Slidgigt og andre alderdomstegn hos katte

“Min kat er ikke så selskabelig mere. Min kats pels filtrer sammen og ser mere trist ud end tidligere. Min kat kalder og klager sig mere. Min kat sover mere og er mindre legesyg. Måske er den bare ved at blive gammel.”

Alle disse tegn kan være udtryk for slidgigt og skyldes ikke blot, at katten er blevet ældre.

Her får du 3 områder du skal være opmærksom på for at opdage slidgigt hos din kat. Du får og de 3 vigtige punkter til behandling af slidgigt.


Opdages for sjældent

Slidgigt hos katte er svært at opdage for kattens ejer. Der er altså mange katte med gigt, som man aldrig opdager. Det skyldes blandt andet, at katte ikke viser symptomer på gigt særlig tydeligt, og at nogle ejere fejlagtigt tolker kattens symptomer som tegn på almindelig alderdom.

Din dyrlæge kan opdage nogle af de smertefulde symptomer, hvis du beder omat få katten undersøgt

Symptomer på slidgigt hos katte

De mest almindelige symptomer på slidgigt hos katte kan inddeles i fire grupper:

1. Nedsat bevægelighed

En kat halter kun sjældent af gigtsmerter, men får derimod en mere stiv gang. Den kan lægge an til spring og ombestemme sig, og hvis den alligevel prøver, vil den oftere forfejle springet.

Nogle katte vælger bare at holde sig mere på gulvet og i lave møbler end tidligere.

2. Mindre aktivitet

Katten sover mere og ligger i længere tid på samme sted. Den kan også miste lysten til at lege eller bliver hurtigere træt af det end tidligere. Den mindre aktivitet kan også give mindre muskelmasse i ryggen og på lårene.

3. Dårlig soignering

Katten får sværere ved at holde pelsen og kan for eksempel ikke nå bestemte steder på ryggen. Kløerne kan også blive forvoksede, hvis de ikke bliver brugt som tidligere. Nogle undgår også kattebakken og har derfor “uheld” på gulvet.

4. Ændret adfærd

Nogle katte vil begynde at snakke mere eller klage sig. De kan også blive mindre tålmodige eller måske ligefrem aggressive. Nogle mister interessen for andre katte og for ejeren.

De produkter jeg (faktisk) anbefaler til katteejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine Vandskål
(ja, jeg ved der står “hundeskål”, men kan din kat måske læse?)
Se pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Smart Sipper VandautomatSe pris hos PetPower.dkDenne vandautomat er ret smart af samme gund som ovenfor. Særligt vi du skal være væk hjemmefra flere timer end normalt.
Catit Senses fodertårnSe pris hos PetPower.dkDet er for kedeligt at spise kun af skål. Katte er legesyge og går på jagt for at få noget at spise. Det her legetårn er et rigtig godt alternativ til en kedelig skål.
Trixie kradsetræSe pris hos PetPower.dkDet er ikke et kattehjem uden et ordenligt kradsetræ, men det skal kunne flyttes i starten. Det er nemlig katten der bestemer, hvor det skal stå. Så du må prøve dig frem.
Moderna kattetoilet med tagSe pris hos PetPower.dkHvis ikke din kat går ude, skal den selvfølgelig have en bakke (stressede katte skal have to). Jeg forestrækker én med tag. Det sviner og lugter mindre.
Jasira hyggepose kattehuleSe pris hos PetPower.dkJeg foretrækker den her hyggepose frem for almindelige huler, fordi den kan foldes og kan pakkes væk uden at fylde hele skabet.
Skudo transport kasse i kattestørrelseSe pris hos PetPower.dkSkudos transportkasse er god, fordi den har lukninger i siden med lås så de ikke går op og en stabil og stærk låge.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
KW filter splitterSe pris hos PetPower.dkHar din kat tendens til at få hårknuder i nakken og bag benene, er sådan en hår-spiller et must!
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet. Du finder vandskåle, men ikke foderskåle fordi inteligente katte skal arbejde for føden i aktivitetslegetøj.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…

Udviklingen af slidgigt

Sygdommen udvikler sig som en langsom nedbrydelse af brusken i leddene. Kroppen vil forsøge at hele skaderne, og der samler sig arvæv i og omkring leddet. Efter nogen tid vil der også dannes nyt knoglevæv omkring leddet.

Hvis man mærker rigtig godt efter, kan man mærke at leddet er blevet tykkere. Noget af den fortykkelse vil også kunne ses på røntgenbilleder.

Hos katte sidder problemerne hyppigst i ryggen, dernæst i albuen og sjældnere i hoften og knæet.

Håndtering af slidgigt

Slidgigt, der er opstået, kan ikke fjernes igen – det er kommet for at blive. I mange tilfælde kan man dog minimere symptomerne og i perioder fjerne dem.

Her er fire områder hvor du kan hjælpe din kat.

1. Overvægt er en vigtig faktor

Vægttab er uden sammenligning den mest effektive vej til at minimere symptomerne på slidgigt og give katten et bedre liv. Overvægtige katte har oftere tydeligere symptomer end normalvægtige og er klart mere påvirket af deres sygdom.

Noget tyder også på, at den fortsatte udvikling af slidgigt går hurtigere hos overvægtige. Desuden kan katte med lav kropsvægt ofte klare sig med mindre medicin.

2. Fiskeolie og glucosamin som kosttilskud

Man har undersøgt de positive virkninger af fiskeolie og glucosamin som kosttilskud ganske grundigt hos mennesker, men effekten på katte er endnu ikke undersøgt med den samme grundighed. Noget tyder dog på at de også kan få glæde af kosttilskuddene.

Fiskeolie og glucosamin indeholder nogle af de samme byggesten som findes i ledbrusk. Tanken er, at ved at tilføre rigelige mængder af disse byggesten, vil leddet have nemmere ved at reparere på sig selv.

3. Smertestillende medicin

Det kan blive nødvendigt med smertestillende medicin i kortere eller længere perioder. Metacam er det eneste godkendte produkt til længere tids behandling af katte.

Det er heldigvis forholdsvis sikkert og nogenlunde nemt at give. Udover at være smertestillende har det den effekt, at det hæmmer noget af irritationstilstanden omkring leddet og dermed også udviklingen af nogle af de kroniske skader.

4. Langtidsholdbare injektioner

Katte der enten ikke kan klare sig med smertebehandling alene, eller som af en eller anden årsag ikke kan tåle det, kan desuden hjælpes med nogle langtidsholdbare injektioner.

Inejktionerne skal gives hos dyrlægen og er en slags immun-terapi, der “vaccinerer” katten imod den inflammation, der opstår i ledende.

Få din kat grundig undersøgt

Det er vigtig at finde de katte, der skjuler deres symptomer, selvom de har ondt i kroppen. Hvis vi gør, kan vi hjælpe din kat til et bedre liv.

Er du i tvivl, så bed dyrlægen om at undersøge kattens led og bevægelser. For eksempel ved næste vaccination.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Intern Medicin, Led- og knogleproblemer (ortopædi)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld