oktober 25

0 comments

Slidgigt og andre alderdomstegn hos katte

“Min kat er ikke så selskabelig mere. Min kats pels filtrer sammen og ser mere trist ud end tidligere. Min kat kalder og klager sig mere. Min kat sover mere og er mindre legesyg. Måske er den bare ved at blive gammel.”

Alle disse tegn kan være udtryk for slidgigt og skyldes ikke blot, at katten er blevet ældre.

Her får du 3 områder du skal være opmærksom på for at opdage slidgigt hos din kat. Du får og de 3 vigtige punkter til behandling af slidgigt.


Opdages for sjældent

Slidgigt hos katte er svært at opdage for kattens ejer. Der er altså mange katte med gigt, som man aldrig opdager. Det skyldes blandt andet, at katte ikke viser symptomer på gigt særlig tydeligt, og at nogle ejere fejlagtigt tolker kattens symptomer som tegn på almindelig alderdom.

Din dyrlæge kan opdage nogle af de smertefulde symptomer, hvis du beder omat få katten undersøgt

Symptomer på slidgigt hos katte

De mest almindelige symptomer på slidgigt hos katte kan inddeles i fire grupper:

1

Nedsat bevægelighed

En kat halter kun sjældent af gigtsmerter, men får derimod en mere stiv gang. Den kan lægge an til spring og ombestemme sig, og hvis den alligevel prøver, vil den oftere forfejle springet.

Nogle katte vælger bare at holde sig mere på gulvet og i lave møbler end tidligere.

2

Mindre aktivitet

Katten sover mere og ligger i længere tid på samme sted. Den kan også miste lysten til at lege eller bliver hurtigere træt af det end tidligere. Den mindre aktivitet kan også give mindre muskelmasse i ryggen og på lårene.

3

Dårlig soignering

Katten får sværere ved at holde pelsen og kan for eksempel ikke nå bestemte steder på ryggen. Kløerne kan også blive forvoksede, hvis de ikke bliver brugt som tidligere. Nogle undgår også kattebakken og har derfor “uheld” på gulvet.

4

Ændret adfærd

Nogle katte vil begynde at snakke mere eller klage sig. De kan også blive mindre tålmodige eller måske ligefrem aggressive. Nogle mister interessen for andre katte og for ejeren.

Udviklingen af slidgigt

Sygdommen udvikler sig som en langsom nedbrydelse af brusken i leddene. Kroppen vil forsøge at hele skaderne, og der samler sig arvæv i og omkring leddet. Efter nogen tid vil der også dannes nyt knoglevæv omkring leddet.

Hvis man mærker rigtig godt efter, kan man mærke at leddet er blevet tykkere. Noget af den fortykkelse vil også kunne ses på røntgenbilleder.

Hos katte sidder problemerne hyppigst i ryggen, dernæst i albuen og sjældnere i hoften og knæet.

Håndtering af slidgigt

Slidgigt, der er opstået, kan ikke fjernes igen – det er kommet for at blive. I mange tilfælde kan man dog minimere symptomerne og i perioder fjerne dem.

Her er tre områder hvor du kan hjælpe din kat:

1

Overvægt er en vigtig faktor

Vægttab er uden sammenligning den mest effektive vej til at minimere symptomerne på slidgigt og give katten et bedre liv. Overvægtige katte har oftere tydeligere symptomer end normalvægtige og er klart mere påvirket af deres sygdom.

Noget tyder også på, at den fortsatte udvikling af slidgigt går hurtigere hos overvægtige. Desuden kan katte med lav kropsvægt ofte klare sig med mindre medicin.

2

Fiskeolie og glucosamin som kosttilskud

Man har undersøgt de positive virkninger af fiskeolie og glucosamin som kosttilskud ganske grundigt hos mennesker, men effekten på katte er endnu ikke undersøgt med den samme grundighed. Noget tyder dog på at de også kan få glæde af kosttilskuddene.

Fiskeolie og glucosamin indeholder nogle af de samme byggesten som findes i ledbrusk. Tanken er, at ved at tilføre rigelige mængder af disse byggesten, vil leddet have nemmere ved at reparere på sig selv.

3

Smertestillende medicin

Det kan blive nødvendigt med smertestillende medicin i kortere eller længere perioder. Metacam er det eneste godkendte produkt til længere tids behandling af katte.

Det er heldigvis forholdsvis sikkert og nogenlunde nemt at give. Udover at være smertestillende har det den effekt, at det hæmmer noget af irritationstilstanden omkring leddet og dermed også udviklingen af nogle af de kroniske skader.

Få din kat grundig undersøgt

Det er vigtig at finde de katte, der skjuler deres symptomer, selvom de har ondt i kroppen. Hvis vi gør, kan vi hjælpe din kat til et bedre liv.

Er du i tvivl, så bed dyrlægen om at undersøge kattens led og bevægelser. For eksempel ved næste vaccination.


Tags

Featured


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page