Tulipaner – Er de giftige for katte og hunde?

Tulipaner er giftige for katte og hunde. Der findes giftstoffer i hele planten, men der er højest koncentration i løget. Det gifte i planten er et såkaldt alkolid, der meget opfindsomt kaldes Tulipalin A og Tulipalin B.

Tulipaner er populær at tage indendørs i april og maj. Det bliver derfor oplagt for nogle hunde og katte at spise dele af planten. Afskårne tulipaner indeholder ikke meget gift, men spiser din hund eller kat store mængder og løgene, kan de i yderste tilfælde forsage døden.

Giftmekanisme

Tulipaner danner som mange andre planter såkaldte alkolider. Alkolider er en stor gruppe stoffer, der blandt andet også dækker over koffein, stryknin og kokain. 

I tulipaner hedder stofferne noget så opfindsomt som Tulipalin A og Tulipalin B. Stofferne findes i hele planten, men er i højst koncentration i løgene.

Det vil være nødvendigt at dit kæledyr enten vælter en potteplante eller graver tulipanen op i haven. Særligt kan hundehvalpe finde på det sidste, men jeg aldrig har hørt om katte, der gør den salgs. Katte kan tilgengæld finde på at nippe af blade og blomster.

Vil du vide mere, skal se den her artikel med førstehjælp og en liste over forgiftninger hos katte og hunde…

Så vidt vi ved findes der ikke vokseværk hos hunde. Hunden på billedet er ikke syg. Privatfoto Jan Boserup

Forgiftninger hos hunde og katte

Se den komplette oversigt og hvad du gør ved det her…

Symptomer på forgiftning med tulipaner

De mest almindelige symptomer kommer fra maven og tarmene:

Forgiftningen hos katte og hunde vil altså mest minde om et maveonde eller en tarmbetændelse. I det fleste tilfælde disse forløb milde og vil falde til ro af sig selv – hvis altså kæledyret ikke længere spiser af tulipanplanterne.

Den største farre i disse tilfælde (udover ubehaget ved symptomerne i sig selv) er dehydrering. Der skal ofte ret betydeligt opkast og diarre til før det sker, men det er en potentiel mulighed.

Giften kan også påvirke organerne og give disse symptomer:

De forskellige symptomer kan vise sig sammen eller hver for sig. Her er de tydeligste nok ændringen i vejrtrækningen. Du kan måske mærke din hund eller kats puls hvis du ligger en forsigtig hånd på siden af brystkassen. En normal puls i hvile ligger omkring 60-80 slag i minuttet.

Et lavt blodtryk er svært at få øje på, hvis ikke man måler det direkte. Det mest tydelige vil være manglende energi og at dyret sover mere. Din dyrlæge kan også mærke efter pulsen i lysken og se efter farven på slimhinderne. Begge dele kan give hint om blodtrykket.

Det vigtigste er dog at du reagerer, hvis din kat eller hund virker energiforladt.

Her har katten Milo væltet en vase med tulipaner. Godt han ikke spiste noget om dem, for katte som ham, kan ikke tåle tulipaner

Behandling af forgiftning med tulipaner

Der findes ingen specific modgift imod forgiftning med påskeliljer. Behandlingen skal i stedet for rense kroppen hurtigst muligt for giftstofferne.

Det gør man oftest ved at få hunden eller katten til at kaste op – hvis ikke den allerede gør det af forgiftningen. Derudover vil man give en masse væske som drop, for at hjælpe til at rense blodet. Samtidig retter man også op på en eventuel dehydrering.

Hvis dit kæledyr fortsat har meget kvalme eller tynd mave, skal man selvfølgelig også forsøge at afhjælpe det. Som et kneb, du kan bruge hjemme, er at give mælkesyrebakterier som kosttilskud. De kan købes i håndkøb. Skånekost og ekstra kostfibre kan også hjælpe.

Bliver opkast og diarre for voldsomt, kan give en betydelig dehydrering. I de tilfælde skal katten eller hunden indlægges og have kunstig væske som drop.

Er blodtrykket for lavt kan dyrlægen også give medicin, der kan få det op igen.

Du se den fulde liste over forgiftninger hos hunde og katte i den her artikel…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Akutte sygdomme, Forgiftninger, Forgiftningsliste, Giftige planter, Mave- og tarmsygdomme, Videobrevkasse


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld