.

Og nu over til dig...

Har du erfaringer, jeg ikke har delt her? Del hvad du ved og hjælp andre med at komme af med denne irriterende sygdom.

Skriv i kommentarfeltet herunder.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Allergier, Featured, Hud- pels- og øreproblemer (dermatologi), Infektion


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
  1. Behandling af hotspot med brintoverilte?
    Hej dyrlæge

    Kan man ikke bare bruge brintoverilte til at rense med? Der dræber bakterier og så behøver man vil ikke medicin.

    1. Hej Katja
      Infektionen ligger typisk også dybt i huden. Brintoverilte ville kunne dræbe bakterier på overfladen, men ikke længere nede. Derfor slipper man kun sjældent for medicin.
      Brintoverilte sviger også temmelig meget i åbne sår og det kan samtidig skade eventuelle raske celler ved sårkanten.
      Brug klorhexidin i stedet. Det bræber også bakterier, det sviger ikke og skader ikke raske hudceller. Faktisk binder klorhexidin til de ydre hudceller, så der også er effekt noget tid efter behandlingen.
      Mvh Søren

  2. Hej !
    Tusind tak for en super beskrivelse af” Hot-Spot”
    Min Loui, Labrador Retriver, har i løbet af en week-end udviklet lige hvad vi så på videoen.
    Min dyrlæge har i dag behandlet ham som du beskriver.
    Glæder mig til at se resultatet.
    Han prøver stadig at “kradse ” men han fik lige en afledningsting ( legetøj) det hjalp.
    Tak for rådet med klorhexidin! 😉
    Hilsen Tom

    1. Hej Louise
      Tak for de pæne ord.
      Huden vil være lyserød og være lidt “baby-blød”. Huden skal være ren og tør, ensartet og hel. Huden må ikke være hævet og væskende.
      Jeg mener at man skal fjerne den “kage” eller sårskorpe, der kommer i starten mens såret væsker meget. Det kan man for, at det kan få luft.
      Mvh Søren

  3. Hvornår er hotspot helet?
    Hej Søren,
    Tak for en god og informativ video.
    Jeg vil gerne vide hvornår man kan se, at en hotspot er helet og det er sikkert at tage kraven af hunden igen?
    Har læst et sted, at det heler lige som en hudafskrabning, men du siger i videoen, at man skal fjerne eventuelle sår.
    Mvh Louise

    1. Hej Louise
      Tak for de pæne ord.
      Huden vil være lyserød og være lidt “baby-blød”. Huden skal være ren og tør, ensartet og hel. Huden må ikke være hævet og væskende.
      Jeg mener at man skal fjerne den “kage” eller sårskorpe, der kommer i starten mens såret væsker meget. Det kan man for, at det kan få luft.
      Mvh Søren

  4. hotspot
    Hej Søren. Min hund har lige haft hotspot.Såret er helet, men nu er huden blevet sort, hvor såret har været. Ved du hvad det kan være? Hilsen Gitte

    1. Hej Gitte
      Huden har fået mere sollys end den normalt får, så det formentlig en normal reaktion. Arvæv kan også have noget mere pigment.
      Hvis huden samtidig er fortykket og kløende, kan hunden også have fået anden infektion med gærsvamp.
      mvh Søren

  5. Hot Spot på Mops
    Hej Søren. Super super.
    Jeg har en 3 årig mops Eygill, som nu har fået hotspots.. han er i behandling med antibiotika og det ser også ud til at virke .. såret på kinden tørre voldsomt ud, men det giver også nogle store sår skorber som nu og da “Krakkelerer” og falder af. Når en sådan skorbe er faldet af ser det meget voldsomt ud blodigt og væskende.. hvilket igen tørre ud i løbet at 10 12 timers tid… er det normalt at sårene er så voldsomme under behandlingen ?

    Skal disse skober fjernes også hvis det er så dybe (2 mm ) ?

    På forhånd tak :O)

    Mvh Jorgen Jellinghof

    1. Hej Jørgen
      Såret skal helst have luft så væsken kan komme væk og såret kan tørre. Normalt i hvert fald. Der kan være noget specielt i dit tilfælde, så tjek lige med din egen dyrlæge.
      Sårene kan godt være ret voldsomme under behandlingen og nogle gange tager det flere uger at komme af med. Det er vigtigt at huden under ser bedre ud dag for dag. Det kan man bl.a. vurdere på hvor meget det væsker og om huden er fortykket.
      mvh Søren

  6. Vedr. klorhexidin
    Hej Søren.
    Tak for din gennemgang af hotspots. Jeg mener ikke min hund har været udsat for lign., men jeg ville egentlig bare spørge om man kan bruge klorhexidin til at rense sår / åbne hudområder generelt? Min hun bider, klør og gnaver i sig selv en del og får små sår på haserne der forbliver åbne. Desuden også på ryggen. Kan jeg rense dem med klorhexidin?
    Tak for hjælpen!

    1. Hej Kristina
      Ja, klorhexidin er strålende til at holde sår rene og bakterieniveauet nede.
      Dog fjerner det normalt ikke årsagen til at hunden har fået sårene i første omgang.
      mvh Søren

  7. Hej Søren.
    min hun har nu været i behandling for hot spot af to omgange, og hun er lige nu under den anden behandling som hun afslutter imorgen, men her i eftermiddags har hun kløet/nappet sig et nyt sted(på bagdelen) hvad kan det skyldes og hvad kan vi gøre?

    – den behandling hun har været i har både indeholdt en creme at sårene sårene med og nogle piller hun skulle have.

    Håber du svare da vi er meget fortvivlede.
    Mange hilsner louise.

    1. Hej Louise
      Hunden kan kredse sig selv og starte en hot spot af flere årsager. Det mest almindelige er:
      – Parasitter som f.eks. lopper
      – Allergi
      – Betændelse i analkirtlerne
      – Sammenfiltrede hår – dred locks
      – Medicinske sygdomme
      Det er vigtigt at får diagnosticeret den underliggende årsag og det kan være nødvendigt at bede din dyrlæge tage de relevante prøver.
      mvh Søren

  8. Kommentar til alternativ behandling af hotspot….
    Hej Søren
    Super god gennemgang af hotspot :0). Dog undrer det mig, at du siger ok til brun sæbe Jeg ved at til mennesker, er det i mit job som SOSU ass. “FY-FY”, at bruge brun sæbe til hud, det er stærkt basisk og derfor ætsende. Man bruger jo f.eks brun sæbe til at opløse maling, lak og andre kradse ting med.

    Jeg ved ikke om du er ineresseret i tips der virker særdeles godt i behandlingen af Hotspot!.. Men her er den måde jeg klarer det på, og som er virkelig effektivt, selv min dyrlæge medgiver, at det er godt:
    Klip såret rent for pels, vrid en tot vat/gaze op med koncentreret Hibiscrub (som bruges til håndvask før kirurgiske indgreb) skrub såret rent, lad sidde lidt. Skyl let og dup tørt/luft tør. Slut af med at spraye med A-Derma Cytelium Zinkliniment, som er helende, kløestillende, genopbyggende og udtørrende. ´Det virker :0)

    Nedenstående er klippet fra webapoteket.dk:
    Udtørrende liniment til kløende og letvæskende hud. Et godt valg til lindring ved fx skoldkopper[/b], bleudslæt, fugtige hudfolder, små sår og eksem.
    Kan anvendes af spædbørn, børn og voksne.

    zinksprayen tåles godt – selv af sart babyhud. Den reducerer irritation og kløe samtidig med at den beskytter og blødgør huden.

    Fordelene ved A-Derma Cytelium er at sprayflasken gør linimenten let at anvende. (eneste sprayliniment på markedet). Det er med sterilt kompres eller gaze.

    A-Derma produkterne virker beskyttende, genopbyggende og tilfører huden fugt, samt dæmper kløe og irritation.
    Serien er specielt udviklet til synlige hudproblemer hos børn og voksne. Den er baseret på naturlige aktive stoffer, hvis virkning er videnskabeligt dokumenteret. Den indeholder havrekstrakt fra Rhealba® havren, skiller sig ud med sine særligt aktive ingredienser, deriblandt et højt indhold af stivelse (amylose og amylopectin), som virker fremmende på celledannelsen og er fugtgivende. Rhealba® indeholder desuden naturlige, essentielle fedtsyrer og proteinder, samt E-vitamin, selen, jern, kobber, zink og mangan.
    Udover havrekstrakt fra Rhealba® havren indeholder Cytelium spray zinkoxid, der dæmper kløe, virker udtørrende, blødgørende og beskyttende ligeledes unikt, at den ikke farver huden eller tøjet.
    Uden parfume og parabener.

    Anvendelse
    Flasken omrystes før brug. Sprayes forsigtigt på huden 2-3 gange dagligt – dup evt. efter

    Med venlig hilsen
    Iben :0)

    1. Hej Iben
      Tak for dit input. Jeg vidste faktisk ikke det med brun sæbe til mennesker. Jeg vil prøve at undersøge dybere, om der er noget, jeg har over set ift. hundene.
      Det aktive stof (ud over sæbe) i Hibiscrub er klorhexidin, så det virker ganske give udemærket også.
      Jeg kender ikke til A-Derma Cytelium, men det lyder bestemt interessant, og kan måske være noget at tage op.
      Mvh Søren

  9. Hej Søren

    Dejligt der er en dyrlæge som vil give gode råd fra sig uden at det koster penge. 🙁 Jeg tror desværre vores hund har fået det vil nu gå i gang med de råd du har givet På forhånd tak. 😀

  10. Hej igen
    Det var heldigvis ikke det min hun havd, den klør sig lidt fordi den jo skifter pels er jo kun 18 ugen så måske har det været derfor den havde fået de sår, kunne det ikke tænkes ?? 😀
    Mvh Charlotte

    1. Hej Charlotte
      Ja, at skifte pels kan godt give noget kløe, men det er sjældent nok til ligefrem at give sår.
      Måske kunne det være fornuftigt at få den undersøgt for f.eks. parasitter som lopper og pelsmider.
      mvh Søren

  11. Vedr. bakterierne
    Hej Søren
    Tak for en rigtig god video.

    Min Eddie har hotspot, men jeg er bekymret for bakterierne. Kan de sprede sig hvis vi som mennesker har sår som kommer i kontakt med hundens sår? Hvis ja er det så noget jeg skal være bekymret for?

    1. Bakterierne i en hotspot er ofte nogle, der findes over alt i vores hjem, hår og på huden.
      Der er selvfølgelig rigtig mange bakterier samlet på samme sted, men med almindelig håndvask, burde risikoen være minimal.
      En sjælden gang i mellem finder vi resistente bakterier. De opfører sig ikke altid forudsigeligt. Jeg har dog ikke selv hørt om nogen, der er blevet smittet.
      Mvh Søren

  12. Klorhexidin
    Hej Søren,

    Tak for gode råd og video. Min labrador får hotspot hvert forår. Kan det skyldes at han på det tidspunkt begynder at bade ved stranden?

    Med hensyn til klorhexidin, kan man bruge det samme som man bruger til mennesker eller er det en bestemt “hunde klorhexidin”?

    Mvh,

    Lars

    1. Hej Lars
      Man bruger det samme klorhexidin som til mennesker. Du skal bare gå efter det, der er til almindelig sårrens.
      Saltvand kan godt have en betydning. Meget salt i pelsen kan udtøre huden og gøre hunden mere modtagelig for infektioner.
      Der kan muligvis også være en allergisk komponent. Altså hvis hunden reagere på pollen, vil dens immunforsvar være belastet på samme tid hvert år.
      Mvh Søren

  13. Bedøvelse
    Gør det ondt på hunden at komme klorhexidin på? Altså kan man godt komme det på uden at hunden skal til dyrlæge og bedøves?
    Min hund fik dette sidste sommer hvor det gik over af sig selv efter noget tid. Hun har fået det igen nu. Hun bider sig lige over halen og der kommer noget gult væske, derfor vil jeg gerne prøve at bruge klorhexidin til at få det til at går væk.

    1. Hej Malene
      Klorhexidin gør ikke ondt i sig selv. Det svier heller ikke – selv i åbne sår. Det kan dog godt være meget ubehagelig for hunden at få området renset.
      Prøv også om du kan klippe noget pels af.
      Søren

  14. Træthed og hotspot
    Vores Cairn terrier fik konstateret hotspot for 5 dage siden. Er i salvebehandling og såret heler langsomt op. Men jeg synes han virker utrolig træt og humørforladt. Kan det være infektionen der har denne virkning? Det skal lige siges at appetitten på mad og gåture bestemt ikke fejler noget, men vores 8 mdr. unghund plejer at være meget mere igang hele tiden. Mvh Lene

    1. Ja, det kan det. Hunden kan sagtens være sløv af andre årsager, men det er oplagt at infektionen gør hunden sløv.
      /Søren

  15. Blandingshund
    hej søren.
    jeg har en lille han på 1½ år, som er blanding af staffordshire bull terrier og japansk spids.
    han har i en lang periode ca ½-1 år haft problemer med pelsen, han bider og gnaver sig rigtig meget så der kommer store sår, der mangler pels v(ved hale og numsen/ryg) der hvor han bider sig mest. det irritere ham grusomt, og forleden da jeg havde ham i bad kunne jeg se han havde røde små knupper i pelsen og ellers meget rød andre steder. som jeg kan se det er det faktisk ud over hele hans krop han er meget rød.
    har du nogle råd ? og kan det være hot spot? syntes bare ikke det ligner det som på videoen men symptomerne passer.
    håber du kan hjælpe for har så ondt af min lille basse. vores dyrelæge mener det er loppe allergi men det hun giver os virker ikke.

    mvh victoria 🙂

    1. Nej, der lyder ikke umiddelbart som hot spot.
      En hund kan klø sig af et hav af årsager, hvoraf lopper og hudinfektioner blot er to.
      Hunden kan f.eks. have mere generel allergi, infektioner af forskellig slags og andre parasitter end lopper.
      /Søren

  16. hotspots
    Hej søren.
    Jeg kender en hvis hund lige er blevet aflivet pga hotspots. Mit spørgsmål er så, om det kan blive så slemt at man ikke kan gøre noget, og eneste løsning er aflivning? Mvh hanne

    1. Isoleret set vil jeg nu mene at en hot spot ikke kræver aflivning.
      Der kan dog være andre faktorer i spil, som gør det hele mere kompliceret. F.eks. hvis det ofte kommer igen eller hunden samtidig er plaget meget af allergi.
      /Søren

  17. hot spot..
    Hej..
    Jeg har en old english bulldogge på snart 5 år, hun kløer sig konstant halen er et stort sår hævet og irriteret hun har mistet hår rundt omkring på kroppen, hun har haft røde mærker på maven som lignede mygstik.. endte ved dyrlægen hvor hun nu har fået allergi foder, og binyrebarkemon, og en antibiotika kur i 7 dage.. hun er desværre ved og vende tilbage til sit gnubben så det bløder, overvejer og aflive hende da jeg ikke syntes det er fair for hunden hun skal have det sådan:-( hun flytter rundt på sofabordet med bagdelen, kører hovedet ned i græsset hvor hun har fået en vorte som hun får kradset af:-( hilsen theresa..

    1. Hej
      Det er bestemt også meget irriterende at klø sig så meget, så jeg kan godt forstå dine overvejelser. Racen er desværre kendt for at være allergisk overfor mange ting, og det er sikkert også det, din dyrlæge har tænkt med den behandling, du nævner. Hvis hun ved siden af behandlingen stadig bliver udsat for det, hun ikke kan tåle. Det kan både være godbidder, andet foder, pollen og skimmelsvamp, bare for at nævne nogle stykker.
      Planen bør derfor være at finde de ting, der udløser allergien.
      Søren

  18. Min 9 årlige bl. Schæfer/ belgisk hyrdehund er i behandling for hot spots hvert efterår og har været det de sidste 4 år. I år kom udbruddet allerede i august og hun har nu 2 gange været igennem medrol og pincillin . Nu er det oktober og hun har stadig hot spots , dyrlægen har ikke kunnet konstatere grunden så jeg ved ikke hvordan jeg skal fjerne årsagen. Jeg gennemgår pelsen en gang om ugen og klipper der hvor jeg finder nye udbrud. Syntes der er synd for hende men skal jeg ringe dyrlægen og få hende i behandling en 3 gang siden august ? Har hørt om en ny type krave som ikke genere så meget som den gamle type men det fjerner jo ikke årsagen ! De forrige år har en eller to behandlinger med Medrol i træk været nok men altså ikke iår 🙁 hilsen Betina

    1. Når hun klør sig sådan synes jeg bestemt du skal snakke med din dyrlæge. Snak evt. med dem om allergiundersøgelser, da det kan være årsgen til kløen.
      Søren

  19. Aflivning og hot spots…
    Jeg har selv overvejelser omkring aflivning på grund af hot spots…

    Vores 10 mdr. Golden retriever har nu hotspots næsten konstant. Vi har brugt dyrlægen de første gange han fik dem. Nu kommer de hver gang han bare har været ude i fugtigt græs, og vi renser og smører næsten konstant…
    Hunden er af jagtstammen, og skulle være min jagthund, men jeg har faktisk opgivet træningen p.g.a. problemerne med hot spots. Jeg har fået en kronisk patient i stedet for en jagthund, og hvis ikke jeg får ham aflivet eller givet væk som skødehund, ser det ud til at være status de næste 10 – 12 år.
    Har dyrlægen et godt råd?
    Mvh EGJ

    1. Det er usædvanligt at så ung en hund får så mange i træk og det er ikke sikkert det vil fortsætte. Det kan dog være fornuftigt at lede efter en årsag til at immunforsvaret tilsyneladende ikke kan følge helt med.
      Søren

  20. Min staffordshire bull terrier fælder rigtig meget
    Hej 🙂
    Jeg har lige et spørgsmål, og håber at du kan svare mig på det..
    Jeg har en staffordshire bull terrier han på 5 år, og han fælder rigtig meget..
    Hvad kan jeg gøre.?

    1. Jeg tror ikke nødvendigvis det har noget med hot spot at gøre, men hvis det er unaturlig fældning kan man overveje allergi, parasitter og andre infektioner.
      Dog er der nogle hunde, der bare fælder meget, hvor det er helt normalt
      Søren

  21. Hot spot
    Hej Søren –
    1000 tak for dine gode indslag omkring Hot Spots.
    Jeg havde aldrig hørt om det, før jeg tog til dyrlæge, da min hund ( 14-årig blanding af tysk ruhåret hønsehund, sort labrador og schæfer) fik det. Hun kløede sig helt vildt, og det var som du beskriver helt klistret på stedet. Hun blev barberet, renset og fik det behandlet med ,2 x laser behandling. Derefter antiobiotika i form af tabletter, og jeg fik en creme af dyrlægen, og rensede også selv med klorhexidin. Og hun havde skærm på. Stedet helede langsomt, og jeg troede, det var overstået.
    Men så syntes jeg, hun igen begyndte – et nyt sted. Hun bed og nappede pludselig løs inde ved lysken, næsten helt nede ved numsen. Og kløede sig også lidt forskellige steder. Jeg fandt så en knop ( udvendig på huden) på indersiden af låret, helt nede ved numsen. Den minder meget om den slags talgknopper, hunde kan få. Jeg checkede og har checket alle andre steder i pelsen, men kan ikke umiddelbart mærke/finde et hot spot. Dog kan jeg enkelte steder, når jeg checker efter finde lidt løs pels, der kan hives af.
    Tog til dyrlægen igen, og fik at vide, hun skal opereres for den knop….. Det virker voldsomt for mig, da den er lille, og dyrlægen tidligere har sagt til mig, det ikke er godt for min gamle hund at komme for meget under fuld narkose, hvilket hun har været en del p.g.a. indvendige knuder. Jeg vil klart foretrække, operation undgåes såvidt muligt….. Der blev taget blodprøver for at checke nyre- og lever tal, og lever tal var lidt for høje, men intet alarmerende, sagde dyrlægen.
    Jeg har selv prøvet at give hende skærm på igen, rense og smøre det, og det ser naturligvis meget pænere ud, end når hun bider løs i det. Ligner som nævnt en talgknop eller en type vorte. Hun kløer sig også omkring anal kirtlen, så jeg synes måske, der kunne tages nogle andre prøver først. Også for at checke hvorfor hun kløer sig forskellige steder. Hun har altid haft en lidt sart hud, og nemt fået kløe, men det har kunne afhjælpes ved en svømme tur, ikke så godt m. shampoo.
    Tak for din uforbeholdne mening, og gerne en kommentar omkring de for høje levertal. Kan jeg gøre noget for at de kommer ned?

    På forhånd mange tak for dit svar.

    Mvh K. Rasmussen

  22. re: Hot spot
    – fortsættelse, da jeg ikke kunne se, om det hele kom med i mit første lange indslag –

    Dog kan jeg enkelte steder, når jeg checker efter finde lidt løs pels, der kan hives af.
    Tog til dyrlægen igen, og fik at vide, hun skal opereres for den knop….. Det virker voldsomt for mig, da den er lille, og dyrlægen tidligere har sagt til mig, det ikke er godt for min gamle hund at komme for meget under fuld narkose, hvilket hun har været en del p.g.a. indvendige knuder. Jeg vil klart foretrække, operation undgåes såvidt muligt….. Der blev taget blodprøver for at checke nyre- og lever tal, og lever tal var lidt for høje, men intet alarmerende, sagde dyrlægen.
    Jeg har selv prøvet at give hende skærm på igen, rense og smøre det, og det ser naturligvis meget pænere ud, end når hun bider løs i det. Ligner som nævnt en talgknop eller en type vorte. Hun kløer sig også omkring anal kirtlen, så jeg synes måske, der kunne tages nogle andre prøver først. Også for at checke hvorfor hun kløer sig forskellige steder. Hun har altid haft en lidt sart hud, og nemt fået kløe, men det har kunne afhjælpes ved en svømme tur, ikke så godt m. shampoo.
    Tak for din uforbeholdne mening, og gerne en kommentar omkring de for høje levertal. Kan jeg gøre noget for at de kommer ned?

    På forhånd mange tak for dit svar.

    Mvh K. Rasmussen

    1. Det lyder som om din hund har mere end et hudproblem og hot spottet kun er en del af samlet tilstand. Det kan måske være fornuftigt at få hunden igennem en udredning for allergi og/eller søge efter en grund til at immunforsvaret ikke klarer infektionerne selv.
      Der findes flere forskellige “levertal”, så jeg kan ikke have en holdning til dem uden at kende hunden og de præcise værdier. Sådan nogle tal skal altid holdes sammen med hvordan hunden har det i øvrigt.
      Du kan evt. bede om at få hunden undersøgt nærmere for leversygdomme og evt. behandlet efter diagnosen. Nogle hunde at glæde af speciel lever diet.
      /Søren

  23. Hot spots eller .
    Hej
    Vi har en golden retriever på 6. År, sidste år fik han noget eksem som dyrlægen mente var hotspots men ingen behandling hjalp, så vi blev henvist til en huddyrlæge men de kunne heller ikke finde en forklaring, så efter utallige prøver som intet svar kunne forklarer hans eksem. Eksemen starter med fedtede sorte pletter som han så begynder at gnave i hvilket giver store sår, vi behandler det på den måde du har beskrevet, men det har kun ganske lille effekt. Har du et forslag?
    Venlig hilsen
    Pia og chivas

    1. Hej og tak for tilliden.
      Hvis flere dyrlæger og sågar specialister, har set på hunden og lavet flere prøve, kan jeg nok ikke komme med noget, de ikke har tænkt på.
      Måske er der bare ikke nogen bestemt grund. En hund kan godt få den samme infektion to gange, lidt som vi kan blive forkølet mere end en gang.
      /Søren

  24. Kan det være hot spots?
    Jeg opdagede for et par uger siden at vores 8-årige labrador havde fået et 5-krone stort væskende sår på den ene kind. Han fik krave på, og jeg har særbehandlet ud fra råd vi fik af dyrlægen, da vores anden hund havde været i kamp med en kat.
    Sårbehandlingen har virket rigtig fint, men nu kan jeg se, at der er kommet nogle nærmest bumse-agtige knopper, der hvor huden er ved at være helet. Den nye hud er desuden nærmest læderagtig og der er små sorte prikker nogle steder. Disse prikker kan skrabes af med en negl … Lidt ligesom hudorm hos teenagere. Er der bare skidt, så han skal i bad (det er han meget sjældent, da vi har fået at vide, at det har pelsen og huden ikke godt af – noget med at man kan udtørre huden på hunden).

  25. “nyt” insekt – laver HOTSPOTS
    Hej Søren
    Tak for en masse gode råd, jeg har et par oplysninger.
    Hotspots kan jo også komme af insektbid. En jagtinteresseret i denne tråd, fortæller, hvordan hunden får hotspots hele tiden.
    Der er kommet et ”nyt” insekt – som kan volde store problemer. Det er hjortelus-fluen. Den har højsæson nu i oktober november. Den har vinger, flyver hen på et dyr – i mangel af hjort eller rådyr, går den på kvæg, hest, eller HUND. Når den finder vej ind i pelsen, smider den vingerne, og bliver boende på værtsdyret – og bider/suger blod jævnligt.
    Min hest fik pludselig en masse ”hotspots” – mindede om skoldkopper, som mistede sårskorpen, og var røde og fugtige og kløende. Der blev ved at dukke nye op.
    Ved et usædvanlig held fik jeg fat i et dyr, der smuttede godt ned i pelsen, fik greb om det og via min dyrlæge sendt til artsbedømmelse. Den mindede om en stor flad flåt – men var alligevel anderledes. Det viste sig at være en hjortelus-flue. Prøv at slå den op på nettet.
    I Norge og Sverige er der store problemer med disse fluer. Elge, rådyr m.fl. som får så meget kløe, at de kradser hul, bliver inficeret med bakterier, og der er fundet dyr, der er døde, pga. dette.
    Efter oplevelsen for nogen år siden, har jeg fanget hjortelusfluer på min hund. Inden de fik gjort skade. Hvis en hund får den ene hotspot efter den anden, og det er en hund der færdes i områder med råvildt, er der udover alle de andre muligheder (rifter, allergi, osv.) også mulighed for at der bor en hjortelus på hunden. Da den ikke sætter sig fast, som en alm. flåt, er den meget svær at indkredse og fange, for den er hurtig som en loppe, og ”usynlig” det meste af tiden.

    Vedr. brun sæbe, er det ætsende, og må ALDRIG bruges på hud, hverken mennesker eller dyr.

    Tip: Sæbespåner – eller (knap så godt) lidt revet håndsæbe – ca. 1 spks. opløses nemmest i meget varmt vand med et piskeris. Derefter køles vandet til temp. er behagelig. Hvis man har en pote, der skal i sæbevand – eller fx selv har en betændt finger – holder man stedet under vand i ca. 10-15 minutter. Vores hund med furunkler – bylder – mellem tæerne, blev hjulpet meget, og undgik masser af dyrlægebesøg, ved at vi, såsnart vi så ansats til en byld, dagligt holdt poten i sæbevand. HUSK at skylle sæben af med lunkent vand bagefter – og tørre med et håndklæde. Sæbevandet får bylden til at ”samle sig” – og derefter ”tørrer” sæbevandet stedet ud. Sæbevandet til hotspots, på krop og hoved, kan jo kun bruges som afvaskning. Og sæben skal skylles af igen – ellers virker den direkte irriterende.

    1. Hej
      Hjortelus er ikke noget vi ser meget af i min verden, så jeg må tilstå at jeg ikke kender den særlig godt. Den bider og kan angiveligt givet en irriterende kløe, så det er da bestemt en mulighed for at få rifter. Hvis der går betændelse i det, kan det udvikle sig til en hotspot.
      Så ja, hjortelusen kan vel i princippet godt starte hotspots.
      Søren

  26. fortsættelse
    I Norge og Sverige er der store problemer med disse fluer. Elge, rådyr m.fl. som får så meget kløe, at de kradser hul, bliver inficeret med bakterier, og der er fundet dyr, der er døde, pga. dette.
    Efter oplevelsen for nogen år siden, har jeg fanget hjortelusfluer på min hund. Inden de fik gjort skade. Hvis en hund får den ene hotspot efter den anden, og det er en hund der færdes i områder med råvildt, er der udover alle de andre muligheder (rifter, allergi, osv.) også mulighed for at der bor en hjortelus på hunden. Da den ikke sætter sig fast, som en alm. flåt, er den meget svær at indkredse og fange, for den er hurtig som en loppe, og ”usynlig” det meste af tiden.

  27. Opskrift på sæbebad
    opskrift på sæbebad:

    Vedr. brun sæbe, er det ætsende, og må ALDRIG bruges på hud, hverken mennesker eller dyr.

    Tip: Sæbespåner – eller (knap så godt) lidt revet håndsæbe – ca. 1 spks. opløses nemmest i meget varmt vand med et piskeris. Derefter køles vandet til temp. er behagelig. Hvis man har en pote, der skal i sæbevand – eller fx selv har en betændt finger – holder man stedet under vand i ca. 10-15 minutter. Vores hund med furunkler – bylder – mellem tæerne, blev hjulpet meget, og undgik masser af dyrlægebesøg, ved at vi, såsnart vi så ansats til en byld, dagligt holdt poten i sæbevand. HUSK at skylle sæben af med lunkent vand bagefter – og tørre med et håndklæde. Sæbevandet får bylden til at ”samle sig” – og derefter ”tørrer” sæbevandet stedet ud. Sæbevandet til hotspots, på krop og hoved, kan jo kun bruges som afvaskning. Og sæben skal skylles af igen – ellers virker den direkte irriterende.

  28. til Karin Jensen
    Det kan godt lyde som om det måske er det, som vores hund har fået tilraget sig.
    Nu sidder hans hotsport på kinden, så jeg kan ikke holde hans hoved under sæbevand 😀 men jeg kan vaske dagligt med blandingen, men får det den der flue-dims væk eller er det bare at vente til det er galt igen.
    Nu er det kun 2. gang han har det – 1. gang var nogenlunde samme tid sidste år, så det er ikke et kæmpe problem, men det er temmelig upraktisk i den tid, hvor han skal have krave på.

    1. Til Linda
      Hej Linda
      Sæbevand hjælper kun til at holde huden ren – hjortelusen kan garanteret ikke udryddes ved sæbebad. Måske hjælper de gængse loppe/flåtmidler, men jeg ved det ikke. Du må spørge din dyrlæge. Eller se om du kan finde fluen i pelsen. Der hvor der er en hotspot kommer den jo ikke igen.Og hvis den bor på hunden vil der komme flere hotspots a´la skoldkopper. For der kommer en ny, for hvert stik fluen laver for at suge blod til at leve af.
      VH Karin

        1. Hej Linda
          Nej jeg synes heller ikke det lyder som det. Jeg tror at mine oplysninger havnede på din tråd, som svar til dig – det var kommentarer til Søren fra brevkassen. Så nu prøver jeg at putte det på igen på rette sted. Undskyld hvis jeg har forvirret dig. mvh Karin

    2. Det lyder ikke umiddelbart som hot spot, men der kan godt være infektion i huden alligevel. Hvis sår ikke heler ordenligt er det fornuftigt at lave en dyrkning af bakterier og svampe. /Søren

  29. Jeg har lige set videoen om hot Spot.

    Sjældent har jeg set og hørt en så fin, klar, tydelig og pædagogisk fremlægning af et emne..imponerende.
    tusind tak

  30. Hej vi har en golden retriver , som bliver 11 år til sommer , den har de sidste par år omkring forårs tid fået et hotspot på bagben , vi har vasket det i noget som hedder tannosynt , købt på tysk apotek , som vi har vasket såret i nogen dage , samt klippet såret fri for hår , det har hjulpet rigtig godt , samt dryppet med noget som hedder PRURIVET, så har såret været helet fint igen . 🙂 hilsen tanja grøn

    1. Hej
      Det lyder godt, at I har fået styr på det hos jeres hund. Jeg kender ikke selv produkterne, men det er godt, det virker for jer. Søren

  31. hejsa dejlig indslag – jeg har en hundepension og golden retriever opdrætter og ser jo desvære en del af disse hotspots – ( ikke blandt min egene hunde men blandt kunders hunde ) det jeg har oplevet er at de hunde der får brugsens billig foder eller at de får for meget protein igennem gnave ben og godbidder også har tendens til at udvikle det – bruger man et lavprotein foder er risikoen ikke så stor og der er balance i huden – det var bare min erfaring 😉 mvh Anja

    1. Hej
      Det er givet vis en sammenhæng med foder. Det tror jeg personligt du har helt ret i. Jeg vil dog mene at det er typen af protein, der betyder noget ikke mængden, men har dog ikke pt videnskab, der bakker det op. Tak for din kommentar. Søren

  32. 😆
    Super god info. om hotspot og hvad man gør.
    Ville ønske jeg havde set den før jeg mødte en hund med hotspot….

  33. Hej, min Golden Retriever har fået rød numse, kan godt ligne hotspot men det er ikke blevet større siden igår hvor jeg har smurt med pennicilincrem og vasket og skyllet ham når han har været ude, men når jeg vil smøre ham nu dupper jeg lige numsen med toiletpapir og det er ligesom han måske væsker fra numsen 😆

    1. Uh, det lyder ikke rart. Det kan også være nødvendigt at klippe noget af pelsen af. Kan du ikke få styr på det hurtigt, skal du sikkert have din dyrlæges hjælp.
      Søren

    1. Ja, det kan det i princippet godt, men det er ikke undsøgt vidensakbeligt, så jeg kan ikke sige dig om det virker bedre eller dårlige end de andre nævnte strategier.

  34. Jeg har en hund med hotspot (langs rygraden)

    Der er forsøgt 2 forskellige pencilliner, og uden stor effekt, nu har jeg netop fået savle også.
    og mål i dag større end en 1000 kr. seddel størrelse.

    Har du et godt bud på, hvorlænge en behandling bør foregår, før man kan se forbedringer. (hun har skærm på)

    1. Hej
      Først og fremmest skal man finde årsagen til såret. Er der infektion i det, skal det selvfølgelig behandles, men fjernes årsagen ikke, bliver hotspot’en ved. Jeg ville starte med at lede efter parasitter som pelsmider, lopper og skab. Hvis ikke det giver noget, ville jeg lede efter tegn på allergi.
      Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld