Livmoderbetændelse hos hunde: Tidlige tegn og dine muligheder

Livmoderbetændelse (pyometra) hos hunde forkommer oftest hos tæver over 4-6 år og ældre og næsten altid 2-6 uger efter endt løbetid. Symptomer er udflåd fra skeden, øget drikkelyst og vandladning, nedsat appetit, sløvhed, feber, samt nogle gange opkast, og øget bugomfang.

Diagnosen bekræftes ofte via ultralydskanning og blodprøver og nogle gange røntgenbilleder. Behandling omfatter primært kirurgi, men medicinsk behandling er mulig. Sterilisering forebygger sygdommen og ubehandlet vil tilstanden være livsfarlig og kan føre til blodforgiftning og at livmoderen brister.

Drægtighedshormonet Progesteron spiller en central rolle i udviklingen af pyometra ved at skabe et miljø i livmoderen, der er gunstigt for vækst af bakterier. Det er ikke Progesteron selv, der forårsager infektionen, men hormonets effekt på livmoderens slimhinde kan skabe et optimalt miljø for bakterier som E. coli, der ofte de faktiske infektionsårsager i pyometra.

Hvi ikke begge dele håndteres effektivt, vil behandlingen ikke være effektiv.

Du vil lære i denne artikel

  1. Definition og symptomer: Livmoderbetændelse (pyometra) hos hunde, med symptomer som udflåd, øget tørst og urinering samt sløvhed. Lidelsen skyldes en kombination af hormonel-påvirkning og bakterie-infektion.
  2. Behandlingsmuligheder: Behandling kan være akut kirurgi og eller medicinsk behandlign, afhængig af tilstandens sværhedsgrad. Pyometra går ikke over af sig selv.
  3. Risikofaktorer og forebyggelse: Risikofaktorer inkluderer alder (over 4-6 år) og hormonelle forandringer; forebyggelse kan indebære sterilisering.
  4. Urgens og alvorsgrad: Hurtig behandling er afgørende for at undgå alvorlige komplikationer som blodforgiftning, inflammatorisk shock og blodmangel.

Hvilke tegn på livmoderbetændelse kan jeg se hos min hund? (udflåd efter løbetid og øget drikkelyst)

Tegn på livmoderbetændelse hos hunde er følgende, hvor punkt 1 og 2 er de klart mest almindelige:

  1. Vaginalt udflåd efter løbetid: Pusagtigt, blodigt, eller en kombination heraf oftest 2-6 uger efter afsluttet løbetid.
  2. Øget drikkelyst og hyppig vandladning: På grund af toksiner og bakterier i blodbanen.
  3. Nedsat appetit: Hunden vil blive tiltagende dårlige og dermed miste appetitten.
  4. Sløvhed: Hunden virker mere træt eller mindre aktiv end normalt.
  5. Feber: Kan forekomme, men ikke altid til stede. Alt over 39,0 gr kaldes feber hos hunde.
  6. Opkastning eller diarré: På grund af toksinerne i blodbanen. Dog et af de mere sjældne symptomer.
  7. Øget bugomfang: Ophobning af pus i livmoderen kan fylde betydeligt.
  8. Svaghed eller kollaps: I alvorlige tilfælde.
  9. Slikker i skridtet eller under halen: Tegn på ubehag eller smerte.

Hvis du skal fange sygdommen tideligt, skal du reagere allerede når du ser punkt 1 og 2. Venter du 2-3 dage vil du typisk se tegn på begyndende blodforgiftning og blodmangel der giver flere og flere af symptomerne sammen.

Symptomerne kan variere, men de mest almindelige inkluderer unormalt vaginalt udflåd, som kan være pusagtigt eller blodigt. Hunden kan også vise tegn på generel utilpashed, såsom øget tørst og hyppigere vandladning, nedsat appetit, og sløvhed. Feber er et andet almindeligt symptom, men det er ikke altid til stede.

I nogle tilfælde kan hunden opleve opkastning eller diarré, og maven kan virke forstørret på grund af ophobning af pus i livmoderen. Alvorlige tilfælde kan føre til svaghed, kollaps, og i værste fald død, hvis ikke behandlet rettidigt. Hvis du observerer nogen af disse symptomer hos din hund, især efter en løbetid, er det vigtigt at kontakte en dyrlæge med det samme.

Hvordan bliver diagnosen stillet? Hvordan bliver min hund undersøgt hos dyrlægen?

For det meste kan man komme ret tæt på en korrekt diagnose alene ved at lytte til din beskrivelse af hunden symptomer i hjemmet og ved at undersøge hunden. Hvis alder og køn passer til, vil diagnosen stort set være stillet.

Fordi symptomerne kan minde meget om nyresvigt, vil man ofte tilbyde en ultralydsskanning af maven for at lede efter væsken i livmoderen.

I mindre tydelige tilfælde eller hos dyrlæger, der ikke kan tilbyde skanning, vil man nogle gange tage røntgenbilleder.

Livmoderbetændelse kan ikke diagnosticeres direkte på blodprøver og urinundersøgelse, men begge dele er vigtige for at vurdere hundens helbred i øvrigt. Hvis eksempel nyrerne er påvirkede af sygdommen, eller blodprocenten er meget lav vil det have betydning for udsigterne for en operation og om medicinsk behandling kan være en mulighed.

Diagnosen af livmoderbetændelse (pyometra) hos hunde involverer altså disse trin og undersøgelser hos dyrlægen:

  1. Klinisk undersøgelse: Dyrlægen vil først foretage en generel fysisk undersøgelse af hunden, herunder at tjekke for symptomer som forstørret bugomfang, feber, og tegn på infektion og ubehag.
  2. Medicinsk historie: Information om hundens medicinske historie, herunder tidligere løbetider, sterilisation, og symptomer, er vigtig og kan i nogle tilfælde være nok i sig selv til at stille diagnosen.
  3. Blodprøver: Blodprøver kan afsløre tegn på infektion ved eksempelvis høje infektionstal, forhøjede hvide blodlegemer, lav blodprocent og tegn på nyresvigt, samt hjælpe med at vurdere den generelle sundhedstilstand.
  4. Ultralydsscanning: En ultralydsscanning af hundens underliv kan vise forandringer i livmoderen, såsom forstørrelse eller væskeophobning, som er typisk for pyometra. Desuden kan man se tegn på fri væske i bugen og evt. tage en urinprøve (ved cystocentese)
  5. Røntgenundersøgelse: I nogle tilfælde kan en røntgenundersøgelse også anvendes for at vurdere livmoderens størrelse og tilstand.
  6. Urinprøve: En urinprøve kan være nyttig for at vurdere nyrefunktionen, da pyometra kan påvirke nyrerne.

Samlet skal dette gøre det muligt for din dyrlæge at komme med den bedste anbefaling til en behandling, der passer til dig og til hunden.


De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine VandskålSe pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Denta fun bold til at fjerne plakSe pris hos PetPower.dkEn tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært.
Tandbørste, tandpaste og “fingertut”Se pris hos PetPower.dkVi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt.
Snudetæppe slow feederSe pris hos PetPower.dkJeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det.
Neutral ørerensSe pris hos PetPower.dkHunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…


De 3 muligheder for behandling af livmoderbetændelse

Der er typisk tre hovedmuligheder for behandling af livmoderbetændelse (pyometra) hos hunde, som afhænger af blodprøver, hundens livskvalitet og af hvad du ønsker. I samarbejde med din dyrlæge vil I beslutte om kirurgi, medicinsk behandling eller aflivning er den bedste løsning.

1: Kirurgi: Fjernelse af livmoderen og æggestokke

I langt, langt de fleste tilfælde vil en kirurgisk fjernelse af livmoderen være det bedste for hunden, og selvom der er en betydelig risiko for hunden forbundet med at blive bedøvet med infektion og evt. nyresvigt i kroppen, vil prognosen være god.

Det betyder at langt de fleste hunde kommer sig hurtigt og vender tilbage til deres normale liv ganske hurtigt efter operationen.

Har din hund en udtalt nyrepåvirkning eller kraftig tegn på infektion i blodprøven vil din dyrlæge typisk anbefale nogle timers væsketerapi og antibiotikabehandling forud for operationen.

Har din hund en meget lav blodprocent vil du formentlig også blive tilbudt blodprøver til efterfølgende kontrolbesøg.

Operationen indenbærer en neutralisation (sterilisation), hvor både æggestokke og livmoder (med pus-indhold) fjernes, og udføres altid samme dag (eller nat). Operationen tager et par timer. Oftest vil hunden kunne gå hjem kort efter operationen eller i hvert fald seneste dagen efter.

2: Medicinsk behandling

Fordi livmoderbetændelse hos hunde også er en hormonel lidelse hvor æggestokkene producerer for meget af hormonet Progesteron, er antibiotika-behandling ikke nok i sig selv. Livmoderbetændelse går heller ikke over af sig selv.

Medicinsk behandling indeholde derfor indsprøjtninger med abort-medicin, hvor man giver en større dosis på tidspunktet for undersøgelsen og igen efter skarpt 24 timer og efter 8 dage. Tæven skal altså gå med infektionen i længe tid end ved en operation, så denne behandling er oftest kun muligt for yngre tæver, der ikke har en påvirkning af organer og immunforsvar. Har hun ikke det, og har du fanget sygdommen tidligt, er det bestemt en mulighed at overveje.

Medicinsk behandling kræver desuden at tæven bliver drægtig i næste løbetid (eller bliver steriliseret inden), da livmoderbetændelsen næsten med sikkerhed vil vende tilbage.

3: Sidste udvej: Aflivning

Det er selvfølgelig ikke rart at tænke på. Dog bør vi for din hunds skyld have en voksen og moden snak om alle relevante muligheder for din hund.

Livmoderbetændelse rammer ofte ældre hunde, der kan have andre sygdomme også. Hvis eksempelvis hunden samtidig har dårlige tænder, gigtsmerter eller et hjerteproblem, vil behandling ikke altid være det bedste for hunden.

Dertil kommer selvfølgelig prisen. En undersøgelse, indlæggelse og operation for livmoderbetændelse vil ofte koste 8-12.000,- med skanninger, blodprøve og medicin. Hos vagtdyrlægen om natten og i weekenden vil det være omkring det dobbelte.

Har du sygekasseforsikring på din hund, vil de oftest dække udgiften (inkl. vagttillæg), men skal du betale selv, bør du som minimum tænke mulighederne grundigt igennem.

Det vigtigste er dog, at du har en respektfuld og grundig samtale med din dyrlæge om alle deltaljerne i dine muligheder.

Ofte stillede spørgsmål

Jeg vil gerne have hvalpe på min hund, hvad kan jeg så gøre?

Hvis din hunds alder og helbredstilstand tillader det, kan medicinsk behandling af livermoderbetændelse være en mulighed. Dette efterlader underlivet intakt, og tæven vil for det meste have en normal løbetid efterfølgende. Det er dog desvære ikke altid at biologien tillader det, vi ønsker os.

Er din hund ældre, har andre lidelser, eller er for kraftigt påvirket af livmoderbetændelsen, vil din dyrlæge formentlig tilråde en kirurgisk behandling, hvor din hund steriliseres, og dermed aldrig kommer i løbetid igen og derfor heller ikke kan få hvalpe.

Det er selvfølgelig vigtigt at have en grundig snak med din dyrlæge om hvilke muligheder, der er relevant for netop din hund.

Hvor akut er livmoderbetændelse hos hund?

Livmoderbetændelse starte ofte sub-akut og udvikler sig til en regulær akut tilstand inden for 2-4 dage. Hvis din hund kun har milde symptomer, fortsat spiser og ellers er glad er sygdommen nok alvorlig, men endnu ikke akut. Desværre vil sygdommen oftest først være rigtig synlig når hunden har været syg nogle dage, og når hunden mister appetitten, har feber og drikker meget. På dette tidspunkt er sygdommen være akut – så akut, at hunden SKAL tilses (også i weekend). På dette tidspunkt vil medicinsk behandling ofte ikke være mulig.

Kan man sterilisere en gammel hund?

Det er muligt at sterilisere en ældre hund, men det kræver en grundig sundhedsvurdering af hunden forinden. Med alderen kan hunde, udvikle forskellige helbredsproblemer, som kan gøre en operation mere risikofyldt. Derfor vil en dyrlæge typisk foretage en grundig helbredstjek, der kan inkludere blodprøver og måske et hjertecheck, for at sikre, at hunden er i stand til at tåle anæstesien og selve operationen.

Er hunden syg af eksempelvis livmoderbetændelse, kan operation være den mest sikre behandling da alternativet vil være værre.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Reproduktion


You may also like

Min hankat tisser på gulvet

Min hankat tisser på gulvet

Falsk drægtighed hos hund (pseudograviditet / pseudocyesis): Guide til symptomer, varighed og behandling

Falsk drægtighed hos hund (pseudograviditet / pseudocyesis): Guide til symptomer, varighed og behandling

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld