Der findes et hav af muligheder for din kat eller hund for at blive forgiftet. De fleste forgiftninger sker, når de små kæledyr får fat i nogle af vores ting. Der er nemlig meget menneske-mad og menneske-lækkerier, som de ikke kan tåle.
More...
Spring direkte til det afsnit, du skal bruge:
Er min hund forgiftet?
Din hund kan være forgiftet hvis den pludselig savler, kaster op eller har tynd mave. Træthed, blege slimhinder, slingrerne gang, kramper og rysteture er også være tegn på nogle forgiftninger. Dog kan flere andre sygdomme give samme symptomer, så de skal udelukkes før man starter behandling.
Vær opmærksom på at nogle forgiftninger som eksempelvis løg og kølervæske kan give skjult skade i kroppen, som enten ikke ses udefra eller som først viser sig, når det egentlig er for sent.
Er min kat forgiftet?
Din kat kan være forgiftet hvis den slingrer, ryster, har kramper eller bare virker afkræftet. Opkast, savleri og dårlige mave kan også være tegn på forgiftning. Der findes dog andre sygdomme, der kan give samme symptomer, så der skal ofte mere information og prøver til for at kunne stille en præcis forgiftningsdiagnose.
Nogle forgiftninger som eksempelvis Panodil/Pamol eller liljer giver sen skade i leveren eller i nyrerne. Den type forgiftningen giver ikke nødvendigvis symptomer med det samme, og viser sig først når organet svigter. Her skal du vide hvad katten har fået, for at kunne gennemskue om din kat er blevet forgiftet.
Håndtering i korte træk / førstehjælp til forgiftninger
1. Stop ulykken
Stop ulykken ved at begrænse forgiftningen mest muligt. Sidder det i pelsen, skal dyres vaskes (uden at blive kold) og der det noget, den har spist, skal det eventuelt brækkes op igen.
2. Fortynd det giftige
I nogle tilfælde kan det giftige fortyndes med blot vand. Nogle gange skal dette vand gives som kunstig væske i drop. Mælk hjælper kun sjældent.
Ring til din dyrlæge
Ring og snak med din egen dyrlæge, hvis din hund eller kat er blevet forgiftet lige nu og her. Flere forgiftninger er så alvorlige, at du ikke kan vente med behandling. Er du i tvivl og har brug for omgående svar, så ring til den nærmeste dyrlæge med det samme. Det koster sjældent noget at spørge.
Brug for en vagtdyrlæge?
Er du i tvivl, er det bedre at du ringer og snakker med en dyrlæge. Også selvom din egen har lukket.
Du kan finde den nærmeste dyrlæge med akutvægt på kortet på dyrlæglisten.dk
Har nogen forgiftet min hund?
Hvordan kan man vide om nogen har giftet min hund? Det er vildt godt spørgsmål, og med så meget andet sygdom, kan man aldrig blive sikker på, at man ikke er bare lidt syg. Uanset hvor mange prøver og skanninger man laver, kan man aldrig vide om man har overset noget.
Skal man bare have lidt ro i maven, kan det dog give mening at køre en urinprøve og en blodprøve sammen, men uden aktive symptomer, kan det blive svært at komme med konkrete svar.
Jeg oplever dog ofte, når jeg får spørgsmål i klinikken, er svaret: "Nej, din hund er ikke blevet forgiftet". Hund kan dog sagtens være rent ind i anden sygdom, der ligner. Hvis forholdet til naboen eller eksmanden så er lidt knagende, kan man dog ledes til at tro huden er blevet forgiftet.
Desværre bliver nogle kæledyr klemt i konflikter mellem os mennesker, men det problem kan ikke og skal ikke løses hos dyrlægen.
Liste over udvalgte giftige planter (for dyr)
Ofte stillede spørgsmål
Kan hunde få proteinforgiftning?
Hverken hunde eller katte kan ikke få proteinforgiftning. Både hunde og katte kan leve af næsten 100 % protein og kan altså ikke få "for meget protein". Dyr kan være allergiske overfor bestemte typer protein, og kan dermed få diarre. Disse dyr kan altså få det forkerte protein, men det er ikke det samme som proteinforgiftning.
Kan man lave et hjemmelavet brækmiddel?
Hjemmelavet brækmiddel kan laves af både brintoverilte og salt, men vi dyrlæger fraråder det på det kraftigste. Det kan ende helt katastrofalt og du kan gøre din hund eller kat endnu mere syg, hvis eksempelvis du giver en overdosis salt, og dyret så alligevel ikke brækker sig.
Der til kommer at dyret formentlig har det skidt allerede og oven i det skal tvinges til at sluge noget grimt, der for den til at føles sig endnu dårligere.
Nogle forgiftninger gør det tilmed farligt at kaste op. Hvis synkerefleksen ikke er 100 % effektiv, kan dyret risikere at sluge opkastet ned i luftrøret og lungerne. Det kan man dø af. Man skal altså vurdere om patienten overhovedet er medicinsk egnet til at modtage brækmiddel.
Brækmiddel gives som øjendråber eller som indsprøjtning, og er uden egentlig ubehag for dyret. Derefter giver man kvalmestillende for at stoppe effekten. Det er hurtigt, effektivt og med mindst mulig ubehag for hunden eller katten.
Giv derfor ALDRIG din hund hjemmelavet brækmiddel.
Kan man give mælk ved forgiftninger?
Det er kun meget sjældent, at det er en god ide at give mælk eller fløde ved forgiftninger. Brug rent vand i stedet. Nogle dyr tåler ikke mælk, også får det kvalme og diarre oven i forgiftningen.
Du kan se tiden an hvis...
Hvis du er usikker på, om din hund eller kat overhovedet er blevet forgiftet og den samtidig har milde symptomer, kan du se tiden an.
Humør, legelyst og appetit skal dog ikke være påvirket.
Det gælder dog ikke for forgiftninger, der er sent indtræden af symptomer som eksempelvis liljer og smertestillende medicin. Slå det enkelte stof op, hvis du ved hvad katten har fået.
Du bør kontakte dyrlægen snarest hvis...
Milde symptomer som opkast, diarre og svagt nedsat appetit kan for milde forgiftninger gå over af sig selv.
Det gælder dog kun hvis du med sikkerhed hvad HVAD og HVORMEGET dit kæledyr kan have indtaget.
Du skal til vagtdyrlægen med det samme hvis...
Er dit kæledyr kommet til et giftigt stof, der skal vaskes af eller kastet op, skal den til dyrlægen inden for 1-2 timer. Det kan måske lykkedes at kaste noget op derefter, men chancerne er små.
Ved aktive symptomer som slinger gang, rysteture, kramper, vedvarende opkast må du også akut til dyrlægen.
Sluttelig kan nogle stoffer give skjult skade på organerne. Det gælder eksempelvis for kølervæske, liljer, smertestillende medicin og flere andre. Her skal man starte akutbehandling med det samme - længe inden de første symptomer viser sig.
(Du kan finde den nærmeste vagtdyrlæge her...)
Hej
Vores elskede Wilma kat, er desværre fundet død, her til morgen.
Vi kan ingen tegn på hende hvordan det er sket.
Vi er lidt bange for om det kan være vores nabo som har slået hende ihjel, men intet se på hende.
Lang historie kort, vores nabo en ung fyr, har en blandingshund (husky/schaefer) som er 11 mdr. Han har holdt hunden i et meget lille bur hele dens liv, indtil nogle naboer og jeg opdagede for et par mdr. siden. Vi opdagede det da der blev bygget en hundegård i hans have og hunden gøede fra kl. 5 om morgenen til kl. 19 om aftenen. Så så vi gennem hækken at den stakkels hund stod i et meget lille bur og uden vådt og tørt i 30 graders varme. Vi har alle hørt den gø siden april md, hvor han fik den, men ingen af os var klar over at den i al den tid havde stået i så lille et bur. Min genbo kontaktede politiet og jeg Dyreværnet, som faktisk i første runde kom og fjernede hunden. Men den kom hurtigt tilbage igen, da de ikke havde haft en dyrelæge med ude. Siden da har hunden være sluppet fri og løbet rundt på gaden. Der er til hvad jeg ved af 11forskellige mennesker (den ene gang mig) som har kontaktet politiet og Dyreværnet, for vi kan alle høre den gø fra tidligt til sent. Den er jo inaktiv i mere end 20 timer i døgnet som ejer selv har indrømmet, har han aldrig gået tur med hunden.
For nylig lå der en fin rød mis (magen til vores Simba) død næsten samme sted som vores Wilma blev fundet her til morgen. Begge i fin og flot stand, vi kender ikke den anden kats ejer, men flere troede at det var vores, da de ligner hinanden.
Men det undrer både os og vores øvrige naboer at dødsfaldene ligner hinanden og at begge ligner vores katte (selvom den ene ikke var vores).
Så vi er jo lidt utrygge ved om hvad der kan være sket dem.
Kan man på nogen måde se det på den? Hun er lige fundet her for et par timer siden.
Med venlig hilsen
Hej
Det lyder som en trist historie, og det er jeg ked af at høre, at I skulle igennem.
Forgiftning med eksempelvis rottegift efterlader ikke nødvendigvis spor udenpå. Dog findes der også et hav af infektioner og andre sygdomme, som kan komme tilfældigt og heller ikke efterlade spor.
Den eneste måde man kan være sikker på dødsårsagen er ved en regelret obduktion med de vævsprøver der hører til. Den slags kan være bekosteligt, men kan rekvireres hos veterinærmyndighederne.
mvh Sørem