januar 29

0 comments

Modellervoks (play doh) – Giftigt for hunde?

Mon din hund afføring bliver regnbuefarvet, hvis den spiser play-doh modellervoks? Er det overhovedet giftigt for hunde?

Så vidt vi ved findes der ikke vokseværk hos hunde. Hunden på billedet er ikke syg. Privatfoto Jan Boserup

Forgiftninger hos hunde og katte

Se den komplette oversigt og hvad du gør ved det her…

Er modellervoks (play doh) giftigt for hunde?

Jeg er på facebook blevet spurgt om modellervoks er giftigt for hunde og hvad der sker, hvis de spiser meget af det. Jeg havde fat i Steadlers danske kontor og de kunne fortælle mig at det primært består af syntetisk voks og parafinolie.

Det er heldigvis ikke særlig giftigt. Det er blevet tilføjet til forgiftningskataloget på hjemmesiden.

Du se den fulde liste over forgiftninger hos hunde og katte i den her artikel…

Modellervoks (parafinolie, glycerin og syntetisk voks)

Modellervoks er farverigt, lugter spændende og kan måske minde om mad. Modellervoks lavet af parafinolie, glycerin, syntetisk voks, kalk og farver.

Det er lavet til børn og derfor i sig selv forholdsvis ugiftigt. Dog kan det godt give noget ubehag for dyret, hvis det spiser en stor mængde på én gang.

Giftmekanisme

Både parafinolie og glycerin bruges normalt til at løse hård mave og hjælpe afføringen. I høje doser, kan det give diarre. Det er i sig selv ikke giftigt, men virker smørende. Voks passerer ufordøjet igennem tarmsystemet. Den største bekymring for vokset vil være, om det klumper sammen og giver stop i passagen.

Symptomer på modellervoksforgiftning

Symptomerne er egentlig mere et udtryk for naturlig fysiologisk reaktion på stofferne frem for regulær forgiftning. Ved indtag i store mængder kan man se:

  • Kvalme
  • Opkast
  • Mavesmerter
  • Diarre.

Giftig dosis

Det er ikke undersøgt, om der findes nogen egentlig dosisgrænse for modellervoks. Dog er indeholdet af både parafinolie og glycerin så lavt, at selv mindre hunde formentlig ville kunne spise 100-200 g uden at få symptomer.

Behandling af modellervoksforgiftning

Ofte vil der ikke være behov for nogen. Normal passagetid for tarmen er 12-24 timer, og det vil være fornuftigt at holde øje med om modellervoksen kommer ud igen.

Hvis hunden får tynd mave eller kaster op, kan det være fornuftigt at faste hunden en halv til hel dag. Hvis hunden får feber, virker trist eller har ondt, er der behov for medicinsk behandling.

Læs desuden mere om saltforgiftning her…

ung hund uden voksevaerk foto jan boserup

Spørg Dyrlægen

…for dyrenes skyld


Tags

Forgiftninger, Forgiftningsliste


You may also like

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page