Førstehjælp til hunde efter ABC-metoden (med fuldt webinar)

Når man skal give førstehjælp handler det om ikke at gå i panik, men i stedet handle og handle hurtigt. Man skal faktisk slå hjernen fra i en vis forstand. For at hjælpe dig med det, bruger man ABC-metoden.

Hvordan giver man en hund førstehjælp?

Førstehjælp til hunde starter med først at stoppe kraftige blødninger, derfra skal man sikre fri luftveje. Hvis vejrtrækning er gået i stå starter man hjertemassage. Luk hundens mund og pust i næsen. Start derefter kompressioner af brystkassen.

Er du alene skal du kun lave kompressioner. Er I to laver i 2 indblæsninger og 30 tryk.

Denne metode går frem efter ABC-metoden. Der er tilføjet et ekstra C i forhold til gamle dage, så rækkefølgen ser rodet ud, men systemet er faktisk blevet nemmere.

Rækkefølgen til førstehjælp ser nu således ud:

C ABcDE

For det første: Stop ulykken

Det giver sig selv, at hvis hunden har fået stød eller ligger påkørt midt i trafikken, skal du have flyttet hunden og have stoppet trafikken. Det skal være sikkert for dig, at yde førstehjælp og hunden skal ikke komme yderligere til skade.

C: Critical Bleeding – Stop kritiske blødninger

Aller første step er, at vurdere og stoppe kritiske blødninger. Det tæller ikke med skrammer, sår og rifter. Dette punkt gælder kun kritiske blødninger fra kroppens store kar.

Denne vurdering tager 8 – 12 sekunder.

A: Airways – Frie luftveje

Hvis luftvejene er stoppet af et fremmedlegeme eller hunden påkørt over halsen eller snuden, hjælper det ikke meget at starte hjertemassage. Der skal skabes frie luftveje først.

Hvis du uden at blive bidt kan få det ud, der sidder i halsen, skal du gøre det på dette tidspunkt. Særligt for hunde med meget kort snude som Mops og Fransk Bulldog kan halsen også stoppe af allergiske hævelser. Disse kan kun bedres med medicin og evt. kirurgi.

Hvad gør man hvis en hund har fået noget galt i halsen?

Som dyrlægen viser her, er det smartest at have hunden liggende på ryggen og trykke fremmedlegemet ned og op. Hunden på videoen er bedøvet. Er hunden bevidstløs kan dette lade sig gøre. Det kan være svært at få fat med fingrerne og som dyrlæger bruger vi en stor tang.

Er hunden i panik skal du passe meget på dine hænder. Du kan nemt blive bidt.

 

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Et opslag delt af West Hills Animal Hospital (@westhillsanimalhosp)

B: Breathing – Vejtrækning (og puls)

Tidligere var pulsen for sig selv. Det er den ikke længere. Systemet er gjort mere simpel for os. Hvis hunden ikke trække vejret er hjertet pr. deffinition også gået i stå.

Trækker hunden ikke vejret, skal du altså starte hjertemassage.

Hvordan giver man en hund hjertemassage?

Med hunden liggende på siden, presser man med faste tryk ned på brystkassen. Du skal trykke ca. hvor albuen hvor albuen vil være når forbenet bukkes bagud. Det er underordnet hvilken side du trykker fra. Har hunden en tydelig skade, kan de skadet side vende ned.

Hjertemassage på hund

c: Circulation: Blodcirkulation og shock

Lille c står for blodcirkulationen. Denne kan du få en fornemmelse af, ved at se på hunden slimhinder og mærke efter dens puls. Slimhinderne skal være lyserøde både i munden og i øjnene.

Er slimhinderne hvide, grå eller mørkerøde er cirkulationen påvirket. Det kan eks. ske ved blødninger, men også chok og hedeslag kan give så lavt blodtryk at slimhinderne bliver blege.

D: Drugs & Disabilities: Stoffer og forlighed

Under D finder man forgiftninger og skader på krop og ben. Disse kræver også førstehjælp, men her har du ofte lidt længere tid at løbe på. Du har tid til at slå op hvor farligt noget giftigt eksempelvis er.

Et brækket ben kræver også førstehjælp, men er igen heller ikke  livstruende.

Er hunden konfus eller forvirret kan det også være tegn på skader i hjernen, stærke smerter eller forgiftning. Dette kræver også første hjælp.

Jeg har lavet en alfabetisk liste over forskellige giftige stoffer samt skrevet mere om førstehjælp til forgiftninger. Den kan du se her…

E: Environment & Exposure: Miljøpåvirkning

E’et er det sidste bogstav i huskereglen og det dækker over alle de ting, der ikke har været med ind til nu. Hvis hunden eksempelvis har rullet sig i noget giftigt, kan man desuden håndtere dette punkt samtidig med D ovenfor.

E dækker kort sagt over alt, der kan være i pelsen. Dette gælder skoldinger, ætsninger og forbrændinger. Noget der kræver førstehjælp, men hvor du har bedre tid til at tænke dig om.

Både giftige stoffer og ætsende stoffer skal vaskes med store mængder vand. Det gælder også hvis det er i munden. Brug ikke mælk.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld