Hvorfor ryster og sitrer min hund?

Hvorfor ryster og sitrer min hund?

Min hund på 4 år ryster og sitrer nogle gange. Hun gør det både ude og inde, og det kommer uden varsel. Hvad kan det være…

(Udgivet januar 2015, senest opdateret januar 2019)

Jeg har en lille pudelblanding på 4 år, der er begyndt at ryste ind imellem. Nogle gange er det ret voldsomt, andre gange sitrer hun bare lidt.
Det er ikke hele tiden, men det kan komme uden varsel, og hun gør det både inde og udenfor.
Hvad kan årsagen være?

Oplyst: Pudel-blaning, tæve, 4år

Indsendt af: AnonymÅrsagerne kan være mange

Årsagerne er mange, så det handler om at kigge efter detaljerne. At ryste og sitre er et meget uspecifikt symptom, og man kan ikke konkludere noget på det i sig selv.

Der skal andre symptomer til for at kunne afklare, hvad det er. Nolge gange er det helt “normalt” og selvom vi undersøger hundene grundigt, kan vi ikke finde en god forklaring.

Der er altså en psykologisk faktor, som vi ikke er i stand til at forklare, og præcist hvad hundene tænker/føler, bliver vi nok aldrig helt klar over.

 

For kold og for varm

Både kulde og varme kan få hunde til at sitre. De fleste menneske kender til at sitre af kulde og det kan hunde også gøre. For eksempel har pudler sjældent en masse underuld, der kan holde dem varme.

Høj temperatur kan gøre noget af det samme. Det behøver ikke være feber, og man kan ikke altid mærke det på snuden. En hund skal lige under 39,0 målt med et termometer.

 

Smerte og sygdom

Det kan også være tegn på smerte eller sygdom. For det meste vil man ofte kunne se andre (tydelige) symptomer samtidig med. Det kan for eksempel være nedstemt humør, manglende appetit eller opkast.

Der er dog nogle tilfælde, hvor der ikke er andre symptomer samtidig med, og i de tilfælde skal hunden undersøges af en grundig dyrlæge.

Slidgigt er ikke så sandsynligt (men ikke umuligt) i en alder af 4 år, men det kan være en af grundene, at hunde sitrer. Ømhed og smerte i led kan komme og gå og er nogle gange ikke kraftige nok til at give andre symptomer.

 

Årsager til rysten og sitren

Her er nogle af de mest almindelige årsager til at hunde kan ryste og sitre:

 • Kulde
 • Nervøsitet
 • Ophidselse
 • Hedeslag (temperatur i nærheden af eller over 39,0 i længere tid)
 • Mild epilepsi eller andre nerveproblemer (CNS)
 • Hjerteproblemer
 • Nyresvigt
 • Infektioner i f.eks. nerverne
 • Feber
 • Forgiftninger, dog ikke så sandsynligt når det kommer og går
 • Lavt blod sukker
 • Chok (lavt blodtryk)

 

Hvis din hund ryster med jævne mellemrum, er nogle af de mere alvorlige sygdomme, nok ikke så sandsynlige. Det kan dog stadig være en god ide at få hunden grundigt undersøgt.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Leave a Comment:

(16) comments

Lisbet Jakobsen

Hej
Jeg har to katte som altid kan gå ud og ind som de vil. Der er åbent til soveværelset om natten og de sover tit i sengen. Hun katten har du en vane med at komme om natten og slikke mine hænder eller hoved og hun stopper ikke selvom jeg sætter hende ned pø gulvet så går hun bare op igen. Det eneste der får hende til at stoppe er hvis jeg kæler hende.
Er der noget som jeg kan gøre for at vende hende af med det?
På forhånd tak
Mvh lisbet

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej
  Det lyder hyggeligt. Og det lyder til at hun er snu. Hun beder om opmærksomhed og nus og når hund får det, vil hun naturligt nok gøre det igen.
  Den eneste måde I kan stoppe det på, er ved at hun ikke for held med sit forehavende. Om I så vil lukke døren eller ignorere hende er op til jer. Husk at katte kun skal have held med sådan et plageri 1 ud af 5 gange for at opfatte det som succes, så du skal være konsekvent.
  Man har jeg forstået det rigtigt? Dit spørgsmål handler ikke om hun ryster eller sitre, når hun gør det, vel?
  Søren

  Reply
Ditte Stan.

Min hund på 9 år og ca . 30 kilo, har i dag inden for 3 timer kastet 8 gange. Han ryster og sitre en del og hans hjerte banker hurtigst? Han vil ikke være indenfor.

Hvad kan der være galt?

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Ditte
  Han må have det skidt og du skal en tur til dyrlægen. Han ryster og sitre med garanti fordi han er utilpas i forbindelse med opkastet og eventuelt også fordi han har feber.
  Så hyppigt opkast bør i mine øjne behandles af hensyn til hunden.
  Søren

  Reply
Ragnhild Primdal

Jeg har to gange haft en hund, der sitre/ryster jævnligt, uden at dyrlægen har kunnet finde nogen årsag. Den første er farmor til hende, vi har nu.
Vi tror det er ved en for os uset ophidselse (også af glæde tror vi), men er slet ikke sikker. “Farmor” er død, den nuværende er 8 år. Begge har gjort det fra ung alder.

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej
  Ja, psykologiske årsager er helt klart en både oplagt og almindelige forklaring. Det er en udfordring at sige præcist dog, da en undersøgelse jo netop ikke vil afsløre noget. Så ja, jeg tror du har ret.
  Søren

  Reply
Mea Jantzen

Hej
Vi har en labrador som får elileptiske anfald ind imellem, en 2 -3 gange om året, men det mærkelige er at han selv kan mærke når det kommer. Så kommer han og søger tryghed, og så kan vi sætte os ned på gulvet hos ham og vente på det kommer og går over igen. Anfaldene kommer kun i vintemånederne hvilket vi syns er underligt, kan det have noget med kulde at gøre? mvh Mea

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej
  Kramper og rysteture kan godt komme mere i perioder, men jeg kan ikke forestille mig at kulden har noget med det at gøre direkte. Dagslængden kan måske, men det ved vi kun meget lidt om hos hunde.
  Det vil give klar god mening at få han undersøgt hos en dyrlæge, der ved særligt meget om nervesygdomme. Gerne så kort efter et anfald som muligt. Har vil man kunne afgøre om det er noget, man kan hjælpe ham af med.
  Søren

  Reply
annette jacobsen

Hej jeg ha en hund på 2år der kasre men den tis ind hilsen annette jacobsen

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Anette
  Jeg er usikker på, hvad du spørger om, så du må rette mig, hvis jeg gætter forkert. Du har en hund, der er kastreret og som tisser inde?
  Jeg vil ikke umiddelbart tro at det har noget med de rystelser, jeg skriver om her, men blærebetændelse kan både få hunde til at tisse inde og give rystelser. Det er under alle omstændigheder noget, jeg ville få undersøgt.
  Søren

  Reply
Leila Moselund Mølle

Hej
Jeg har en tæve på 4mdr som ofte ryster når hun spiser 😕 er det noget vi skal være bekymret for?

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej
  Det vil jeg ikke umiddelbart tro, men ser du nogle som helst andre tegn og går det ikke hurtigt over, ville jeg få hende undersøgt.
  Søren

  Reply
Agnes

Min hund på 14 år ryster meget et par gange om dagen/ugen. Vi har fået hende undersøgt, og der er ikke noget galt med hjerte, nyre eller lunger. Vi har normal stuetemperatur i huset, dog lidt koldere da vi tit har åben dør. Vi giver hende nogle gange en halv panodil med leverpostej, og der fjerner rystelsen. Hun ryster for det meste hjemme når hun bare lægger på sofaen, og vil helst ikke sidde sammen med os andre mennesker, men vil gerne med NOGEN af vores andre hunde.

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej
  I så fald ville jeg mistænke smerter i ryggen. Diskusprolaps i mildere version giver ikke lammelser, man kan give smerter og trykke nok på nerverne til at fremkalde rystelserne.
  Vær opmærksom på at Panodil hurtigt kan blive giftigt for din hund (klik her hvis du vil læse mere om det) selvom det har en smertestillende effekt. Tal evt. med din dyrlæge om du kan få noget mindre giftigt.
  Søren

  Reply
Kirsten Ganderup

Hej Søren.
Vores krydsningshund( springerspaniel og border collie) 9 år gammel har også ind imellem disse rystelser samtidig sidder den og gisper , som den gør når det er varmt. Katten vil gerne die ved hunden, så kan det have betydning for tilstanden? Hunden kan gå lange ture med os. Spiser lidt mere sparsomt af hundemaden men vil stadig gerne spise rester og tigge!

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej
  Man kan godt se netop den reaktion ved tæver, der giver mælk. Det er dog mere almindeligt med et helt kuld hvalpe. Jeg har svært ved at forestille mig at en kat kan fremkalde en stærk nok reaktion.
  Hvis hunde halser uden at de har det varmt, kan det være et tegn på nervøsitet (eller måske ligefrem angst). Pludselige smerter er også en mulighed, og da vi ikke kan spørge din hund direkte, sal du muligvis have en grundig dyrlæges hjælpe til at udelukke behandlingskrævende lidelser.
  Søren

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: